10tilføjet af

Dagpengesats og mindstelønninger

Der er jo altid dem som mener at man skal sætte dagpengesatsen ned for at tvinge folk i arbejde. Det er skruen uden ende. Dagpengesatserne er i højeste grad med til at presse minimumslønningerne op.
I andre lande f.eks. england og frankrig med en del lavere eller ingen offentlig understøttelse må man acceptere lønninger på 25-50 kr. i timen. En ven arbejdede f.eks. i Disneyworld/frankrig sidste år og fik 6000 kr. udbetalt pr. måned. Han og hans kolleger havde dårligt råd til en lille smule sjov. Et værelse i paris og omegn kostede ca. 3500 kr. Den vej ønsker jeg som lønmodtager ikke at vi skal gå her i Danmark.
Hvis posten ikke kan få medarbejdere til den lave løn, så må de jo sætte lønnen op. Ikea har gjort det. Kender en pige på 20 som arbejder til 140 i timen som kassemedarbejder i Ikea.
Men selvfølgelig hvis man aldrig selv har prøvet at stå som ledig og f.eks. er arbejdsgiver eller man kører med karriereklatten så er der jo ikke meget forståelse for at ufaglærte også skal have et job de kan leve af. Et menneskesyn jeg ikke deler, da såvel høj som lav skal have en tålelig tilværelse uden det hele kører over i statsstyret socialisme.
Hvis vi sætter dagpengesatserne ned så er der ikke det samme incitament for at give en høj mindsteløn for arbejdsgiverne.
Indenfor forhandlingsteknik er det et velafprøvet princip at man ser på modpartens bedste alternativ her dagpenge. Sålænge man matcher det eller overgår det en lille smule så kan man lave en aftale.
Med andre ord, hvorfor skulle en arbejdsgiver betale hele 100 kr. i timen, hvis de ved at der er ledige der føler sig presset til at tage et job til 65 kr. i timen, fordi de kun får f.eks. 3000 kr. i understøttelse.
Fagforeningerne kan ikke klare forhandlingerne alene, da folk der er på sultegrænsen bliver desperate nok til at ville acceptere et hvilket som helst tilbud. Og selv om mange er dækket af overenskomst så er der også en stor del af lønmodtagerne som ikke er dækket af sådanne. Det er i højeste grad dem som vil komme til at betale, hvis dagpengesatsen går ned.
Dagpengesatsen er slet ikke fulgt med den almindelige lønudvikling de sidste mange år, men 'kun' med den almindelige prisregulering/inflation.
At mindstelønningerne så stadig kun er en smule højere end dagpengesatsen viser jo tydeligt at dagpengesats og mindstelønninger følges ad.
Man kan jo altid indvende at det ikke er rentabelt for postvæsenet at sætte lønnen op, men det er ikke rigtigt. Folk skal have deres post, så det er et spørgsmål om at tilpasse avancer og pris på deres service.
Andre brancher der ikke vil kunne overleve fordi deres produkter ikke vil blive efterspurgt, hvis de sætter prisen op fordi de er tvunget til at give bedre lønninger må så konstatere de er udkonkurrede, fordi deres forretning ikke er rentabel. Vi har f.eks. ikke så mange syersker og værftsarbejdere mere, da disse branhcer overvejende er flyttet til udlandet.
Det økonomisk bedste for samfundet er at vi hele tiden får presset lønningerne op i stedet for at satse på virksomheder som kun kan køre med lav løn. Indtil videre har den strategi gjort Danmark til et ret velhavende samfund.
En anden god effekt af høje lønninger at at det presser arbejdsgiverne til at få det bedste ud af medarbejderne. Hvis du har 3 medarbejdere rendende til 40 kr. i timen, så er man jo lidt mere ligeglad med om arbejdet bliver udført effektivt. 3 medarbejdere til 120 kr. i timen medfører et langt større pres om produktivitet.
I forhold til de mindst produktive borgere så er det høje lønninger et problem, da ikke alle er selv 100 kr. værd i timen for nogen arbejdsgivere. Men de vil altid ryge bagerst i bunken under alle omstændigheder, så selv om man sætter mindstelønningerne ned så tager man jo altid den raske og friske før den nedslidte.
Noget helt andet er så om vi ville trives bedre, hvis lønningerne var lavere, fordi forventningspresset ville være tilsvarende lavere.
tilføjet af

Laver løn samt laver skat er vejen frem.

Det er vejen frem, det er de lavtlønnede som skal have flere penge til forbrug, skat på offentlige ydelser skal op på det samme som for lønmodtager, samtidig med det, skal skatten sættes ned for lavtlønnede, det skader nemlig ikke noget.
tilføjet af

Jeg skal gøre det kort.

Det er på arbejdspladsen slaget skal slås. Men det jeg har oplevet i TV, er at aktieselskaber ikke har samvittighed. Eksemplet, der var vist, var fra et U-land, hvor man med store skilte viste "vi vil arbejde for 25 cent i timen". Det har da glædet aktionæren, hvad kommer det ham ved?
tilføjet af

Forhold dig dog til...

Det som dagpenge egentligt er!
Det er en forsikring som du har krav på hvis der ikke er noget arbejde at få!
Dagpengene er ikke ment som et økonomisk parameter for om det kan betale sig at arbejde!
Det virker lidt paradoksalt at diskutere denne forsikring, samt at fokus nok aldrig har været større på den i en tid hvor der generelt er mindst brug for den!
tilføjet af

Ikke lavere løn..

Det skal være dyrt at ansætte folk så arbejdsgiverne har et incitament til at gøre forretningen rentabel. Og ned med skatten? Tjae.. Vi betaler ikke så meget i skat som folk går og tror. Forskellen på vores skattesystem og mange andre der kendes fra udlandet er at skatten ikke skjules i form af store arbejdsgiverbidrag som lønmodtageren aldrig hører om.
F.eks. kendes det fra Polen at man kun betaler ca. 20% i skat, men arbejdsgiveren betaler så en afgift yderligere på 50% af lønnen. Man bruger lignende systemer i USA, tyskland m.m. hvor man har en liberal/konservativ velfærdsmodel.
Jeg har ikke lige kilderne her, men jeg har da læst at amerikansk og tysk arbejdskraft alt i alt faktisk er dyrere end dansk når man tager betalingerne til private sygeforsikringer og arbejdsgiver afgifter med.
En fyr jeg kender boede i Philidelphia/USA hos et middelklassepar. De betalte 40% i direkte skatter og hertil kommer at man skal betale yderligere bidrag til den lokale skole, brandvæsen m.m.
Men selvfølgelig ville det være federe, hvis vi ikke betalte skat overhovedet😉Ser dog kun en mulighed der, at invadere norge, stjæle deres olie og tror desværre vi får bank, da den norske hær er stærkere end vores ;)
tilføjet af

Jeg forholder mig til konsekvenserne af dagpenge...

og de er at de holder mindstelønningerne oppe. De er ment som en forsikring, men de har yderligere konsekvenser for samfundet end blot at holde folk oppe, mens de leder efter andet arbejde f.eks. at holde mindstelønningerne oppe -også i dårlige tider.
Men er enig i det er underligt at man diskutere dagpengesatser, når ledigheden officielt er så lav. Der er dog stadig 800,000 mennesker i den arbejdsduelige alder på overførselsindkomster jvf. CASA.
I stedet for at glæde sig over at ledigheden er så lav, så er det pludselig et problem. Har hørt at bestyrere i Netto beklager at de ikke kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft, men så må de jo gøre noget for at gøre sig attraktive i stedet for at fortsætte som om intet var hændt.
Selv Gallup er ramt af konkurrencen om de studerendes arbejdskraft og har sat lønningerne op og de betaler dårligere end Netto.
tilføjet af

Jeg beklager mig også...

Jeg har allerede et par gange henvist til at jeg har ledige ufaglærte jobs til over 300.000 kr. om året...
Jeg har modtaget 2 ansøgninger indtil nu!
Hvoraf den ene faktisk har arbejde i forvejen...
Jeg er sikker på at hvis man satte dagpengene op, så ville det blive endnu sværere at få nogle ansøgninger... Jeg er også overbevist om at der ville komme flere hvis man satte dagpengene ned!
Syntes du at det er rimeligt at ingen gider at arbejde til 300.000+ om året?
tilføjet af

Skattetryk for høj

Hvis ikke vi presser lønmodtager for meget, kan de se at der er en belønning, for at tage på arbejde. Det som altid sker ved lønstigninger er at skatten stiger og det giver øget krav om lønstigninger, derfor ser vi også den store stigning i eksporten, som vi har netop nu.
Hvis politikerne løste problemet med ventetiderne både på hospitaler, børnehaver og plejehjem ville samfundet køre utrolig godt.
Derfor skal vi have laver ydelser til ledige,da overførselsudgifterne kan ødelægge muligheden for et godt resultat.
tilføjet af

Jeg har ikke set...

dine tidligere henvisninger til de omtalte ufaglærte jobs.
Hvilke jobs handler det om? Smid evt. et link til tidl. omtale.
På forhånd tak :-)
tilføjet af

kik under...

AF, postnr. 4400...
tilføjet af

Aktieselskaber?

Hvad mener du?
Du har ret i at i den private sektor sidder en del af moralen i baglommen... Det er jo deres eksistensgrundlag!
Jeg tror dog at du ville blive slemt skuffet over hvor få slag som egentlig er at slå i aktieselskaberne...
Vores medarbejdere har f.eks. lige fået aktier for 28.000 kr "foræret" og kan se frem til at det bliver en tilbagevendende begivenhed hvert år! Vi skal ganske vidst svare 28% i skat, men alligevel. Vi er absolut ikke unikke på arbejdsmarkedet, tværtimod...
Kampen foregår de fleste steder ikke længere på kr og ører, men på alt andet...
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.