7tilføjet af

SORT ARBEJDE, et par oversete vinkler

Der har været sagt og skrevet meget om sort arbejde, men noget er overset, jeg har fx her et par bidrag:
For en stund siden kom det frem, at materialepriserne, altså til byggeri, ligger ca 20 procent over EU´gennemsnit.
Lægges hertil at vi har 25% moms, imod typisk 16% moms i Tyskland, altså en forskel på 9% i moms, vil disse to ting alene gøre det 29% dyrere at være dansker.
Hvis man kan forestille sig, at priserne ikke var disse 29% højere, er det ikke utænkeligt, at det ville afdæmpe det sorte arbejde.
Noget andet paradoksalt er, at der hersker en bil-fjendtlighed, som faktisk har bevirket, at der medgår mere og mere spildtid på kørsel mellem opgaverne, som kunderne skal betale. Det gør det dyrere, og det smitter således også af på motivationen for at købe sort arbejde.
Helt forgæves er sort håndværksarbejde jo ikke. For nok unddrages der moms og skatter på selve arbejdstiden/lønnen. Men der medgår jo materialer, som der må formodes at være indeholdt en eller anden form for moms af. Og under alle omstændigheder har materialerne jo en produktion bag sig, og dermed beskæftigelse i underleverandørverdenen.
Det der trækker den anden vej er så, at man som aftager af sort arbejde faktisk dels er "hæler". Og ikke nok med det. Er der reklamationer over den udførte håndværkerydelse, er det jo ikke så let at fremvise regningsdokumentation i forbrugerklagenævnet eller retten, når man som sortarbejds-modtager må antages ikke at have bilag på sine bedrifter. Man står på den måde ret ringe som forbruger.
tilføjet af

Diæt penge

Hvis vi fjerner diæt pengene til håndværkerne, så slipper
vi af med alle de jydske håndværkere. For de laver i gennemsnit
mere sort arbejde end resten af håndværkerne i Danmark.
tilføjet af

hvad var det?

Hvad var det nu for et surt opstød? Grunden til at mange jydske håndværkere arbejder på sjælland og øerne skyldes såmænd at de er både billigere og bedre.
Og at fjerne diætpengene hjælper da ikke, for det er jo ikke i arbejdstiden at den store part af sort arbejde bliver lavet, det er aftenener og weekender, hvor der lige skal lidt ekstra i lommen...
Og mht at jyder laver mere sort arbejde end andre? Det er fordi mulighederne er for det, og fordi en håndværker lønning er væsentligt lavere i jylland end i eks.vis København, ikke andet.
Så skal vi ikke lade være med at lave en "jyder er dumme"-debat ud af det her???
tilføjet af

tilskuds jylland

jeg er fuldt eniug med ovenstående at den skjulte støtte der gives til jyder ska stoppes øjeblikkeligt de for rigeligt i forvejen en jysk fam har ca 100000 kr mere til sig selv pr år .....skæve dk det er en joke
ps vel og mærke et fradrag der ikke ska dokomenteres jeg mener ikke at de ligger 5 dage ude men tro mig det bliver trukket fra
tilføjet af

Ikke kun jylland

Hvad er det for en skjult støtte der gives til Jylland???? hvis det er diæten du hentyder til er det jo lige begge veje, ikke? Det er jo kke kun Jyder der får diæten hvis de arbejder langt væk hjemmefra... hehe
Og hvor har du det tal fra? Altså at en jydsk familie har 100.000 mere om året???
tilføjet af

Ikke altid dårligt

Ligeledes overset er det faktum at sort arbejde som oftest betales med kontanter, og disse kontanter som oftest bliver brugt hurtigt. Dette giver en dynamik i Dansk økonomi som vil forsvinde med alvorlige konsekvenser hvis sort arbejde standsede.
Det er KUN fordi det offentlige mister direkte skatte kroner ved sort arbejde at der pives over det, men den indirekte skatte effekt via en højere aktivitet er ikke med i beregningen.
Ligeledes er der meget, meget usikkert om samme arbejde ville blive udført legalt hvis man det sorte arbejde kunne standses. Ved at man får noget gjort sort, bevidner jo en vis pris-følsomhed overfor det arbejde der skal laves. Man kan sige, at ved at efterspørge sort arbejde (= billigere arbejde) indikerer man at den gældende legal pris for arbejdet er for højt. Det er yderst tvivlsomt om man vil efterspørge samme mængde arbejde til legal pris.
Resultatet ville være, at statskassen ikke ville få de forventede direkte skatter ind og de indirekte skatter (moms af de varer købt for sorte penge samt øget indkomst beskatning af en øget beskæftigelse af folk som de sorte penge betaler til) også vil mangle.
Ikke at sort arbejde er godt, men dens tilstedeværelse i Dansk økonomi er et faktum som hele økonomien er afhængig af og vil det offentlige virkelig af med de indtægter som det sorte arbejde kaster af sig?
tilføjet af

Tude kiks på vej over broen

Grunden til at jydske familier har flere penge end dig skyldes vel sandsynligvis at de arbejder hårdere. Hvis du tørrede øjnene og fik fingeren ud af røven kunne du nok også tjene flere penge. Dermed ikke sagt at du ikke arbejder, men jeg kan ikke klare folk der sidder og tuder over hvad andre tjener. Det er vel også folk som dig, der mugger over at du ikke får overarbejdsbetaling for at gå hjem, mens andre knokler.
tilføjet af

Den er god nok :-)

Vi der bor her i det pulserende liv i Jylland har lidt flere skillinger mellem hænderne.
For det første er det billigere at bo herovre. Der er til gengæld lidt langt i Det Kongelige Teater :-)Og ja, der er færrer jyder på overførselsindkomst; Der er simpelthen flere i arbejde (til gengæld tjener vi mindre og har et shitty offentligt transportsystem).
Det er jo en vurdering hvad man vil bruge sine penge til. En bolig nær Kbh ELLER sommer-& skiferie med afrejse fra det Mørke :-) Vi ses i St Anton!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.