24tilføjet af

Er dette en festdag?

For præcis 65 år siden var dagen i dag en stor festdag. Aftenen forinden havde danskerne fået det lykkelige budskab, at de tyske tropper havde overgivet sig, og at Danmark atter var et frit land efter 5 års besættelse.
Det er svært at forestille sig, hvordan det må have været at leve i Danmark i de 5 år krigen varede. Men også de efterfølgende år. Mine bedsteforældre har fortalt mig rigtig mange spændende og skrækindjagende krigshistorier fra dengang under krigen...
Den 5. maj er en helt speciel dato for dem (og for andre i den generation).
Men hvad betyder den 5. maj for os, der endnu ikke var født da 2. Verdenskrig rasede?

Mine bedsteforældre satte altid lys i vinduerne om aftenen den 4. maj, som symbol på befrielsen og "nedrivningen" af mørklægningsgardinerne. Men JEG tænder fx ikke lys i mine vinduer den 4. maj 😖 Jeg mener, at det er forbeholdt dem, der rent faktisk oplevede krigens rædsler og tiden med mørklægningsgardiner. Eller er jeg helt galt på den? Er der mere i det end som så? Er det fx en måde at mindes de faldne og takke de tapre soldater??
tilføjet af

Jeg sætter lys i vinduet

Fordi det betyder noget for mine forældre og bedste forældre. Det er en måde at udvise respekt for dem, der oplevede det.
tilføjet af

4-5 maj

det er for at mines de faldne og for at mines at Danmark altid vil vinde krige og at der aldrig ville komme en krig så slem igen så de det er i dag at der er fest i går var for at mines de døde og i dag er der fest og der for ville sirenen altid lyde kl 12 i dag
tilføjet af

lys i vinduerne og respekt

Jeg selv er fra midt i halvtredserne, og altså lige som dig ikke oplevet 40èrne.
Men jeg tænder lys 4 maj og sætter dem i vinduet.
Det gør jeg for at vise min glæde ved at vi er et frit land.
Dette er ingen selvfølgelighed.
Og jeg gør det også for at vise min respekt overfor de mennesker der var villige,
til at give deres liv for et frit Danmark. Det er det største man kan give andre.
De der kæmpede for Danmarks og vore gennerationers frihed, skal vide de ikke har
kæmpet forgæves.
Så i taknemmelighed til disse mange mennesker der satte livet på spil - sætter jeg
altid to tændte lys i stager i vinduet 4 maj.
hilsen liza
tilføjet af

Jeg er tyskerbarn.

Alle disse tyskerbørn som blev født af feltmadresser er næsten alle blevet
bortadopteret væk til gode familier.
Selv fik jeg et godt hjem hos en dejlig dansk familie.
Min bio far kom fra Slesvig,og min bio mor fra København.
Opsøgte som voksen min bio Mor,og hun fortalte mig grunden hvorfor hun måtte give mig væk.
Hun vidste hvem der fik mig,og fulgte mig i det skjulte min opvækst.
Nej,var aldrig vred på det hun gjorde,for jeg kunne ikke få en bedre barndom og liv end hos mine adoptiv forældre.De elskede mig som deres bio barn.
tilføjet af

Ikke meget at

fejre efter min mening. Jeg var heller ikke født, men har hørt og læst meget om den besættelse vi var udsat for. Hellere glemme end huske, at vi i den grad bare makkede ret. Langt flere mennesker kunne have været aktive i modstandsbevægelsen , og gjort det til et helvede for tyskerne, men vi turde åbenbart ikke. Så jeg ser ingen anledning til at råbe hurra.
tilføjet af

Som barnebarnet

ganske rigtigt skriver, lys i vinduerne var for at vise glæden ved at man ikke mere skulle bruge mørklægningsgardiner, intet andet.
5.Maj er nok en festdag på den ene eller den anden måde, for de der er tilbage fra krigens tid, for vi andre som er født efter krigen er 5. Maj mere en historisk dag hvor mange nedlægger kranse og blomster på gravene og mindesmærkerne over de som faldt i kampen for at befri Danmark.
Jeg synes det er ok at man mindes de faldne 5. Maj, men jeg mener at nu er tiden kommet hvor vi bør stoppe med at sætte lys i vinduerne 4. Maj. det er en tradition som danskere af i dag ikke ved hvad betyder, som det kan læses i et af indlæggene i denne tråd, vedkommende sætter lys i vinduerne for at mindes de faldne, det går den tradition slet ikke ud på, læs jeres danmarkshistorie.
tilføjet af

Ikke kun forbeholdt

vor generation, men man behøver ikke fejre dagen dersom man ikke forstår, eller har en fornemmelse for hvad freden betød/betyder.
Som optakt kunne jo medierne sende klip fra hverdagen under besættelsen, fra 9. april, til 4. maj, og så fra fejringen den 5. maj. For at de yngre skal have en chance for at forstå.
tilføjet af

Jamen det argument...

Kan så også bruges til at afskaffe julen 😉
tilføjet af

De faldne

Mindes den 9. april. Det er befrielsen der fejres, den 5. maj. 🙂
tilføjet af

skal man ikke tage ved lære af historiens gang???

Hvis vi ikke mindes 2 verdenskrig og en befrielse, så kan vi vel ikke tage ved lære af historien. Den gang sagde man aldrig mere..... men hvis næste generation ikke giver denne tradition og lærdom videre for at minde os om, hvad krig betyder, så vil man jo aldrig kunne tage ved lære og så kommer 3 verdenskrig automatisk på et tidspunkt! 😖 UHA!
tilføjet af

Aldrig mere 9. april

Født i 1964 har jeg heller ikke oplevet krigen. Min far er født i 1938, så han har fortalt lidt om hvad han oplevede som dreng.
Men uanset hvad, så er det
tilføjet af

Fortsætter her...

Hov. Skide computer :-)
Uanset hvad, så er det VIGTIGT at vi husker historien og hvad der skete dengang og hvorfor. Der er ikke mange tilbage som faktisk oplevede 2. verdenskrig, så derfor er det ekstra vigtigt at give historien videre, så vi ikke glemmer den og derfor risikerer at gentage den.
At tænde lys i vinduerne den 4. maj er een måde at huske historien på. Uanset om man selv har oplevet det eller ej. Det er meget vigtigt for mig at jeg gør det, fordi det er vigtigt for mig, at næste generation lærer hvad der skete dengang.
Derfor bliver jeg også altid skuffet når unge mennesker spørger hvorfor flaget er på halv stang den 9. april og på hel stang den 5. maj. Det BURDE de vide.
tilføjet af

Skynd jer at låse dørene.

Taleban har skudt danske soldater, og nu hyler sirenerne.
tilføjet af

Folk der stemmer på Radikale

Min afdøde Morfar sagde til mig, at danskerne ingen forsvarsvilje havde 9.april 1940. Det kunne man takke de Radikale for! Som han også sagde folk der stemmer på det parti, de er kun et skridt fra blive landsforræder!
tilføjet af

Man.

Kunne også sige, hvis der ikke havde været en 5 maj, så havde der været en 9 april, så jo det er en stor festdag, det ville have været et helvede, at skulle vokse op, og leve sit liv i et nazistisk diktatur, men det er da klart, at dem der levede direkte, i den tid, er langt tætter på, vi andre har fået i nådegave, at blive født i et frit Danmark, vi så jo også, hvor vigtigt, det er at have allierede, uden dem var vi blevet en lille provens i Nordtyskland, ligeså i dag er det vigtigt, uden USA ville vi være ilde stegt, de har om nogen, kunne garantere vores frihed, både mod nazismen kommunismen islamismen så dem skylder vi meget.
tilføjet af

Og det er så din livsfilosofi

Prøv at undersøge tingenes tilstand og dan dig en selvstændig mening. Derfor kan du godt udvise respekt for bessefar.
tilføjet af

Men sådan som De Radikale opfører sig !

fra 1945 til 2010, så kan jeg kun sige at jeg giver ham ret!
tilføjet af

Det er kun rigtigt

på helt kort sigt ! Churchhill: " Enhver civilisation er kun én generation væk fra diktaturet " !!!!!!!!!😖
tilføjet af

Nej

Du har deværre fået en del facts fordrejet en smule ! Sirenerne afprøves nu kun een gang om året nemlig førte onsdag i maj - tidligere var det hver onsdag kl 12 - så jo det er vel en smuk tanke du har, desværre ikke korrekt 😉
tilføjet af

At mindes de allierede soldater

For mig illustrerer den de stærkes vilje til at kæmpe for de svage. Danmark havde ikke mulighed for selv at kæmpe sig fri af nazistisk dominans, ergo var vi nødt til at have andre til at gøre det for os. Der var millioner af allierede soldater, der døde for at Danmark kunne blive frit. Det er dem, inklusive dem der mistede mest under krigen nemlig russerne, der
Hvad ritualerne angår, altså lys i vinduet, etc. Dét siger mig intet. Formålet med dét er jo bare at mindes selve besættellsen, som var lutter lagkage og søndagskaffe for 97% af Danmarks befolkning. Det fortjener ingen højtidelighed i sig selv, da vi ikke har noget at tude over i forhold til især Polen og Rusland, Kina eller bare England.
Vi kan takke millioner og atter millioner af døde russiske soldater, for at Danmark ikke er nazistisk den dag i dag. Og vi kan takke englændere og amerikanere for at Danmark efter krigen ikke blev til sovjetisk sattelit-stat.
tilføjet af

Ære være dem.......

Man sætter lys i vinduerne og mindes dem som faldt i kamp eller i Mindelunden.
Som kong Christian X sagde "Ære være dem Ære være dem der blødte og dem som gav deres liv for os i Danmarks rosengård". citat fra en dansk sang men hvilken? I sin tale i Rigsdagen/Folketinget i 1945.[l]
tilføjet af

Projektør på naboens hus?

Så har eventuelle bombefly, der måtte komme forbi, noget at sigte efter.
Et par sølle stearinlys er næppe tilstrækkeligt.
tilføjet af

Det betyder noget for mig

Det betyder noget for mig.
Dels er der medlemmer fra min familie i øst-europa der blev slået ihjel fordi de var romaer. Og min danske morfar var med i modstandskampens undergrundsarbejde så for mig betyder det stadig noget.
Brød krigen ud idag ville jeg være så tilpas uren at jeg måske kunne være blandt de forfulgte og det husker jeg hver gang jeg hører om krigen. Selvfølgelig skal vi videre, men vi må heller aldrig glemme.
tilføjet af

Ja...

Ja, millioner. Ingen ofrede så meget i kampen mod nazisterne som Sovjet. Nok mest af alt fordi nazisternes krig mod dem ikke var en gentleman krig som den mod de vestlige allierede, men en udryddelseskrig for "Lebensraum".
At Sovjetunionen var ligeså politisk perverst som nazismen, er jeg enig i, men jeg skrev om 2. verdenskrig og ikke om det der skete efter.
Historie som faglig disciplin har ikke som formål at lære "folket" at de ikke skal gentage fortidens fejl. "History doesn't repeat itself, people do". Mennesket kan ikke lære af historien, fordi historie ikke er en læremester. Det er fortællingen om handlinger, argumenter, opfattelser og personligheder der altid har, og altid vil eksistere. Det kan godt være vi kan udrydde nazisme og racisme og jødehad, men kan man udrydde dét at ville "kæmpe i den gode sags tjeneste"? Nej, selvfølgelig ikke. Og derfor *kan* man selvfølgelig ikke lære af historien. Historie er snarere studiet i hvordan forskellige handlinger, argumenter, opfattelser og personligheder har manifesteret sig gennem tiderne. Ikke for at sige: "Hvor er de dumme, vi er så meget mere udviklet og civiliseret end dem idag", men for at sige: "Igennem disse briller så de deres verden, og denne er forskellig fra os på den og den måde, og hvad fortæller det os om den reelle virkelighed?".
EU kan kun forhindre krige Europa (-Rusland) imellem. Og på samme måde kun handle frit hinanden imellem. Er kun glad hvis det bliver så ustabilt at det enten dør ud, eller bliver radikalt reformeret.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.