24tilføjet af

Togskinner

Hej.
Nu er jeg så kommet i den "heldige" situation at skulle have togskinner på som 19-årig - ja det var vel egentlig det, I har brug for at vide :-p
Nu har jeg ikke bare lavet dette indlæg for at fortælle en sådan ligegyldighed; jeg har skam også nogle spørgsmål, som jeg håber på, at I vil kunne svare på (derudover håber jeg faktisk også lidt på at kunne finde nogle "artsfæller")
Men mine spørgsmål er følgende:
1. Jeg har hørt rygter om, at dagene efter bøjlepåsætningen er ret smertefulde - er det sandt, eller er det kun varm luft?
2. Ydermere har jeg også hørt, at man er nødt til at holde sig fra diverse hårde ting så som æbler, pærer, knækbrød osv. + seje ting som blød lakrids og flødekarameller. Den bløde lakrids og flødekaramellerne kan jeg sagtens undvære, men det ville være trist, hvis jeg bliver nødsaget til at holde mig fra de hårde madvarer. Passer det virkelig?
3. Ja - så er der det med alderen. Jeg er meget splittet. På den ene side er jeg virkelig glad for, at jeg endelig får den på, da mine tænder lige noget fra en abemund. Men på den anden side, irriterer det mig også helt vildt, at jeg er så gammel - er det en hindring, eller har jeg bare gejlet mig selv op til at synes, at det er nærmest skrækkeligt? Er der nogle der har erfaringer med det?

Hilsen den snart bøjlebefængte Steffen.😕
tilføjet af

fra en der kender det.

har selv gået med bøjle i 9 år, så kender alt til det.
1. ja der kan gå op til en uge eller længere, hvor du har mange smerter. det er fordi dine tænder bliver rykket, drejet, skubbet osv. det kan gøre ufattelig ondt. samtidig kommer der jo nok nogle tjek-up hvor bøjlen bliver strammet. så starter smerterne forfra.
i mit tilfælde gjorde det så ondt at jeg ikke kunne sove om natten, men det var så fordi jeg havde fået tænder rykket ud, og de resterende skulle rykkes sammen.
ikke for at skræmme dig, men er bare ærlig.
det kan også være du er en af dem der næsten intet mærker.
2. du behøver ikke helt at undgå hårde madvare. bare du passer lidt på bøjlen. fx med hårde frugter, som dem du nævner. skær dem i skiver, så bliver det lidt lettere.
hvis du spiser forsigtig, skal det nok gå.
3. aldersmæssigt kan jeg så ikke helt svare dig på. tror bare du skal være glad for at du har en mulighed for at få pæne tænder. tænk ikke over det. har også set folk i 20'erne og 30'erne få bøjle på. bare slap af. det hele går nok.
håber du har kunne bruge mit svar.
kram herfra
tilføjet af

Er i samme båd

er bare 27 år i stedet og skal have togskinner på om kort tid.
Men som der er skrevet tidligere skal du bare skære tingene i skiver. Og hvis du er i tvivl kan du altid forsøge dig frem eller finde oplysninger på nettet. Det er så mange år siden sidst jeg har haft togskinner på, så starter mere eller mindre fra bunden af hvad der duer og ikke duer. Har også hørt at tyggegummi skulle lindre smerterne, så det er jo bare perfekt, da jeg er afhængig af tyggegummi
tilføjet af

endnu en kender

Hej Steffen!
jeg har også været i samme situation som dig, jeg fik togskinner på som 18 årig og havde dem på i 3½ år. Jeg var en af de heldige der havde dem i hele munden, med elastikker på kryds og tværs også. Der ud over fik jeg også kæberne opereret, så jeg var igennem den helt store tur.
Svar på dine spørgsmål:
1. umiddelbart synes jeg ikke det gjorde specielt ondt lige efter påsættelsen, men når bøjlen bliver strammet så kan det godt gøre rigtig ondt i nogle dage efter.
2. Hård mad som æbler, gulerødder osv kan skæres i stykker så du sagtens kan spise det, men vær forsigtig, for dine tænder kan godt blive en smule løse mens du har bøjlen på og derfor er det ikke specielt rart at spise hård mad. Desuden sætter gulerod, æble, brocoli mm. sig rigtig godt fast i bøjlen og det er ikke altid det ser lige charmerende ud ;)
3. Din alder er der intet i vejen for, folk lægger ikke mærke til, at man har togskinner på med mindre man selv siger det til dem. Man kan også få nogle nærmest gennemsigtige låse til fortænderne der gør bøjlen endnu sværere at se.
Og husk, at når du synes det er aller mest træsl, så bare husk på hvad resultatet bliver!
MVH
Sqeeky
tilføjet af

Hej Speeky

Jeg svarede på indlægget lige før dig. Og spm du kan se skal jeg også havetogskinner. Da jeg læste dit indlæg kunne jeg se at du har fået en kæbe operation. Den skal jeg også igennem - var det slemt og hvad gjorde de ved dig. Pt. skal jeg have underkæben frem og ned og måske skal overkæben også sænkes lidt så man bedre kan se mine tænder, men det er måske kun kosmetisk
tilføjet af

Næææh sikke et tilfælde..

Jeg skal faktisk også have opereret min kæbe, da jeg lider af åbent bid
tilføjet af

9 år!!

Det er da helt vildt langt tid - hvor skævt sad dine tænder lige😉
Men godt med frugterne, så må jeg jo bare til at vænne mig til skivefrugt.
Mht. til smerterne. Mine tænder er ikke sådan voldsomt skæve, og sidder hverken på kryds eller tværs - det eneste store problem, der er med dem, er, at mine overmundsfortænder "flyver" lidt udad, da de prøver at nå undermundsfortænderne. Min overkæbe er sammenlignet med underkæben underudviklet - størrelsesmæssigt.
tilføjet af

hehe

mine tænder var ikke skæve, da jeg fik bøjle på. var ude for et uheld hvor 3 af mine mælketænder blev banket op igen.
plus min mund var for lille til mine tænder, så fik rykket mange ud og resten skulle så roteres, rykkes, skubbes osv.
alt i alt tog det 9 år, da jeg nægtede at få opereret alle mine tænder ud, for så at sætte dem på plads igen.
tilføjet af

har prøvet det

tjaeh.. det er faktisk ikke så slemt efter man har vænnet sig til det... har været der, og det gjorde vildt ondt de første dage... og fik selv at vide at det var MEGET hårde ting man skulle holde sig fra bolcher fx (har slet ikke hørt det med æbler, slevom jeg havde skinnerne på og fik vejledning hos tandlægen)og klistrewde ting som karamel og tyggegummi (faldt i et par gange 😖 ) blev drillet lidt med det, men kun af en enkelt.. stadig en irriterende type men intet slemt... var rimeligt træt af dem de første par dage men jeg vænnede mig til dem.. men alligevel glad for at jeg HAR smidt dem igen 😉 men det er ikke ret galt, og det kan jo være du blive rglad for at have haft dem
tilføjet af

Ja det må man da sige.

Hvornår skal du ha fortaget det? Og hvor længe regner de med din behandling varer? Puha er godt nok lidt nervøs for det, men har læst en masse omkring det og har mere eller mindre kun læst positive ting.
tilføjet af

ups

kom lige i tanke om det med frugter.. jeg FIK skrællet mine æbler... og fik skåret gulerødder i mindre stykker... min fejl 😖
tilføjet af

Der går lidt tid..

De belæste mennesker mener, at jeg skal have togskinnerne på i ca. 1-2år, så opereres, og så til sidst nogle "rettelsestogskinner" i omkring ½ år. Så det er egentlig ikke så lang tid - hvad med dig?
Mht. til hvad jeg har hørt om det, er det faktisk også udelukkende rigtig positive ting. Jeg har to kolleger, hvis lillebror og datter også er blevet opereret i kæberne, og de skulle vist være virkelig glade for det; den ene led af ekstremt underbid, mens den anden konstant havde hovedpine.
Derudover kender min far og hans kone også en, hvis datter er blevet udsat for præcist det samme, som jeg skal udsættes for (åbent bid-operation), og hun skulle også være nærmest lykkelig over det. Godt nok ændredes hendes udseende til uigenkendelighed; dog til det meget pænere😉 Men til gengæld kan hun nu for første gang i sit liv bide ting normalt over, hvilket er virkelig træls ikke at kunne. Ifølge hende havde operationen heller ikke været slem overhovedet, og ar er vist nærmest ikke eksisterende..
tilføjet af

Det er heller ikke det...

... at jeg er ked af at skulle have dem på; det er jeg faktisk meget glad for, da jeg er meget opsat på at få et perfekt smil😃
Problemet ligger i min alder, men det er der jo ikke rigtigt noget at gøre ved, hvis jeg vil have det pæne smil.
tilføjet af

...

Min behandling varer også mellem 1,5-2 år. Så håber jeg kan få operationen efter et år, men det er måske lidt optimistisk at være😕. Men mine tænder er faktisk ikke så skæve, det er kun de 4 forreste tænder i overmunden der er skæve.
Jeg får mere at vide omkring behandlingen sidst i næste mdr. Men jeg troede egentlig at man bare skulle beholde den nuværende bøjle på efter operationen, for jeg vil rigtig gerne have hvide togskinner på, men det er ikke sikkert jeg ka få det, da de ikke er så holdbare under operationen. Men vil gøre alt for at overtale tandlægen, da det ikke er skide fræk med de metaldimser på tænderne :-/.
Ang. ar, så burde man da ikke få det eller det får jeg ikke, da det hele foregår inde i munden.
Helle 1245
tilføjet af

nåå

heh.. misforstod vist lidt og delte bare lidt ud af mi nerfaring så 😖 kan da være folk tænker lidt over det starten men hvis folk kender dig burde det da gøre ligemeget, og du/i vænner jer vel til det 😉
tilføjet af

Det gør da...

...ikke noget, at du deler din bøjleerfaring med mig; det er jeg da mere en glad for :-)
Nu har jeg fået dem halvvejs på; jeg skal indtil 24. oktober kun have togskinner på i undermunden, men så er det også slut med tænder uden metal.
Men er faktisk lidt overrasket over, at jeg allerede har vænnet mig til at have stikkende metal i munden🙂
tilføjet af

Sådan som jeg har fattet det....

..... skal vi da også have togskinner på bagefter operationen.
tilføjet af

Jo jo

det skal vi da også. Ca 5 mdr efter operationen,men sådan jeg forstod på din besked så var det en ny bøjle der skulle påsættes efter operationen og det var det jeg ike helt kunne forstå :-)...
tilføjet af

keramiske bøjler

Hej Steffen.
Det kan være rigtig svært at skulle til at have bøjle på, især når man er i din alder.
Det bryder mig sig jo ikke om, men resultatet bliver så godt..
Men du kan overveje at få keramiske bøjler. De er helt gennemsigtige og mange opdager slet ikke man har bøjle på. Det koster godt nok lidt ekstra. Jeg gav 3000 kr ekstra for at få dem, men selve bøjlen betalte sygehuset.
Det vil gøre lidt ondt at have dem på, men husk altid på hvor flot resultatet bliver, når du er færdig med dem..
tilføjet af

Bøjle og operation

Hej .
Jeg er en pige på 18 år.
Jeg er den situation at jeg har fået 14 dage til at finde ud af om ejg vil have togskinner samt have en kæbeoperation. Hvis jeg ikke vælger dette risikierer jeg at mine tænder vil blive helt nedslidte som 40-årig og skal derfor enten få sat "nye" tænder på eller have dem nedslidte.
Jeg er rigtig meget i tvivl, for vil ikke gå rundt emd "ulækre" tænder, men er rigtig bange for at skulle få sat bøjle på og have operationen. Jeg er bange for at man, selvom man er i min alder, vil høre for det og få rigtig mange kommentare om togskinner. Jeg har i forvejen ikke så meget selvtillid og ved ikke om jeg overhovedet vil/kan smile den tid jeg har dem på og hvs meget de vil påvirke mig ..
PLease - nogen råd til hvad jeg skal gøre?
Mvh
Stephanie
tilføjet af

Togskinner

Hejsa. Jeg er 13 år og har snart haft dem på i et år. Man kan næsten ikke mærke når man for dem på. Men ca. den første uge lige efter man har fået dem på kan man kun spise flydende mad. som f.eks suppe og yougort og sådan. for det gør pisse ondt når man spiser noget hårdt. men når der er gået en uge kan man spise normalt igen. Tandlægerne siger at man ikke på spise slik alsår lakrids og karameller og så er der hvis også noget frugt man ikke må spise fordi at det er for hårdt. Men jeg tror du overlever det : ) Det har jeg da endnu.. : ) Håber det ville hjælpe dig.
tilføjet af

Svar til Bøjlebefængte Steffen

Hej Steffen.
Jeg er 23 år, og har snart haft bøjle på i halvandet år.
Havde de sammen tanker som dig, men for at besvare på dit første spørgsmål, så gør det slet ikke ondt at få bøjlen på, de bliver bare limet fast. Dog kan det være lidt ubehageligt, da der er mange ting i munden på en gang eks. vatrondeller, spytsuger, mv.
2. Du kan sagtens spise æbler gulerødder mv. Bare de bliver skåret i både eller revet på råkostjern. Angående knækbrød har jeg ikke haft noget problem, hvilket jeg heller ikke har haft med lakrids, tyggegummi og lignende, man skal bare tænke over at spise det stille og roligt.
3. Jeg er som sagt selv 23 år, og har slet ikke haft nogle dårlige erfaringer eller oplevelser med at få dem på så sent. Det er selvfølgelig også blevet mere almindeligt at voksne får bøjle på.
Det er også muligt for nogen at få gennemsigtige låse på, hvilket jeg har på fortænderne, hvilket får bøjlen til at virke mindre synlig.
Så synes bare du skal se det som noget du skal i gennem. Man tænker kun over man har den på i den første uge, samt når den bliver strammet.
Ellers skal man som sagt bare være lidt mere forsigtig når man tygger, og give sig mere tid til tandbørstningen. Jeg skal have den af om et halvt år, hvor jeg så har perfekte tænder, hvilket jeg glæder mig meget til. Så det er det hele værd. Og de tanker du har, er meget værre end virkeligheden. havde de samme tanker, som heldigvis ikke blev til virkelighed.
Håber du kan bruge mine svar, og held og lykke med tandreguleringen.
mvh. Louise
tilføjet af

Togskinner

Hej.
Jeg er 18 år, og skal også have togskinner på om en måned. Sygt deprimerende!
Jeg skal OGSÅ have en kæbeoperation - for underbid.
Man kan få gennemsigtige (også kaldet hvide) togskinner, og det skulle gerne være mindre synligt, men det koster altså lige 5000 kr. mer, og det er kun for overmunden. Tror nu, at jeg punger ud alligevel, men det er jo voldsomt dyrt!?
Jeg synes også at det er vold nederen, at skulle have bøjle på, i min alder, går også i mit sidste år på gymnasiet (hvilket jeg absolut IKKE finder som det mest fantastiske år, tænderne vælger at sige "fut!")
MEN, vi skal jo allesammen se på det POSITIVE.. nemlig, resultatet!
Jeg satser ihvertfald på, at resultatet, bliver tiden og tidspunktet værd! Held og lykke ;)
Knus med Z, fra en kommende braceface.
tilføjet af

Træls...

Mit bøjlemareridt er heldigvis snart overstået🙂Jeg skal opereres den 7. september, hvorefter de regner med, at jeg skal gå med bøjle i nogle måneder efter. Men helt ærligt - selvom det bøjetamtam ikke er så skrækkeligt, som jeg havde forestillet mig inden, jeg fik det på, gælder jeg mig nu usandsynligt meget til at få den af igen.
Mht. dine tanker om en dyr betaling for at få "gennemsigtig" bøjle på, synes jeg ikke, du skulle gøre det. Efter min mening er det spild af penge - hvilket min bøjletandlæge gav mig ret i. Jeg har en ven, der har haft sådanne på, men man kan nu tydeligt se det alligevel.
De ikke-gennemsigtige er nu heller ikke værre, end man vænner sig til dem efterhånden. I starten ville jeg ikke smile med tænder - det har jeg slet ikke noget problem med nu. Den eneste ulempe, jeg lige nu ser ved bøjler, er, at tænderne bliver ømme efter bøjleændringer, metallet kradser kinderne og andet indvendigt mundkød op til blods (i starten) og at man får mindre plads i munden til tungen. Men alle disse ting vil jo også være der med gennemsigtig bøjle.
Men held og lykke med forløbet..🙂
Fra den snart bøjleoverståede Steffen 😉
tilføjet af

"gennemsigtigbøjle"

Jeg har selv den såkaldte "gennemsigtigebøjle" og går derfor til privat tandlæge. Bøjlen koster mange penge, men jeg elsker den. Jeg har værken problemer med misfarvning dvs. med at spise kary eller andre farve fyldte madvare. Den gør også at det første man ligger mærke til ikke er bøjlen. Mine privat tandlæger er også fantastiske, imødekommende, forstående og forklarende. Det er en fornøjelse at komme til tandlæge.
Derfor tager i fejl ved at skrive, at gennemsigtige togskinner ikke kan betale sig, for det kan det.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.