11tilføjet af

Gruppearbejde

Hej med jer
Jeg går på et studie hvor vi arbejder med problemorienteret projektarbejde flere gange om året. Mit problem er at jeg finder sammen med andre, som jeg ender med at kunne stole på derfor er jeg gået ud af to grupper indtil videre fordi samarbejdet ikke fungerede.
Jeg har tænkt over at jeg selvfølgelig nok skal være rimlig kritisk over for hvem jeg ender med at skrive sammen med. Men er der nogle af jer andre der har nogle råd til hvad jeg kan gøre så jeg ikke ender op i samme situation igen
tilføjet af

Fejl

Jeg mener andre som jeg ikke kan stole på
tilføjet af

To gode råd...

Lav lidt lobbyarbejde. Find ud af på forhånd, hvem der er til at stole på, og aftal evt. i god tid at danne en gruppe. Hvis I læser sammen, må I komme til at kende hinanden, så det er lidt nemmere at skille fårene fra bukkene...
Et andet råd er, at være konsekvent. Sig nej, hvisen du ikke vil være i gruppe med spørger dig. Hvis du går sammen med vedkommende fordi du ikke kan sige nej, så ender du i den situation, du beskriver.
Sidst men ikke mindst. Er du selv "til at stole på"? Hvis de andre f.eks. kun kender dig som ham/hende, der forlader grupperne, så er det jo ikke sikkert, at de vil være sammen med dig. Skab gode relationer, eller lav lidt "networking", som det så fint hedder.
MVH GG
tilføjet af

Kig indad

Jeg har set både denne og din tråd til Carl-Mar om samme emne, og jeg må indrømme at jeg tror du skal kigge indad for at finde løsningen.
Du har skrevet at du ikke kan samarbejde med dine grupper og at du selv har forladt dem, fordi du ikke stoler på dine gruppemedlemmer.
Hvorfor du ikke stoler på dem kan jeg dog ikke helt finde ud af - men hvis det drejer sig om konkrete aftaler om samarbejdet så handler det måske om forskelle i enten arbejdsmoral eller opfattelsen af vigtigheden og ønsker om resultatet.
Jeg synes selv at gruppearbejde tit er noget hø fordi nogle mennesker ikke tager det særligt seriøst, men jeg har aldrig direkte forladt en gruppe pga. det.
Jeg kan ikke lade være med at tænke, om du simpelthen forventer ALT for meget af dine gruppemedlemmer og at du måske er så krævende, at andre ikke rigtig gider at gøre en indsats.
Selvom jeg selv er ret krævende i en gruppesituation, har jeg også oplevet at sidde med mennesker som var så krævende og havde så lidt andet end studiet at gå op i, at de ganske enkelt var en plage for resten af gruppen. Nogle mennesker fokuserer næsten 100% på studiet og har f.eks. svært ved at forstå at andre har brug for at holde mere fri og måske deltage i familieaktiviteter, fritidsting eller vennerelatederede ting undervejs. De kan godt være temmelig svære at gøre tilpas.
Jeg kender dig selvfølgelig ikke, men måske skal du se på hvordan du selv kan gøre gruppedynamikken bedre?
Hvad kan du gøre for at samarbejdet glider bedre?
Vil du bestemme for meget, styre for meget og forventer du at andre kan leve op til din egen ekstremt høje standard?
Forventer du eksempelvis at folk lægger hoveddelen af deres tid i studie og gruppearbejde, mens de måske har nogle andre ting de også vil prioritere?
Lytter du efter hvad dine medstuderende siger når i skal vælge gruppe - går du efter de mennesker der er lige så ambitiøse som dig selv?
Det handler om at acceptere at mennesker og arbejdsmetoder er forskellige. Det er svært hvis du er fokuseret på alle andres "fejl", mens du måske anser din egen arbejdsmetode for den rigtige. Måske skal du prøve at slappe lidt af med din struktur - måske får du faktisk et mere frugtbart samarbejde hvis du indimellem lader tingene "flyde lidt" og så høre efter hvad andre tænker og ønsker af gruppen og resultatet?
tilføjet af

simpelt spørgsmål

Har du spurgt dig selv om du forsøger at kontrollere noget ukontrollerbart?
Projekter eller ej - gruppearbejde er kollektiv bekymring for tåber og fandens opfindelse.
tilføjet af

Er du så...

... den største tåbe, siden du har udnævnt dig selv til gruppefører?
Gruppearbejde kræver ansvar og en dedikeret indsats, nøjagtigt ligesom når du arbejder alene. Når sløsede personer får lov at glide igennem et projekt på bekostning af en gruppe er det fordi de øvrige medlemmer ikke tør tage konflikten op.
Jeg har lavet gruppearbejde på universitetet de sidste fem år, og det har bestemt kvaliteter, ligesom der også er ulemper. Min erfaring er dog, at du i en velfungerende gruppe kan lære meget mere, end du kan på egen hånd, da du hele tiden har mulighed for respons fra andre, der er inde i stoffet. Herudover bliver du forberedt på "det virkelige liv" hvor du også skal tage stilling til andre mennesker i dit arbejde. Det er de færreste, der kan sidde og fedte med sin egen opgave uden indblanding fra andre.
Det oprindelige indlæg gik dog ikke på gruppearbejde eller ej, men på hvordan vedkommende opnår den bedst mulige gruppe.
MVH GG
tilføjet af

Tak

For dine råd....ja det er altså ikke altid lige let....
Jeg har allerede nogen på bedingen til mit næste projekt det gik nemlig rigtig godt da vi lavede en anden opgave sammen det var bare ikke problem orienteret arbejde.
Ja jeg er til at stole på, men jeg kan godt se at det ikke er så smart at jeg har forladt to grupper.
Jeg kender også godt til dem der bare sidder og nasser på et projekt det har jeg også prøvet. Sidste år skrev en af fra min gruppe 5 linjer og ikke mere.
Jeg har også tænkt på det kunne være smart at starte med at lave en samarbejdsaftale det kan også få det til at glide rundt.
Jeg er sådan en person hvis der ikke er struktur på arbejdet så bliver jeg rimlig forvirret....så det er også vigtigt....for mig at der er det...
tilføjet af

Hmm

Jeg oplever dit indlæg som meget kritisk og jeg tænker at jeg faktisk ikke rigtigt kan bruge det til noget........
tilføjet af

Jeg kender det godt...

... hvis alle er med på det, kan man jo lave en FSK (Faglig Social Kontrakt), som du siger. Men måske er det at skyde lidt over målet, afhængig af hvor lang tid i skal danne gruppe. En andet forslag er måske at få afdækket hinandens ambitioner og ønsker for projektet, så uoverensstemmelser på denne front kan klares i starten, hvor man ikke er så stresset. Problemet med FSK'er er dog, at de nemt kan blive brugt til at dunke hinanden i hovedet med, hvis et af punkterne overtrædes. Så kan den skabe en endnu større tvist end den, den skulle forebygge, så gør det med omhu.
Mht. din afhængighed af struktur, så kan det nemt give konflikter, hvis de øvrige gruppemedlemmer ikke ønsker så stramme rammer. Derfor er det vigtigt at finde ligesindede, når det betyder så meget for dig. Alternativt kan du udfordre dis selv til at klare projektet uden så meget struktur.
Det var i øvrigt ikke for at "udstille" dig som upålidelig, men mere for at vise, at det er vigtigt, hvordan man tager sig ud over for andre. Rygterne går jo hurtigt, og jeg har før siddet til gruppedannelser, hvor en eller flere sad tilbage, fordi ingen ville være i gruppe med dem. Det er ikke så sjovt, så sørg for at stille dig selv i et godt lys. Det hjælper ofte.
Held og lykke med det, GG
tilføjet af

Jeg tror...

... at du skal læse det igen, uden at føle dig angrebet. Der er faktisk ange fornuftige elementer. Du siger jo selv, at du har MEGET brug for struktur, og det kan nemt blive en spændetrøje for andre, når I skal arbejde sammen. Du virker meget bevidst om hvad du vil, og hvad du har brug for, og det synes jeg du skal bruge, men UDEN at stille ultimative krav. Prøv at forstå hvad andres behov, ligesom du forstår dine egne, så er DU i hvert fald åben for en fælles enighed om arbejdsmoral osv.
Jeg håber du vil tage disse indlæg til dig, som en hjælp og ikke en kritik.
MVH GG
tilføjet af

Tak

Jeg har før lavet samarbejdsaftaler og det gik simpel hen så godt.
Vi aftalte netop for ikke, at ende i den situation hvor man sidder og dunker hinanden oven i hovedet at man sagtnes kunne ændre på den løbende.
Jo det er nok bedst at jeg finder sammen med nogen som har det ligesom jeg.
tilføjet af

Gode erfaringer med aftaler

Jeg har kun gode erfaringer med at lave aftaler om, hvordan et gruppearbejde skal køre. Hvor meget tid forventes der, at man investerer? Hvilke regler er der for, hvem der laver hvad? Kan det accepteres, at der sidder en, som kun skriver 5 linier? Jo flere ting, der er lagt i faste rammer, jo færre ting er der at komme op at skændes om.
En anden ting, som kan være mindst ligeså vigtigt, er at finde frem til nogen, som har nogenlunde samme ambitionsniveau som dig. Det er næsten dømt til at gå i fisk, hvis der både sidder nogen, som mener, at alt over 6 (gammel skala) er fråds, og nogen, som gerne vil have tocifrede karakterer. Det skal give anledning til uenigheder.
mvh hønemor1001
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.