6tilføjet af

Når det enkelte virker.

Når det enkelte virker.
Der var for ganske nyedeligt et indslag i nyhederne fra en skole i Middelfart for unge folkeskole elver der havde det vanskeligt med den så kaldte normal adfærd, og bliver af eksperterne psykologerne og psykiaterne beskrevet som unge med Damp. Hvor de højre aktivitet i hjernen end normaltvist hos unge og voksende, som menes at skyldes mindre neurologiske forstyrrelser i hjernen. Jeg vil ikke gå nærmere ind på min skeptisk i mod disse teorier og sammenspillet imellem opvækst betingelser, og de store sociale krav der sættes til unge mennesker og kunne magte de krav samfundet stiller samt forholdene i det sociale miljø og hjemmet.
Men indslaget handlede om at på denne skole lod man disse unge mennesker dyrke sport og spil skak men en stor positiv effekt på disse unge mennesker, så de fik lettere ved koncentrere sig og derved lære, og det viser hvordan det enkelte kan forbedre den psykiske tilstand hos mennesker med problemer.
Nu har Anne Brus cand.scient. i idræt og psykologi på Slagelse pædagogseminar for ganske kort siden offentlig gjort en undersøgelse, der viser at for mange regler idræt kan hæmme børn i fysisk udfoldelse. Jeg nævner dette i forbindelse med det på ingen måde er ligegyldigt hvordan man praktisere og udøver idræt, og jeg mener at fortolke ud fra undersøgelsen, at når vi som mennesker modtager for mange informationer
Men jeg ganske overbevist om dette har lærerne forståelse på denne skole, og hvor ville det være smukt hvis de overalt i vores behandlings system kunne tage ved lære af hvordan de enkelte ting virker frem for at fremme den fremmedgørende kultur, som trives i den teoretiske forståelse af mennesker problemer, hvor vi mener at kunne beskrive og forklare os skriftligt og sprogligt til hinanden om alt i tilværelsen.
Jeg har i en del år rettet stærk kritik af denne beskrivelse mani af ”de andre” som jo den grad har medvirket til mange mennesker bliver sygeliggjort mere end godt er i vores behandlings system, og det enkelte der virker møder ganske enkelt modvilje og modstand inde for det offentlige system. Det er mig ganske enkelt uforståeligt at idrætten ikke har en større plads både i folkeskolen og på de humanistiske uddannelser, da idrætten jo medvirker til at nedbrude de sociale skæl imellem mennesker, pædagogik handler netop om kunne møde mennesker hvor de er. Som ganske ung inde for vores behandlings system, kan huske at skulle være dommer i en fodboldkamp med uddannet socialpædagoger, og de havde en forståelse af spillet og spillede som vi andre som 8 til 10 årlige, og det grotesk set i denne sammenhæng at pædagoger, netop skulle være uddannet til at kunne møde børn og unge hvor de er og være en positiv model for dem.
Og med de store problemer som ses hos mange i det danske samfund, som jeg ganske overbevist om skyldes at det gælder de mangler ganske enkelt positiv respons på dem selv, i og med vi har fremmet en kultur hvor vi dyrker det individuelle menneske selvrealiseringen, som jo har den konsekvens, at vi på et dybere plan mangler forståelse af hinanden som mennesker, så mener jeg det nok så vigtigt at brede idrætten får en meget større plads i samfundet og jeg mener ikke det skal være for fremme elite idrætten.
Jeg er så ganske overbevist om den ikke bare medvirker til forbedre den psykiske tilstand og indlæring hos disse unge mennesker på skolen i Middelfart, men det gælder hos alle og vi af den vej vil fremme en bedre samfunds udvikling hvor den fysiske aktivt er naturligt.
Da de bruger skakken på skolen i Middelfart med positiv effekt vil jeg gerne henvise til et par spille basser hvor det ikke koster penge at spille. www.gameknot.com og www.chesshere.com hvor på sidst nævnte basse, kan spille de forskellige åbninger i skak og derved lære dem at kende.
Mvh.
tilføjet af

Skak og DAMP

har du husket at tage højde for at der er forskellige grader af DAMP?
Jeg har en veninde med 2 sønner - den yngste har DAMP - men heldigvis i så mild en grad at han faktisk fungere rigtig godt.
Min nabo har en datter med DAMP, og tøsen fungere overhovedet ikke. Hun er ikke til a styre på 17 tønder land og er opmærksomhedskrævende i en belastende grad...og ville slet ikke være i stand til at spille skak - det kræver trods alt en mængde koncentration, at hun kan sidde stille og tie stille i mere en 3 nano-sekund.
Men glædeligt er det da, at det virker for nogle.
tilføjet af

Jeg vil bare siger

at solen er ikke den rigtige plads til virkeligt seriøse indlæg som din.
Alt for få nå at læse indlæget, og muligt er det forkerte tidspunkt du har lagt artikelen ind som er skylden ind at ingen læser;(
Alle indsats for de svage i vores samfund fortjener bedre liv, og mere ópmærkssomhed.
Tak Clåes :o)
vh
Tom
tilføjet af

Måske ikke alle, men tror det gælder alle.

At filtrere oplevelser.
Damp eller hyperaktivitet handler om man som menneske har problemer med filtrere oplevelser som jeg opfatter det, og kan sammenlines med hvis du går ned af gå gaden så har en person med damp vanskeligere ved at sortere i de indtryk de modtager.
Men næste gang du går ned af gaden eller et andet sted og vær opmærksom på hvor mange indtryk du modtager og der kan skak være hensigtsmæssigt for selvom det er spil med milliarder af muligheder, så er det tros alt et konkret spil der skaber et rum for man kan lukke af for omverden.
Hvis i kvinder bare enkelte gange vil være lidt positive over det der virker og ikke møde det modstand og vores sprog er tros alt en meget mere kompleks størrelse, for hvilken motiver lidt ligger bag det sagte ord.
Min teori om damp går ud på at hos visse sensitive personer regerede netop alle de modsætninger der er imellem vores verbale og nonverbale sprog kan være så modsætnings fulde at vise med damp regerede endnu voldsommer på deres lidelse. Derfor har mennesker der har disse neurologiske forstyrrelser utrolig stor gavn af at kunne koble af fra den ydre verden, og det kan man ved at spille skak og dyrke idræt hvor man får brugt sin energi og kan få en værdsættelse og fælles oplevelser med andre.
Mvh
tilføjet af

Interesse er afgørende

Min erfaring med Damp er. at hvis blot man kan fange barnets interesse (uanset om det saa er puslespil, computerspil, tv eller brædtspil), saa kan et barn med Damp godt koncenterer sig ogsaa i længere tid.
Faktisk kan en interesse i en ting (som fx skak) være indgangsvinklen til at barnet kan lære at koncentrere sig bedre i andre sammenhænge ved at bruge netop deres interesse som udgangspunkt for indlæring.
Saa jeg mener bestemt at du har fat i noget der, Claes ...mee
tilføjet af

Tak.

Men jeg vil forsat være her på sol og på tros af alle de useriøse og "måske" ikke særlige gennemtænkte indlæg.
Så blevet der tros alt skrevet en del oprigtige indlæg, og jeg bruger bevist sol til blive dygtiger til formulere mig og stave bedre.
Men jeg skriver også indlæg til aviserne men det er for det meste envejs kommukation.
Men mange tak for din ros og beklager jeg først har fået svaret på dit indlæg nu.
Mvh.
tilføjet af

Du har ret "men"

Du har da ganske ret man kan i det nærværende forhold til en person damp i mange tilfælde opnå en nærværelse fra personen. Men som du kan jo ikke som menneske være tilstede for dette menneske hele livet og problemer for mennesker med damp bliver først store når de møder nye udfordringer som får dem ud af deres vante omgivelser.
Derfor er det lidt vigtigt mennesker med damp har, og får opbygget nogle interesser som trække på i deres videre liv, men som et menneske med indgående kendskab til vores behandlings system ved jeg at dette ikke gælder for langt de fleste som er gået i stå i deres personlige udvikling på grund af de ringe muligheder for udfordringer i det pædagogiske system.
Som en personlig beretning jeg læste fra en stofmisbruger der en stor del af livet havde været i behandling og familie pleje når han kom forbi en fodbold bane drømte om være en del af dette fælles skab men havde han lært at spille fodbold❓og kunne begå sig hvad jeg ganske overbevist om han ikke havde.
Det skammende at opleve mennesker i 40 års alderen i vores behandlings system der har ringer krops kontakt end mennesker jeg spiller bordtennis med som er i midten af firserne som på ingen måde bare skyldes eller kan tilskrives deres psykiske lidelse. Men har sin årsag i den total mangel på udfordringer i alt for mange år fordi vi skal jo have det så hyggeligt med kage og kaffe og snak.
mabuting pagbati
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.