17tilføjet af

Dansk retskrivning

Der er noget der undrer mig. Jeg læser i flere debatindlæg, at en debattør f.eks. skriver: "Jeg fik afvide" i stedet for "Jeg fik at vide". Jeg har en veninde, der gør det samme, så derfor spørger jeg her:
Findes der et ord, der hedder sådan, eller er det et tilfælde, at flere personer bruger dette ord, som efter min bedste overbevisning ikke findes. Men jeg kan jo tage fejl.
tilføjet af

Svar...

Det er rigtig... folk kan ikke stave, har en teori om at det skyldtes mobiltelefoner med ordbøger, det skader ens retskrivning i dagligdagen... men det hedder jeg fik at vide... og ikke afvide eller af vide... det gir jo ingen mening...
tilføjet af

Du har ret

Her på debatten maltrakteres vort sprog, nogle gange nærmest til det ukendelige. Og det er bestemt ikke noget der fremmer forståelsen. Jeg tænker endda ikke på forståelse af hinandens synspunkter, men bare på, at det kunne vært rart at forstå, hvad de øvrige debattører i det hele taget mener.
Men det er vel egentlig blot et tegn på, at alt for mange er alt for dårlige til dansk. Og at udbredelsen af sms ikke gavner lysten til at skrive smukt, præcist, korrekt eller måske endda spændende og underholdende.
Men du har ret: Der er ikke noget ord der hedder "afvide", ligesom ordet "sys" (synes), ikke eksisterer i den nævnte forbindelse.
Jeg kan underholde med mange andre ord der er i færd med at glide ud af sproget: F.eks. er ordet "hvis" ved at blive afløst af "hvems". De færreste kan finde ud af bruge ordene "sin" og "sit": "Han kyssede hans søster". Hvis (hvems!) søster kyssede han???
Jeg synes, det er lidt sørgeligt.
tilføjet af

ACE

Hej.
Rart at se, jeg ikke er den eneste, der forundres over folks (ikke-tilstedeværende) skrivetalent.
En anden ting, der undrer mig, er, at folk ikke kan håndtere sammensatte ord. ALT bliver delt efterhånden...
I hjel, om kring, livs erfaring osv osv...
Jeg forstår dig godt og undres dagligt.
Mvh Ace
tilføjet af

svar på forfald

Ja, jeg kan kun give dig evig ret i dine betragtninger over danskernes skriftlige og mundtlige dansk kundskaber.
Sille
tilføjet af

Jeg ved ikke

om folk, der skriver indlæg i dette forum er specielt dårligt begavede eller ordblinde, men det undrer mig at stort set ingen læser deres indlæg igennem inden afsendelse.
Mange har ingen forståelse for udsangsords endelser i navneform og nutid. f.eks
"Det irretere mig meget" og den bevistløse brug af "og" i stedet for "at" eller "for at"
Det er bekymrende, at folk tilsyneladende er fuldstændig ligeglade med deres manglende sprogkundskaber og slynger om sig med ord i forkerte betydninger uden endda at kunne stave.
tilføjet af

Nu skriver

du selv, at ingen læser deres indlæg igennem inden afsendelse:
udsangsord - udsagnsord (sikkert tastefejl)
irretere - irritere
bevistløs - bevidstløs
Men bortset fra dette, har du fuldstændig ret. Det værste er, at det ikke kun er i dette forum, hvor en del indlæg sikkert er skrevet i hast, men man ser det også rundt om i officielle skrivelser, aviser og i butikker.
tilføjet af

Datid rules

"at det skyld(t)es mobiltelefoner"
tilføjet af

flovt

"irretere" var faktisk med vilje, resten er pinligt ud over alle grænser. Det lader til, at jeg er offer for mine egne anklager Hehe
tilføjet af

Det kunne

lige så godt have været mig.
Jeg har checket mine indlæg i denne debat 3-4 gange, inden jeg har indsendt dem. Og alligevel skal der nok snige sig en fejl el. to ind.
Fat mod, vi er jo trods alt kun mennesker ikk'?
:o)
tilføjet af

ÆV!

Det er aldrig rart at blive grebet i de selv samme fejl man kritiserer andre for *lol*
Jeg tvivler på, om dette forums debattører skulle udskille sig kraftigt fra resten af befolkningen, i hvert fald (kan aldrig huske om det er i ét ord?) hvad det sproglige angår.
Jeg tvivler også på at denne generation - pga. 'stavekontrol' og mobiltelefoner - staver dårligere end de tidligere!
Min teori (og den er helt og aldeles for egen regning) går på, at dette er tiden hvor vi ser flere og flere 'almindelige' mennesker skrive - mest pga. internettets udbredelse, men samtidig fordi mobiltelefonen efterhånden er hvermands eje - og på den måde ser mere til den almindelige danskers dårligt vedligeholdte skriftsprog.
Desværre er det jo ikke med det skrevne sprog som med cykling ;-)
Dermed ikke sagt at vi ikke skal focusere på retsstavningen, det danske sprog samt indlæringen i folkeskolerne! Mere at vi ikke skal være så hurtige til at give diverse medier skylden.

/DGH
tilføjet af

I hvert fald

I hvert fald er ikke i et ord...men jeg kommer selv til at bruge det sommetider. Selv i ordbogen i mobiltelefonerne er skrevet'i hvertfald', men er ifgl. dansk retskrivningsordbog ikke korrekt ;-)
Spot!!
tilføjet af

det gør man også

I folkeskolen skal man som bekendt tage sig af alt det andre ikke mener de har et ansvar for. Desuden skal man også lære børnene at stave, at skrive et forståeligt sprog og også gerne at tale det. Hvis man i resten af samfundet er ligeglade med den slags, ja så er det jo en umulig kamp. Læs blot avisernes artikler, som er fulde af sjusket og upræcist sprog. Jeg har svært ved at tro, at journalister ikke kan mestre sproget, men måske har de for travlt, og avisen lægger åbenbart gerne navn til den slags sjusk. I modsat fald ville man jo bruge tid på korrekturlæsning. Det er ærgerligt, men jeg ved, at mange folkeskolelærere kæmper en ihærdig kamp.
tilføjet af

Det godt med lidt undervisning

svar til Nysgerrig`,
Det er det meste altid godt med lidt undervisning, men hvis ens enste formål er at hævde sig over andre, så er det ikke så sødt igen.
Mvh.
tilføjet af

Nej, folk staver forfærdeligt herinde!!!

Det er ikke dig, der er noget galt med. Det hedder at vide. Folk staver forfærdeligt (også?) herinde. Jeg var ikke sluppet afsted med at stave sådan i 3. klasse i mange debat-skribenternes tilfælde...
Heller ikke sådan en ting som at der skal r på i nutid kan de finde ud af. Jeg snakke god danschk hwa'?
tilføjet af

Svært med r...

Det er jo også rigtig svært...
At udsagnsord er dem, man kan sætte jeg eller at foran er meget, meget vanskeligt at hitte ud af åbenbart...
Man forstår det ikke..
Ace
tilføjet af

Tidens Trænd

Nutidens unge læser ikke bøger, men chatter og sms'er istedet. Derfor hæfter de sig ikke ved ordene og kan følgelig naturligvis ikke stave, og ender istedet op med sætninger som f.eks. :
-"jeg fik afvide" (at vide)
-"jeg er reg" (ræd)
-"ik inu" (endnu)
-"jeg sys at" (synes)
Desuden er det trendy iblandt dem IKKE at kunne stave, så vidt jeg kan observere fra neutral hold.
IMO: Mildest talt meget irriterende for os andre, som gør en dyd af de danske sprog!
Just my 2 cents...
tilføjet af

nå ja

Der laves mange fejl og det gør jeg også selv, men du skal nok lige se på hvor gammel er den person der skriver sådan og staver måske oven i købet forkert.
I mange tilfælde er det nemlig os halvgamle, eller skrives det ( halv gamle )for os der er gået ud af skolen for mange år siden, vi kommer ofte i tvivl, så er der da' noget der hedder aftenkursus, ja det er der da', men når man kommer træt hjem fra arbejde, og har betalt en masse penge i skat, af den dagløn, så i unge der stadig går i skole kan få noget lærdom ind i jeres hoveder, hvis i da' ellers gider tage imod den, så orker man ikke at skulle af sted på aftenkursus, for at lære Dansk retskivning, var det så ikke bedre at i unge bar over med os halvgamle,for når vi ser et svar på det og det, så ser vi jo også hvordan det skulle ha' været skrevet.
Men i unge mennesker er da' også gode, jeg har lagt mærke til at nogle af jer, oven i købet en skolelærer sagde.
1 kilomet i stedet for 1 KILOMETER, og som sagt det var en skolelærer.
Hej
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.