7tilføjet af

Det danske sprog

Hvor er det pæne og tydelige danske sprog blevet af?
Idag skal der helst tales utydeligt,eller snøvles gennem næsen.Alle de fremmed ord i sproget,passer ikke ind til det danske.Hvorfor skal det være sådan.
Skulle det være smart med sådan et utydeligt sprog?
Jeg holder mig til det danske,og putter ikke fremmedord ind i sproget.Måske noget gammeldags,men sådan er det,og så taler jeg tydeligt og klart,så enhver kan forstå mig,ingen snøvlen og talen gennem næsen.
tilføjet af

Hvad med "smart"??

Måske du bare ikke "følger med".
For nogle ord ER jo fint integreret i det danske sprog, f.eks. ordet "smart", som du selv lige har skrevet!
;)
tilføjet af

Sproget

Jeg er enig i at det danske sprog langsom mister en del af sin glans pga dets anveldelse, og jeg synes det er et kæmpe problem - som jeg har skrevet i et tidl. indlæg mener jeg en stor del af vores intelligente interaktion/ kommunikation beror på sprog og dets anvendelse, og jeg frygter sgu lidt af vi i Danmark er ved at banke os selv mange år tilbage! Men samtidig tror jeg ikke at løsningen ligger i at afstå fra at benytte termer som er integreret fra engelsk - for det kommer man til at være meget alene om.
Måske er vejen frem mere debat om emnet - mere focus på problemstillingen?!?
tilføjet af

Dansk dør

Sprogforskere vurderer der har været godt 6000 sprog. Der er 1500 (aktive) sprog i dag. Om 200 år vil der være 600 sprog. Lur mig om ikke dansk er væk om få hundrede år. Hvad kan vi sige på dansk som ikke kan siges på engelsk? Det kan selvfølgelig være interessant når man skal læse originale tekster, men i hverdagens kommunikation vil vi være bedre tjent med engelsk.
Sprog handler jo om kommunikation, og dansk er det sprog der tales i Danmark, og det er danskerne, som definerer, hvordan det skal tales. Det vil sige, at hvis der er mange danskere, som bruger ordet "fuck", så er det et dansk ord!
Jeg er spændt på, hvad der ryger først: Dansk eller svensk. Svenskerne kæmper desperat for at holde nye ord ude og oversætter eksempelvis "software" med "blødvare". Så bliver sproget kunstigt og stift. Så er dansk bedre stillet som et levende sprog. Sproget spræller.
(I øvrigt: i 1800-tallet var hver 6. nye danske ord tysk og man var rædselsslagen ved tanken om, at det danske srog blev overtaget)
tilføjet af

Enig!

- men det at der kommer mange engelske ord ind i sproget er nu ikke det der bekymrer mig mest.
Derimod irriterer det mig, når man anvender direkte forkerte ord i en sætning. F.eks. er der mange der siger "Jeg lod mærke til...", hvilket er noget vrøvl! Det hedder "Jeg lagde mærke til..." Og sådan er der mange eksempler. Især i forbindelse med ordene ligge/lægge, lå/lagde, osv. Selv nyhedsværter på TV laver den fejl engang imellem, det synes jeg er lidt pinligt.....
tilføjet af

Ren Dansk

Jeg nægter at bruge fremmedord i mit det danske sprog.At tiderne er blevet forandret ved jeg udmærket godt,men derfor værner jeg om mit danske sprog.Jeg er alt for dansk til,at jeg tillader fremmedord i mit dansk,sådan.
tilføjet af

Vedr. dansk

Hej anonym
Jeg er helt enig med dig. Vi bor i Danmark og derfor taler vi dansk og ikke noget andet sprog. Men desværre bliver vort modersmål på det groveste misbrugt på mange forskellige måder. Jeg går stærkt ind for at hvert land taler sit sprog og intet andet. Og dette betyder at folk som ønsker at bo her i landet skal lære vort sprog så de let kan gøre sig forståelige. Vil disse personer ikke dét ja så må de forlade DANMARK igen.
tilføjet af

Stilstand!

Jeg er selv smaskforelsket i dansk - bruger det i flæng..
Men hvorfor ønske stilstand?
Er det lidt i stil med, at vi vil have alt hvad vi har idag, men alt skal være, som det var igår?
For det kan man jo ikke.
Jeg synes generelt, at fremmedord er FANTASTISKE. Mange ord findes jo slet ikke på dansk.
Vores sprog er en udspringer af andre sprog. Var andre sprog ikke blevet udviklede, havde vi slet ikke haft dansk idag.
At fremmedord bliver så velkendte på dansk, at de ikke er fremmede mere, betyder jo ikke, at de er "født" danske.
Mange eksempler har vi - ups - eksempler for eksempel😉- video, automatisk, amoriner, poesi, jungle... ork - der er masser.
Man kan faktisk kun undgå, at det danske sprog direkte afvikler sig selv, hvis man lader det udvikle sig.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.