5tilføjet af

Fedtstoffer

Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvilke fedtstoffer som er "sunde".
Jeg ved at transfedtsyrer (hærdet fedt) IKKE er sundt, men hvad med mættet fedt i form af god kokosfedt? Troede egentlig, at mættet fedt skal undgåes, men nogle bruger jo ligefrem kokosfedt som "kost tilskud"?
Er Avocado olie et godt alternativ for stegning? Bedre/dårligere end koldpresset oliven eller raps olie?
Hvis du har en link til en god side omhandlende fedt, vil jeg være glad. For jeg synes der er mange modsætninger i hvad som læses.
Mvh Lone
tilføjet af

En hurtigt huskeregel

er at sund fedt kommer fra planter, og det usunde er animalsk. Desuden sagde man førhen, at det fedtstof, som er flydende ved stuetemperatur er sundt, det andet er usundt.
Med kokosfedt ved jeg ikke præcist. Tror dog ikke at avocadoolie er sundere end olivenolie
tilføjet af

Sundt/usundt

De flerumættede fedtsyrer er sunde, mens de mættede fedtsyrer er usunde.
tilføjet af

<meget forkert!

hvis du vil tabe dig så er der ikke raspolie osv du skal tage på hylden... men nærmere tidselolie fx. mener også olivenolie høre under den gruppe. M3en hvis det bare er fordi du vil indtage det sunde så er raspolie en ok kilde, og smager som smør. Ellers så bemærk at flydende becel er vegetabilsk, hvis ikke du kan få det andet ned... men husk at mange olier feder selvom det er vegetabilsk.
tilføjet af

Gode og dårlige fedtstoffer

Hej Lone
Kokosfedt er som du skriver overvejdene mættede fedtsyrer (ligesom fedt fra dyreriget; Kød og mælkeprodukter). De mættede fedtsyrer er de mest stabile fedtsyrer og de tåler derfor mere varme end de umættede fedtsyrer. Avokadoolie og olivenolie har begge et højt indhold af umættede fedtsyrer som tåler opvarmning men ikke så høje temeraturer som de mættede.
De flerumættede olier f.eks hørfrø- og tidselolie tåler ikke opvarmning men er gode til f.eks dressinger.
Det er rigtigt, at nogen mener kokosfedt er det eneste rigtige at stege i, da den er mest stabil og derfor ikke danner det uheldige transfedt ved stegning. På den anden side er mættet fedt blevet kædet sammen med f.eks øget forekomst af hjertekar sygdom, men mon ikke det også hænger sammen med at vi i vores landbrugsland spiser rigtig meget mættet fedt. jeg er sikker på det også handler om at der skal være en god balance mellen indtaget af de forskellige fedtsyrer.
Mit råd er derfor; Når der skal steges så skift lidt mellem kokos, avokado og olivenolie og steg aldrig mere/længere end nødvedigt. Brug også andre tilberedningsmåder som at dampe eller bage maden.
Rapsolien indeholder flere flerumættede fedtsyrer end avokado og olivenolie og tåler derfor ikke ligeså godt opvarming. Der hvor rapsolien evt. kan bruges er ved bagning hvor man gerne vil bruge en mere smagsneutral olie.
Jeg kender desværre ikke en rigtig god hjemmeside med info om fedtstoffer, men finder jeg en skal jeg sende den til dig. Håber dette kunne hjælpe dig lidt.
Mange hilsner
Malene
tilføjet af

Hjemmeside om fedtstoffer

Hej igen.
Undskyld den meget lange ventetid! Nu fandt jeg den hjemmeside med info om fedtstoffer, som jeg lovede at sende til dig for længe siden. Den hedder http://www.sundhedslex.dk/fedtstoffer.htm - der vil du kunne få svar på alle dine spørgsmål om fedtstoffer.
God fornøjelse :-)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.