5tilføjet af

Videnskabsquiz

Hvornår er solen længst om at gå ned? Her menes tiden fra den første del af solen går ned bag horisonten, til den sidste del forsvinder.
a) Ved vintersolhverv
b) Ved sommersolhverv
c) Ved de 2 jævndøgn
d) Det er ens hele året rundt.
tilføjet af

mit gæt

Ved sommersolhverv - fordi jeg forestiller mig, at solen pga. de lange dage går mere skråt i sin bane ned bag horisonten, og at det derfor tager længere tid.
mvh hønemor1001
tilføjet af

Hmmmm,

jeg vil nu gætte på vinter, da banen er mere flad i vores område her
De tættere man er på equator, de hurtigere falder solen ned ,o))
vh
Tom
tilføjet af

håber på at få svaret

Hej Tom!
Jeg håber da også at få svaret fra trådstarteren, så jeg kan få min nysgerrighed stillet.
mvh hønemor1001
tilføjet af

Her er svaret.

Middelafstanden mellem jorden og solens centrummer er på 149.597.870 km. Det betyder, at solen på et døgn bevæger sig omkring på en cirkel med omkredsen: 2 * pi * 149.597.870 = 939.951.139 km. Som vi ser det.
Solens diameter er på 1.392.140 km. Det vil sige, at den udgør 32 bueminutter af hele omdrejningen. Ved ækvator, hvor solen går lodret ned, tager det således 2 minutter og 8 sekunder for solen at passere horisonten.
På vores breddegrader tager det cirka dobbelt så lang tid, fordi solen går skævt ned. Ved jævndøgn, hvor solen i princippet går ned i stik vest, sker det mere direkte end på andre årstider. Så her er det ikke.
Ved sommer- og vintersolhverv sker det cirka lige langt henholdsvis mod sydvest og nordvest, således burde det egentlig tage lige lang tid. Men der er en hel anden ting, som spiller ind. Nemlig afstanden til solen.
Ved vintertide er afstanden mellem solen og jorden kortere, cirka 2½ millioner km end ved middel, om sommeren er afstanden cirka 2½ millioner km større. Det vil sige, at solen om vinteren i vores øjne er større. Derfor tager det længst tid her.
Om vinteren udgør solen cirka 32½ bueminut af dens omdrejning, om sommeren cirka 31½ bueminut. Det giver en forskel på cirka 7 sekunder. Så svaret er absolut meget teoretisk.
tilføjet af

Tak

det er jo en længere forklaring, og den havde jeg ikke haft med i mine overvejelser. Mange andre ting indgik, som f.eks. hvor mange grader, den kommer under horisonten.
En ting er dog helt sikkert, at selvom forskellen kun er 7 sekunder, så vil det i hvert fald føles længere om vinteren, da det er hundekoldt at stå og kigge på solnedgangen på den årstid. ;-)
mvh hønemor1001
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.