19tilføjet af

Hvor lang er tarmsystemet??

Min kæreste og jeg har væddet en bio-tur....
Han mener at hvis man breder lungerne ud fylder disse mere end arealet af en fodboldbane.
Jeg siger at det er tarmene, der har denne enorme længde. hmm vi føler os rimelige dumme!!!
Men det er nu meget sjovt! Kan I hjælpe?
tilføjet af

mange mange mange

Vores tarme - og dem har vi jo mange af - er godt og vel....7-9 m. lange. Tyndatarmen er den længste.
God bif-tur!
tilføjet af

Tarmene

har en hel maaaase trevler der giver en stort areal på nok nær det dobbelte af lungernes og disse (=lungerne) er ca. på 70-100 kvm.
tilføjet af

Vort største organ?

Hej der bif-gænger. Vil du have endnu et hint som kan sikre dig en biftur? (og jeg mener ikke en Brøndby IF hjemmekamp).
Menneskets største organ (nej, ikke den fyrene praler af) - er huden. Det er oplagt, men de færreste skænker huden en tanke.
Mvh Lagermann
tilføjet af

hud er organ?

er du nu sikker på hud er et organ? hud består jo af døde celler og af den grund vil jeg ikke betegne det et organ...
mh Jacob
tilføjet af

re.

Et organ defineres som et gruppe væv der fungere sammen om et eller flere funktioner. Da huden opfylder disse krav, er huden et organ - vel og mærke kroppens største! (I visse bøger betegnes leveren som værende kroppens største organ).
Huden består ikke kun af døde celler! Hvis den gjorde det, ville vi alle sammen slet ikke eksistere. Det er kun den yderste lag af huden der består af dødt hud og som derfor afstødes.
Der er vist en der skal læse sin anatomi, hva' lykke-boy? :-)
tilføjet af

areal?

Men personen henviste arealmæssigt?
tilføjet af

der kan man bare se

den havde jeg aldrig troet på...
men okay, så skidt ;)
det eneste anatomi jeg har læst var omkring muskel-lærer og vedrørende...
mh Jacob
tilføjet af

tarm

I er begge snotdumme det er blodårene der er så lange.
tilføjet af

mit svar

få jer dog for helved et liv man!
tilføjet af

tarme

tissemand!!!!!!!!!!! er noget der er lavet af lort
tilføjet af

Svar.

Jeg vil sige at det er tarmene der fylder mere end en fodboldbane, hvis man breder dem ud.
tilføjet af

det re nu rigtigt

det er nu rigtigt med det din kæreste siger. vi har næsten lige haft om det i skolen. Lungerne er lige så store som en fodbold bane..!! <3
tilføjet af

tarm

tarm
tilføjet af

Er der overhovedet nogen af jer der aner hvor stor en fodboldbane er?

Jeg kan også huske den der smarte sammenligning fra mine skolebøger. Jeg husker det som om det var lungerne der var beskrevet sådan - men jeg er sikker på at både lunger og tarme kvalificerer sig til sådan en sammenligning. Men det er jo nogle fuldstændig ligegyldige billeder om det lige er en fodboldbane eller noget andet. Det tjener bare til at illustrere for skolebørn, at overflader kan være meget meget store hvis de er tilstrækkeligt godt foldede. Jeg tipper at den forfatter der i sin tid har fundet på billedet heller ikke har vidst hvor stor en fodboldbane er!
Lungerne har en hulens masse små blærer kaldet alveoler, og de har da ganske sikkert et svimlende stort samlet areal - men der er vel ikke nogen i verden der har forestillet sig at de skulle prøve at folde alle alveolerne fra et sæt lunger ud og sy dem sammen for at lægge pressening over en fodboldbane. Tarmenes epiteler har en masse trævler og trævler på trævler. Det giver også dem en gigantisk overflade - men igen om det lige er en fodboldbane eller ... det er TOTALT UNDERORDNET!! Hvad skal I bruge den viden til, ud over at kunne få 13 rigtige på bagsiden af en morgenmadspakke eller vinde i TP?
Hvis man skal være helt pedantisk, så giver udmålingen af den slags overflader jo faktisk slet ikke mening, da det altid vil handle om detaljegraden man er villig til at gå ned i. Hvis du nøjes med at skære et par lunger op, og breder dem ud så godt du nu kan, så vil de helt sikkert IKKE kunne dække en fodboldbane. Vi snakker fraktalstrukturer her: Hvor lang er kanten på Mandelbrots søhestedal? Det spørgsmål giver ingen mening, for du vil altid kunne zoome længere og længere ind! Både lunger og tarme kan i høj grad defineres som fraktale strukturer.
Det eneste i denne diskussion der er vigtigt, er at vi kan konstatere at lungernes indre overfladeareal er stort nok til at en tilstrækkeligt mængde ilt kan diffundere ind i vores blod og CO2 ditto ud - og at overfladen på vores tarme er stor nok til at vi kan optage nok næring fra vores mad til at kunne overleve (og måske at tarmen er lang nok til at trunten kan tage sjoveren til roden i 2'eren ;-) ) - alt andet er ligegyldig Trivial Pursuit viden uden nogen form for praktisk værdi ud over at man kan lære den udenad (og evt. vinde en bio-tur - men igen: der er reelt INGEN forkerte svar her, så længe detaljeringsgraden ikke er angivet)!
;-P~
tilføjet af

lol aha

lalalalalalala din mand vandt xD hahahahah
tilføjet af

hud er et organ

den er god nok... huden er et organ. det er kun det yderste bestyttende lag der består af døde celler. Alt indenunder er en stor levende organisme, der b.la. styrer vores melanin produktiom og optagelse a D-vitamin. De er også huden der styrer vores kropstemperatur.
tilføjet af

hunden er ikke kun dødt væv

hej jacob - er ked af at skulle informere dig om at du ikke har ret.. huden består af mere end dødt væv.
definationen på et organ er : Når væv samler sig i små og store enheder, som har bestemte opgaver.ok det kan man jo godt sige at huden har..
Huden er ikke kun vores største organ med en lang række livsvigtige funktioner. Den er også vores største sanseapparat med tusindvis af sanseceller fordelt over hele kroppen.
Huden er kroppens største organ. Den er opbygget af et smidigt, elastisk væv, og dens opgave er at beskytte kroppen samt at bevare kroppens fugtighed og varme. Desuden får vi oplysninger om vore omgivelser gennem hudens mange millioner små nerveender,der registrerer tryk, varme, kulde og smerte.
mvh sidsel - sygeplejerstuderende.
tilføjet af

Lungerne

hvis man folder alle de små alveoler ud(dem som er inde i lungerne) fylder de en tennisbane.
tilføjet af

han har ret

han har ret det står på www.biologi.dk
🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.