25tilføjet af

Kat i lejlighed?

Hej katte-ejere!
Vi har længe overvejet at anskaffe os en kat - sandsynligvis fra Inges Kattehjem eller en anden "aflagt" kat. Da vi aldrig har prøvet at holde kat i lejlighed før, har dette dog afholdt fra det indtil videre.
Hvad har I andre af erfaringer med katte i lejligheder? Bør man fx have to katte, der kan underholde hinanden, når en indekat jo ikke kan drøne rundt og hygge sig udendørs hele dagen? Synes nogen, at det ligefrem er dyrpageri at holde indekat?
Kender mange der har indekat, og har også lige passet én af slagsen i egen lejlighed de sidste 6 uger, hvilket er gået meget fint - meeeen, når man altid kun har haft "udekat" (som altså stadig var et kæledyr - ikke fx en gårdskat), så ved man jo ikke helt hvordan det skal gå.
På forhånd tak for jeres svar!
Vh
hot-lava
tilføjet af

Kan sagtens gå

Hvis du får en kat fra f.eks. Inges kattehjem, så vil de sørge for du får en kat som har temperament til at være indekat.
Selvfølgelig er der folk som synes det er dyrplageri at holde indekat, men der er også folk som mener det modsatte. Jeg fik engang at vide fra Kattens Værn, at de helst ville afsætte katte til hjem, hvor de blev indekatte, fordi der var så mange katte som blev kørt over.
Jeg har selv to udekatte, men den ene kunne sagtens være indekat. Hun går aldrig ret langt væk, og er helst inde i huset. Er vi i haven, er hun omkring os, men når vi bliver indenfor, så gør hun det også....
Jeg kender også flere som har indekatte, og jeg synes kattene ser ud til at trives fint med det. Så får du en "aflagt" kat, er det måske godt hvis du på forhånd ved det ikke er en kat som er vant til at være udekat.
tilføjet af

Dyrplageri?

Jeg ved ikke om det er decideret dyrplageri, men hvis man ser på en kats natur, så synes jeg det er egoistisk af et menneske, der anskaffer sig en kat velvidende, at den aldrig kan komme ud.
Jeg kender til to eksempler på indekatte. Det ene er to katte, der bor sammen i en lille lejlighed, der stinker noget så forfærdeligt. de hærger rundt i hele lejligheden (måske af kedsomhed?) og er desuden så fede, at dyrlægen mener det er livstruende.
Den anden blev flyttet fra at være en inde/ude kat til kun at være indekat. Den blev sindssyg, sprang ud af halvåbne vinduer, pissede overalt, nægtede at spise osv osv. Men OK hvis man har plads nok, og katten aldrig har prøvet andet, så kan det måske godt forsvares.
Jeg tror bare jeg vil anbefale jer, at købe et akvarie eller en vandrende pind i stedet. Da jeg mener, at katte som udgangspunkt bør kunne komme ud.
tilføjet af

Selvfølgelig...

...Kan du have kat i din lejlighed. Jeg har selv haft 3 af slagsen - på een gang - nu er der dog kun en enkel tilbage.
Jeg ville tage ud på Kattens Værn. Kattene er delt op i indekatte og udekatte. De kommer med gode råd og vejleder dig i pleje af en indendørskat. MEN lad nu være med at tro at fordi du har en indekat, at den ikke skal øremærkes !! Sådan nogle små røvere kan altså godt stikke af !! Det er også en god ide at få den neutraliseret. Samtidig kan man med økonomisk fordel få den øremærket.
Jeg synes bestemt ikke at det er dyremishandling. Du får også et dyr som er meget mere knyttet til dig. Jeg synes det er en strålende idé at købe 2, så de kan underholde hinanden. Det har de stor glæde af.
Held og lykke med kattekøbet, jeg er sikker på at I bliver glade for det.
tilføjet af

Ps!

Åh ja, jeg har haft diskussionen før - og jeg glemte det "gode" argument med at "det er synd at lade katte komme ud, fordi de kan blive kørt over".
Til det vil jeg sige:
Det kan børn også. Og ellers kan man jo købe en sele, man kan lufte sin kat i...Selvom det ser blødt ud.
En anden ting er, at hvis jeg selv var kat, ville jeg hellere leve et frit og godt liv - med 50 pct. chance for at ende mit liv under en bil - end jeg vil leve i et fængsel med 50 pct. chance for at dø af kedsomhed, fedme eller falde i toilettet...
tilføjet af

Man vælger selv...

... om der skal lugte af død gnu i lejligheden eller ej. Jeg har som nævnt i det tidligere indlæg haft 3 på een gang. Der har aldrig været nogen som kunne lugte at vi havde så mange katte sammen. Rådene her er: Køb ikke billigt kattegrus, men det hos dyrehandleren som klumper, Tøm bakken for "pøller" og tis hver dag (hvis man køber grus som klumper, samler tissetår sig også til en klump) og giv dem ordentlig mad. IKKE Whiskas eller Pussy og hvad de ellers hedder. Tal med dyrelægen om hvad for foder han vil anbefale. Og selvfølgeligt, sidst men ikke mindst, 1 bakke for hver kat!!! Overholder du disse, kan selv ikke den mest sarte næse lugte kattene.
tilføjet af

Hvorfor...

..hidse sig op, når man kan gå amok !!!
Mauv...
tilføjet af

Tak for rådet

Tak for svaret - jeg bad selv om både positive og negative svar på spørgsmålet, og så længe de er velargumenterede vil de indgå i vores overvejelser.
Vi havde nok anskaffet os kat for 10 år siden, hvis det ikke var fordi vi selv har gjort os de samme tanker som dig, men det er jo også derfor jeg spørger herinde for at høre om andres erfaringer, gode som dårlige.
Med hensyn til alternative kæledyr, så har vi i forvejen to akvarier, så jeg tror at et tredje vil blive lige i overkanten. Vandrende pinde? Tja, de er nok fredsommelige og vækker da nok ikke én om natten, men nu tænkte jeg mere i retning af et pelsdyr, og jeg har ikke lige set behårede vandrende pinde - måske findes de og udgør udmærkede kæledyr, ved det ikke.
Jeg er ikke til små gnavere, og synes det er synd at holde hund i lejlighed (i hvert fald i min størrelse lejlighed - med mindre jeg kan finde en chihuahua). Desuden har jeg altid været katte-menneske og kattenes personlighed tiltaler mig især.
Hvis vi derfor ender med at beslutte os for at vente lidt længere, så kommer det sikkert til at passe meget godt med, at vi alligevel flytter på "landet" inden for den nærmeste årrække. Hvis pengene rækker til det!
Men sjovt nok - mange synes det er dyrplageri at holde hund eller kat i lejlighed... derimod er der VILDT mange i min andelsforening der har børn - og nogle af dem har to styk i en to-værelses. Så kan man jo også diskutere hvor rimelige kår de har (selv om de selvfølgelig ikke i samme grad som katten er ude-dyr af natur). Jeg selv kunne fx ikke drømme om at få børn, mens jeg bor hvor jeg bor - der er pænt, fin nok plads og et dejligt gårdmiljø - men hvis jeg skal have børn ville jeg helst ha' at de får en have at lege i, lige som jeg selv har haft. Så må vi bare lige se om vi kan få råd til sådan én!!!
Vh
hot-lava
tilføjet af

Tak for svar

Hej DIM!
Mange tak for svar - det er rart at høre om gode erfaringer med indekat, da jeg selv godt kan se alle de mulige ulemper. Jeg var derfor i særdeleshed interesseret i at høre hvordan folk der HAR haft indekat har oplevet det - både positivt og negativt.
Jeg har tænkt alle ting igennem mht neutralisering, øremærkning mv - der skal ikke mangle noget, og hvis vi skal have kat er det i hvert fald ikke en impuls-gerning, men et meget velovervejet køb.
Vil bestemt overveje Kattens Værn - var faktisk ikke klar over at de var alternativ til Inges Kattehjem, da jeg troede de kun tog sig af administrative sager nu - SUPER!
Har også tænkt mig at oprette en katteforsikring, eller alternativt sætte et månedligt beløb til side på en konto beregnet til uforudsete dyrlægeregninger.
Endnu engang mange tak for dit svar!
Vh
hot-lava
tilføjet af

hejsa

Jeg har selv haft katte hele mit liv!! Jeg har to i øjeblikket som har været indekatte i 2 år. Jeg er nu flyttet og de nyder der fede udeliv :-) Man kan sagtens have en indekat man skal bare vide lidt om det inden.
De skal først og fremmest aktiveres. Med legetøj (styrker bla. deres naturlige jagt instinkt), huler osv. en simpel papkasse er ganske god som hule. stimulation og motion skal ejer altså selv sørge for. Katte elsker høje steder hvor de kan side og nyde deres domæne. varme mørke steder de kan ligge og sove er alletiders.
Jeg vil nu ikke anbefale to indekatte samtidig medmindre de er vant til at færdes sammen - feks. søskende. De kan til gengæld have stor glæde af hinanden!!
Husk på at katte af natur ikke er et flokdyr og de kan hurtig føle at deres teritorie bliver truet og det kan ende med at det er mere synd for kattene end hvad jeres hensigt var. En indekat har ikke brug for anden lege kammerat end jer!!
Der er masser af muligheder men i som ejere har et stort ansvar!! I kan altid få gode råd på inges kattehjem!!
Held og lykke med jeres valg!!
tilføjet af

SAGTENS

Nogle synes det er synd...men er det ikke synd for de dyr der ligger splattet, ude på vejen - hvem ved hvor længe de lider.
Jeg har altid haft indekat og de bliver gerne omk de 15 - 20 år *SSS*
Man er fri for lopper, tæger og andet kryb i deres pels...
Man er fri for at spekulere på hvor de er, fordi de ikke kom hjem....
Man ved de er altid rene (så rene som dyr nu er) Dvs de kan putte i sengen med én, uden man skal tænke på hvilket kryb de efterlader eller om der kommer mudder i sofaen...
tilføjet af

Er de ikke flokdyr?? jo....

Hmm... Det er vist op til den enkelte kat... Mine er. Og jeg har mange.
Der ligger gerne 3 - "i bunke" og putter. De leger sammen, og kan den ene ikke lige finde den anden, kalder og leder de.
Og nej, har ikke fået dem samtidig, men med års mellemrum. - de er alle indekatte.
tilføjet af

Også tak til dig

Hej Tine
Også tak for svar til dig, jeg har tænkt på nogle af de samme fordele som du nævner - har jo altid haft udekat (som barn), og ja, det er svært helt at undgå forskellige typer utøj, særligt hvis der er andre dyr i området - det er naturligvis MEGET dejligt at undgå!
Vh
hot-lava
tilføjet af

Mange tak!

Tak for svar - vidste ikke at de gør så meget ud af at finde den rigtige kat til én, hvilket jo er meget betryggende! Har aldrig "turdet" tage til et kattehjem, da jeg er ret sikker på, at jeg IKKE ville komme tomhændet hjem - ooog som sagt vil jeg være helt sikker på, om jeg nu også vil have en indekat inden jeg går så langt.
Mange hilsener
hot-lava
tilføjet af

Tak for det

Hejsa!
Tak for dit svar - jeg har før hørt at katte kan have stort glæde af hinandens selskab, og selvfølgelig kan jeg godt se, at der kan blive lidt ballade i starten hvis man sætter to eller flere katte sammen. Det var mest tænkt som at de kunne underholde hinanden i de timer man er væk hjemmefra... men jeg ved godt at katte sover ca. 18 timer i døgnet og gerne om dagen, så det kan tiden jo også gå med, mens man er alene hjemme!
Det er nu ikke fordi jeg er meget væk hjemmefra, så ville jeg ikke anskaffe mig husdyr, men der kunne jo komme perioder, hvor man havde travlere dage, og så var det måske sjovt for katten at have selskab.
Vh
hot-lava
tilføjet af

Jamen...

Alle de årsager du nævner er gode for dig - ikke for katten. Den er ligeglad med kryb og tæger - og ligeglad med om du bekymrer dig om, hvor den er, når den er ude på sjov og ballade.
Den er også ligeglad med om du synes, den er ren og pæn, katte er renlige dyr, uanset om de er ude eller inde - og katte er om nogen ligeglade med, om der er mudder i sofaen.
Undskyld hvis jeg (igen) lyder grov - men det lyder lidt som om en tøjbamse er mere bekvem. Et nuttet pyntedyr, der ikke sviner.
Og jo vist er det synd for dem, der bliver splattet ude på vejen. Men der er en risiko ved alt - og selvom vi elsker vores dyr inderligt, så er min holdning, at vi gør dem en bjørnetjeneste ved at holde dem væk fra de naturlige farer, som findes i verden. Det er jo også det, der giver spænding i tilværelsen.
Katte er egenrådige, eventyrlystne og nysgerrige - jeg synes det er synd at vælge verden fra på kattens vegne og og lukke den inde for vores egen skyld.
tilføjet af

Kryb og tæger

Hej igen Maia
Nu har jeg som sagt ikke tænkt mig at få en indekat BARE fordi den så kan slippe for diverse kryb.
Jeg ville dog bare lige sige, at jeg tror at katte bestemt ikke er ligeglade med utøj - som du selv siger er de meget renlige dyr, men en loppebefængt kat eller én der er voldsomt angrebet af tæger, har ikke en chance for at komme af med disse af sig selv.
Selvfølgelig hænger sådanne tilstande oftest sammen med misrøgt eller vilde katte, da en sund og rask kat ikke burde komme så langt ud, men jeg har desværre set tamkatte der ikke bliver passet godt nok - og derfor kan jeg godt følge, at en indekat ikke vil komme ud for de samme ting. Som du skrev ovenfor kan indekatte også misrøgtes, som i den lejlighed du beskrev hvor der stank forfærdeligt - sådanne folk skal ikke have lov at holde nogen form for husdyr.
Men det vi alle sammen vel kan være enige om er, at så længe katten har en hengiven ejer, der passer godt på den, så er der stor sandsynlighed for at den vil være sund og rask uanset om den lever inde eller ude, og om den ind imellem får lidt utøj eller ej.
Har i øvrigt lige som dig set indekatte der var voldsomt overvægtige, men som en anden debattør skrev har man "pligt" til at "motionere" sin indekat. Har i øvrigt også set overvægtige udekatte, som bare var magelige! :)
Tak fordi du gider skrive din mening - det hele tæller!
tilføjet af

Tak til jer alle!

Ville bare lige sige mange tak, fordi I gad bruge jeres tid på at fortælle om jeres gode og dårlige erfaringer med at holde indekat(te).
Dejligt for en gangs skyld at starte en tråd der ikke bliver saboteret af useriøse indlæg og tilsvininger af folk!
Vh
hot-lava
tilføjet af

Din og min mening

Jamen du har ret til din... Jeg har bestemt også ret til min mening...
Men efter man har set sin kat få knækket nakken af en hund...efter man har haft katte der bare pludselig ikke kom hjem - alt sammen i barndomshjemmet...
Der er det pludselig ikke grusomt at passe på sine dyr, og sørge for at de kan blive gamle og have det godt.
Du vælger åbenlyst at se det negative i det jeg siger...
Mine katte mangler ingenting.
De første jeg fik som voksen, fik faktisk valget at blive udekatte, men den ældste - som var killing dengang, nægtede at gå ud. Da jeg så fik en fra et dyrepensionat som var hjemløs, som heller aldrig har været ude, så blev det sådan. Indekatte.
Jeg tror også ens indstilling til det er, som hvordan man ser på sin kat.
Mange mener "det er jo bare en kat".... De er sikkert mindre knyttede til katten, end folk som mig, der synes de er en del af familien...
tilføjet af

Selv tak

hej Varme Lava
Det var så lidt. Det er også rart, at debattere med folk der har forskellige meninger, uden at blive angrebet personligt. Jeg er slet ikke i tvivl om at uanset, hvad du gør, så vil din evt. kommende kat få en god og hengiven ejer.
Lykke til
Maia
tilføjet af

Der er uden tvivl...

...gang i den, hvis du ikke får et par meget stille katte.
Jeg har katte der nogle gange nærmest løber på væggene, mens de leger sammen.
Men så har man bare ikke de dyreste og mest elskede ting stående fremme. For der ryger altså mange potter mm. Men husk. Skæld ikke katten ud for det, for de gør det jo ikke af ond mening. (eller skæld ud som mig *GG*.... Ud i luften, men jeg synes virkelig ikke man skal afstraffe sine katte fysisk.
Heller IKKE selvom de lige har tisset i din sofa eller på dit nye tæppe. Der er gerne en grund til det, hvis de gør det andre steder end på kassen.
tilføjet af

Kommentar til tine

Det er bla derfor jeg skriver at katte af natur ikke er flok dyr.
At pisse territorie af indendøre er ikke hensigtsmæssigt hverken for ejer eller for kat!! Man skal tænke på at ude i det fri er kattene frit stillede til at gå videre og finde et andet og bedre territorie! Det kan den ikke i en lejlighed og må derfor acceptere de vilkår vi som ejer pålægger den.
tilføjet af

ikke det der var ment

men har bl.a selv en kat der er ret nervøs pga dens tidligere hjem. Hvis de andre er lidt for livlige tør den ikke gå på kassen.
Nogle katte kan finde på at gøre det uhensigtsmæssige steder pga sygdom og lign. Derfor skal man jo ikke straffe dem! De tænker jo ikke som os.
Og det med at de er udendørs-katte...så mener du at de ikke markerer indendørs?
RIGHT!
Jeg kender nogen hvis kat næsten kun kommer ind ad kattelemmen for at pisse teritoriet af....indendørs...
Man kan altså ikke bare generalisere.....
Katte ER forskellige....
tilføjet af

Tilføjelse

Desuden det med at pisse teritorie af som du så elegant siger *G* Det sker jo især for hankatte. Men de bør jo neutraliseres. (Også hunkatte) Så føler de heller ikke trangen til at strinte...
tilføjet af

Mine udendørskatte kommer kun ind for

at overs^^^^^ kattekassen, for derefter at gå ud i haven igen.
Så hermed konkluderes det at alle katte ikke foretrækker det vilde udendørsliv.
De bestemmer selv hvornår de vil ind og ud. Men nogle gange sætter jeg dem ud i det gode vejr men fluks er de inde igen. De ville helst være inde altid.
tilføjet af

Vi er enige

Tror bare ikke du har forstået pointen idet jeg skriver.. men hvad det går nok også!! Hygge
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.