8tilføjet af

Fjerne SU??

Nu vil regeringen til at fjerne SU'en fordi at for mange unge får for meget uddannelse... Men der er jo nok en grund til, at der bliver taget så mange uddannelser. F.eks. kan man ikke få et arbejde i IT-branchen hvis ikke man har en uddannelse (ikke datamatiker, men datalog, dataloger er der masser af arbejde til).
Men det ser desværre ud til at jeg lige så godt kan lægge matematikbøgerne og samtlige programmerings-bøger fra mig... For hvis regeringen får deres plan igennem, bliver SU'en fjernet fra de universitetsstuderende, og det er pisse dyrt at bo i de større byer, som f.eks. Århus, Ålborg eller København.
Jeg har arbejdet siden jeg var 14 år, hver dag, selv i min fritid på at blive god til matematik, og selv efter matematik-prøven er jeg gået videre, for at kunne klare mig igennem på universitetet... Og så laver regeringen det pis der... Jeg er altså ikke en der kommer fra en rig familie med stort hus osv. der har råd til at betale 100.000 kr. om året for at jeg kan bo et sted, hvor jeg kan komme på universitetet...
tilføjet af

Helt enig

Det er da så sandt... Ved at fratage de unge studerende SU'en vil det betyde at de er nødt til at tage ekstra arbejde for at overleve med de skyhøje boligpriser og leveomkostninger der er i dag. Det kan ikke være rigtigt at man skal bruge mere tid på arbejde og mindre tid på uddannelsen. Dette vil betyde at fremtidens arbejdskraft bliver ringere hvis man da ikke lige er superman og kan klare det hele. Det er ikke retfærdigt. SU er jo en støtte til de der læser og jeg mener det er en investering fra regeringens side så de får nogle veluddannede unge mennesker ud på arbejdsmarkedet...
Så lad os dog beholde væres SU!!! /Friis
tilføjet af

Fjerne Su...

Hvis su'en bliver fjernet er der da overhovedet ingen, som har råd til at tage en uddannelse. Su'en er lav nok i forvejen....hvordan er det egentlig muligt, at betale husleje, buskort, mad og studiebøger + meget mere når man kun får de 4000kr om måneden???????????????? Det er jo kun muligt at tjene op til 5000kr ved siden af ens Su, og det er enddag før skat!!!!!!!! Så er der studielånet....ja man er jo næsten nød til, at tage det lån - hvilket resulterer i at alle unge har en gæld på en 30-40.000kr efter endt uddannelse.....Det er da ikke så mærkeligt, at unge vælger at abejde i stedet for at tage en uddannelse! Jeg mener, ikke at de studerende har tid til, at gå fuldt op i sit studie eftersom de skal knokle i deres fritid for, at overleve!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tilføjet af

næsten enig!

Jeg syntes at det der bliver sagt, er tildels rigtigt! Men det jeg hæfter mig ved er at man tager det som en selfølge at man får su!Jeg syntes det er utrolig dejligt at modtage su'en hver måned, for det gør jo netop at jeg ikke skal bruge al min tid på at arbejde. Men det som jeg syntes er vigtigt i denne debat, er at politikerne raser over hvor dårlige danske børn og unge er fagligt, i forhold til deres jævnaldrende i andre lande! Af, hvad jeg kender til udlandets videregående uddannelses muligheder, er de forbeholdt de mere velhavende. Hvorimod i Danmark(det kære land) kan alle uanset social status få en videregående uddannelse hvis intellekten tillader det. Hvis vi fjerner su'en vil vi ikke alene lave et større skel mellem de sociale lag, men vi vil også gøre DK "svag" i forhold til udlandets uddannelseniveauer......Summa summarum, vi skal bibeholde su'en helt klart, men jeg syntes debatten skal ske på et lidt højere niveau end den sædvanlige vise om "at vi bliver uretfærdig behandlet" og at "vi ikke får nok"...vi får sgu da idet mindste noget!. Vi har su'en og den skal bibeholdes hvis man til stadighed skal opretholde det høje antal akademikere i DK, og kunne stå distancen til den berømte ivy-league i udlandet!
tilføjet af

enig med sand

da jeg skal til at starte på en udannelse her til sommer..... vil det være meget svært for mig hvis S.U. blir fjenet da jeg heller ikke lige kommer fra en rig familie og jeg har ikke lige en kæreste jeg kan flytte sammen med eller flytte hjem til mine forældre så jeg ville komme til at arbejde en del og det vil sige mindre tid til lektier..... og der er mange andre unge der kommer ud for det....!
tilføjet af

SU/Lån

Kære alle jer som har skrevet om dette emne...
Må jeg minde om at DK er det eneste land i verden, som betaler sine studerende for at gå i skole?? Og det lader da til, at de andre landes unge godt kan få sig en uddannelse på trods af selvfinanciering... Stop med at opføre jeg så forkælede!
SU'en vil blive ved med at eksistere, det der er tale om er SU'en, som man får, mens man går i gymnasiet - de såkaldte café-penge, som jeg for øvrigt er helt enig i skal afskaffes.
Ingen regering ville afskaffe SU'en - det er jo en måde at holde økonomien igang på - en investering, som kommer lige tilbage til samfundet. Man jo ikke kan spare op af sin SU -og dermed bliver SU'en en del af samfundets cash-flow.
Med hensyn til studielånet er det da rigtigt at man får en gæld. Tilbagebetalingsmulighederne er dog meget fordelagtige og det månedlige beløb er så lavt, at alle har mulighed for at betale tilbage (det drejer sig om få hundrede kroner). Ud over det, kan det faktisk godt betale sig at tage lånet, selvom man ikke har brug for det. Renten er nemlig så lav, at hvis man investere lånet i noget andet - ja, så kan man faktisk tjene penge...
D.
tilføjet af

helt enig

Jeg er helt enig med dig!!
tilføjet af

Tag de riges børnepenge... plus man kan godt overleve på SU'en

Jeg forstår ikke hvorfor man ikke kan fjerne børnepengene fra dem der har de store indtægter... dem der tjener over 600.000 om året (pr. husstand) eller sådan noget... dem er der alligevel en del af. De har trods alt ikke ligeså stort behov for børnepengene som mange andre... men nåå nej... det rammer jo politikerne selv!!
Iøvrigt vil jeg bare sige at det altså godt kan lade sig gøre at (over)leve på su'en (udeboende). Der er ingen der siger man lever godt OVERHOVEDET. Men man kan overleve. Selvfølgelig skal staten ikke betale ens biograf-/byture, tøj, licens, internet, telefon osv. Hvis SU'en knap nok kan dække huslejen så er det sq også lidt ens egen fejl... så må man da se at klare sig med mindre plads. Jo mere "luksus" man vil have i hverdagen jo mere skal man arbejde ved siden af... sådan er det jo. Jeg bor selv på 14 kvm2 og deler køkken og bad med andre. Jeg kan godt overleve for de 4300 kr i SU udbetalt jeg får om måneden. Jeg har da endda råd til at betale internet og telefon (pga. lav husleje). Alle andre "unødvendige" udgifter er dog skåret helt fra... det dækker kun husleje, mad, bøger, nødvendige regninger så som forsikringer, vand, varme osv. Tranport??? tja... der må jeg nøjes med cyklen...(bor i kbh hvor jeg også læser) til gengæld sparer jeg kontingentet i fitnessklubben... derudover kan jeg godt liiige afse en times tid en gang om ugen til at vaske trapperne i opgangen for 3-400 kr per gang... det dækker så tøj og sjov. Jeg lever ikke kun af pasta med ketchup, men det klart man skal da være kreativ (ikke nødvendigvis en dårlig ting). Køber man rugbrød, kinakål, gulerødder, og hvidkål i stedet for toastbrød, agurk, champignon og iceberg så går det.
Forstår ikke alle dem på min uddannelse der både har SU, studielån og arbejde ved siden og som stadig ikke kan få det til at løbe rundt og som får lukket deres telefon osv. Jeg ved godt jeg er heldig at jeg har en lav husleje... men jeg har altså også fravalgt en masse plads. Det hander jo i sidste ende om at prioritere. Jeg har så prioriteret at kunne trække vejret roligt hver gang en rudekuvert dumper ind af brevsprækken.
tilføjet af

Øhm

Hvor har du lige set at regeringen vil fjerne SUen? det gør de ikke, de skære ned på den for dem der bor hjemme, men det sætter den op for dem der har børn, det er utroligt hårdt at have barn og være på SU så vi med børn har nok mere brug for de ekstre penge end hjemmeboende der har "rige" forældre.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.