11tilføjet af

Videnskab og religion kan sagtens forenes.

„Videnskab og religion betragtes ikke længere som uforenelige.“ — The Daily Telegraph, London, den 26. maj 1999.
Både videnskab og religion i deres ædleste form søger at nå frem til sandheden. Videnskaben åbenbarer en verden af uovertruffen orden, et univers som bærer tydeligt præg af at der står en intelligens bag. Sand religion giver disse opdagelser mening ved at lære at det er Skaberen der er ophav til den planmæssighed som kommer til udtryk i den fysiske verden.
„Jeg har erfaret at religion øger min forståelse af og respekt for videnskaben,“ siger molekylærbiologen Francis Collins. Han fortsætter: „Når jeg opdager et eller andet i forbindelse med menneskets genom, fyldes jeg med ærefrygt på grund af livets mysterium. Jeg siger til mig selv: ’Hvor er det fantastisk! Indtil nu er det noget kun Gud har kendt til!’ Det er en dejlig og bevægende følelse som hjælper mig til at værdsætte og have respekt for Gud og til at få større udbytte af videnskaben.“
Hvordan kan videnskab og religion forenes?
Acceptér at der er grænser for hvor stor viden vi kan få: Menneskets søgen efter svar angående tidens og rummets uendelighed vil aldrig holde op. Biologen Lewis Thomas siger: „I betragtning af at vi er nogle utroligt nysgerrige skabninger der er interesserede i gå på opdagelse, undersøge vores omgivelser og forsøge at forstå tingene, tror jeg ikke at processen nogen sinde får ende. Vi vil aldrig finde løsningen. Jeg kan ikke tænke mig at vi nogen sinde kommer dertil at vi drager et lettelsens suk og siger: ’Nu forstår vi det hele.’ Det vil altid ligge uden for vores rækkevidde.“
Der er heller ingen ende på menneskets søgen efter oplysninger om en religiøs sandhed. Bibelskribenten Paulus siger: „Nu ser vi kun gådefulde billeder i et spejl . . . Nu er min kundskab kun delvis.“ — 1 Korinther 13:12, The New English Bible.
Men en ufuldstændig viden om både religiøse og videnskabelige emner forhindrer os ikke i at nå frem til fornuftige slutninger baseret på de kendsgerninger vi rent faktisk har. Man behøver ikke at have en detaljeret viden om Solens oprindelse for at være absolut sikker på at den står op i morgen.
Lad kendsgerningerne tale for sig selv: I vores søgen efter svar må vi lade os lede af pålidelige principper. Hvis ikke vi holder os til de højeste normer for bevisførelse, kan vi let blive ført på vildspor i vores søgen efter en videnskabelig og en religiøs sandhed. Realistisk set kan ingen af os undersøge og vurdere alle de videnskabelige oplysninger og idéer der findes i verden. Bibelen, derimod, indeholder en lettilgængelig samling af åndelige anvisninger som vi kan tage op til overvejelse. Og denne bog underbygges af kendsgerninger.
I forbindelse med kundskab i almindelighed kræver det en indsats at skelne mellem kendsgerninger og spekulation, mellem realiteter og bedrag — både inden for videnskab og inden for religion. Som bibelskribenten Paulus tilrådede, må vi afvise „modsigelserne i den ’kundskab’ der falskeligt kaldes således“. (1 Timoteus 6:20) Videnskaben og Bibelen kan forenes hvis vi lader kendsgerningerne tale for sig selv; derved undgår vi gætværk og spekulation. Desuden må vi undersøge hvordan de enkelte kendsgerninger støtter og supplerer hinanden.
Når man for eksempel forstår at Bibelen bruger udtrykket „dag“ om tidsenheder af forskellig længde, kan man slutte at beretningen i Første Mosebog om de seks skabelsesdage ikke behøver at være i modstrid med videnskabens konklusion, nemlig at Jorden er cirka fire og en halv milliard år gammel. Ifølge Bibelen havde Jorden eksisteret i et ikke nærmere angivet tidsrum før skabelsesdagene begyndte. Selv hvis videnskaben reviderede sin opfattelse og angav en ny alder på vores planet, ville oplysningerne i Bibelen stadig holde stik. I stedet for at modsige Bibelen giver videnskaben os faktisk en mængde supplerende informationer om den fysiske verden, både dens nutidige og dens fortidige beskaffenhed.
Tro, ikke lettroenhed: I Bibelen finder man oplysninger om Gud og hans hensigt som ikke fås andre steder. Hvorfor skulle vi stole på denne bog? Bibelen tilskynder os til at efterprøve dens nøjagtighed. Det vil være klogt at overveje dens historiske ægthed, dens praktiske værdi og dens troværdighed samt bibelskribenternes oprigtighed og ærlighed. Hvis man undersøger Bibelens nøjagtighed, herunder dens udsagn af videnskabelig art og — noget der virker endnu mere overbevisende — de hundredvis af profetier som er gået i opfyldelse frem til i dag, kan man få en fast tro på at den er Guds ord. At tro på Bibelen har ikke noget med lettroenhed at gøre, men indebærer at man har en velunderbygget tillid til dens nøjagtige udtalelser.
Respektér videnskaben; erkend værdien af religiøs tro: Jehovas Vidner opfordrer alle fordomsfri mennesker, både de videnskabeligt orienterede og de religiøse, til at søge efter sandheden inden for begge områder. I deres menigheder fremmer de en sund respekt for videnskaben og for videnskabelige kendsgerninger foruden troen på at religiøs sandhed kun findes i Bibelen, som meget direkte og med overvældende vidnesbyrd hævder at være Guds ord. Apostelen Paulus siger: „Da I modtog Guds ord, som I hørte af os, tog I ikke imod det som menneskers ord, men, sådan som det i sandhed er, som Guds ord.“ — 1 Thessaloniker 2:13.
Men ligesom det er tilfældet inden for videnskab, er religion blevet infiltreret med løgn og andet skadeligt. Det betyder at der findes både sand religion og falsk religion. Derfor har mange mennesker forladt de store anerkendte trossamfund for at slutte sig til Jehovas Vidners kristne menighed. De er blevet skuffede over deres tidligere trossamfunds manglende villighed til at forkaste legender og menneskeskabte traditioner til fordel for fakta og åbenbarede sandheder.
Takket være et indgående kendskab til Skaberen, sådan som han åbenbares i Bibelen, og til det han vil gøre for menneskeheden og den Jord vi bor på, føler sande kristne desuden at de har fundet den virkelige mening med livet. Jehovas Vidner har ud fra Bibelen fået fornuftige svar på spørgsmål som: Hvorfor er vi her? og Hvor går vi hen? Vi vil med glæde dele disse oplysninger med dig.
tilføjet af

Nej

At videnskaben siger der er orden er ikke ensbetydende med at det er intelligent design.
"Orden" i videnskabelig forstand betyder at alt er årsag og virkning. Ikke orden i den forstand du kender det fra hverdagen med f.eks. at alle musik-cd'er står et bestemt sted.
Videnskabelig orden betyder blot at man nu har fundet frem til selve ÅRSAGEN der har medført VIRKNINGEN.
Det er en fuldstændig misforståelse. Videnskaben har aldrig påstået der står noget intelligent bag noget somhelst.
tilføjet af

Troværdighed

Helt enig, dktekno. Videnskaben beskriver bare verden, den siger ikke noget om moralske spørgsmål. ftgs tekst (som ikke er hans egen, men kopieret fra JV) er et forsøg fra en organisation med store troværvighedsproblemer at smug-stjæle fra et område med stor troværdighed: videnskaben. Det lykkes ikke særlig godt.
tilføjet af

Videnskaben

er delt op i to lejre, dktekno, dem der tror på loven om årsag og virkning, og dem der ikke gør det. Ifølge loven om årsag og virkning må universet have en årsag, og denne årsag er Gud.
tilføjet af

Du har..

..jo forsøgt dig med det emne i en anden tråd på denne side, - hvorfor tar' du emnet op igen ?
JensP.
tilføjet af

Fordi jeg gerne vil,

kære ven, fordi jeg gerne vil. Jeg skriver fordi jeg gerne vil. Synes du ikke det er grund nok?
tilføjet af

Nej..

Jeg synes faktisk ikke at DU skriver ret meget, - du citerer blot en hel massen vagttårns-litteratur.
Jens P.
tilføjet af

Vrøvl!

Videnskaben er aldeles ikke delt op i to lejre. Det var dog det mest tåbelige du endnu har skrevet om videnskaben!
Videnskaben er slet ikke personlig, og kan derfor ikke have lejre. Forskere kan naturligvis have deres egen personlige holdning, men det er jo en helt anden sag.
Men med holdninger er det jo som med røvhu.... Alle har dem! Så hvis det er personlige holdninger du refererer til som videnskabelige "lejre", så er der tusindevis af dem.
tilføjet af

Tre lejre.

Jeg glemte at du skulle tælles med.
tilføjet af

Skal vi nu ikke blive enige om...

I betragtning af, at jeg er publiceret i knap 50 peer-reviewede videnskabelige tidsskrifter, og du er publiceret i 0, skal vi så ikke bare blive enige om, at jeg ved lidt om forskning, medens du ikke aner noget om den videnskabelige metode!
tilføjet af

Det er slet ikke

sagen drejer sig om.
tilføjet af

Ftg på dybt vand!

Sagen drejer sig om, at du har læst et par bøger og nogle artikler om evolutionsteorien- alle udgivet af Vagttårns Selskabet. Så nu tror du du ved noget om den videnskabelige validitet af evolutionsteorien.
Vel gør du da ej. Du aner ikke, hvor massive beviserne for evolutionsteorien er. Jeres katastrofeteorier kan på ingen måde forklare de fund man rent faktisk finder!
Evolutionsteorien er i overensstemmelse med virkelighedens fund ude i naturen- Jehovas Vidners teorier er bare nogle luftkasteller tegnet af en flok indbildske skrivebordsgeneraler! Hvis der var lidt kød på det I lavede, så ville forskerne stå i kø for at videreudvikle det- der ligger Nobelpriser gemt i, at kunne bevise sådan noget som jeres ideer om livets fremkomst.
Det, ftg, er hvad sagen drejer sig om! Religiøst overmod!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.