12tilføjet af

Er troen på nisser ikke blasfemi

Det er et mærkeligt land, dette Danmark.
Det er sjovt at vi går så meget op i at vi er et kristent land, mens vi samtidig hylder den blasfemiske overtro, såsom nisser, julemænd.m.m.
Sidste år kaldte man Jesus og Josephine for blasfemisk....hmm!
Jeg kan godt lide julen, men for mig er det kun en tradition, der er hyggelig.
men historisk og faktuelt har den ingenting med kristendommen at gøre.
hvad siger i
tilføjet af

rettelse

Jeg ville egentligt bare høre jeres mening om denne sag.
tilføjet af

Nissetro

.....er vel noget som svenskerne får lov at tage en stor del af
skylden for. Og mange steder har de stadig nisser på loftet
deroppe ;-). Nu kan man jo nok ikke kalde troen på småfolk
blasfemi, da det ord betyder Gudsbespottelse, men mere
en tro der hænger sammen med troen på feer, skovhekser,
og fabeldyr. :-) Jeg syntes personlig at det ikke har med
blasfemi at gøre. Det var så mit synspunkt. ;-)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Det kan du ikke mene....??

Altså... nisser er jo bare overtro... ligesom alfer og feer.... Det kan godt være at det ikek har noget med Julen at gøre.... men måske har det...
Efter hvad jeg ved... så blev Jesus ikke født den 24. december! men man gjorde det til det... fordi at det var forbudt at være kristen....dengang.... så de satte festen for Jesu fødsel på en romersk helligdag, festdag... eller sådan noget...:S...
Måske har det noget med det at gøre?.... jeg ved ikke... bare en teori....
tilføjet af

Ja, de fleste har glemt hvorfor

Ja, det er trist, at ma hr glemt den egentlige grund til at fejre julen.
Men for mig gamle mand er julen stadig den store festt, hvor man med barnlig glæde glæder sig over at Jesus blev født.
Jeg er simpelthen så glad, så glad, så glad.
Han blev født og generation efter generation af døbte i Jesus Kristus fik et helt andet liv.
At tro på nisser er nok overtro, men i min gamle barnlige sjæl er der nok lidt tilbage af troen på at der godt kan være nisser.
Vor Herre kan så meget, så hvorfor skulle der egnetlig ikke også være nisser. Nogle små hyggelige fyre der er sat til at hjælpe englene med at passe på os.
Kærlig julehilsen
the old baker
tilføjet af

eller.....

Blasfemi? Nisser kan vel lige så vel være overtro som religion? nogle tror på nisser andre gør ikke.....nogle tror på en religion andre gøre ikke....det er nok ikke den bedste sammenligning men blasfemi bliver det at tro på der findes nisser aldrig.....hvorfor skulle det også være blasfemi? kristendommen siger bare du må ikke have andre guder end gud...da nisser verken er allah eller muhammed kan det da ikke blive blasfemi
God Jul
tilføjet af

Alle ved...

...efterhånden at Jesus blev født i april under et fåremarked i Nazareth, fire år før det vi kalder år nul for Jesu fødsel.
Men hvad har det med julemanden og nisserne at gøre. Den ene løgnehistorie er vel ikke værre end den anden.
tilføjet af

Bare sådan for at

Skabe lidt debat, Hvad JUL er og hvor det stammer fra. Kristendom eller Døm selv????
Julen, som er en hyldest til solens genkomst, som fejres med masser af lys og hygge i selskab med venner og slægt.
13. i julemåneden
Luciadag. Lucia er hunkønsformen af lucius=lux=lys. En lysfest, som markerer midten af juletiden.
21. i julemåneden
Vintersolhverv. Fejres med et blot, sammen med andre blotmænd, selvfø
Den 21./22. i julemåneden er det vintersolhverv. Det er årets korteste dag, og den dag hvor vi har færrest solskinstimer. I Danmark er julen for det meste ikke hvid og smuk, men våd, kold og grå, og det bliver jo ikke bedre af at solen er i hi.
Derfor fejrer vi julen med fest, masser af god mad og drikke i venner og frænders selskab. Julen er lysets og glædens fest, for vi skal være det lys for hinanden, som solen ikke gir.
Julebukken og neget
Julebukken er et ældgammelt hedensk symbol. Geden er knyttet til Thor-kulten. Mange ved ikke, at Thor er asernes frugtbarhedsgud, ligesom Freja er vanernes. Halmbukken billedliggøre ønsket om et frugtbart år.
Juleneget er også et gammelt symbol. Udover at give fuglene nået at spise, er den tilknyttet Odin. Det siges, at Odin ridder med sit dødsfølge gennem julenatten; og hvis man sætter et neg ud til Odins hest, så er man på den sikre side.

Juletræet
Juletræet er en nyere skik; men passer fint i den hedenske tankegang. Juletræet er jo stedse grønt, og derfor er den et stærkt symbol på, at også vi skal komme gennem den mørke tid. Det at man danser rundt om juletræet er heller ikke særlig kristent - se bare hvor mobset Moses blev, da de dansede rundt om guldkalven.
I vores juletræ er der ikke en stjærne i toppen. Stjærnen billedliggøre Bettleheimsstjærnen. I stedet har vi et spir i toppen. Spiret er ikke ualmindeligt, og de første juletræer i Danmark havde da også spir på.
Der er ingen engle på mit juletræ. I stedet er der dannebrogsflag, julebukke, trommer, glaskugler og masser af lys.

Julesange
Når man går rundt om juletræet, synger man ofte salmer. Men der findes mange smukke julesange, som ikke er af kristenmandens hånd.

lgelig med rigeligt at spise og drikke. Før i tiden hed det drikke jul, og at man var meget fattig, hvis man ikke havde råd til en rus i julen.
24. i julemåneden
Juleaften. Nu har vi sikret os at solen er genfødt og tiltager i styrke, og det fejrer vi med en fest i hjemmet, vi tager et grantræ ind i stuen, som minder os om den forgangne og kommende sommer. Vi tænder masser af lys, og får masser af godt at spise.
31. i julemåneden
Nytårsaften. Vi fyrer fyrværkeri af for at skræmme de onde vætter væk. Vi hopper ind i det nye år, for at vi springer dårligdommene over i det nye år. Og vi bringer løfter om bedrifter, vi vil udføre i det nye år.

Og lige til sidst en lille sød nissehitorie?????

"En ting har vi glemt. I stalden på gården var der også andre nisser. De bar vand og foder ind, og de striglede hestene og køerne i stalden. Engang tipoldefar manglede korn, stjal de noget til ham i naboens lade.
Det var gårdnisserne og staldnisserne. Tipoldefar og tipoldemor og børnene så dem bare aldrig. Om morgenen, når de stod op, var nisserne pist væk. Kun én eneste gang havde de set noget til dem. Det var en vinterdag sidste år, hvor tipoldefar opdagede en sti af bittesmå nissefødder i sneen ovre bag stalden. Men Julius Skovnisse kendte både dem og mange andre nisser.
- Du må fortælle os noget mere om nisserne, sagde tipoldefar næste aften, da det var blevet den 4. december, og hele familien sad om bordet i køkkenet og knækkede mandler og spillede filippine om en stor skål pebernødder.
- Vil I høre om en gårdnisse? spurgte Julius Skovnisse.
- Jaaa! jublede børnene.
- Det er ikke en af dem her på gården. Men en nisse, som bor i Jylland, sagde Julius. - Holger hedder han for resten.
Og så fortalte han:
- Holger var sådan en rar og hjælpsom nisse. Han sørgede for, at det altid stod godt til på gården. Og derfor blev bonden rig. I hele december måned lavede konen en lækker skål grød til nissen hver aften, inden hun gik i seng. Grøden stod i en lille lerskål på gulvet i køkkenet. Oven i grøden var der altid en smørklat, for det vil gårdnisser gerne have.
Men en aften ved juletid, da Holger kom ind for at spise sin grød, var skålen tom. Bonden på gården havde nemlig bestemt, at nu skulle det være slut med at give nissen grød. Så blev Holger selvfølgelig sur. Han pakkede sin sæk og rejste over til den fattige bonde på nabogården. Hver nat bar han lidt af den rige bondes korn over til det nye sted. Til sidst blev den rige bonde lige så fattig, som han før havde været rig. Og den fattige bonde endte med at blive meget rig.
- Det var dog en forfærdelig historie, sagde tipoldefar og kløede sig i øret.
- Husk gårdens nisse skal ha' sin grød, så undgår I lettere sygdom og nød. Sådan sagde min bedstemors tante altid, mumlede Julius og trak op i bukserne.
- Og hun var en rigtig gårdnisse.
- Ja, man skal huske at give gårdnissen sin grød, sagde tipoldemor. - Ellers kan det gå grueligt galt.
Og så øste hun en stor skefuld grød op i en skål, lagde en smørklat oveni og skyndte sig ud til stalden."
GOD JUL ALLESAMMEN
tilføjet af

Et kristent synspunkt...

Som kristen kunne jeg ikke finde på at hænge nisser op i mit hjem. Ikke fordi, jeg føler, det støder mig eller er blasfemisk, men fordi nissernes historie ikke har noget at gøre med Jesu fødsel, som for mig er det centrale i julen. Mange andre af de ting, vi pynter op med har derimod en kristen baggrund, der er bare mange, der ikke er klar over det.
Så blasfemisk. Måske, men at nisser og juletræer skulle være djævlens værk, tror jeg ikke. Der er jo ikke noget ondt skabt i sådan nogle søde små nisser med æblikinder og strut-hue... men nisser er faktisk en hedensk skik og har som sådan ikke ret meget med den kristne jul at gøre.
Jeg synes f.eks heller ikke det giver mening med harer og kyllinger når det er Påske...
tilføjet af

Smuk forklaring

Hey...
Som kristen kan jeg nogengange have svært ved at forklare hvorfor jeg ikke vil hænge nisser op...
Det var en smuk beskrivelse.. flot klaret!
tilføjet af

Nisse historie

Her er et link ,hvor man kan få at vide hvor nissen kommer fra og hans historie
tilføjet af

Er troen på nisser ikke blasfemi

Det er et mærkeligt land, dette Danmark.
Det er sjovt at vi går så meget op i at vi er et kristent land, mens vi samtidig hylder den blasfemiske overtro, såsom nisser, julemænd.m.m.
Sidste år kaldte man Jesus og Josephine for blasfemisk....hmm!
Jeg kan godt lide julen, men for mig er det kun en tradition, der er hyggelig.
men historisk og faktuelt har den ingenting med kristendommen at gøre.
hvad siger i

Både jul, påske og pinse er gamle hedenske fester, som er blevet iført kristen klædning og holdt på kristne tidspunkter. Jul er vikingernes midvinter. Påske er en forårsfest o s v.
Intet med sand kristendom at gøre.
tilføjet af

Er troen på nisser ikke blasfemi

Næh, det er dumhed.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.