3tilføjet af

Undergravelse af lønningerne

Eksemplerne på driftige danske forretningsfolk, der omgår reglerne for ansættelse af østeuropæiske medarbejdere, hober sig op. Fremgangsmåden er enkel nok. Man opretter blot et firma i Østeuropa, og ansætter folk fra dette firma, som udstationerede medarbejdere i Danmark. Enkelt – men ikke desto mindre ulovligt.
I den forbindelse har Jørgen Arbo-Bæhr, Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, udtalt:
”- Den seneste tids mange sager har vist, at østaftalen ikke er det papir værd, den er skrevet på. Plattenslagere blandt arbejdsgiverne har alt for gode muligheder for at misbruge østeuropæisk arbejdskraft.

- Myndighederne ser passivt til, at reglerne omgås. Fremgangsmåden er enkel nok. Man opretter blot et firma i Østeuropa, og ansætter folk fra dette firma, som udstationerede arbejdere i Danmark. Enkelt – men ikke desto mindre ulovligt.
- Integrationsminister, Rikke Hvilshøj, har arvet et stort problem fra sin forgænger, som bare har ladet stå til. Det er en alvorlig trussel mod løn- og arbejdsvilkårene på det danske arbejdsmarked.”
tilføjet af

Fuldstændig enig!

Ja, det er et vigtigt område... da det går ud over de arbejdsvilkår, som vi har kæmpet for i det sidste århundrede.... men det ser ikke ud som om, at det er noget, der interesserer folk.
tilføjet af

Eller også ...

...interessere det bare ikke journalisterne. De er jo ikke dem, der første omgang regner med at blive underbudt af østeuropæisk arbejdskraft.
Det går vist mest op i, om den samlede indkomstskat i Danmark er 42% eller 41%.
Og de fleste mennesker glemmer så måske, at et lønpres forplanter sig hele vejen op igennem lønsystemet.
tilføjet af

problemt er større end det

Problemet er som sådan større end almindeligt lønpres, som godt nok er alvorligt nok.
Lønpresset kan medføre yderligere arbejdsløshed blandt danskere, hviklet jo er en købekraftsforringelse men det kan også reslutere i et generelt fald i lønningsniveauet, hvilket også er ganske alvorligt idet dette også virker købekraftsforringende, isæt hvis denne smarte fidus spreder sig til mere end et par hundrede håndværkere.
Når folk får mindre penge mellem hænderne, forbruger de mindre og så trækker økonomien sig sammen. Man skal lige huske på, at det har været det Danske privat forbrug der har, indtil videre, reddet den værste økonomiske storm af.
Hvis købekraften forringes OG en bestandig del af lønningerne tilogmed eksporteres ti udlandet og styrker købekraften dér, er man ind i en uheldig udvikling.
Man kan så håbe på, at den øgede efterspørgsel i udlandet (f.eks. Polen) vil give øget økonomisk aktivitet og dermed også øget import af Danske varer for derved at afbøde for effekten af den tabte Danske købekraft, men det er en økonomisk kobling man ikke er klar over endnu. Polen (og andre lavt-løns lande) efterspørger typisk ikke vores relativt-set dyrere varer.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.