0tilføjet af

Vi bør kunne læse ministres hemmelige sms'er.

Der er øjensynligt ingen fast praksis i ministerierne for arkivering af ministres SMS'er, selv om de kan være genstand for aktindsigt. Forvaltningsekspert kalder sagen »pinlig«.
En stor mængde SMS'er mellem ministre, embedsværk og andre toppolitikere ser ud til at blive holdt under borgernes radar.
Selv om offentlighedsloven klart dikterer, at ministres SMS-beskeder skal journaliseres på linje med andre dokumenter i ministerierne og dermed kan være genstand for aktindsigter, tyder meget på, at lovens ord i vidt omfang ikke bliver fulgt i praksis.
Flere tidligere medarbejdere i ministerierne fortæller til Berlingske, at det er gængs kutyme i de fleste ministerier, at ministrenes mobiltelefoner bliver opfattet som deres personlige kommunikationsværktøj, og at ministrenes SMSer generelt ikke bliver journaliseret og dermed friholdes for mulighed for aktindsigt.
»Der er ikke nogen ministre, der journaliserer deres SMS'er. Der er jo ikke andre, der har adgang til ministerens telefon, så det er i bund og grund ministeren selv, der skal sørge for, at det sker. Og jeg vil vove at påstå, at det ikke sker i nogen ministerier. Heller ikke i dag,« siger en tidligere højtplaceret embedsmand til Berlingske.
Ingen nedskreven praksis for SMSer
En anden tidligere medarbejder, der indtil for kort tid siden var højt placeret i et af ministerierne, påpeger, at der heller ikke er andre i embedsapparatet, der sørger for at gennemgå ministrenes mobiltelefoner for indhold, der kan være omfattet af reglerne for aktindsigt.
»Jeg har aldrig hørt om, at en minister tømmer sine SMS-beskeder, for at de kan blive journaliseret,« siger han.
Flere nuværende, højtplacerede embedsmænd fortæller samtidig til Berlingske, at de ikke kender til en nedskreven praksis for håndteringen af ministres SMS'er.
Forvaltningsretsekspert og professor på CBS, Claus Haagen Jensen, fastslår, at ministrene bryder offentlighedsloven, hvis de ikke sørger for, at relevante SMS-korrespondancer bliver arkiveret i ministeriet.
»SMS'er er en meddelelse på lige fod med et brev eller en mail og skal derfor journaliseres på samme måde, så befolkningen har mulighed for at se de meddelelser, som går til og fra ministeren,« siger Claus Haagen Jensen.
Han mener, at sagen er vigtig for offentlighedens mulighed for at få indblik i og kontrollere myndighedernes gøren og laden i en moderne virkelighed.
»I har opdaget et hul. Og det er da interessant, for SMS'er har et ekstremt omfang nu om dage, og derfor kan ministerierne ikke bare lade som om, at de ikke eksisterer. Det er en pinlig historie,« siger Claus Haagen Jensen.
Ministrenes SMS'er er omfattet af reglerne for aktindsigt, hvis de vedrører et sagsforløb, og hvis ministeren kommunikerer som minister og ikke som partipolitiker.
Tavshed fra topministre
Normalt er praksis for ministeriernes journalisering ikke omgærdet af hemmelighedskræmmeri, men ingen af de toneangivende ministerier, som Berlingske har kontaktet, har ønsket at forklare, hvordan de journaliserer ministrenes SMS'er.
I Statsministeriet ønsker pressemedarbejder Lea Juul Henriksen ikke at svare på, om ministeriet nogensinde har journaliseret en eller flere af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) SMS-beskeder. Lukketheden omgærer også finansminister Bjarne Cory–dons (S) og justitsminister Morten Bødskovs (S) SMS-beskeder. Hverken Finansministeriet eller Justitsministeriet har ønsket at oplyse, hvordan de konkret sikrer sig, at de minister-SMS'er, som måtte være relevante for offentligheden, bliver journaliseret.
Regeringen vil efter sommerferien fremlægge et forslag til en revideret offentlighedslov.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.