0tilføjet af

huskeliste for indlæggelse

2x6 tips:
1
At få dine pårørende til at checke om den medicin du får er relevant for den diagnose du har og om du kan tåle den.. Gå på www.lk-online.dk, lægemiddelkataloget. Forebyg og undgå fejlbehandling. Fordi psykiaterne ikke ved alt om psykisk sygdom. At sikre dig at dine pårørende ved hvor du er og ved hvordan de kan få fat i dig. At du ved hvordan du kan få fat i dem og at der er nogen der passer dit bosted og betaler regninger.
2
Prøv så godt du kan, at forstå hvad du fejler. Læs bøger, få viden fra flere sider. Det er dit liv og din krop, der er vigtigst for dig. Man må godt vide noget om sig selv, uden at skulle handle med det samme. Skriv noter fra din behandlingssamtale, så du kan huske hvad der blev sagt.
3
Det er vigtigt for at medicinen virker rigtigt, at din krop har det så godt som muligt. Spis sundt og få motion så godt du kan. Jo bedre du får det jo mindre medicin har du brug for.
Sind og krop hænger tæt sammen.
4
Der er mange ting du kan gøre for at få det bedre under indlæggelse, mange ting der heler: humor, stilhed, kreativitet, natur, musik, motion, spil, samtale med medpt, sex, afholdenhed, afspændingsøvelser, tanker, dagbog, hobby, venner, besøg, gråd, oplevelser. Hold ikke dig selv fast i kedsomheden.
5
Husk at personalet på de psykiatriske hospitaler kun har få måneders uddannelse i psykisk sygdom og så praktisk erfaring. Forvent ikke den store viden og forståelse, men se efter dem der har den.
6
Det er vigtigt at du klager hvis du mener du er blevet behandlet forkert. Du kan klage til patientklagenævnet, men også fortælle din sag til de organisationer, der findes til støtte for psykisk syge. F.eks Lap, Bedre psykiatri, Sind, Outsideren. Åbenhed heler.

7
Al medicinsk behandling burde opfølges af psykoterapi. Sig til din psykiater at du vil have psykoterapi, Også selvom psykiateren afslår igen og igen. Plejepersonalet er ikke uddannede psykoterapeuter.
8
At uanset hvor pinligt det er, det du har lavet under indflydelse af din sygdom, så gælder det om at blive raskere så hurtigt som muligt og komme hjem og ikke gemme dig selv væk på et hospital for længe. Se tingene uden at dømme dem. Prøv at tænke positive tanker.
9
Husk at så længe du ikke har styr på dig selv, må du overlade dit personlige ansvar til andre, men så snart du kan, bør du prøve at give ansvaret tilbage til dig selv. Jo mere du tror du bare bliver reddet af andre, jo værre kan du få det. Du skal selv være med så godt du kan, selvom det er svært..
10
Undgå at stemple dig selv som håbløs og evigt syg og at du skal skamme dig over din sygdom. Sygdom sker bare. Måske af mange årsager. Hold fast i dit håb om bedring, uanset hvor lang tid det måtte tage. Brug dine følelser og din fornuft sammen.
11
Husk at du har ret til at have din egen dømmekraft, selvom den måske er svækket af din sygdom, Ingen har lov til at ydmyge dig, fordi du er blevet syg. Prøv at have en klar fornemmelse af hvem du har tillid til og hold fast i kun at være åben overfor dem.
12
Husk at det er dig der skal have det bedre, dig der skal bestemme tempoet for dig, dig der skal tage hensyn til hvad der er vigtigt for dig, ikke hvad der er vigtigt for andre. Dig der skal lytte til din krop og dit sind. Dig der skal leve med det, der ikke kan gøres noget ved og at du selv inderst inde egentlig godt ved hvad der er galt og hvad du skal gøre for at få det bedre. Drøm dig et billede af dig selv som rask.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.