1tilføjet af

Bly på Hjernen.

Bly på hjernen?
To tredjedel af kejserne i det gamle Rom var måske psykisk ude af balance på grund af bly i deres vin og mad, og det kan have været en medvirkende årsag til Romerrigets fald.
Dr. Derome Nriagu fra Canadas vandforskningsinstitut anslår, at den romerske adel indtog seks gange så meget bly, som man i dag regner for forsvarligt. Bly kan forårsage ændringer i personligheden og give hjerneskader.
Dr. Nriagu opregner 20 herskere mellem år 30 og 220, der enten var forslugne nydere af blyholdig mad eller udviste en uberegnelig adfærd, som kunne skyldes blyforgiftning.
Alene vinen kan have været kilden til halvdelen af blyindholdet i den romerske kost. Romerne yndede at krydre deres vin med "druesirup", der var kogt ind i blykar eller blyforede kobbergryder. "Blot en teskefuld af den sirup ville være nok til at give kronisk blyforgiftning", siger dr. Nriagu. Den samme sirup går igen i omkring en femtedel af opskrifterne i en af de kogebøger, man har fra den tid.
Godt råd: opbevar aldrig alkoholiske væsker i krystalkarafler i længere tid, da der trækkes bly ud i væsken.
Health News 2003
Mysteriet .
Blyforgiftning Havde påvirket mændendes dømmekraft.
Søfolkene intog mad med forgiftning udhungrede kroppen og den ramte bliver Iratabel - Søvnløs - Ekstrem træt og Paranoid.
tilføjet af

Romerriget lever i bedste velgående

Der har været utallige sensationshypoteser omkring romerrigets fald. Faktum er at romerriget lever meget stærkt videre den dag idag.
Nok er det ikke styret fra Rom af en romersk kejser. Men hvis vi starter med at se hvor man taler sprog der har sin oprindelse i latin så ender man op med en imponerende liste af lande.
De klassisk latinsktalende lande er Italien, Frankrig, Spanien, Rumænien og Portugal. Dertil de fransktalende dele af Schweiz og Belgien.
I nyere tid har den romerske kultur spredt sig til hele sydamerika, langt størstedelen af mellemamerika, samt Mexico og Quebec i Nordamerika.
I ikke latinsktalende dele af verden bruger vi et hav af latinske låneord.
Så er der selve kulturen. Det er ikke for meget at påstå at den vestlige kultur har sin vugge i de græske og romerske kulturer.
Man taler om romerrigets fald. Men det som reelt skete var at romerriget blev så stort at centralmagten i Rom til sidst havde svært ved at holde sammen på det. At det overhovedet kunne lade sig gøre at sprede en enkelt kultur ud over et så enormt område med denne tids muligheder for transport og kommunikation var en bedrift. Det kunne kun lade sig gøre ved at romerriget udover militære erobringer også erobrede områderne åndeligt. Man må huske på at romerrigets daværende kulturelle og teknologiske stade var det rene science fiction for de områder de underlagde sig og derfor også årsag til dyb fascination.
Trods det at Rom var en magtfuld og meget centralistisk hovedstad, så blev provinserne efterhånden så store og magtfulde at de fik mere og mere selvstændighed. Først delte riget sig i to - det østromerske rige med hovedstaden Byzans (der hvor Istanbul ligger idag) og det vestromerske rige under Rom. Sidenhen splittedes det yderligere op. Der skete ganske enkelt det at provinserne udviklede de sig til egne lande og disse provinsers dialekter udviklede sig til egne sprog.
Romerriget lever videre i store dele af det gamle romerske udbredelsesområde. Undtagelsen er Nordafrika, der blev ramt af en ufattelig tragedie da sydøstasiatiske røverstammer i det 8. og 9. århundrede ødelage regionen.
Samme grumme skæbne kastede mørke over store dele af det østromerske rige.
Man kan sige at den sydlige og østlige del af romerriget til sidst gik tabt, men at det kompenserede ved at underlægge sig store dele af de to amerika'er.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.