18tilføjet af

BlOmStEr MoRd!

Meget simpelt,meget enkelt..
Jeg er bare SLET ik født med grønne HÆNDER...
Jaaah så stort kan det siges:)
Jeg slår ALT ihjel,jeg kan endda slå en kaktus ihjel... Og naaarj det er altså ik fordi jeg ik vander dem,eller overvander dem..(tror jeg)
Ved at blomster skal plejes forskelligt..
Men alligevel..
What's a girl to do???
tilføjet af

Tip

Altså en kaktus skal jo ikke vandes! Så dør den....!
tilføjet af

Passer altså ikke...

Selv en kaktus skal ha' en sjat vand en gang imellem !!!
tilføjet af

Et par råd...

Hejsa ;O)
Jamen, jeg kan nikke genkendende til alt, du skriver, for sådan var det også for mig, da jeg var yngre. Men det har faktisk ændret sig; mest fordi jeg har fundet de planter, der passer bedst til min mentalitet og (u)vaner, men også fordi jeg har læst lidt på lektien undervejs.
Først og fremmest, LYS! Hvilken vej vender dine vinduer? Nord og syd er de værste, for nord kan give for lidt lys, mens syd for meget. Mens øst- og vestvendte vinduer har de bedst betingelser, fordi de får lidt af hvert af både skygge og sol.
Har du sydvendte vinduer, skal du ikke fortvivle, her kan du nemlig med fordel købe dig fattig i sukkulenter, der er moder naturs gave til mennesker med ikke-grønne fingre. ;O) De fås i alskens arter og afskygninger, men dem, jeg er mest begejstret for, er paradistræer, der næsten ikke er til at slå ihjel.
Uanset navnet, så skal sukkulenter højst vandes hver 14. dag i sommerperioden og hver MÅNED om vinteren. De skal bare have en god sjat, men aldrig så de sopper i flere dage. Hæld vandet fra, hvis det sker. Tommelfingerreglen med de fleste planters vandforbrug er, at jorden skal føles fugtig, men må aldrig soppe, ej heller må den være knastør. Dog må sukkulenter altså godt tørre noget ud, inden de vandes igen. De tykke blade gemmer vandet i stil med kaktus, der bare gemmer det i stænglen. Bare for en ordens skyld, så SKAL kaktus altså også have vand, bare ikke ret meget og ret tit. ;O)
Det allerbedste du kan gøre, når du skal til at holde planter, det er at:
1. Undersøge dine vinduers retning; nord, syd, øst eller vest.
2. Tag derefter til en planteskole og spørg efter planter, der decideret passer til de lysforhold, du har.
3. Lav en fast vandingsdag, f.eks. søndag, og husk at få nogen til at vande, hvis du er på ferie.
4. Lav en fortegnelse over de planter, du hurtigt slår ihjel, og hold dig så laaaangt væk fra dem. ;O) De planter, du så har mere held med, deres navne søger du oplysninger på, på nettet evt., og skriver dem evt. ned i en lille bog eller et kladdehæfte, din såkaldte "grønne bog". Her kan du også tilføje oplysninger om, hvor meget og hvor tit, de skal vandes. Den bog er nyttig, både når du skal købe nye planter (men ikke kan huske navnet på din yndlings), og når du skal kortlægge, hvorfor det gik galt/godt med lige netop den plante. Selv om du ikke ved en dyt om det nu, så KAN det læres rimeligt nemt, og så tror jeg også, du vil få større succes med dit planteliv. ;O)
Husk også dette:
Alle planter SKAL omplantes hvert 2.-5. år, alt efter hvor godt de bliver passet og hvor meget næring der tilføres. Selv den mest velplejede plante når et punkt, hvor jorden bare ikke kan mere. Bliver jorden askegrå og tynd, eller er rødderne ved at vokse ud af pottens bund, SKAL den ompottes, UANSET hvor lang tid, der så er gået. Tør du ikke begive dig udi for meget på een gang, nu vi taler om gødning, så kan du købe i supermarkedet en "hverdags"gødning, der blandes i vandet. Dog skal du ikke gøde så meget om vinteren, eller den første måned efter du har ompottet en plante.
Ja, det blev jo lidt af en mundfuld, men håber du kan finde hoved og hale i det, ellers må du skrive igen. Du er også velkomment til at benytte min mail. ;O)
God fornøjelse.
Mvh. Deci (tidligere blomstermorder *GG*)
tilføjet af

Uhadada :)

Noget af en opgave at passe blomster kan jeg høre..*GG*...
Jeg ligger syd,så skal jo så nok sørge for de i står direkte i vinduet,men stadig så de får lidt lys..Den er jeg med på:)
Omplantes hver 2 - 5 år...Når man planter i en potte,er det så ik noget med man skal lægge sten i bundet for at undgå jorden rådner?...
Dit indlæg ER printet ud,for jaaah det var noget af en mundfuld *G*
Plastik blomster længe leve,indtil jeg har styr på det:)
tilføjet af

Rettelse...

IKKE står direkte i vinduet:)
tilføjet af

La' vær med...

at ha' blomster! :o)
Jeg har selv droppet, efter min mor et par gange har "tvangsfjernet" mine vanrøgtede blomster.
tilføjet af

Jaaah ærligtalt!!!

Godt råd der:)
Lige nu står den os bare på nogen fine tulipaner,der dufter skønt af plastik!
tilføjet af

Plastikblomster er gode ;O)

i visse tilfælde, OGSÅ når man kan finde ud af det. Jeg har selv på tv'et en kunstig efeu-ranke, der er fuldstændig naturtro, undtagen hvis man mærker efter altså. Så behøver jeg ikke bekymre mig om at købe nyt tv, ikke af vandingsgrunde i hvert fald. *G*
Jeg har selv sydvendte vinduer og således solen på HELE dagen, men mine sukkulenter har det altså helt fint. Det kan godt lade sig gøre lige med den type. Der er også mange andre plantearter, der trives fint i fuld sol, bare spørg på planteskolen eller læs på plantens indpakning; der står som regel, hvor meget lys den kan tåle, og hvor meget den skal vandes. ;O)
Jeg er da ked af, hvis jeg har fået det til at lyde endnu værre. Det var jo ikke meningen. ;O)Men det er altså ikke så slemt. Bare prøv dig frem. ;O)
Mht. omplantning: Jo, det er korrekt. Læg nogle småsten i bunden eller bland dem sammen med de par skefulde jord, så vil der dannes små luft og vandlommer omkring dem, så rødderne ikke drukner eller kvæles.
Og når du potter om, er det såmænd også forholdsvist nemt:
1. Du tager en potte, der er nummeret større end den gamle (man kan også bruge samme størrelse, men plantens rodnet er sandsynligvis blevet større og har brug for mere plads). Husk, at komme lidt vand i bunden, så rødderne "fristes" til at søge videre i den nye jord. Der skal ikke vandes de første dage, kun hvis jorden virker ekstrem tør, dette vil også tvinge rødderne til at søge ned i bunden efter vand.
2. Fyld sten/jord i til kanten, "grav" så et hul på størrelse med plantens rodnet (så der er jord både i bunden og i siderne). Jorden, du gravede op, kan du bruge bagefter til at fylde omkring planten i toppen.
3. Fjern det værste jord fra rødderne, forsigtigt, og sæt det hele direkte ned i hullet i den nye potte. Er rodnettet meget tæt og bastant, så det har samme form som potten, kan du blive nødt til at prikke hul forskellige steder med en gaffel, for at rødderne kan komme fri.
Men ro på, du skal jo ikke potte om de første par år, vel? *GG*
Alt, hvad jeg ved om planter, er selvlært, derfor vil jeg tro, at du også sagtens kan få lidt grøn farve til at smitte af på dine fingre. *G* Bare start i det små med 2-3 planter, og udvid så bestanden, hvis de har overlevet. ;O)
Det siges for resten, at man ikke skal "anskaffe" sig en kæreste eller et kæledyr, før man har lært at holde en plante i live. Ved ikke om det passer, mine kærester har ikke holdt, selv om både planter og kæledyr har det strålende, men det er da "spark" bagi for at få det lært, ikk? *GGGG*
Nå, må vist hellere stoppe, inden jeg skræmmer dig endnu mere. *S*
Mvh. Deci
tilføjet af

*looooool*

Katten stak af,min lille hamster fik betændt hamster-røv,og jaah hunden VAR altså bare for gammel:) *G*
Kæresten lever i bedste velgående (endnu) Utroligt nok :)
Mange tak for gode råd,det er helt klart noget jeg kan bruge til noget...
(fortsættelse følger naturligvis)
Hilsen en MÅSKE tidligere blomster morder:)
tilføjet af

*GGG*

Så meget for den teori. Tilsammen har vi to vist tilbagevist den godt og grundigt. *GGG*
Ser frem til føljetonen, om det så ender med endnu en nekrolog. *G*
Mvh. Deci
tilføjet af

vedr. vanding

Kære Decibell!
Tak for dine kloge og velmenende ord i mit fravær.
Jeg har dog lige en tilføjelse vedr. vanding...
Ligesom vi mennersker ikke bryder os om at få koldt vand i hovedet, så har planter det på samme måde. De kan også bedst lide at blive vandet, når vandet er tempereret og blødt.
REGNVAND er derfor at foretrække til såvel stueplanter samt til de udendørs planter.
Mange glade forårshilsner
Ridderlykke
tilføjet af

Jamen selvfølgelig....

kære Ridderlykke, må jo sørge for at passe din tjans, når du ikke selv kan. *GGG*
Godt mine råd fandt nåde for dit kyndige blik, og ja, det med vandet er en anden ting, der næsten er et must for et godt resultat. Men da jeg ikke er så god til at samle regnvand, har jeg fundet et andet alternativ: Når jeg koger vand til te, koger jeg altid en pæn portion. Det overskydende får så lov at køle af og bliver hældt på vandkanden. Det fjerner også noget af vandets hårdhed.
Nu har vi heller ikke så hårdt vand i Køge (og det vigtigste er trods alt, at det er tempereret), derfor har jeg også gjort det til en vane at hælde rester fra f.eks. nattens vandflaske over i kanden. Det sparer jo også på vandforbruget, der absolut ikke er blevet en billigere post i budgettet. ;O)
En anden ting, jeg helt glemte at skrive, er: Vand ALDRIG, når solen står på, specielt ikke med sydvendte vinduer. Man risikerer simpelthen at koge rødderne. Jeg vander stort set altid efter mørkets frembrud, også i haven for at det ikke skal fordampe.
Og en tredje ting: Der findes så mange flotte potteskjulere, og mange gør den store fejl, at de sætter den gamle lerpotte ned i potteskjuleren. Problemet her er, at det får varmen i potten til at stige, og det har planten ikke godt af. Det er ok, hvis inderpotten er af plast, men altså ikke af lertøj. Her vil det være bedre at fylde hele potteskjuleren med jord og plante.
Bruger man potteskjulere, bør man også huske, at der skal være mindst en fingerbredde mellem inderpotte og skjuleren - gerne mere. Er der mindre, er skjuleren simpelthen for lille og vil ikke give plads nok til luftcirkulationen - og planten risikerer igen at blive "kvalt" og overophedet.
Og så vil jeg ikke gå dig i bedene mere, Ridderlykke, bogstaveligt talt. *GG* Jeg stoler på, at du fluks retter mig, hvis jeg har skrevet noget vrøvl, ok? *S*
Forårshilsener og smil tilbage.
Deci
tilføjet af

Hej igen Decibell!

Så har jeg fået min økologiske stjerne. - Det siges , at den skulle være importeret helt fra Sverige. - Så nu har jeg taget den på - og er såmænd også lidt stolt af den....*S*
- MEN, det er ikke ensbetydende med, at jeg våger over hvert et stjerneskud, som skyder frem her i SOL-universet.
Det glæder mig derfor, når SOL-debattørerne(ikke mindst dig!), samles her i haven , med lyst til at delagtiggøre os andre i viden omkring de grønne planter, vanding mm.
Du skal da også være hjertelig velkommen en anden gang god gang, så vi sammen kan få klaret ærterne, hvis ikke andre kan....:-)

Hvem ved - måske kan du få en grøn vikartjans, når jeg engang imellem skal holde ferie...*S*
Mange gode forårshilsner
Ridderlykke
tilføjet af

Stort TILLØKKE

til dig også Ridderlykke. Kors for en sværm nye Moderatorer*GG*
Den klær dig nu helt godt.
Mvh SpeedyGonzales
tilføjet af

Mange tak , Speedy Gonzales!

Ja, stjernen er fin - og farvemæssigt kunne den ikke matche mit moderatorområde bedre....*S*
Eftersom der er kommet flere nye kategorier i SOL-systemet, er det jo blevet nødvendigt med tilsvarende antal nye moderatorer....:-)
Venlige forårshilsner
Ridderlykke
tilføjet af

temperament

find de planter der passer med dinne behov. Kan du lide at passe og pleje hele tiden, vande meget eller slet ikke vande. Elepant fodtræ har brug for meget lidt vand, mens en calla lilje har brug for meget (dog ikke hybriderne, de rådner).
Tænk på plantens naturlig leve sted, en kaktus ville slet ikke kunne trives i en regnskov ;-)
Du skal også tage hensyn til hvor meget lys de skal have, hvad slags jord de har brug for, er det mere sandet eller rig jord osv. Det lydder måske besværligt, men når du først sætter dig ind i det så går det legende let. Jeg har også været elendig med planter, har dog meget at lære endnu :-))
tilføjet af

hehe

jeg har heller ik grønne fingrer. Absolut ikke. men min mor har, så hun passer mine planter.
Det er kærlighed der skal til siger hun. Ja, fint. må indrømme at jeg ik kan have kærlighed til en enkel plante..
Min svigerinde købte en orkide. Den gik ud efter kort tid, selvom hun havde passet den som den skulle.
Da jeg hørte mange steder fra at sådan en vr svær at holde i live, tænkte jeg at så skulle jeg prøve. Så jeg købte en. Og fandme om ik den allerede har blomstret to gange nu. den strutter af sundhed. Og jeg har SELV passet den. Min mor fik fra start forbud mod at passe den.
så jeg holder orkider. de elsker mig bare. Og jeg er da blevet vild med dem. Måske det er derfor de ikke går ud....
Så jeg er den eneste i min omgangskreds der kan holde orkider i live......
tilføjet af

Grønne fingre

Prøv at gå ind på http://www.planteliv.dk . De har mange gode svar på dit problem.
Mvh,
Christian
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.