5tilføjet af

Myten om at de humanistiske fag er brødløse

Hejsa,
Jeg er rigtig utilfreds med at der eksisterer en myte om at humanistiske fag pr. definition er brødløse modsat f.eks. ingenører, økonomer, læger og jurister og dataloger.
Jeg er træt af at høre på selvfede akademikere som bilder sig ind at deres 'hårde' fag er mere nyttigt end humanisternes og i al fald kan give brød på bordet.
Og inden jeg kommer for godt i gang, så vil jeg lige tilføje at jeg er humanist, men ikke er arbejdsløs.

Disse andre akademiske fag nok med undtagelse af lægerne er jo også ramt af arbejdsløshed blandt deres nyuddannede medlemmer.
Hvis vi ønskede ledighed blandt læger, så kan vi bare vælge den svenske model, hvor der f.eks. ikke er vagtlæger. Så kunne lægerne også gå på dagpengekontoret. Man kan også se tilbage i tiden til 80'erne, hvor dataloger var ledige.

Det drejer sig udelukkende om udbud og efterspørgsel. Hvis der kun var én eneste kandidat i f.eks. engelsk eller én eneste kandidat i f.eks. arabisk så ville den person næppe være brødløs.
Det kunne f.eks. tænkes at Mærsk eller andre rige folk gerne ville have deres børnebørn uddannet i engelsk. Hertil kommer det offentliges behov for arabisktalende tolke i Danmark og i Irak.
Problemet er at de humanistiske fag ikke har den samme fordel som de ovennævnte fag. Der er ikke samme adgangsbegrænsning bl.a. fordi humanister er meget billige at uddanne og vores kære politikere meget forståeligt ikke tør nægte vælgerne at lade de unge uddanne sig til deres ønskefag.
Man kan selvfølgelig modargumentere og sige at der stort set er fri adgang til f.eks. ingenørstudiet, men at det ikke tiltrækker de unge. Jeps, det er rigtigt, men det ændrer bare ikke ved princippet om at det kun er udbud og efterspørgsel som er gældende.
Her er der tale om en naturlig begrænsning pga. ansøgerantallet og desuden så er der faktisk ledige ingenører alligevel.
Tak fordi du læste dette brev og lagde øre til min utilfredshed.
tilføjet af

Kan være svært at vurdere,

Svar til Anonym`
Du har ret, det er da meget svært at vurdere en værdi af en uddannelse, jeg mener ikke at de humanistiske fag nødvendigvis behøver at være brødløse, som du kalder det.
Jeg mener så, at vise humanistiske fag spiller for stor en rolle i vores samfund, i forhold til det vi får ud af dem. Jeg tænker på pædagoger, socialrådgiver, psykologer og psykiatre og andre grupper der ansat til hjælpe mennesker med problemer, da vi må erkende at vores problemer er blevet større igennem de sendste 30 år.
Fra at vi gået mod et mere ligeværdigt samfund, er der flere mennesker der lever som udstødte i dag.
Jeg siger ikke at vi skal spare i det offenlige system, jeg siger kun, at disse faggrupper har bygget flere mure op mennesker imellem. Så jeg så gerne, at vi fik ansat flere socialoger etnologer og også filosofer, da de er i stand til, at du jeg skaber indre billeder, så vi kommer til se livet på en anden måde. Disse faggrupper tænker mere heldhedsorienteret. Den hjælp der idag tilbydes er meget individ orienteret, man lære ikke at man skal spille sammen med andre mennesker som på fodboldhold. Vi har så længe jeg kan huske snakket om socialintegration af os som er sat unden for samfundet, men det er kun blevet ved snak og ord og ikke så meget andet.
Jeg tror personlig havde vi holdt haft i begrebet solidaritet, så havde vi ikke haft alle de socialle problemer i vores samfund som vi ser dag.
Vi har i den grad blevet påvirket af en amerikansk behandlings idologi, en dårlig form for humanisme, jeg er noget forhold til dig, du er ikke mennesker der kan noget i forhold til mig, som jeg kan lære af. Men jeg er den person der er den rigtige og det skal vi fast holde her i vores system.
Det vi brug for i samfundet er overordnet debat, i en åben demokratisk diskution om hvad der hjælper af behandling eller hjælp eller hvilken begreb vi nu vælger at bruge. Da en ting der er sikkert, den amerikanske vej er ikke den rigtige, da de på tros af landet er så rigt har en meget stor underklasse, som ikke er en del af samfundet.
Mvh.
tilføjet af

Dataloger..?

Hvad er det for arbejdsløse dataloger du taler om? Kender du nogen?
Du blander det helt sikkert sammen med Datamatiker som er noget andet - men det ligger nok ikke til dig at sætte sig ind i sådanne forhold.
tilføjet af

Jeppe, du læste vist lige lidt for hurtigt

Du læste vist for hurtigt...
(...)Man kan også se tilbage i tiden til 80'ERNE, hvor dataloger var ledige. (...)
Har selv studeret datalogi så jeg kender godt forskellen på dataloger og datamatikere.
whatever, tak for dit indlæg
tilføjet af

Rettelse

Hej.
En lille rettelse: Psykiatri er ikke et humanistisk fag, men ligger indenfor sundhedsvidenskab. En psykiater er således en cand.med. med specialisering i psykiatri.
tilføjet af

Tak for rettelsen,

Hej Hugo,
Du har selvfølglig ret, men at være psykiatre er vel forsøg på at være humanist.
Mvh.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.