48tilføjet af

17 år. pigefest med hyggedruk

En af min datters veninder holdt sin 17 års fødselsdag i aften.
De var otte piger, alle 2. g'ere, og i alderen 16 - 18 år. Der var vin til maden, og så kom flaskerne med sprut frem. Nogle kom fra værtinden - andre fra gæsterne. Der var mindst 10 flasker stærk alkohol, og alle skulle bare endelig ta', lød opfordringen fra den/de glade givere. Fire af pigerne blev så fulde, at de ikke kunne stå på benene og ikke rigtig vidste, hvad der foregik. Tre tog videre til en anden drukfest. Min datter tog heldigvis hjem - uden at have drukket alkohol. Hun har fundet ud af, at bare hun sidder med et glas med sodavand, får hun lov at være i fred med hensyn til, om hun drikker noget. Ingen kan jo se, om der også er alkohol i glasset.
Der var ikke forældre tilstede i hjemmet, hvor der blev drukket.
Jeg har det virkelig skidt med denne drukkultur hos de unge, og jeg tænker på f.eks. den unge fødselars forældre. Hvordan har de det? Synes de bare, det er helt OK, at deres datter drikker sig fra sans og samling på hendes 17 års fødselsdag? Hun var ikke engang rigtig klar over, at nogle forlod stedet.
Jeg tænker også på, hvad det er, der gør, at otte piger, der mødes til en 17 års fødselsdag har behov for at drikke sig så fulde? Et eller andet sted, tror jeg alligevel både fødselarens forældre og de øvrige pigers forældre bekymrer sig. Eller hvad? Hvorfor tillader forældre deres børn/unge at deltage i/medvirke i en sådan drukfest? Kæmper de i mod, lader de stå til og håber det bedste, mens deres børn drikker hjernen ud, eller føler forældrene måske afmagt?
Forældre er rollemodeller for de unge. Ja, men hvor mage forældre drikker sig lamme hver weekend, som mange unge tilsyneladende gør? Er det flertallet?
Derfor forældre: Hvad mener I om ovennævnte eksempel på unges druk? Er det bare OK, fordi man alligevel ikke kan gøre noget, eller skal vi på banen?
tilføjet af

Tjae det er svært

Som du selv skriver, efterligner en del unge deres forældre.
Vi kan intet stille op, unge i den alder ved hvad de vil og de blæser på alle formaninger, de lever deres liv som de selv ønsker.
Noget andet er, at forældre kan påvirke deres børn til ikke at drikke hjernen ud, men det kræver at forældre ikke lader deres børn se dem (forældrene) berusede i opvækstperioden ( 2 til 12 år) da børn i den alder er meget let påvirkelige.
Jeg har set meget hvad angår unges drikkemønster, jeg er taxachauffør og dermed i kontakt med unge der er ude at feste, ja de bliver af og til meget berusede, en stor del kender slet ikke grænsen for hvad de kan tåle at drikke så det ender tit med at de bliver sanseløst berusede.
Et eller andet sted forstår jeg godt ungdommen når de bærer sig sådan ad, der stilles så store krav til unge mennesker, at de aldrig får en rimelig ungdom, forældrene presser deres børn til at leve forældrenes ambitioner ud, (forældrene kunne jo ikke selv) og skiftende regeringer lægger så stort pres på ungdommen hvad angår uddannelse, at de unge må føle det som et kvælertag, der er ikke plads til at være ung, så måske derfor der drikkes igennem når det endelig er tid til fest.
Jeg har selv 2 drenge som nu er blevet voksne og ja da, selvfølgelig tog de også deres ture, men da deres mor og jeg lod dem selv vælge deres uddannelse og hvor meget de ville ofre for at få en uddannelse, gik det ikke så vildt til, de var ikke under pres, men havde tid og rum til at være unge, dog kom de begge hjem i nogle gevaldige branderter, men en lille samtale med dem og de forstod at de skulle begrænse deres forbrug af spiritus.
Min mening er, at samfundet og forældrene skal lette presset på ungdommen og lade dem have en ungdom med fester og hvad der nu engang hører ungdommen til, det er jeg sikker på vil mindske forbruget af sprut ved deres fester.
Se blot hvad der sker med voksne når presset fra omverdenen bliver for stort, de slår sig på flasken eller noget værre, de magter simpelthen ikke at leve på den måde, men som vores samfund er skruet sammen nu, skal alle følge moden, købe mere end man kan betale, holde dyre fester som man ikke har råd til og er man ikke med på det, er man ude af sammenholdet og så er det så forbandet let at smide det hele og bare drikke hjernen ud, i den tid man er godt beruset er man tilbøjelig til at glemme det som tynger en.
Hvorfor skulle det være anderledes med unge mennesker ??
En ubekymret Ernst
tilføjet af

Det er hendes valg

Festen bliver ikke federe, fordi folk drikker alkohol.
Når alkoholen og stofferne går ind, så forsvinder det
sjove ved festen. 😖
Jeg var engang til en fest, hvor de tilbød hashkage.
Der gik ca. 30 minutter fra indtagelsen til festen
lukkede ned. Hvem sagde at det var en fed fest? 😮
En af de bedste fester i mit liv; Vi drak juice og dansede hele natten. 😉
tilføjet af

Jeg undrer mig over de får lov

De unge tror vist det hører sig til. De voksne er ikke deres ansvar bevidst. De lader dem drikke, der er ingen respekt for forældrene og de opfører sig som det passer dem. Det kan de ikke klare, de er slet ikke voksne nok til at forstå hvad de gør.
Jeg så det med en bekendt, hvis 16 årige søn drak sig fra sans og samling. Jeg sagde, forbyd ham det og hvis ikke han hører må han blive hjemme.
Andre sagde, nej, det er da naturligt, unge mennesker drikker da i vore dage. Og det rettede hun sig så efter.
Den lader vi lige stå et øjeblik.
Det er altså forældrene, der er noget i vejen med og så er der vist intet at gøre.
Men det er ikke alle, der lader stå til. Jeg kender en, der ikke lader sine døtre holde fest alene, hverken i hjemmet eller ude. Der bliver ringet til de andre forældre og aftalt hvordan og hvorledes.
Og jeg skal love for, de unge mennesker har respekt for ham. Så det kan lade sig gøre, hvis man VIL.
Det er ikke de unges skyld, de er barnlige , ikke modne, kender ikke konsekvenserne, det er forældrenes skyld.
Jeg kan godt se, det er svært i de hjem, hvor børnene ingen respekt har for forældrene og gør, hvad hvad der passer dem. Det kan forældrene takke sig selv for.
tilføjet af

Enig

Jeg drak sodavand og dansede hele natten. Det var sjovt. Jeg holdt mig slank og fik god motion.
Skulle det gå en smule vildt til fik jeg EN lille snaps i min sodavand.
Aldrig har jeg haft det så sjovt. Nu skriver man om, hvor svært og forfærdeligt det er at være 15, 16, 17, og 18 år gammel. Det var min ALLERBEDSTE tid. Jeg ville gerne leve dem om.
Jeg turde bestemt ikke komme fuld hjem og gjorde det heller ikke. Nej, vi morede os, hvor var det sjove tider. 😉
tilføjet af

Og så undrer vi os over....

....at børnene forsvinder.....?! Min datter har heldigvis heller aldrig taget de unges drukkultur til sig, så hendes fest ville ligne din datters, men da min søn var 17 år, hvilket er 9 år siden, var druk ligeså udbredt, og han spyttede skam heller ikke i glasset da han blev tilbudt, desværre. Der var ikke så meget jeg kunne gøre, udover at advare om følgerne.
Jeg fatter stadig ikke at børn under 18 år får lov at holde fest uden forældre. Det kan da være at jeg er gammeldags, men hvis vi ikke snart dæmmer op for de unges alkoholmisbrug, så går det rigtig galt. Vi er ved at miste en hel generation.
tilføjet af

Fint med mig.. Men.

Jeg ser nu ikke nogle problemer i, at en 17 årig drikker sig "hjernelam", Men det er ikke noget jeg vil godtage hver weekend, jeg mener så også der burde være en forældre til stede, i tilfælde af der skulle ske noget uheldigt.
Det skal dog være clearet af med de andre forældre om deres børn må drikke, og de unge skal acceptere hvis en af deres venner ikke vil drikke, det skal ikke være under pres, samtidig mener jeg også det skal være aftalt på forhånd, at man bliver i samme hjem hele aftnen, så de andre forældre ved hvor deres børn er ved evt uheld.
Jeg vil abosulut hellere have at mine børn drikker i mit hjem, så jeg kan have et øje med dem, frem for at de sidder et tilfældigt sted og drikker i smug.
De unge mennesker skal vel, lige så vel som vi andre, lærer at omgås alkohol, kan det så ske i trygge rammer, så fint med mig, når bare det ikke bliver en vane og en hver weekend fornøjelse.
God søndag til jer alle..
Kh.
Fynboen - Med 2 teenagepiger.
tilføjet af

Jeg er enig med dig

Altså, når man når vores alder er man jo altid sikker på at den opvoksende generation viser alle tegn på at gå i hundene. Og på mange måder klarer de unge jo det de skal, så objektivt set f u n g e r e r de jo i samfundet.
Men jeg er altså også alvorligt bekymret over den drukkultur vi har fået. Dels er det usundt - men jeg er ret sikker på, at det meste mishandling af børn, hustruvold, samt voldtægter og megen anden kriminalitet foregår under heftig indflydelse af alkohol. Alligevel er der en holdning om, at det er positivt at drikke sig "stiv".
Det uhyggelige er, at de unge har fået den opfattelse af vores generation[:*(][:*(]
tilføjet af

Og så de store fejl

De blander spiritus med sodavand, og så sparker alkoholen.
Tørst slukkes med mere sprut, istedet for at tage en kildevand indenbords og så fortsætte med at NYDE spiritussen.
Ti flasker stærk spiritus til otte piger er altså også dødsensfarligt hvis de var blevet tømt allesammen.
tilføjet af

meget alm.

at drikke når man har den alder og har det ikke altid været sådan?
Jeg holdt da også fester da jeg var 14, og jeg var selv yngste deltager, de andre 15-18 år, men det var min venner og de var jo ældre.
Jeg havde ret fri tøjler derhjemme, men også ganske få regler der skulle overholdes
1. aldrig køre med nogen der havde drukket(vi boede 15km fra gå i byen steder, så taxi eller ædru venner kørte, eller vi måtte ringe efter mine forældre, men aldrig spritkørsel)
2.de ville vide hvor jeg var og dette var før mobilernes tid, så ruten var planlagt på forhånd, blev den ændret var det mit ansvar/problem at finde en tlf og få ringet
3. ta ansvar for egne handlinger, dvs gør det du vil, men husk at det også er dit ansvar i morgen og tænk lige om du også i morgen formiddag synes det er okay.
specielt 3. virkede fantastisk, jeg havde de frieste tøjler,men var faktisk den "artigste".
Kender altså ingen 17årige der ikke drikker og går til fester idag, både diskoteker og privat fester, så tro det handler om at ha baglandet i orden,vide hvad der er ret og fejl. kender sine grænser og muligheder.
tilføjet af

Nej, det har det bestemt ikke været

citat
at drikke når man har den alder og har det ikke altid været sådan?
citat slut
Da jeg var ung, så jeg sjældent fulde til fester. Det kunne ske et par stykker var noget fulde og der blev kigget lidt skævt til dem. Så det har bestemt ikke altid været sådan.
Private fester, der var ingen fulde og forældrene var altid til stede. Så det har ændret sig.
tilføjet af

Har i glemt noget??? Livet?

Jeg kan kun sige jeg er enig i Cilottes betragtning. Det handler om noget så simpelt, som at have sit bagland i orden. At vide hvad der er rigtigt og forkert og kende sine egne grænser. Man kan finde citater fra over 300 år siden, hvor der står skrevet at ungdommen ikke er til at styre og forfærdelig. Jeg synes det er dybt foruroligende at voksne mennesker ikke har andet at gå op i end den nye generation er ude på et sidespor. Jeg har selv 2 unge piger, en på 15 og en på 17. Begge piger er jeg simpelthen så stolte over. De er livsnydere, de arbejder begge og får begge utroligt flotte karakterer. Den ældste drikker et par weekends om måneden. Det gør hun for fællesskabet og for al morskaben. Jeg er simpelthen så stolt over ungdommen - de er så fandens dygtige til at prioritere deres tid rigtigt. Og alle de unge mennesker jeg møder gennem mine børn er bare generelt super søde, venlige og ikke mindst super fornuftige. Har i andre helt glemt hvordan det var at være ung? At nyde livet? At glemme at der måske ikke var atter en dag i morgen? Disse unge mennesker skal da bare nyde livet ligeså meget som muligt - det er jo nu de har muligheden for det! Og ja, der er grænser. Men de fleste kender altså disse grænser. Jeg synes det er helt okay at unge drikker sålænge de stadig er i stand til at passe deres skole og passer på hinanden i byen(hvilket jeg synes min piges omgangskreds er ekstremt dygtige til). Og sålænge at deres fuldhed ikke går udover andre mennesker, synes jeg da bare de skal nyde livet. Man lever kun en gang - glem nu ikke det. Og så synes jeg altså at i voksne ligesom jeg, skulle tage at kigge på jer selv før i rakker ned på den nye generation. I er altså ikke bedre end dem, hate to break the news.. Noget som jeg er kommet langt med hos mine bøn er tillid. Jeg har masser af tillid til min ældste når hun går i byen, og på den måde har hun også lyst til at gøre det rigtige. Hvis hun havde alt for faste rammer, ville hun få lyst til at gøre oprør. Men det gør hun ikke, hun gør lige hvad der bliver sagt. Fordi hun ved at tilliden er stor til hende.
tilføjet af

Ja, det har ændret sig

Jeg kan genkende din beskrivelse af ungdomslivet tidligere.
Der var ikke den samme mængde alkohol indblandet, som vi ser i dag. Der var heller ikke helt det samme antal fester. Og fest - det er ikke nødvendigt med en fest. Man mødes 4 - 6 stykker og drikker løs. Bare forældrene ikke er hjemme - og dog, nogen gange ER forældrene hjemme.
En ung mand på 22 år skrev for kort tid siden herinde, at han var bekymret for, at alkoholen var ved at styre hans liv nu. Han var begyndt med drikkeriet i 15 - 16 års alderen, og nu var det nødvendigt for ham også at drikke dagen efter en fest eller bytur for bare at have det nogenlunde. Jeg er bange for, det kommer til at ske for flere.
tilføjet af

At have sit bagland i orden

ja, det tror jeg også på.
Den unge bestemmer ikke selv, om vedkommende har sit bagland i orden. Jeg vil ikke rakke ned på de unge, og jeg tror som et tidligere indlæg beskrev, at mange unge føler sig pressede i dag. Med uddannelse, skole, hjemmearbejde og fritidsjob. Det er næsten et voksenliv, de fører - med en stresset hverdag og druk i weekenden.
De unges fuldhed går vel mest ud over dem selv?
Og ja, beklagelser over ungdommens ustyrlighed går langt tilbage i tiden. Det er nu også mest forældrene, jeg tænker på med mit indlæg. Det er dejligt for dig, at dine piger har styr på tingene. Jeg kunne godt tænke mig at høre, om du det finder det OK, hvis din datter hver gang, hun har været til festligt samvær kommer hjem ikke kan stå på benene, ikke kan tale rent og kaster op?
tilføjet af

Tror du rammer noget rigtigt

men hvordan letter man presset på de unge?
tilføjet af

Det har aldrig interesseret mig

- hvad de andre gjorde, men derimod hvad mine egne gjorde, og noget tyder jo på at din datter slet ikke vil drikke noget som helst, så hvorfor den bekymring?
tilføjet af

Fordi

der er et gruppepres, som min datter også er udsat for, og ingen af os er vel øde ø'er i det store hav?
tilføjet af

Tjae, ved at forældrene giver dem

videre rammer for deres liv og ved at protestere mod den politiske ide om at livet skal være en lang uddannelse.
Med lidt fornuft kan ungdommen få en uddannelse og samtidig have en god ungdom, tænk på, at børn i børnehavealderen nu skal til at have undervisning, de må heller ikke være børn mere, men robotter der retter sig efter andres ideer, det SKAL ende galt, næste generation bliver enten provoer af bare frustration eller vi får et ungdomsoprør igen, hvad jeg inderligt håber vil ske, så kan de lære det derinde på Borgen.
tilføjet af

For mig ser det ud

- som om hun har fundet en løsning og den er nok mere brugbar end at forsøge at forbyde det omliggende samfund at drikke - tror du ikke? Ros hende for det, og vær glad for, hun gør som du ønsker.
tilføjet af

Du mener ikke det er muligt

- både at drikke, stå på benene, tale nogenlunde tydeligt og undlade at brække sig? Er der ikke noget i din verden, der hedder moderation?
- Jeg har haft tre gymnasieelver, som vist aldrig har leveret det scenarie, du fremlægger, men de har på den anden side "lært at drikke hjemmefra". De var helt klar over hvad alkoholindtag medfører, da de blev sluppet løs i 1. g. I dag er det ikke hver måned de índtager noget som helst.
tilføjet af

Det gør jeg, det er jeg

og tak for din bemærkning om løsningen.
tilføjet af

Jo, det er absolut muligt

- det ved jeg fra mig selv!
tilføjet af

Helt normalt???

jeg er selv 17 år, passer min lektier, passer et arbejde, dyrker sport, har en hobby og drikker ud i week!!
Jeg synes simpel hen det er hysteri, 17-18 årige drikker, sådan er det. Jeg har lige været på studietur med mit gymnasie, og vi drak hver dag.. Så det er noget helt normalt i mine øjne..
Og mine forældre ved ikk hvor meget jeg drikker, hvad de ikke ved, har de ikke ondt af, bare så længe jeg passer mine pligter, så er week min egen.
tilføjet af

Bruger de beskyttelse?

For det er vel også en relevant bekymring, når der er alkohol i store mængder.
tilføjet af

Der er flere grunde til at lade være

med at drikke sig stiv hver eller hver anden weekend - ung eller ej.
Sundhedsstyrelsen sætter nu fokus på unge og alkohol, fordi forbruget blandt unge er (for) højt. Som du kan se neden for i citatet fra Sundhedsstyrelsen, mener 30 % af de unge, at alkohol påvirker deres skolegang eller arbejde på en negativ måde. Det kan godt være, du ikke er kommet dertil, men det er der altså rigtig mange andre unge, der er.
Og druk hver dag på studieturen med gymnasiet. Hvorfor tillader lærerne det? Jeg har kendskab til gymnasieelever, der frygter studieturen, fordi de føler sig tvunget til at drikke - ellers er de ikke med "i gruppen".
Hvis du ellers gider at læse det, så er her et citat fra Sundhedsstyrelsens kampagne i uge 40:
Citat start:
Hvorfor fokus på unge og alkohol
Danske unges forbrug af alkohol er stadig højt, når man sammenligner forbruget med unge i andre europæiske lande. En ny undersøgelse af de 16-20-åriges livsstil viser, at hver tredje unge selv mener, at alkohol påvirker deres skolegang eller arbejde negativt. Desuden har en stor del af de 16-20-årige oplevet problemer, fordi de har drukket alkohol.
- 17 procent af de 16-20årige drenge og 7 procent af pigerne har været i slagsmål, fordi de har drukket alkohol
- 43 procent af pigerne og 28 procent af drengene har oplevet problemer med vennerne, fordi de har drukket alkohol
- 16 procent af pigerne og 9 procent af drengene har haft uønsket samleje, fordi de har drukket alkohol
Monitorering af unges livsstil og dagligdag (MULD), 2008
Citat slut.
Jeg har set min datter fuld et gange - det er et trist syn...
tilføjet af

Ja, det er

et godt spørgsmål.
Der tages jo generelt flere chancer, når der drikkes alkohol i større mængder, så mon ikke det smutter ind i mellem? I hvert fald er der en stigning i antallet af kønssygdomme, men om det kan forbindes med sex under indflydelse af alkoho, detl ved jeg ikke.
tilføjet af

Kaster de 17-årige sig rundt i en sex-rus?

- eller er det muligt at nyde alkohol under afdæmpede former, uden at det ende i et orgie af ubeskyttet sex?
tilføjet af

Tja, hvem ved ...?

I følge Sundhedsstyrelsens oplysninger vedrørende 16 - 20 årige og deres alkoholforbrug og -adfærd, er det kun 16 % af pigerne og 9 % af drengene, der har haft uønsket samleje under indflydelse af alkohol.
Det er da ikke noget at snakke om, vel?
I min datters klasse er der 15 piger mellem 16 og 20 år, så det er kun sådan ca. 2 - 3 af dem, der haft uønsket samleje, fordi de var fulde. Gad vide, hvad et uønsket samleje egentlig er?
tilføjet af

okay så

tjaa så er det måske fordi vi har forskellig alder.
men jeg begyndte altså at gå i byen da jeg var 14, og ja jeg drak også, kunne selvf ikke tåle så meget, men fik altså procenter.
jeg brød mig ikke om vin og øl, så jeg drak rom. og kunne altså drikke en del sådan en aften, vi sørgede bare aLtid for at spise også.
idag er jeg 43 snart 44 og er hverken blevet kriminel, alkoholiker, fortabt eller andet pga ungdomslivet.
tilføjet af

alkohol

Der er ikke nogen der vælger at blive afhængige. Men vi ved, at 10 % af den danske befolkning er disponeret for at udvikle afhængighed. For at blive afhængig, skal der et udbud af alkohol til. Den der ikke drikker, bliver næppe alkoholiker - disponering eller ej...
- Omkring 140.000 danskere er afhængige af alkohol og ca. 500.000 er storforbrugere.

- De samfundsøkonomiske omkostninger ved danskernes alkoholforbrug blev i 1999 anslået til at være 10 milliarder kroner. Milliarderne dækker både sociale omkostninger, færdselsuheld, forebyggelse, produktionstab, kriminalitet og behandlingsomkostninger.
- De menneskelige omkostninger er svære at gøre op i penge, men det skønnes, at hvert 5. barn i Danmark vokser op med alkoholproblemer i den nærmeste omgangskreds.
- 1261 mennesker blev dræbt eller kvæstet i trafikken i 2007 som følge af alkohol.
- Mellem 15.000 og 16.000 mennesker biver hvert år dømt for spirituskørsel.
- 41% af alle dømte voldsmænd er alkoholpåvirkede.
- Danmark har førstepladsen i Skandinavien, både når det gælder ungdomsdruk og vold.

Alkoholen spiller en central rolle i den danske kultur, men det gør konsekvenserne også. Friheden til at drikke, og måske skade sig selv, nyder tilsyneladende opbakning. Men det er en omfattende regning, der skal betales for den frihed. Det koster både penge, liv og førlighed, og det betales af alle.
Da det ikke længere var socialt acceptabelt at ryge i mange sammenhænge, begyndte folk for alvor at kvitte smøgerne. Hvis de voldsomme konsekvenser af alkoholforbruget skal undgås, må der samme holdningsændring til i forhold til alkohol.

Så til "en mama": Du gør ret i, at sætte spørgsmålstegn ved de unges druk. Løsningen må - i lighed til rygeproblemet - være en holdningsændring i befolkningen. Den er på vej. Men det går langsomt...
tilføjet af

Tak for oplysningerne

selv om jeg synes, de er skræmmende.
Ja, en holdningsændring er ønskelig og nødvendig. Mon ikke, det er forældrene, der skal bearbejdes?
tilføjet af

Usundt hvis 17-årige har sex?

Er det usundt, hvis de unge mennesker viser deres kærlighed over for hinanden?
tilføjet af

Synes ikke det er et problem

Hvad gjorde du selv som ung? Så vidt jeg ved, er det ikke en nyhed, at ungdommen drikker sig stive til fester. Jeg har netop set billeder fra en skoleskitur min far var på tilbage i 1950'erne, dengang han var ca. 17 - der sidder alle knægtene med bajere i hånden og der er tomme flasker OVERALT. Derudover har de fleste en pibe i flaben.
Dengang jeg var 17, drak vi os også fra sans og samling til fester og fødselsdage. Ja, det startede vel egentlig allerede da jeg var 15...
Og ungdommen i dag gør det, måske har de bare skiftet bajerne ud med Bacardi breezers, og piberne ud med smøger.
Hvorfor gør man det så? Jo, man gør det f.eks., fordi man har så mange hæmninger i den alder, som man får løsnet op for. Man føler sig meget mere selvsikker og sjov. Man laver fjollede ting og pinlige ting, som man bagefter kan more sig og græmmes over sammen med vennerne. Det skaber et fællesskab, som kan være svært at deltage i, når man ikke drikker. Ihvertfald hvis man er typen, der ikke naturligt er meget selvsikker og åben. Det handler slet ikke om, at de er alkoholikere.
Om det så er et problem at teenagerne drikker, kan man diskutere. Jeg synes ikke det er et problem, så længe man kan styre sig, forstået på den måde, at man ikke gør andre mennesker ondt eller bliver voldelig. Herregud, at man ikke kan stå på benene og brækker sig - så lærer de da hvor deres grænser går. Det er da synd for dem der har "uønsket samleje", men så længe det ikke er en voldtægt, så tror jeg ikke du skal regne med, at det traumatiserer dem for livet.
Jeg vil også lade min datter drikke sig fuld, hvis hun ønsker det som 17 årig. Men jeg vil selvfølgelig snakke grundigt med hende om det, og derudover vise hende så meget tillid som jeg kan.
Jeg synes det er et langt større problem, med alle de skjulte alkoholikere, som drikker og bliver ubehagelige overfor deres børn og ægtefæller, dem som overfalder andre i en rus eller kører spritkørsel.
Rom blev ikke bygget på een dag, så du kan ikke forvente, at man bare kan ændre en druk-kultur, ved at forbyde teenagere at drikke. I Finland skal man f.eks. være 18 år for at drikke, og der får de unge da bare fat i sprutten på anden vis. F.eks. kan de brygge deres egen sprut, som er meget mere sundhedsskadelig, end den man kan købe i butikkerne.
MÅSKE kan man ændre det med kampagne på kampagne, ligesom folkestemningen er gået imod rygning, så det bliver taberagtigt at drikke. Men jeg nyder selv at drikke mig fra sans og samling en gang imellem til fester, selvom jeg nærmer mig de 30, fordi det er SJOVT! Hvis ikke man forstår det grundpræmis, hvilket du ikke virker til, så vil man nok aldrig kunne sætte sig ind i det.
tilføjet af

Næ, det er det ikke

men er det sundt at have uønsket sex, fordi man er fuld?
Så kan man lære det - eller hvad?
tilføjet af

Hej Lulubeth

Jeg er enig med dig i flere ting af de ting, du skriver om - f.eks. om de skjulte alkoholikere.
Men nej, for mig er det ikke et grundpræmis at drikke mig fra sans og samling. Det har det aldrig været, heller ikke da jeg var ung og usikker. Jeg synes altså ikke, det er SJOVT, heller ikke at være sammen med folk, som roder rundt, ikke kan stå på benene, brækker sig eller begynder at rave på mig, bare fordi de er fulde. Når vores unge har verdensrekord i alkoholforbrug, er det så fordi, de er mere usikre og har flere hæmninger end andre unge i andre lande? Et fællesskab, der bygger på, at man har været fuld sammen er da sikkert værdifuldt, men der skal vel være mere end det for at fællesskabet kan holde?
Min datter har ikke forbud mod at drikke alkohol. Jeg drikker selv alkohol med måde, og jeg nyder det. Jeg har aldrig været fuld foran mine børn og vil heller aldrig være det. Min datter har for tiden valgt ikke at drikke noget, fordi hun har svært ved at styre det, når hun er sammen med sine gymnasiekammerater og øvrige venner. Hun er vist i gang med at finde sin balance.
Og ja, jeg tror at kampagne efter kampagne også kan ændre vores syn på alkohol i stil med vores syn på rygning. Som et andet indlæg beskriver, så er de samfundsmæssige konsekvenser af vores (fælles) alkoholforbrug ret så enorme og skræmmende.
tilføjet af

Læs med!

Nedenstående er en artikel fra det misbrugspolitiske magasin:
Danmarks vigtigste råstof

Torsdag, 19 Juni 2008 12:58 Marianne Kargaard, redaktør.

Unge er Danmarks vigtigste råstof, siges det ved festlige lejligheder og i skåltaler. Hvor gode er vi egentlig til at tage vare på den ressource?
De seneste måneder har medierne bragt en række indslag om unges alkoholkultur. Indslag, som stiller krav om større ansvarlighed.
Dagbladet Politiken refererede resultatet af en undersøgelse blandt 325 unge idrætsudøvere mellem 15 og 19 år. Lidt over halvdelen kunne fortælle, at de har drukket alkohol sammen med deres trænere i idrætsforeningerne. En tredjedel havde desuden fået øl/alkohol af træneren.
I Nyhedsavisen blev en Ph.D.-afhandling omtalt. Den bygger på en kvalitativ undersøgelse af 150 unges forhold til alkohol, fra 7. klasse til de gik ud af folkeskolen. Undersøgelsen viste, at alkohol har en næsten rituel funktion blandt de unge og bruges bl.a. til at markere opbrud fra barndommen. Og dem, som ikke drikker, ekskluderes fra fællesskabet.
Flere aviser bragte nyheden om, at forbrugerombudsmanden nu har givet et ungdomsrejsebureau besked på at ændre den del af sin reklame, som sælger rejser ved at markedsføre alkohol og unge sammen.
Kort efter underholdt DR2 en lørdag aften familien Danmark med billeder fra en alkoholiseret ungdomsrejse sydpå, hvor den eneste solopgang, de unge nød, kom gennem tequilaen.
I andre tv-interviews trak forældre til teenagere opgivende på skuldrene og mente, at de unge på 13-14 år nok selv fandt en fornuftig måde at omgås alkoholen på.
DR2's udsendelser med temaet om alkohol viste, at ganske mange danskere har et endog meget afslappet forhold til dette rusmiddel, både når de selv drikker det, og når deres børn og unge gør det.
Det er jo tankevækkende, når en ekspert som overlæge Henrik Rindom ellers kalder alkohol for “den største trussel overhovedet mod de unge”, når man taler om rusmidler. (Misbrugspolitisk Magasin, 4/07).

Massiv alkoholstrøm
Selvom der både er evidens og dokumentation for det, Henrik Rindom siger er der tilsyneladende ingen, som for alvor vil imødegå den trussel.
Spredte forsøg blandt forældrene og folkeskolerne på at indføre alkoholpolitik og alkoholfrie fester, ildsjæles forsøg på at skabe ungdomsfester uden massiv druk i deres lokalområde, oplysende forældreforedrag m.m. er kun meget små diger mod den massive alkoholstrøm, vore unge møder i deres dagligdag: En alkoholkultur med massiv markedsføring, sponsorering af idræt og sport, produktplacering i film og teater, festarrangementer for de unge med mere er det meget synlige resultat af alkoholindustriens svulmende reklamebudgetter.
Skal der for alvor stilles noget op over for det, må både civilsamfundet og politikerne på banen. Civilsamfundet – dig og mig, der som borgere ikke længere gider finde os i, at vore børn og unge sovses ind i alkohol, og derfor tager den nødvendige diskussion med dem, der arrangerer festerne og med vore børn. Og med hinanden om, at vi selv skal drikke noget mindre for at være de gode rollemodeller.

Politisk handling
Vi må sige “slut med al det sprut til vore børn og unge” og forlange handlinger fra vore politikere. De behøver ikke være så berøringsangste, og der er masser af dokumentation for, hvad der skal til på det plan, de opererer fra: Lovgivning, som kan sikre, at børn og unge i mindre grad eksponeres for alkoholreklamer, regulering af tilskud, hvis foreninger ikke laver en alkoholpolitik, tilbagetrækning af bevillinger, hvis beværtninger ikke overholder reglerne, bevillinger til projekter med fokus på en anderledes festkultur og forældreoplysning.
Skal vi ikke se at komme i gang?
tilføjet af

Beruselse har altid eksisteret

Jeg tænker også over, om grunden til at danske unge har verdensrekord i druk er, at andre landes unge måske er mere tilbøjelige til at tage stoffer i stedet? Jeg ved det ikke, har aldrig stødt på en statistik om emnet.
Men som denne artikel skriver, så er de unge begyndt at tage flere ulovlige stoffer end førhen, og det er faktisk lettere at få fat i stoffer nu, end det er at få fat i alkohol:
http://avisen.dk/alkohol-og-stoffer-skyld-i-vold-blandt-unge_4739.aspx
Jeg tænker bare, at hvis man vil forbyde alkohol blandt unge, så får man bare flyttet "problemet"? Trangen til at beruse sig med diverse alkoholer/medikamenter/mærkelige planter og svampe har jo sådan set altid floreret blandt mennesker. Selv dyr kan jo finde på at spise gærede frugter og bær (f.eks. elge der går amok i sverige hvert efterår), eller dope sig på giftige blade (f.eks. koalabjørne der er helt stenede af eukalyptusblade).
Jeg tror mest det handler om, at vi skal opføre os ordentligt overfor hinanden og vores børn. Hvis man er i balance som menneske, og har det godt med sig selv, så tror jeg ikke man bliver selvdetruktiv/aggresiv overfor andre, heller ikke når man bliver beruset. Og hvis man alligevel gør, eller finder ud af, at man ikke kan styre det, så ved man, at man skal holde sig fra det - ligesom din datter heldigvis er i balance til at vide.
tilføjet af

Hej Lulubeth

Det er en smuk tanke, at vi som mennesker skal være i balance med os selv. Og at vi skal opføre os ordentlig overfor hinanden og vores børn.
Det er - alkoholrelateret - også utrolig naivt tænkt. Hvad nytter det, at din datter er et ordentligt menneske, hvis hun kan blive majet ned af en spritbilist? De 15.000 til 16.000 spritbilister (og det er så kun dem som bliver taget!!!), der bliver taget i kontroller hvert år, kan slå vores børn ihjel. Så nytter det ingenting, at vi har opdraget vores børn til at være gode, samvittighedsfulde samfundsborgere, som drikker med måde...
41% af alle voldsmænd er alkoholpåvirkede og også 40% af alle voldsofre er alkoholpåvirkede... Det er veldokumenteret, at der er en generel sammenhæng mellem det samlede forbrug af alkohol og volden i samfundet. Man så det i Finland, da de harmoniserede deres alkoholregler med EU. Volden steg. Og det samme skete i Sverige, da prisen på alkohol blev sat ned...
Da det ikke længere var socialt acceptabelt at ryge i mange sammenhænge, begyndte folk for alvor at kvitte smøgerne. Hvis de voldsomme konsekvenser af alkoholforbruget skal undgås, må der samme holdningsændring til i forhold til alkohol.
tilføjet af

Forældrene er konfliktsky

og viser ikke karakter overfor børn under 18 år, som tidligere generationer evnede at gøre.
tilføjet af

Enig

i, at det nok er en del af problemet.
tilføjet af

Stop den ynk

Unge drikker. Det er ganske enkelt en naturlov. Kan virkelig ikke se hvad problemet er, så længe man ikke ender som alkoholiker
tilføjet af

Børn?

Hvor gamle er dine børn?
Eller er du en teenager med forældre, der ikke kan træde i karaktér?
tilføjet af

rend og hop gamle mand

Det kan i allerhøjeste grad meget hurtigt blive usundt. Hvor mange kærestesorgsramte syttenårige har du samlet op på et fejeblad, når sexen er overstået? Har du prøvet at forklare sådan en, at der bare er nogen, der "har vist sin kærlighed"? Gud fri mig vel!!!
tilføjet af

Forstået sådan...

at Mumrik skal holde sin mund og blande sig udenom, når den eksklusive gruppe af teenageforældre med evnen til at træde i karakter drøfter emnet?
Er der noget, jeg har svært ved at kapere, er det forældre, der mener, at deres holdninger er udtryk for den ultimative sandhed, og at andre forældre med andre holdninger nødvendigvis må være svage og "forkerte". Der er så mange nuancer i denne problemstilling - der er mange niveauer mellem den døddrukne teenager, der ikke aner, hvad han/hun foretager sig, og den afholdende unge, der kun forsigtigt smager på varerne.
Selvfølgelig er det ikke en naturlov, at unge drikker, men det er dog en yderst udbredt foreteelse, at de gør sig erfaringer med alkohol. Og i forsøget på at ændre en kultur blandt visse unge, der ikke kan finde grænserne, kan tonen blive så skinger og selvtilfreds, at den kun vækker hovedrysten og skuldertræk.
tilføjet af

Ja, selvfølgelig - undskyld

Alle er naturligvis velkomne til at komme med deres mening, også Mumrik.
Jeg mener nu ikke, vi diskuterer om eller at unge drikke, men om forældrene synes, det er OK med de mængder og den måde, det foregår på.
tilføjet af

Du gættede rigtigt:-)

Jeg mangler et par måneder endnu. Så er jeg ikke længere teenager. Børn har jeg absolut ingen af og det tror jeg heller ikke jeg vil have i fremtiden.
Er udmærket klar over at trådstarteren helst ville have svar fra forældre men hva faen.
Om mine forældre er i stand til at træde i karakterer som du udtrykker det rager da ved gud ikke dig min fine ven! Der er forskellige måder at vise personlighed og karakter på.
tilføjet af

Åh tak:-)

Du læser mine tanker som en åben bog
tilføjet af

Hvad er pointen?

Nogle synes vel unge drikker for meget. Andre gør ikke. Hovedsagen er vel ikke om unge drikker eller om de ikke drikker. Nogle kan tåle store mængder og andre kan ikke. Selv er det forskelligt fra uge til uge for mit eget vedkommende. Nogle gange kan man drikke rigtig meget og andre gange må man en tur på toilettet (eller finde en hæk) og udskille vomitus på den onde måde. Nogle gange får man tømmermænd. Andre gange ikke. Der er ikke særlig meget systematik og balance i det - ud over at det hele ændrer sig konstant. Ligesom så meget andet.
Det bedste forældre kan gøre er at lade være med at ville kontrollere alting. OG ikke at være total ligeglag. Nogle forældre kan have en kedelig tendens til enten at være autoritative og ville bestemme alt (for de ved jo sikkert bedst) eller det helt modsatte - at udøve en grim form for laissez-faire opdragelse af deres børn og unge.
Men i stedet for at vælge en af de to yderpoler/ekstremer burde de i stedet blot vælge en mere demokratisk livsstil og åbent og frit tale om tingene. Evt. drikke et glas vin eller et eller andet med barnet/den unge og lære vedkommende at man sagtens kan have et fornuftigt forhold til alkohol.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om at der sikkert vil være nogle forældre derude der mener at mit og andre unge menneskers forhold til alkohol ikke er fornuftigt. Men det er nu engang noget de unge har valgt.
Man kan så spørge hvorfor de har valgt denne form for kultur. Måske for at komme væk fra det stressede liv hvor de forventes at man er klog, intelektuel og behersket. Eller måske ganske enkelt fordi de har lyst.
tilføjet af

Tak til alle

for en god og saglig debat.
Der har været mange rigtig gode svar. Især har jeg været glad for svar fra forældre, som jeg netop efterlyste. Der er også blevet givet oplysninger, informationer og meninger, som var nye for mig i hvert fald, men som også har bestyrket mig i, at det er rigtigt fortsat at stille spørgsmålstegn ved unges alkoholkultur.
Det skal ikke skjules, at det er mit håb, at der kan ske en holdningsændring, der betyder, at unges alkoholforbrug bliver modereret på den måde, at de unge selv kommer til den mening, at det ikke er specielt sejt at have været stiv i weekenden.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.