6tilføjet af

Vinterfodring af havens fugle

Vintertid betyder fodring af havens fugle. Men man bør huske, at er man først begyndt at fodre regelmæssigt, skal man fortsætte vinteren igennem, da fuglene hurtigt bliver afhængige af at finde føden relativ let.
Af hensyn til havens forskellige arter, er det vigtigt at variere udbudet af foder, så der både er noget til mejser og sangfugle.
Vinterfodring giver flere ynglende fugle i haven det følgende år, forudsat at der er tilstrækkeligt med rede pladser.
En af de klare fordele herved er, at skadedyrsangreb lettere holdes i ave.
Bare én mejse par ekstra i haven sommeren over fortærer op mod 30.000 lus og larver. Det bliver hurtigt til noget.
Placering af foderstedet, hvis brættet placeres på en glat stolpe af f.eks. metal forhindres katte i at kravle op og fange småfuglene under fødesøgningen.
Har man kat i haven, hvilket fuglene næppe bryder sig om, kan foderbrættet placeres frit, så fuglene advares i tide, når katten nærmer sig.
Det er uhensigtsmæssigt at placere brættet tæt ved større grene eller andre skjulesteder, hvor katten kan ligge på lur. Omvendt kan det især for spurve være en fordel, hvis der i nærheden af foderbrættet findes tætte hække eller buske som f.eks. forsytia, hvor de kan skjule sig, hvis spurvehøgen angriber.
I haver, hvor der færdes ræve, bør spild af foder undgås, ligesom der ikke bør anvendes tilberedte rester fra husholdningen, især kød.
Foderet bør placeres så højt, at ræven ikke kan nå brættet fra jorden, og man bør sikre sig, at der ikke er let adgang til affaldsbeholdere og lignende.
Lav selv mejsekugler, det er en god idé selv at fremstille mejsekugler, da kvaliteten af færdigproducerede kan variere meget.
Metoden er meget simpel. Man opvarmer blot noget animalsk fedt, tilsætter frø blandingen og lader det størkne.
Hvis kuglerne skal hænge, bør der fastgøres en lille snor til denne. Snoren bør fastgøres til en lille kvist eller tændstik (uden svovl), der placeres på tværs midt i blandingen inden den størkner. Små yoghurtbægre og urtepotter af plast kan fint anvendes.
Er kuglerne svære at få fri af formen, kan man stikke den et par sekunder under den varme hane. Selve fedtet kan både være okse- eller svinefedt, bare der tages hensyn til at det ikke er saltet eller tilsat krydderier. Palmin kan købes i de fleste supermarkeder og giver et udmærket resultat.
Har man børn, er det sjovt også at samle grankogler og fremstille små foderkugler af disse. Ovenstående fedtholdige blanding kan fint anvendes hertil. Koglerne dyppes, størkner og hænges op rundt omkring i haven, gerne i nærheden af huset.
tilføjet af

og?

...
tilføjet af

og...?

Glimrende råd!
Men du bor måske i lejlighed?
tilføjet af

næh

jeg bor i en jordhule, sammen med osama bin marmelade.
tilføjet af

Jeg skyder dem alle

Også naboen grimme kat
tilføjet af

soljo med flere

i skulle nakkes
tilføjet af

Piphans dog!!!Ejjjj!!!

Hvorfor er du ikke seriøs?

som mig?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.