3tilføjet af

spilde et helt år?! Hvad skal jeg gøre?

Jeg er en 15-årig pige som skal til at afslutte 9. klasse på en privatskole.
Jeg meget forvirret over en masse ting.. Mest af alt hvad jeg skal lave næste år.
Jeg er meget seriøs hvad angår mine studier og uddanelse.
For ikke så lang tid siden var jeg sikker på at jeg ville tage gymnasiet lige efter 9. klasse, det virkede som det mest logiske set ud fra mine styrker/evner. Men nu har jeg hørt om Den nye Reform som de vil tildele alle gymnasier i 2005, ikke fordi at jeg ikke er tilfreds med det for det er perfekt til mig, men jeg kommer tydeligvis til at stå med et år uden noget at lave...
Mange foreslår 10. klasse eller efterskole, men hvis du spørger mig så er det(for det meste) for unge uden nogen rigtig vide hvad de vil...
Og så tænker I nok udenlandske studier og jo det var også det mest tillokkende men da budgettet til noget som det, går langt over hvad min værge -som forresten er enlig mor til 3 børn og som i forvejen betaler til den dyre førnævnte privatskole- har råd til ser vi det som en næsten umulighed..!
Og jeg har også godt hørt om ansøgning til legater og betalte stipendiums, men det er jo sikkert forsent nu...
Det er end ikke det eneste, jeg kan ikke lade være med at tænke på hvor gammel jeg er når jeg får min studentereksamen, 20 ÅR...sikket et spild af tid!!!!!
Tak for jeres tid..
Jeg håber at I har en masse ris og ros!!!
mvh. skolepigen
tilføjet af

Ikke spild af tid!

Hej forvirrede...
Jeg synes, du lyder virkelig fornuftig af en 15-årig at være, du tænker meget over tingene, mere end hvad jeg gjorde i hvert fald, men jeg synes bestemt ikke hverken en efterskole eller gymnasiet vil være spild af tid for dig eller for nogen for den sag skyld!
Du kan vælge mellem en masse forskellige efterskoler, som også tager mange forskellige emner op, det udvikler dig, gør dig mere selvstændig, du lærer en masse nye unge at kende, og du kan stadig nå det. Det vil være mit bedste bud på, hvad du kan gå i gang med lige efter folkeskolen...
Hvad angår gymnasiet, så siger du selv, at den nye reform er perfekt til dig, så det er bare at melde dig ind, måske kunne du også gøre det lige efter folkeskolen(eller siger reformen noget om det??) Min erfaring med at gå i gymnasiet er i hvert fald, at de år også udvikler dig kolossalt meget, man lærer at stå på egne ben, at tænke for sig selv, oplever meget sjovt både i timerne, til foredrag og i frikvarterne, og det sociale miljø er som regel helt i top. Det kan kun anbefales, og jeg synes også, at den nye reform lyder forholdsvis ideel, selvom jeg ikke har gennemlæst den helt så grundigt som dig sikkert.
Til sidst siger du, at du er gammel, når du er færdig med gymnasiet, men helt ærligt, 20 år!! Det er virkelig ingen alder, mange går først i gang med en rigtig uddannelse i starten af 20'erne... Gennemsnitsalderen for start på en uddannelse er faktisk 23 år, så du har masser af tid, det synes jeg ikke, du skal bekymre dig om. Da jeg startede i gymnasiet var der også et par stykker i min klasse, der var 20 år, og det var jo så i 1.g, så det kan sagtens lade sig gøre...
Jeg ønsker dig al mulig held og lykke og håber, du kan bruge det her til et eller andet!
tilføjet af

Slap af

Det er fint, at du er så ambitiøs omkring din uddannelse, men du må ikke glemme, at menneskelige kvaliteter i dag vurderes ligeså højt som gode karakterer, i hvertfald på jobmarkedet for folk med en lang videregående uddannelse. Du kan let blive vraget hvis du står som 23 årig og er færdiguddannet, men intet ved om livet og arbejdsmarkedet generelt og ikke er i besiddelse af egenskaber såsom selvstændighed, ansvarlighed og evnen til selv at tage initiativ, hvilket er egenskaber der efterspørges uanset hvilket job du søger. Disse egenskaber kan videreudvilkes f. eks. gennem et år på efterskole (hvor du sagtens kan få et stort fagligt udbytte), ved at arbejde eller rejse. Du tænker måske, at disse aktiviteter lyder som det rene spild af tid, men det afhænger helt af personen der udfører aktiviteterne. Som ved uddannelse er det op til den enkelte at maksimere sit udbytte og det virker du som om du er i stand til. Mit råd er derfor: Slap lidt af, brug tiden på at udvikle såvel faglige som personlige kompetancer, således at du ender som et helt menneske. Held og lykke!
tilføjet af

Et godt råd

Det er ren luksus. Brug tiden på at få indsigt i ting. Om nogle år skal du ud på det berømte og berygtede arbejdsmarked. Som hvad? I din alder aner man som regel ikke hvad man vil være.
Prøv at se nogle år frem - hvilke uddannelser er der brug for og hvilke er der ikke brug for.
Der er mange arbejdsløse akademikere. Den sproglige linie er populær, men giver enorm konkurrence. Måske er det ikke lige ønskefaget der vil give dig en sikker fremtid.
Hvor er dine svage sider? er det matematik, fysik, tysk eller noget andet.
Brug eventuelt denne tid til at dyrke dine svage sider, uden pres fra omverdenen.
Husk at nyde livet og din alder ;o)
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.