4tilføjet af

Citronsyre

Vi har i skolen lavet et forsøg over citronsyreindholdet i forskellige genstande - dvs. citrusfrugter, læskedrikke og sodavand. Til teorien i min fysikrapport mangler jeg inspiration til besvarelse af disse spørgsmål:
1. Hvorfor varierer pH-værdien på genstandene inden forsøget går i gang❓
2. Hvorfor skal man bruge forskellige mængder NaOH til at titrere de forskellige opløsninger❓
3. Hvorfor er genstandenes pH-værdier ens - nemlig otte -efter forsøget er lavet❓
4. Hvorfor får man forskellige mængder citronsyre ud af de fem frugter ?
tilføjet af

Hjælp

1. pH-værdien variere fra genstand til genstand fordi der er forskel i den molære koncentration af citronsyren (på dansk: det er ligesom når man blander saftevand. Kommer man meget saft i bliver det stærkt og omvendt)
2. NaOH er en base som neutralisere syrer. Jo større molære koncentration af syrer genstanden indeholder, jo mere NaOH skal der bruges til at neutralisere det. Forudsat at det er den samme mængde af de forskellige genstande (f.eks. 100 mL) (på dansk: jo stærkere saftevandet er, jo mere antisaftevand skal der tilsættes for at neutralisere saften)
3. Genstandenes pH-værdi er ens fordi du i forsøget har tilsat netop den mængde NaOH der er nødvendigt for at opnå pH-værdien 8. Den syrer-base indikator der er tilsat opløsningen skifter farve ved en pH-værdi på 8 og du stoppede med at tilsætte NaOH da farveskiftet netop forekom.
4. De fem citrusfrugter har groet i naturen og er derfor ikke helt ens. Der vil være variationer i deres molære koncentration af citronsyrer (på dansk: det er naturligt at fem frugter ikke er lige "stærke", idet de kan komme fra forskellige træer osv.)
tilføjet af

Mange tak

Tusind tak skal du have !
tilføjet af

Spørgsmål 3 burde du kunne svare på

I har brugt indikatorfarvestof-X som skifter farve ved PH-X.
Lav selv dine lektier.
tilføjet af

Nej

Jeg går til oplysning stadig i folkeskolen og har derfor ikke kendskab til gymnasiestof såsom sådanne målinger med computere og lommeregnere.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.