14tilføjet af

Lukkeloven - Derfor!

Lad mig slå en ting fast: Jeg har aldrig været fan af Lene Espersen. Gang på gang lukker hun munden og udtaler sig på en måde der med al tydelighed viser at hun har mistet kontakten til det samfund hun lovgiver i og empatien til de mennesker hun rammer. Det nyeste eksempel på dette er lukkeloven. Naturligvis ønsker de konservative at afskaffe lukkeloven, da dette er til glæde for erhvervslivet, men Lene E. glemmer at lukkeloven er til for at beskytte en gruppe mennesker i samfundet der i forvejen har de dårligste arbejdstider og til den laveste løn vel at mærke. Her tænker jeg naturligvis på butikspersonalet. Det er dem der i forvejen ikke har en rigtig weekend fordi de arbejder det meste af lørdagen. Jeg høre selv til denne gruppe og kender derfor alt til denne gruppes kampe med resten af samfundet.
Mange butikker vil have glæde af at kunne holde åben hver søndag. Dagligvarebutikkerne er den store vinder, men KUN fordi at arbejdskraften her leveres af ufaglærte studerende, som elsker muligheden for at arbejde på søndage. For dem er butiksjobbet jo kun en overgang. De stakkels mellemledere og butikscheferne har derimod ikke lyst til at arbejde om søndagen, for dem er der nemlig ingen gulerod. De knokler i forvejen og har masser af ”interesse timer.” Dette er specielt gældende i discountkæderne hvor bemandingen i forvejen er på minimum.
I alle andre brancher er hvor der er tale om faglærte ansatte er butikslivet hverdag, og det vil det altid være. Disse mennesker vil gerne holde fri og slappe af på lige fod med alle andre.
Taler man med folk uden for butikkerne hører man altid de samme argumenter. Lad mig modargumentere dem en for en.
De har jo selv valgt at stå i butik. Ja, det er rigtigt. Vi har selv valgt at stå i butik og nogen af os har endda taget en uddannelse for at gøre det. Mange af os er glade for at stå i butik og er dygtige til vores arbejde. At finde noget andet arbejde ER naturligvis en mulighed, men helt ærligt: Så let er det altså ikke. Vi er ikke de mest velkvalificerede og dermed eftertragtede medarbejdere til andre stillinger, og da vi som alle andre har brug for mad på bordet, ja så bliver der hvor vi er.

De har fri på andre tidspunkter. Rigtigt! Dog vil jeg mene at have fri på en hverdag er noget andet end at have fri søndag. Specielt hvis man er i et forhold og ens kæreste eller ægtefælle har kontorjob, så er der ikke meget grin ved at have fri på en hverdag. Vennerne arbejder også og det samme gør familien. Fri på en hverdag betyder med andre ord tid til pleje sit ego. Arbejder begge parter i butik er det naturligvis lettere, men hvad nu hvis man har børn? Ud fra et vagtplanssynspunkt er hverdagsfridagene en hæmsko og to fridage per uge ville gøre det endnu sværere at bemande butikken tilfredsstillende mandag til fredag.
De får mere i løn om søndagen. Ja, man får vel imellem 50% - 100% i tillæg, men da lønnen er jo i forvejen meget lav i faget er det ikke stærkt udslagsgivende. Frihed er for mange af os meget mere værd end lønnen på en søndag. I øvrigt betyder det øgede lønniveau at butikker reelt tjener mindre om søndagen end andre dage, får man kan jo ikke hæve priserne bare fordi at det er søndag (Eller kan man…)
Det står jo butikkerne frit for om de vil have åbent eller ej. NEJ! I praksis bestemmes dette af enten en centerforening, en cityforening eller en strøgforening. Det mest kritiske for en butik er at holde lukket hvis de andre omkring har åbent. Dette ved enhver butiksejer, og derfor kan presset fra en gruppe eller angste for at tabe terræn meget vel blive årsagen til at en butik vælger at holde åbent alligevel.

Før man afskaffer lukkeloven bør man afskaffe søndagskøreplanen i den offentlige trafik. Skoler og daginstitutioner bedes venligst holde åbent og søndagsbemandingen på hospitalerne skal sættes op til det almindelige niveau på hverdage. Endelig bedes banker holde åbent lige så længe som butikkerne. Vil man efter denne omgang stadig gerne af med lukkeloven, ja så er der et endnu mere oplagt forslag der hedder: Afskaf søndagen! Send ALLE på arbejde og sæt på denne måde gang i hjulene i samfundet. Lige noget for de konservative!
For at nuancere og perspektivere vil jeg ikke undlade at inddrage klimaet i denne argumentation. Hvis alle butikkerne holdt åben en ekstra dag ville CO2 udledningen stige markant pga. den øgede transport til og fra jobbet samt lys, aircondition og vandforbrug i de mange butikker.
Vil søndagsåbent føre til mere salg i butikkerne samlet set? Helt ærligt ved jeg det ikke, men min mave fornemmelse siger nej, når det gælder tøj, hårde hvidevarer og elektronik og andre produktgrupper hvor der lægger der er tale om overvejelses køb. Markedet for impulskøb vil givet vis stige, men hvor markant i forhold til de gener som søndagsåbent eller måtte medføre.
Min opfordring er simpel. Behold lukkeloven og giv mulighed for 5 søndagsåbent om året for alle små butikker. Man har tidligere ladet en stor omsætning bestemme at man ikke måtte holde søndagsåbent, men dette giver ingen mening. De store butikker såsom Føtex og Bilka er dem der letteste kan finde personale til bemanding, hvorimod discountkæderne har store problemer hvad dette angår, netop fordi bemandingen i forvejen er et minimum og at en af de få ledere altid skal være til stede.
tilføjet af

Gang på gang lukker hun munden og udtaler sig

det er da godt nok imponerende - at hun oftest udtaler sig ved at lukke munden 😉
tilføjet af

lige en enkelt ting

Synes du har skrevet et godt indlæg og jeg er enig i at ændringer af lukkeloven er utroligt dårlig timing for masser af mennesker indenfor den sektor. Til gengæld mener jeg fagforeningerne har spillet fallit i kampen for deres medlemmer i handel og butik. Det er et af de største forbund med flest medlemmer og havde de været lidt mere for deres medlemmer ville ansatte i butikkerne have haft den højeste løn overhovedet. De har de dårligste arbejdstider og elendige arbejdsstillinger (kasseassistent i kulde og træk) og samtidig til en utrolig dårlig betaling.
Jeg går ind for at når den nye lukkelov kommer, så skal samtlige ansatte nedlægge arbejdet til de får den løn de fortjener. Hvis hele danmark lukker butikkerne må vi andre jo følge med og støtte op om dem og på den måde sørge for de får en løn der modsvarer deres indsats. Synes deres løn og arbejdsforhold er under al kritik.
tilføjet af

Nej Nej Nej

Din argumentation holder overhovedet ikke!
Afskaf søndagen skriver du. Det vil ikke have nogen betydning i praksis, da stort set alle andre fag end butikkerne i forvejen godt må arbejde om søndagen.
Lukkeloven er en mærkelig lov som kun gælder de erhverv som udøves fra en butik.
Alle andre (eks. håndværks-værksteder)reguleres ikke af en lukkelov - men finder alligevel ud af det uden problemer!!
tilføjet af

Du stemte på

Lene Esp. Du fik Lene Esp. Hvad er problemet?? Så kan det være du tænker dig om, med det
øverste hoved næste gang?😉
tilføjet af

Ingen betydning siger du...

HVIS en håndværker arbejder om søndagen tjener han guld. HVIS en læge arbejder om søndagen tjener han platin. Rigtigt mange fag arbejder om søndagen, FORDI DER ER ET REELT BEHOV!!! Hospitaler, transportsektor, låsesmede osv er alle brancher som der er brug for 24-7. Springer dit vandrør er det nødvendigt at kunne ringe til en håndværker og brænder dit hus er det belejliget at kunne ringe 112!
Butikkerne derimod skal blot stå til rådighed så kunderne kan udleve deres shopping og ose-gen. At kunne handle andet en mad ind om søndagen er komplet UNØDIGT og rammer en faggruppe der i forvejen er dårligt stillet med endnu dårligere arbejdstider!
Min argumentation er faktisk ret komplet og jeg høre ingen tung modargumentation. Når jeg taler om at afskaffe søndagen mener jeg at ALLE skal arbejde som var det hvilken som helst anden dag i ugen. Det tror jeg ikke der er ret mange der har lyst til... Har du?
tilføjet af

Du VIL ikke forstå...

Ingen andre er beskyttet af en lukkelov.
Hvorfor skal butiksfaget være specielt beskyttet i forhold til andre fag?
Er butiksansatte særligt svage lønmodtagere, eller er alle andre lønmodtagere (som ikke er beskyttet af lukkeloven) supermennesker?
At skulle finde vægtige argumenter for at afskaffe lukkeloven virker inderligt overflødigt, da loven aldrig skulle være blevet indført!
tilføjet af

Det indlæg kan du

ikke være bekendt. Jeg nægter at tro at du ikke fattede meningen. Og så hjælper nok så mange 🙂😉😖[:*(]😕🙁 ikke.
tilføjet af

Det må jeg sige

Du er godt nok synsk. 😮
tilføjet af

Ja jeg kan se

Du er dum som en dør😃
tilføjet af

naturligvis

fattede jeg meningen .... Er jeg den eneste der skal affinde mig med at få kommentar på skrive-fejl/sjusk? Javel - så ved jeg det, og skal nok huske det i fremtiden.
tilføjet af

Den nuværende er dårlig

Den nuværende lukkelov er til grin og bør derfor afskaffes. Jeg læser dit indlæg og ser at du skriver udfra de egen begrænsede butiksverden. I den butiksverden ser du ikke den konkurrenceforvridning, der er i den nuværende lukkelov.
1: Hvorfor har alle butikker ikke præsis samme åbningstid? Hvorfor har f.eks Føtex, Bilka og Netto åbent fra 9-20, mens specialbutikker, så som tøjbutikker og boghandel åbent fra 10-18. Dermed kan Føtex og Bilka og Netto sælge tøj og bøger 3 timer mere om dagen end tøj-og boghandel. Er det ikke unfair?
2: Beliggenhed giver søndagsåbent! I Korsør har Føtex åbent hver søndag 10-17. Eneste "konkurrence" er kiosker og en bager. Dette har fået en nogle butikker til at gå konkurs i Korsør centrum. Korsør Føtex har søndagsåbent fordi det ligger ved havnen!
Jeg synes det er underligt at man ikke har kæmpet imod at ændre de nuværende regler i lukkeloven, så som forskellige åbningstider og søndagsåbent p.g.a. beliggenhed. Derfor er det utroværdigt at snakke imod en afskaffelse af lukkeloven.
Hvis man liberalisere lukkeloven, vil det nok også gøre at køreplanerne i den offentlige trafik ændres.
Hvis man vil have passet barn i weekenden og have bedre løn, bør man kæmpe for dette igennem sin fagforening. I dette land må man jo gerne strejke!
Og til sidst, så vil en afskaffelse af lukkeloven ikke automatisk føre til søndagsåbent i alle butikker. Hvis butikkerne selv bestemmer sine åbningstider, så bestemmer butikkerne vel også selv deres lukketider!
tilføjet af

Er det ikke fantastisk...

Du skriver at du har læst mit indlæg, men har du forstået det??? Det tror jeg ikke siden du kan skriver følgende:
"Og til sidst, så vil en afskaffelse af lukkeloven ikke automatisk føre til søndagsåbent i alle butikker. Hvis butikkerne selv bestemmer sine åbningstider, så bestemmer butikkerne vel også selv deres lukketider!"
Som jeg prøvede at forklare, så bestemmer butikkerne i praksis IKKE selv deres åbningstider. Det foregår som oftest igennem gruppepres eller diktat fra den forening butikken er en del af.
Jeg har faktisk selv meget imod forskellinge åbningstider, samt at beliggenhed skulle være en afgørende faktor for søndagsåbent. Om det er unfair at Bilka har åbent til 21 og føtex til 20 synes jeg jo ikke idet jeg selv står i butik og har et reelt BEHOV for at kunne handle efter min egen arbejdstid. Dagligvare er alt andet lige en menneskeret. Det er tøj, bøger og elektronik ikke!
tilføjet af

ukollegial?

Det er interessant at læse at dine indlæg. At du gerne ville kunne handle dagligvarer efter din arbejdstid, viser at der ikke er en samlet styrke blandt butiksansatte. Det er måske derfor svært for fagforeningerne at fremstå som en stærk spiller i lønforhandlingerne?
Arbejder man i en dagligvarebutik skal man arbejde tidligere og senere end dem, der arbejder i specialbutikker. Hvorfor kan en specialbutik ikke også have lange åbningstider, f.eks 9-20? Det er jo ikke sådan at du ville skulle stå i butikken alle 11 timer. Så kunne du handle før eller efter arbejdet. Det ville åbne nogle bycentre mere og skabe mere liv hvis specialbutikker var åbne fra 9-20.
tilføjet af

Jeg er ret ligeglad

med hvilken dag jeg har fri. Om det er søndag eller onsdag gør ikke forskel. Det er lidt svært at forstå hvad du argumenterer for, men jeg er meget træt af, at alle butikker generelt har lukket søndag og tidligt lørdag. Som forbruger irriterer det mig at skulle handle ind efter nogle bestemte åbningstider, og jeg håber snart at lukkeloven bliver afskaffet. De fleste skal vel arbejde omtrent 37 timer om ugen, og hvornår er vel irrelevant. Det lader til at vi står i stampe i nogle gamle kristne værdier i det her samfund, så som at skulle holde fri om søndagen og på bestemte hellige dage.. Afskaf lukkeloven, så folk kan købe ting når de vil, ligegyldigt om det er nødvendigt eller ej. Det er op til den enkelte at bestemme hvad der er nødvendigt og ej.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.