6tilføjet af

Kvinder får mindre i løn end mænd fordi..

de har mere sygefravær sikkert bl.a. fordi oftere har barnets første sygedag og pga. barsel. Kvinder går også langt oftere til læge end mænd, så det er tænkeligt at kvinder lægger sig lidt mere, fordi de lytter mere til deres krop.
En ven talte med en læge der forsker i smerter og lægen fortalte at kvinder hurtigere kan mærke smerte end mænd til gengæld så kan de udholde den i længere tid. Så det passer jo fint med, at kvinder lægger sig oftere.
De gør det bl.a. fordi det typisk vil koste familien mere at manden udebliver fra jobbet, og så bider det sig selv i halen. HVIS hun altså vil have sin karriere prioritetet lisså højt som hans. Karriere og fravær er hinandens modsætninger mange steder. Men vi skal lige huske på at der altså også er mænd, som er gift med karrierekvinder. De står i præcis den samme situation.

Læste om en undersøgelse lavet af en lektor ved handelshøjskolen (af en kvinde), som viste at mænd og kvinder med samme arbejdsgiver og jobfunktioner får samme løn, hvis de har samme sygefravær.
Hvis det er rigtigt, så bør kvinder der vil have en karriere jo kræve af deres mænd, at de deler fx barnets første sygedag 50/50. INDEN de får børn sammen. Ellers får vi jo aldrig brudt den onde cirkel, hvor kvinder får mindre i løn, fordi de tager barnets første sygedag.
Omvendt så kan jeg da klart se et mønster i de småbørnsfamilier jeg kender, at mange kvinder, også de med de lange uddannelser, gerne vil gå hjemme og nusse om småbørnene. Det interesserer slet ikke mændene i samme grad. De vil hellere fyre karrierekanonen af.
Og så et slag for mændene. Ja, det er rigtigt at der stadig er flest mænd fx på Cristiansborg, som direktører og i bestyrelseslokalerne, men ligestilling bør og skal gælde begge veje. Vores uddannelsessystem favoriserer 'kvindelige dyder' som fx at sidde stille og holde mund, når læreren taler. Det giver en skævhed. En skævhed som på sigt vil medføre at vi risikerer den modsatte drejning - nemlig at kvinder dominerer topjobsene.
Hunkøn får en anelse bedre karakterer end drengene og resultatet er at kvinderne dominerer på mange videregående uddannelser. 0,1 point er afgørende for om man kommer ind på universiteterne, og det er i den størrelsesorden forskellen er. Det er jo ganske uretfærdigt, hvis vi antager begge køn har ca. lisså meget talentmasse. Hertil kommer at flere kvinder end mænd søger gymnasierne, fordi har klaret sig godt i folkeskolen. Kvinder er simpelthen mere skoleegnede, som vores system er indrettet nu.
Og så kan der også være en anden grund til at der er flere mænd på topjobsene end kvinder. Nogle undersøgelser påstår at der er flere mænd med en lav IQ end kvinder. Det kan kvinderne sikkert godt lide at høre😉Men der er altså også flere mænd med en høj IQ end der er kvinder. Det kan være en del af forklaringen, selv om den ikke kan stå alene. Så meget giver jeg heller ikke for IQ som universalsvaret.
tilføjet af

skilsmissefamilier

der hænger kvinden ofte på børnene i hverdagen og passer dem, hvis de er syge.
Og så der de mænd der slet ikke gider se deres børn. Der har kvinden ikke mange fine karrieremuligheder.
Så ligestilling er der ikke meget af og det bliver det heller aldrig sålænge mænd ikke kan afkræves noget i forhold til de børn de sætter i verden.
tilføjet af

Meget har jeg lagt ører til gennem tiden

- men jeg har dog lige godt aldrig hørt en arbejdsgiver bruge som argument i en lønforhandling, at jeg kunne risikere mine børn blev syge og derfor skulle han forlods slippe billigere.
- Men jeg kender en gut, som hellere vil brække højre arm end ansætte kvinder i sin virksomhed, trods det, det i nogle funktioner ville være det eneste rigtige og det gang på gang er kvindelige ansøgere der er de "bedste". Det kan jo så undre en, men kigger man nærmere på guttens privatliv, så er hans kone ansat i Danske Bank. Det har hun altid været. Hun er udlært der.
- Hun har fået tre børn - læg mærke til jeg skriver HUN har fået tre børn i løbet af 5 år og holdt 1 års forældreorlov. Begynder man så at forstå den mand, der har en virksomhed med 18 ansatte?
- Jeg mener godt nok, han er en slyngel.
tilføjet af

leder efter =?

virker mere som om du konkludere.
Hvad er din korte personlige mening, som du gerne vil debattere?
Eller havde du bare dette på hjertet....
tilføjet af

Det er også forbudt..

at spørge en lønmodtager om de har børn m.m. Så det kan han/man ikke gøre uden at risikere en sag. Men pointen er at fx i en salgsafdeling, så vil Thomas være mere værd for arbejdsgiveren end Line, selv om de begge to er lige gode sælgere.
Thomas er på arbejde stort set hver dag og tjener 3000 kr. ind pr. dag. Line er ikke på arbejde lisså tit, fordi hendes mand er direktør/selvstændig, så hun passer børnene og tjener derfor mindre ind - simpelthen fordi hun er mindre på arbejde.
Selv med kun to sygedage mere pr. måned end thomas så gør det fandens til forskel for en arbejdsgiver, fordi Line koster penge i løn eller sygedagpenge, ikke tjener penge ind og huslejen er den samme uanset om der sidder nogen på hendes stol eller ej.
På en måned med 20 arbejdsdage tjener thomas 60000 ind, mens line kun tjener 54000 ind + hun koster ekstra, så hun er kun måske 52000 kr. værd for arbejdsgiveren. Derfor bør Thomas tjene 15% mere end Line denne måned.
Jeg er selv en del af en lille virksomhed, hvor vi ansætter kvinder i den fødedygtige alder. I starten var vi meget åbne for at ansætte kvinder over 40 uden små børn, fordi vi er yderst sårbare ved barsel m.m. Og ham der ejer det er en lisså stor slyngel, som din venindes mand dér😉Konen og børnene og ham og firmaet - same story.
tilføjet af

Kort savgt.: At der er en årsag til at kvinder får mindre i løn..

og den ikke nødvendigvis skyldes mandlige chefers kønsdiskrimination, som visse feminister vil sige. Men simpelthen at kvinder med små børn er mindre produktive, fordi 'børnebyrden' hænger på dem.
___
I disse tider så vil en salgschef jo ikke sige til sin kvindelige sælger at hun skal have mindre end de mandlige. Men han kan se, hvad hun smider ind i firmaet og hvad hun tager ud.
I vores firma er vi da fuldstændig ligeglade med om folk er gamle eller unge, ny eller gammeldanskere etc. Vi fokuserer udelukkende på indtjening. Og når vi for 3. gang på 14 dage aflyser for 2000 kr. kunder pga. en ung singlemors fravær, så får vi ikke lyst til at give hende lønforhøjelse. Hvorimod vores 2. stabile unge dame får bonus.
tilføjet af

Sygdom og løn

Du har nok ret i at en arbejdsgiver ikke ville bruge børns evt. sygdom som atgument for at kvinder skulle have mindre i løn.
Til gengæld kunne jeg nemt forestille mig at de der går for at være de bærende kræfter, dem der gerne vil gøre en indsats for at lære noget nyt, ofte vil have tendens til at være mænd. Mange kvinder vil også gerne gøre en ekstra indsats osv., men på et tidspunkt finder man ud af at sådan noget også skaber forventninger fra virksomhedens side. Så er der dem der hjerteligt kaster sig ind i kampen og gør det til deres identitet, mens andre vurderer omkostningerne til at være for høje. De førstnævnte, tror jeg, er også dem der strækker sig længst for at undgå sygedage, ligesom de er dem der belønnes med diverse tillæg. Endelig er der tendensen til at flere mænd end kvinder vil tilhøre denne gruppe.
Jeg tror at dette er grunden til den køns-specifikke sammenhæng mellem sygdom og løn.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.