2tilføjet af

taber vækst

hej jeg er en bekymret mor til en søn som lige er fyldt 6 år.
min bekrymring går på hans højde, han lå lige over gennesnittet indtil han blev omkring 3 år, derefter er hans vækst kurve gået nedad, lidt mere for hver gang og han ligger nu under de sidte 2% af de lavste i hans vækstkurve
Min læge mener ikke det er bekymrende, er der nogen her der har hørt læst noget om det godt kan være normalt at vige fra den?
jeg mener hvis man har en vækstkurve, så er det vil for at man skal holde sig inden for kurven og ikke dykke...
på forhånd tak
tilføjet af

Har prøvet det samme

Mine børn er alle startet over gennemsnittet i vækstkurven. Og derefter er de dykket - ligesom din søn. Jeg har haft forskellige læger til børnene, da vi har boet forskellige steder. Ved de første to børn tænkte jeg overhovedet ikke over den kurve, da børnene trivedes og var sunde og raske. Ved mit 3. barn var lægen bekymret og ville sende barnet til yderligere undersøgelser for at kunne udregne barnest "voksenhøjde" m.m. Dette modsatte jeg mig dog, igen fordi jeg ikke mente det var nødvendigt, da barnet trods alt voksede og ellers var sundt og raskt. Ved mit 4. barn gentog det samme sig, og denne gang sagde lægen det ikke betød noget. Kun hvis kurven blev ved med at falde, men mit barn havde ligesom fundet sin egen kurve - helt under undergrænsen. Men den steg dog trods alt. Jeg tror du skal se det hele som vejledende og mere se på hvordan dit barn ellers trives.
tilføjet af

Det kommer an på..

Der er flere faktorer at se på:
Hvor høje er forældrene.
Er det både højde og vægtkurven der bøjer af.
Hvordan trives barnet.
Det er kompliceret at komme med en sikker udtalelse om betydningen af den aftagende højdevækst, og din læge kan ikke være 100% sikker på noget som helst, men rådgiver dig ud fra, hvad der er mest sandsynligt rent statistisk. Der findes sjældne lidelser, såsom væksthormonmangel, der kan give anledning til manglende højdevækst, mens mere almindelige sygdomme, som f.eks. asthma kan forsinke højdevæksten. Ved asthma og andre sygdomme, der sinker væksten, indhenter man dog det forsømte senere, hvorimod man ved væksthormonmangel er nødt til at behandle med tilførsel af væksthormon, som kan fås til indsprøjtning.
Det er vigtigt, sammen med din læge, at følge udviklingen med både højde- og vækstkurve, og såfremt der er tegn til at barnet ikke vil kunne nå normal højde kan det i visse tilfælde være begrundet at behandle med væksthormon.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.