12tilføjet af

Hvorfor bo i andelsbolig?

Hej.
Vi bor i en lille andelsforening på 6 boliger, men vi kan ikke få den til at fungere. Grunden til vi flyttede hertil, og ikke i eget hus, var af økonomiske grunde. Vi troede hele ideen med at bo i en andelsforening var at man var fælles om mange ting, bl.a. det økonomiske (i nogle ting). Alt i denne forening bliver delt ud på hver husstand, hvilket har medført at det er blevet for dyrt at bo her.
Vi er kun 6 boliger, men vi er meget uenige om hvordan det skal fungere. Nogle af dem som bor her, har haft hus og er vant til at betale alt selv, de kæmper for at det bliver delt ud på hver enkelte husstand.
Vi betaler selv el, vand, antenneforening, gas + vores husleje er steget. Vi har et godt budget. Når året er omme, har vi godt 30.000 kr stående, hvilket er meget, når vi er så få.
Det eneste jeg kan se, som er fælles er når vi har arbejdsdag og der fx. skal males.
I vedtægterne står der intet om dette og bestyrelsen giver os hele tiden udgifter uden det reelt bliver drøftet.
Er jeg den dumme her? eller kan jeg godt tillade mig at kæmpe for et større fællesskab (med det økonomiske)?
Hvordan fungere det i andre andelsforeninger?
Venlig hilsen
en bekymret andelshaver :(
tilføjet af

I en andelsbolig

betaler man som udgangspunkt selv for det meste. Vandhaner der drypper, nye gulve, nyt køkken, maling, og den slags. Skal der skiftes tag, fyr, vinduer, eller males udvendigt, så er det noget man er fælles om. Fæles betyder jo at alle får en fordel af det, og derfor skal alle være med til at betale. At bo i andelsbolig er jo ikke en gavebod...Husk at værdien stiger når du gør noget ed boligen....bortset fra at prisen i øjeblikket rasler ned på andelsboliger
tilføjet af

andelsbolig forpligter også

😃Det er meget almindeligt vi bor selv i andelsbolig og vi betaler et fast beløb der dækker husleje og de fællesudgifter der er bestemt - derudover betaler i selv gas vand, lys antenne al indvendig vedligeholdelse er vores pligt men maling af hus rensning af tagrende alt andet udv. bortset fra haven det påhviler foreningen.
Jeg synes det er ok hvis vi skulle være fælles om vand, gas og lys ja, så var der jo dem der bare vil bruge løs og dem der så altid har sparet de vil komme til at betale
tilføjet af

Det er bare så øv...

Det er bare så øv, nu når man er på SU og gerne vil gøre det godt for sine børn. Vi har have til andelen og det er et super godt sted, så er det bare skide ærgeligt at alle priser stiger omkring os... Jeg prøver bare at kæmpe der hvor jeg kan, i et håb om at blive boende.
Hilsen
den bekymrede andelshaver :(
tilføjet af

Hvad er det for nogle økonomiske

forhold som du mener, at man skulle have været fælles om..??
I betaler jo selvfølgelig selv for alle de forbrugsrelaterede omkostninger; dvs. den varme som i selv forbruger, det vand som I bruger samt hvis i har særlige internet eller TV programpakker.
Alle øvrige udgifter til pasning af fællesarealer, reperationer af selve huset (tage,tagrender, vinduer, mure mv.) betales fælles. det vil sige, at I alle sammen betaler et fast beløb hver måned som sættes på en fælles konto og derefter afholder udgifterne. det ser jo ud til, at I har en særdeles fornuftig administration siden der er overskud på kontoen. men, det er jo rart den dag I får en større reperation, udskiftning af tag eller andet. Så er det jo rart med lidt på kistebunden..
Hvad er det du synes der mangler eller som du mener at I burde være fælles om..??
tilføjet af

Lån

mener at man i dag kan optage lån i andelsbolig. Prøv med et afdragsfrit lån som i kan betale tilbage når i får arbejde.
tilføjet af

Tidligere...

Tidligere har andelsforeningen betalt for spildevand og ejendomsskat, hvilket nu bliver delt ud på hver husstand
tilføjet af

Afdragsfrihed

Er det muligt med et afdragsfrit lån i en andelsbolig? Det kunne jo være en løsning, da jeg trods alt har 3 år tilbage af min uddannelse.
tilføjet af

Andel kontra økonomisk fællesskab

Som jeg opfatter andelsforeninger, så behøver det ikke at være "økonomisk fællesskab" i den forstand at nogle skal være mer-udgiften for andres forbrug. Sådan var det vidst i nogle af foreningerne før i tiden, men det er vidst ved at være passé.
En andel er en "bolig-lod" du køber i et boligfællesskab og dermed er der måske forbundet fællesudgifter til vedligehold og lignende, men jeg tror ikke der er mange moderne foreninger som går ind for at man også fordeler udgifter til vand, el osv., ligeligt.
Jeg ville dælen-drøneme bliver sur hvis jeg skulle hjælpe mit nabopar med fire børn med at betale for deres noget større el og vand-forbrug (boligdelen er i øvrigt også noget større, så udgifter til varme er også større) når vi kun er tre ialt i vores egen lejlighed. Uanset om det er andel, leje eller eje så synes jeg det er rimeligt at almindelige forbrugsudgifter dækkes af dem der forbruger og ikke af alle mulige andre.
Sådan er det jo også i almindelige boligforeninger.
tilføjet af

Mht. stigende udgifter

Har i egentlig undersøgt hvad det var i valgte at købe?
Jeg forstår sådan set godt argumentet om at ville gøre noget godt for børnene osv., men det lyder som om i faktisk havde forventet at nogle af de helt almindelige udgifter man har som beboer (uanset om man er ejer, lejer eller andelshaver) skulle dækkes af andre beboere, så i ville få mere at rutte med.
Man kan altså ikke forvente at bo i nogen former for fællesskabs-forening og så få dele af sine personlige udgifter dækkket, det er jo ikke en gavebod.
tilføjet af

Kontakt

banken og spørg, men kan allerhøjest få et nej.
tilføjet af

- Ikke reklame -

Næsten ikke. 😃
Vi har taget lån (andelsboligkredit) hos Jyske Bank der løber 15 år uden afdrag. Vi betaler så bare renterne indtil da, eller til vi omlægger lånet til et "almindeligt" andelsboliglån.
Det fungerer fint, omend rentesatsen muligvis er en anelse høj - ca. 7,5%.
tilføjet af

Lad være med at anskue det på den måde..

Jeres andelsforening består af 6 lejligheder; ergo er I 6 til at betale alle de udgifter, som der løber på jeres fælles regning, f.eks. afløb og ejendomsskat.
Der er jo ingen forskel på, om du betaler 1/6 til den fælles kasse for at denne så skal betale for afløb og ejendomsskat eller om du betaler 1/6 direkte til opkræveren... Ingen forskel.. pengene skal jo betales.....
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.