6tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

Som single har jeg det samme problem som alle andre singler: Det er svært at få spist op og samtidig på en varieret kost, hvis man også vil udnytte de mange "3 for X"-tilbud osv.
Her kommer fryseren til hjælp.
Men har jeg ret i at antage, at hvis der er fx 1 uge til "mindst holdbar til"-datoen ved nedfrysning, så kan det også holde sig 1 uge ved optøning?
Det er i sær pålæg jeg har problemer med, jeg skal leve udelukkende af leverpostej i en uge hvis jeg skal nå at spise de 500 gram inden datoen😉Så jeg deler dem op i 3, så jeg også kan få lidt andet pålæg osv ;)
Men har jeg ret i min antagelse om at den tid der er tilbage ved indfrysning kan man ligge oveni ved optøning? Eller må man bare bruge sine sanser til at bedømme om maden stadig er OK, eller hvad?
tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

P.s:
Jeg ved godt man ikke må genfryse fersk kød når det først er optøet, men hvad så med tilberedt kød? Er det fx et problem at lave 40 frikadeller, spise 3 og fryse de 37 til senere brug?
tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

Det er helt fint at fryse tilberedt mad 🙂
Der er dog alligevel grænser:
Fisk og grøntsager bør ikke fryses mere end 3 måneder. Kød både som udskæring og fars max. 1 år, herunder hører at fersk kød skal ompakkes til fryseposer da luften i købeembellager udtørrer kødet.........Du suger så blot luften ud af posen når Du har delt en pakke fars op i mindre dele.
Billigt skivepålæg smager heller ikke godt når det har været frosset i plastæsken, men det fejler ikke noget.
tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

Nej men kan jeg antage at hvis jeg fx 1-4 fryser en pakke rullepølse ned, med udløb 8-4, og jeg optør den fx 21-4 - at den så kan holde sig på køl til 28-4?
Og helt generelt: Man "siger jo" at man har 5 grader i et køleskab. Nu er det bare sådan at jeg er vild med drikkevarer som er tæt på frysepunktet, dvs jeg forsøger at holde 1-2 grader - holder mine fødevarer så også en smule længere da de jo der med også er "næsten-frosne"... eller har det intet at sige? - altså enten er frossent eller også er det ikke?
Et helt andet spørgsmål sådan helt ernæringsmæssigt: Jeg kan godt lige frugt. Men frugt egner sig IKKE til frysning. Derfor kan jeg kun købe enkelt - stk og får derfor ikke mængderabatterne, da jeg ellers ikke ville nå at få det spist, eller udelukkende kunne købe æbler eller bananer og går amok i en slags frugt ;)
Men rent ernæringsmæssigt: Er det så ok med frugt på dåse? Fisk er jo fint på dåse kan jeg forstå, men gælder det også for frugt?
tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

Nej men kan jeg antage at hvis jeg fx 1-4 fryser en pakke rullepølse ned, med udløb 8-4, og jeg optør den fx 21-4 - at den så kan holde sig på køl til 28-4?
Og helt generelt: Man "siger jo" at man har 5 grader i et køleskab. Nu er det bare sådan at jeg er vild med drikkevarer som er tæt på frysepunktet, dvs jeg forsøger at holde 1-2 grader - holder mine fødevarer så også en smule længere da de jo der med også er "næsten-frosne"... eller har det intet at sige? - altså enten er frossent eller også er det ikke?
Et helt andet spørgsmål sådan helt ernæringsmæssigt: Jeg kan godt lige frugt. Men frugt egner sig IKKE til frysning. Derfor kan jeg kun købe enkelt - stk og får derfor ikke mængderabatterne, da jeg ellers ikke ville nå at få det spist, eller udelukkende kunne købe æbler eller bananer og går amok i en slags frugt ;)
Men rent ernæringsmæssigt: Er det så ok med frugt på dåse? Fisk er jo fint på dåse kan jeg forstå, men gælder det også for frugt?

Du kan som hovedregel gå ud fra at frysningen standser den proces der gør at en madvare bliver dårlig.
Når du tør tingene op, fortsætter processen hvor den slap. Modsat hvad mange tror, bliver bakterier ikke slået ihjel ved almindelig nedfrysning; der skal meget lavere temperaturer til at dræbe dem, i en almindelig husholdningsfryser går de blot i dvale.
Men det er altid en god ide at være en smule kritisk de sidste par dage.
Som ungkarl har du (på samme måde som jeg) en knivskarp træning i at afgøre om dine madvarer er sådan lige på kanten til at blive for gamle 😉
Jeg har næsten altid et par liter mælk liggende i fryseren fordi når jeg kommer hjem efter et par måneder på søen, så er det ikke altid at jeg kan nå at købe ind samme dag som jeg kommer hjem, så frem med en liter mælk og noget brød så der er til morgenmaden næste dag.
Mælken i fryseren startede jeg med for snart mange år siden, da jeg boede et sted hvor det sommetider om vinteren kunne være rigtig svært at komme op til det lokale supermarked, selv på den gamle Ferguson-traktor...
Det sker jævnligt at den lokale dagli-Brugs har tilbud på forskellige varer som er på eller lige før sidste salgsdato, og hvis det kan fryses køber jeg som regel godt ind og smider det i fryseren.
Det er ikke fordi jeg mangler penge med det nuværende job, men jeg har for snart mange år siden været på varig bistand en del år, og det ligger stadig i rygraden at spare så meget som muligt.
Et tip-top trick omkring holdbarhed er, at når dit brød ikke længere dufter at brød i posen, så er der et par dage tilbage før det første mug viser sig....
tilføjet af

Holdbarhed på frysevarer?

Frugt på dåse kan kun bruges til grød og desserter.
Men masser af butikker er gået over til en løspris for frugt, f.eks. 10 stk for 20 kr, og der kan man godt blande æbler, bananer og kiwi.
Pas på frugtopbevaringen, Du må ikke lægge appelsiner og æbler pænt i samme skål i flere dage da den duft som appelsiner afgifter faktisk får æblerne til at ældes temmelig hurtigt.
Ikke mange huse i dag har et viktualierum eller en kølig frostfri kælder hvor man kan opbevare frugt, grønt og kartofler i længere tid.
tilføjet af

Isterninger kan holde længst

siger de inde på kommunens jobcenter.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.