3tilføjet af

Jamie Olivers skolemad...

som nok mange af jer har set har charmetrolden jamie sat sig for at lære børn at spise sundere... synes det er grotekst med den slags mad som de spiser g synes at det er fedt at jamie gør noget ved det...

men burde danmark ikke noget det?? den kantine mad man får på diverse skoler er den nu også så sund som vi går rundt og tror??
eller er det andre steder vi skal finde årsagen til fedme blandt børn og voksne..

jeg håber at i alle kommer med seriøse svar så vi forholder dette som en seriøs debat

mvh. Mia
tilføjet af

Spørgsmålet er jo

Om fedme er et nyt og stigende problem, eller om det først er noget vi har fået øje på nu.
Jeg tror personligt ikke man skal give maden så stor en del af skylden, men den manglende motion en større del af skylden.
Nu om dage bliver mange små børn jo kørt i skole, og det kombineret med usund mad, og ingen aktiviteter efter skole hvor man bevæger sig, kan jo hurtigt føre til problemer.
Så få noget mere motion ind i skole systemet, og gør det atraktivt i stedet for at få det til at virke som slavepiskeri.
Det er sådan jeg husker motion fra min folkeskole, fordi de ting jeg kunne lide, var der ikke så mange andre der gad, og i stedet for at dele os op i hold, gjorde de det nemme, og lod alle lave det samme.

Jeg tror også at man skal lægge mere vægt på et sundt skolemiljø hvad angår psyken for at undgå fedme.
Børn der lukker sig inde, har ikke lyst til, eller er bange for, at deltage i aktiviteter med de andre børn, og dette kan hurtigt blive til en ond cirkel.
Der ud over er det vel begrænset hvor mange folkeskole der dyrker det der med kantinemad.
Måske skulle man istedet forklare forældrene hvad der ville være smart at give børnene med.
Da jeg var rimelig lille, havde vi i min fritidsordning, der var tilknyttet skolen, en frugtbod hvor man kunne købe frugt... det var det eneste man kunne købe i den, og det var til efter skole, hvis man skulle have et mellemmåltid... Når den åbnede, flokkedes alle om den for at få noget frugt.
Så det er vist bare med at motiverer ungerne på de rigtige måder.
tilføjet af

overvægt

Jeg tror helt klart at fedme er måske ikke et nyt men et stigende problem.
Jeg kan huske at da jeg gik i skole, der var der måske et overvægtig barn i hver 3 eller 4 klasse, idag hvor mine børn går i skole er der ihvertfald 2 overvægtige børn i hver klasse.
Motion i skolen er helt klart et problem, gymnastik vare i 45 minutter og skal der så lige klædes om og bades så regn selv ud hvor meget tid der er til gymnastik.
På den skole hvor mine børn går, er der computere børnene kan sidde ved i frikvateret, når de så kommer i sfo er der igen computere rum og div stille rum hvor de kan sidde stille og roligt og spille spil og tegne hedder det sig.
Det er vist ikke for børnenes skyld, de ville have bedre af at røre sig.
På vores skole er der ikke kantine, men en gang om månden kan man købe mad derover, og det består hovdesaligt af toast. kager, pølsehorn og cacao...
Og hvad er det smart at give ungerne med i skole, jeg syntes godt nok at det er svært at være opfindsom, herhjemme består det mest af div grove boller (med lavt fedtindhold) skrabet minarine og rigtig meget salat og fedt fattigt pålæg, så er det bare at variere pålægget,men det kan vel godt blive noget trivielt i længden og nogen børn nægter konsekvent at spise det, en bolle feks er hvad min datter har med , dertil en skål med div frugter skåret i stykker, så der er flere forskellige frugter(grøntsager) for årstiden, (sæt dog priserne ned på de sunde råvare). Jeg ved fra min datter at flere i hendes klasse bytter mad og de gerne vil bytte deres kindersnitte for en klase vindruer..
Kommunerne skære sfoer ind til benene, min datter går i en sfo hvor de da hun startede havde de kaniner høns heste muldyr fugle og æsler og geder.. Først røg hestene så æslerne og nu skal muldyrene væk, sfoen kan ikke få det til at løbe rundt økonomisk med dyrlægeregninger osv, på sfoen findes der ikke stuer eller stille rum, der er et køkken hvor man sidder og tegner men det er det nærmeste de kommer et stille rum, istedet for rum inde i sfoen findes der div værksteder og stalde rundt om på grunden, der er smed og sløjd man kan lave ting til sin kanin osv eller man kan være på byggepladsen, før i tiden fik børnene frugt der, men da valget var mellem gederne og frugt blev frugten fjernet og gederne blev.
Desværre oplevede sfoen at mange børn havde enten ingen frugt eller slik med istedet for, så de fik tigget sig til en gammel bagemaskine hos en bager og nu er der grovbolle hver dag, det er bedre end ingenting..
Men der burde være mange flere sfoer af den slags...
Så er der fritidsaktivter..
Hvorfor er det at det skal koste 400 kr at gå til badminton et halvt år (som reelt er i tre månder)
gymnastik koster her i kommunen 150 kr om månden..
Så er der jo ikke noget at sige til at overvægt er størst hos de socialt dårligt stillede vel, der skal jo være råd til sund mad (som mange gange IKKE er billigt) sport osv det er ikke billigt at være på evigt kur, eller at sørge for IKKE at komme på den evige kur..
Sidst men ikke mindst.. motiver ungerne ja.. men motiver også forældrene, og forklar dem at fedme kan ramme ALLE børn også dem i ellers tynde familier, det er hårdt fysisk at være overvægtig men for et barn er det også ekstremt hårdt psykisk..
tilføjet af

Den med motionen...

...kan jeg tilslutte mig!
Kalorieindtaget pr. dansker er ikke steget meget, tror jeg, men før i tiden arbejdede man hårdt og forbrændte det hele! Også selv om fedtenergiprocenten i meget mad kom langt over de 40.
Kort sagt! Alle burde bevæge sig noget mere! Bare gå og cykle ture, ikke alt det dér motioncenterfis. Det koster penge og forhindrer én i at nyde naturen, mens man motionerer.
mvh.
Brainman
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.