6tilføjet af

Statsministeren og kolonihaverne

Hvis der er en ting næsten alle danske politikere kan blive enige om, må det være at kolonihaver er det værste og mest kiksede i verden.
Det har man hørt ofte - Elsebeth Gerner Nielsen (RV) f.eks. kunne engang ligefrem brække sig over danske kolonihaver med Dannebrog i flagstangen.
BT har spurgt statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvor hun holder ferie.
http://www.bt.dk/politik/helle-thorning-schmidt-her-holder-jeg-ferie
Det første vi får at vide er, at det i hvert fald ikke er i kolonihaven! Og hun skynder sig at tilføje, at hun slet ikke har sådan en.
En del af hendes ferie holdet i udlandet - hvor fortæller hun ikke.
Hvad udtrykker den vedvarende afstandstagen til mange vælgeres glæde over at hygge sig i kolonihaven, et sted mange af de vælgere Thorning har tilbage, måske har som en vigtig oase, som de glæder sig til at komme ud i, når det er weekend og ferie?
Er det noget med at være "trendy og smarte", noget med ikke at virke "tilbagestående" overfor de kulturradikale på stamcaféerne i storbyen?
Er det den samme væmmelse over "de dumme nationalister", som vi også kender fra diskussioner, hvor nogle bruger udtrykket "Morten Korch-idyl"?
Jeg har heller ikke nogen kolonihave men har haft utroligt mange dejlige timer i selskab med nogle, der havde og stadig har en.
Hvad er det, der er så galt med kolonihaver?
tilføjet af

Statsministeren og kolonihaverne

Oprettelsen af kolonihaver var en velovervejet indsats for at arbejderklassen i byerne kunne dyrke deres kartofler og grøntsager + have diverse frugt og bærbuske selv ligesom stort set alle, selv de fattigste gjorde ude på landet, altså madforsyning.
De blev så lavet meget billige, altså en symbolsk leje, på arealer ingen andre ville bruge dengang, det skete hovedsalig langs jernbanerne hvor staten jo ejede arealerne.
Prisbilligheden gælder stadigvæk, for nogle år siden var nogle begyndt at sælge deres andel i dyre domme, det blev omgående stoppet.
I dag ville man slet ikke starte sådan et projekt, masser vil sgu ikke have jord under neglene når de skal sidde foran fladskærmen, og når man går en tur i kolonihaverne i dag ser man heller ikke mange med grøntsager.......de gamle æbletræer forsvinder også så man næsten kun kan købe kønsløse æbler der har smag, farve og størrelse som er lovbestemt i førerbunkeren i Bruxelles 😖
tilføjet af

Efter sovjetisk forbillede

Kolonihaverne reddede russerne, da Sovjetunionen brød sammen og mange ikke fik udbetalt løn - fordi de fik mad på bordet fra kolonihaverne.
Vi har kolonihaver efter sovjetisk forbillede, og de kunne give de fattige arbejdere et tilskud af vitaminer og billig mad på bordet.
I velfærdssamfundet er kolonihaver afløst af sommerhuse - kolonihaver er ren nostalgi - kolonihaver har for længst udspillet deres rolle.
tilføjet af

Who ?????

Mon ikke det nærmere var USSR der fandt forbillede i Danmark ❓
Den første danske kolonihave startede i 1814 i Kappel i Sønderjylland. Den egentlige danske kolonihavebevægelse startede i 1884, da den senere landstingsmand Jørgen Berthelsen oprettede arbejderhaverne i Aalborg. I København blev den første kolonihaveforening Arbejdernes Værn startet i 1891. 1893 fulgte haveforeningen Vennelyst ved Christianshavns Vold.[/quote]
http://da.wikipedia.org/wiki/Kolonihaveomr%C3%A5de

[quote="anklageren" post=2721892]Kolonihaverne reddede russerne, da Sovjetunionen brød sammen og mange ikke fik udbetalt løn - fordi de fik mad på bordet fra kolonihaverne.
Vi har kolonihaver efter sovjetisk forbillede, og de kunne give de fattige arbejdere et tilskud af vitaminer og billig mad på bordet.
I velfærdssamfundet er kolonihaver afløst af sommerhuse - kolonihaver er ren nostalgi - kolonihaver har for længst udspillet deres rolle.
tilføjet af

Rusland

Mon ikke det nærmere var USSR der fandt forbillede i Danmark ❓

Det er vanskeligt at svare på. I Rusland dukkede de første kolonihaver op under Peter den Store (1672 – 1725).
I Danmark havde kolonihaver imidlertid deres blomstringstid mellem de to verdenskrige, og det er vel det, som er det interessante.
I mellemkrigstiden var kolonihaver i Sovjetunionen forbeholdt partimedlemmer.
Der var svigt i den centralt planlagte sovjetiske landbrugsprogram til at levere nok friske råvarer på grund af krigen - og da der ikke var nogen egentlig lov, som forbød opførelse af kolonihaver i Sovjetunionen, begyndte besættere at dyrke ubrugte arealer nær byerne, hvor de byggede skure, hytter, og mere fremtrædende boliger.
Som tiden gik, at voksede antallet af besættere geometrisk og regeringen havde ikke andet valg, end officielt at anerkende deres ret til amatør landbrug.
1955-lovgivningen indført en ny form for juridisk enhed i det sovjetiske retssystem, et såkaldt "gartnere" partnerskab "(садоводческое товарищество, ikke at forveksle med fællesskabet haven).
De fik retten til permanent anvendelse af jorden udelukkende til landbrugsformål og tilladelse til at oprette forbindelse til det offentlige el-og vandforsyning netværk.
I 1958 blev en anden form for organisation indført "kooperativ for kolonihave byggeri (DSK)" (дачно-строительный кооператив), som anerkendte retten for en person til at bygge et lille hus på landet leaset fra regeringen.
I dag er Rusland det land, hvor der er flest kolonihaver.
tilføjet af

Det kræver jo

En kolonihave kræver jo at man er social, og er en type der ser ud over egen næsetip.
En generel mangel i det danske samfund efter hånden. Vi er skam sociale, men ikke mere sociale end at vi selv er i centrum, og alle andre kommer i 2. række.
Sådan er livet jo ikke i en kolonihave. Der kan man i højere grad rumme hinanden og hygge sammen.
Her ud over kan man ikke hive penge ind på en kolonihave. Det er der fejlagtigt folk der tror man både kan og skal, men så ryger hele ideen med kolonihaver jo. Det er et sted hvor arbejderklassen fra byen kan komme ud og få et pusterum, til en billig penge.
Det er da så håbløst utrendy som det overhovedet kan være ;)
I dag skal vi helst leve over evne, og få alle andre til at tro, at vi har styr på det hele, og at det er os der sætter trenden.
tilføjet af

Rusland


Det er vanskeligt at svare på. I Rusland dukkede de første kolonihaver op under Peter den Store (1672 – 1725).

Klart.......og desuden kunne det være samme historie som i mit link, altså at byboerne havde små lodder lige udenfor bygrænsen, eller voldene.
Iøvrigt har jeg en tante på 82 der stadig har kolonihave, og hun passer den, men grøntsagerne blev droppet for 5 år siden da hun blev enke.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.