30tilføjet af

Lær Grønlandsk

Noget der undret mig meget er, at hvorfor skal dansker, der har været bosat på Grønland i mange år ikke lære grøndlansk. Hvordan må det ikke opleves for en borger i sit eget land, at opleve andre mennesker der ikke engang skal kunne tale ens lands sporg skal være en model for en.
Hvordan kan vi så med troværdighed og ærlighed forlange at nydansker skal lære at tale dansk, sevlom det mener jeg man bør. Men jeg synes bare det er en modsætning i, at vi forlanger af invandre skal lære tale vores sporg.
Når vi ikke forlanger ad dansker, der har haft fast arbejde på Grøndland i mange år, ikke skal lære deres sproget.
Er det ikke bare rimlig.
Mvh.
tilføjet af

ikke helt enig:)

Hej Claes
Nu kan man jo ikke helt sammenligne Grønland med de udlændige som kommer til Danmark.
Kan heller ikke huske jeg nogensinde har hørt grønlændere brokke sig over at danskerne ikke snakker grønlandsk. Desuden synes jeg heller ikke man hører om udenlandsk danskere, som brokker sig over de fx skal lære fransk, tysk eller engelsk.
Så kan ikke helt forstå hvad problemet er, for de herboende udlændige, kom vi til mellemøsten og kun ville snakke dansk, ved man jo godt hvad der ville ske.
Kan godt se hvad du mener, men er ikke helt enig.
For at kunne fungere godt i DK, og blive ordentlig accepteret, skal man kunne snakke sproget.
   
tilføjet af

Mange Grønlænder finder rimlig.

Svar til El Amante.
Mange Grønlænder finder ikke det er ok, at man som dansker ikke kan tale grønlansk, og op imod 80% af grønlænderne går ind selvstændighed fra Danmark.
Grønlænder er det folk i de artiske områder, som lider mest under at få undergravet deres kultur. Jeg synes det søgligt at se, hvordan vi lukker vores øjne for de store socialle problemer, som mange grønlænder har.
Det er for mig at se, en totalt mangel på respekt fra det danskesamfunds side,at vi altid skal være bedre videne.
Mvh.
tilføjet af

Tjoo...

Men nu lærer grønlændere jo dansk i skolen... Det svarer lidt til at udlændige kommer til Danmark og taler engelsk: De kan kommunikere, og det er det vigtigeste!!!
Selv mener jeg man bør lære det lokale sprog når man bosætter sig et sted, men kan man et sprog der alment tales som 2. sprog i området er det næsten ligeså godt.
tilføjet af

Grønland

Hej Claes
Det vidste jeg så ikke at der var så mange grænlændere som gjorde.
Meen kan ikke rigtig se at der deres sociale problemer bliver løst ved de bliver selvstændige.
Man kan jo se hvordan det er gået nede i Afrika, efter de tidl. britiske og franske kolonier er blevet frie.
Kan sagtens følge dig i de problemer de har deroppe, fordi de er virkelig alvorlige
tilføjet af

Så er vi enig

Til sweetDreams,
Så er vi enig i det rilige i, at dansker lære tale Grønlandsk i respekt for det samfund, som vi har taget til os som vores.
Mvh.
tilføjet af

Det drejer sig om respekt.

Til El Amante,
Jo mange grønlænder går ind for større selvstædighed, 10 til 15% af grønlænderen vil have selvstædighed for en hver pris, hvor andre vil fortrækker selvstændighed, men dog en for en hver pris.
Men jeg mener så ikke, du kan sammeligne Afrikanske forhold med grønlanske forhold, da den grønlanskekultur er på mange måder anderledes end de afrikanske. Andre arktiske folk drikker også men med måde. Mange grønlænder kan jo godt se de drikker for meget, men hvis din værdig som person bliver taget fra dig, drikker du jo for glemme dine problemer, og flugte fra den smerte det er ikke at være god nok.
Mvh.
tilføjet af

Ignorant

"kom vi til mellemøsten og kun ville snakke dansk, ved man jo godt hvad der ville ske.
Nå, hvad ville der så ske?
tilføjet af

rimlig

Hvis du NU glemmer "nydansker"..Tænk af dit land er fri af dem, hvad så?? Jeg synes at de danskere er er bosat på Grøndland, bare pga kultur og nysgerrihed, burde lære sproget. Men den grønlandske kultur er sikkert og bestemt betragtet som en "sub-kultur" for danskerne. HVAD HAR NYDANSKERNE AT GØRE MED DANSK MENTALITET, KULTUR, IDDER OG MENINGER???
tilføjet af

Hmmmmm......

Det vil sige, det er ok, hvis flygtninge/indvandrere bare kan engelsk, det må jo være vores andet sprog???
Det er ikke kritik, bare et spørgsmål....
tilføjet af

hvad vil der ske

kan ike vente på et svar
tilføjet af

Det er bedst vi de kan tale dansk.

Hej Gisp,
Jeg synes det vil være bedst,hvis de kan lære at tale dansk. Men det er bare et stort problem for mange at lære det. Jeg kender personligt to fra Asian der meget svært ved det, selvom de har været på det danskearbejdsmarket i en del år og gået til sporg undervisning. Men vi skulle tilbage i halvfjerserne havde forlangt at gæstearbejder fik sporg undervisning, så problemet ikke været så stort i dag.
Mvh
tilføjet af

Dansk mentalitet

Til Ruby,
Jeg kan redegøre for hvad dansk mentalitet er, men vi har vores danske sporg som gør at vi kan tale sammen.
Men ellers mener jeg ikke der er den store forskel på om du er nordtysker, nordmand, svensker, finne hollænder eller englænder. Hvor meninger og holdninger minder meget om hinandens, men vi taler dansk og de fleste af os læser sammen sporg. Men det bare sådan at mange mennesker har brug for at finde foreskelle hos hinanden. (mig selv med) Men jeg kunne finde ting jeg ville kunne sige det gør mig til dansker, men det er lang diskution, som jeg ikke har tid til rede gøre for lige nu.
Men det er ikke Søren Krarup Jesper Langballe eller Pia kærsgård der gør mig til dansker.
Mvh.
tilføjet af

præsterne og pia

så bliver/er du ikke dansker.
tilføjet af

Selvfølgelig da?

Hvis jeg flyttede til et andet land -også hvis det "kun" var grønland- kan jeg slet ikke forestille mig ikke at ville lære sproget. Selvfølgelig lærer man da sproget så man også har en chance for at kunne omgås andre mennesker.
Den der amerikanske/gammel-imperialistiske holdning med at alle andre må lære ens sprog holder ikke. Vi skriver år 2004!
Hyl som de ulve du er blandt!
tilføjet af

Jamen jo da

Ikke for at træde i noget, men er det bevidst du skriver "sporg"??? (Sig bare ja).....S
Jeg synes også helt bestemt folk, der kommer hertil, skal lære det danske sprog, det er nu en gang det, vi kommunikerer med her i landet. Det skal også gøres så tidligt som muligt, fx allerede imens de sidder og venter på svar om asyl. Det kan jo aldrig skade at lære lidt imens man alligevel venter....
Min egen far har boet på Grønland det meste af sit liv (han er jyde), men han kan sgu ikke så meget grønlandsk. Når jeg så har spurgt ham "hvorfor ikke", har jeg fået svaret "det har ikke været nødvendigt". Det synes jeg nu ikke kan bruges som undskyldning. Men er det generelt sådan mon med de danskere hernede fra, der bor deroppe???
tilføjet af

Og hvis...

det er, så er det i hvert fald en flov dansker....
Ser nu mig selv mere som verdensborger, jeg kan sagtens begå mig i hele verden og så må i sgu gerne kalde mig perker eller lign.....
tilføjet af

hvorfor skulle vi det?

Du må have et navn eller noget lignede....
tilføjet af

Ja....

Ja, jeg synes at hvis bare udlændige, der flytter til Danmark, kan tale engelsk er det i orden. Selvfølgelig er det mest respektfuldt at lære det danske sprog hvis man bor i Danmark, men jeg synes ikke det er hamrende nødvendigt.
tilføjet af

Når ulvene hyler dansk...

Grønlænderne taler også dansk, og derfor er det ikke nødvendigt for kommunikationen at lære grønlandsk. Men jeg giver dig ret, flytter man til et andet land, så respekterer man deres skikke og kultur, indordner sig og lærer sproget... Eller skal man blive hjemme!
tilføjet af

her er dit svar!

Du ved godt selv at der findes lande, hvor man vil blive straffet på en hård måde, hvis man nægtede at lære sproget, og bare talte sig eget sprog, for ikke at tale om respekten..den ville være NADA
tilføjet af

sikkkert

Men det er ihvertfald heller ikke Mogens lykketoft, Margrethe Auken, Marianne Jelved som gør os til danskere
tilføjet af

Til dels ening

Svar til Sweet Dreams,
Men problemet er jo vi i det i det danskesamfund ikke har respekteret den Grønlanske kultur, den kristen kirke har jo set grønlænder som vandtro.
Der mener jeg bare for at være troværdige over for indvandre, er vi nød til at anderkende vores fejl og mangel på respekt over for den grønlanske kultur. Hvor meget fylder det i den danske debat, at se alle de grønlænder som trives dårligt i det danske samfund. Men da-vnder deres følelser indand gør de jo ikke os andre så meget. Og vores holdning til dem er det er deres egen skyld, selvom det er vores samfund som nedbrundt deres kultur, unden at ville give dem den minste respekt.
ps problemer med programmet.
Mvh.
tilføjet af

SF- Hellig ko!

Magrethe Augen er kun til besvær, hun er kun ude på at lave et multietnisks samfund og kan ikke stilles tilfreds med det såkaldte kulturetniske samfund,som er blevet hevet ned om ørene på den danske mand/kvinde!
tilføjet af

Nej, men....

kan det så ikke give problemer i dagligdagen, da næsten al kommunikation foregår på dansk???
Og vil det ikke bare få flygtninge/indvandrere og andre til at føle sig endnu mere "udenfor"???
tilføjet af

Ja da...

Det er skrevet på min profil. Den er helt tilgængelig.
Nej, jeg er bare lidt træt af, at det ord bliver smidt rundt i luften af folk og man skælder ud på alle andre. Jeg ved godt, at der brådne kar i tønden, men det er så nemt at generalisere.
Så lidt derfor kalder jeg mig "verdensborger". Så kommer vi da alle sammen fra det samme sted.......
tilføjet af

Taler de så meget om danskheden

Men de giver helder udtryk for helde tiden hvad det vil sige at være dansk. Men det er jo en lang diskution, som jeg vi nok ikke lige blive eninge om med det samme.
Men det har lidt gøre med vi taler sammen sporg, og vi fælles om at have en viden om forhold i vores samfund, som de ikke lige kender til andre steder i verden.
Mvh.
tilføjet af

Er vi ikke det i forvejen,

Til Informationsminissteren,
jeg synes du er lidt fordomsfuld over for andre, men diskrimation har nok været altid i det danske samfund. Som en ældre dansker jeg kender, han blev mobet på grund af han talte anderledes, da han var ung og kom til Vejle.
Mvh.
tilføjet af

meget enkelt

jo, det vil det! Det er jo også derfor at der "tilbydes" danskundervisning!
tilføjet af

ja!! perfekt til min søster!!

*S* godt profil..
tilføjet af

Vil ikke give dig helt ret,

Hej sweet Dreams,
Jeg kan godt forstå dit synspunkt, og nogle er stand til klare sig ganske udmærket i samfundet, uden at kunne tale dansk særlig godt. Men når jeg så, ikke vil give dig ret alligevel, er det konsekvensen vi set med mange af vores gæstearbejder, der kom til landet i slutningen af tresserne og starten af halvfjerdserne. Mange af dem er jo aldrig blevet integreret i samfundet, da der var arbejde til dem, så vi det ikke som problem. Men efter de kommet i vores socialle system, og er blevet forældre der har fået børn. Så ser vi konsekvenserne af, at de ikke kan sporget, da de jo ikke har kunne hjælpe og støtte deres børn med deres skole gang.
Du ved også i dagens samfund, får man rimlig svært ved klare sig, hvis du ikke kan læse eller skrive dansk. For 40 år siden var det nok med 7 års skole gang, og du ville kunne have klaret dig i samfundet med gåpåmod.
Men hvad angår de veluddannede, så har du ret, de kan godt klare sig fint med engelsk i det danske samfund.
Mvh.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.