3tilføjet af

Bakterie friktion :-)

For tiden har jeg lidt for meget fritid og har derfor tænkt over følgende spørgsmål:
Når jeg drikker noget nyt mælk fra køleskabet så er det dejlig koldt, men hvis jeg drikker noget mælk af lidt ældre dato, også fra køleskabet, så er det ofte, føler jeg, lidt varmere end det nye mælk. Hvad kan det være?
Har gammelt mælk der står i køleskabet, en benævnelsesværdig, højere temperatur, end knapt så gammelt mælk, fordi stofskiftet og bevægelserne fra de formerende bakterier i mælken skaber en højere temperatur, eller er bakteriernes varmedannelse ikke så stor at man kan mærke forskel?
Er det helt hen i hampen eller er der noget om tanken?
Hilsen Aquafresh
tilføjet af

well...

Hej Aquafresh.
Vi har her i laboratoriet hvor jeg arbejder (molekylaerbiologi og biokemi) diskuteret dit spoergsmaal (utroligt, hvad man kan (mis)bruge tiden til sidst paa fredag eftermiddag:-)), og er kommet frem med dette svar:
Der skulle helst ikke vaere bac. vaekst i din maelk, da den bor i koeleskabet, der meget gerne skal vaere 4 grader C. Ved 4 grader C er der ikke meget vaekst, og det der maatte vaere er saa langsomt, at der ikke burde blive udskildt metaboliter i maengder, der vil paavirke temperaturen. Vi foreslaar dog et lille experiment, hvor du stiller et glas maelk, overdaekket evt. af folie, i koeleskabet med et termometer i, og ser om der rent faktisk skulle vaere en lille temp. forskel. Derved kan du paavise om der er en forskel, og saa kan vi snakke om mulige forklaringer derefter:-) Rigtig go fornoejelse.
Mvh. Noerderne i USA.
tilføjet af

kan det ikke være...

noget med at luften i kartonen efter den ikke er fyldt længere kan have sværere ved at holde den samme temperatur som mælken...? det virker godt nok ikke plausibelt da begge dele jo er inden i køleskabet...
måske kan pap og luft isolere en lille smule og dette er der ik mulighed for når der er fyldt med mælk...
eller måske jeg bare skulle se det jeg skriver her som et tegn på at jeg straks skal vende tilbage til eksamenslæsningen...
god dag,
venligst e-h
tilføjet af

Takker!

Jeg siger tak til jer alle tre for jeres svar, det er rart at læse at jeg ikke er den eneste der har tænkt over dette 'dybsindige' spørgsmål.
stjernestav har endda, som jeg, haft 'berøring af første grad' med denne suspekte varme mælk :)
Forsøget med termometrene kan nok ikke lade sig arrangere herhjemme, (jeg ikke har nogle termometre), og resten af familien ville nok stå lidt uforestående over for mit 'mål temperaturen på mælken projekt' selv om jeg ville prøve at forklare dem at det er i videnskabens tjeneste ;o
e-hopper: tak for dit gode bud, jeg tror det bringer mig nærmere en forklaring på mit spørgsmål! Håber det vil gå dig godt ved eksamen, men mon ikke det var på tide at komme i seng? kl. 2:40 fortjener ingen at studere ;)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.