33tilføjet af

Frisk Basilikum.

Hvordan og hvorhen...?
Jeg er i absolut mangel af grønne fingre, og aner ikke hvad jeg skal i dette tilfælde.
Hvordan planter man selv basilikum, og kan man gøre det i potter, der f.eks kommer til at stå i vindueskarmen? Spørgsmålet fremkalder sikkert gode grin hos de fleste, men sandheden er, at jeg faktisk ikke aner hvordan. :o)
Køber man frø...? Eller hvad gør man..?
Jeg ville blive meget glad for lidt hjælp her, da jeg er blevet træt af, at købe den dyrt i supermarkedet. Jeg vil heller ikke så gerne undvære den i min mad, da jeg virkelig er en fan af denne fantastiske krydderurt. :o)
På forhånd tak for hjælp.
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Hvad med...

Hvad med bare at købe frisk basilikum i dit supermarked. :o)
tilføjet af

Jamen

Det er jo det hun ikke vil, da det åbenbart er for dyrt i længden. (Ved ikke hvad det koster). Men uden at vide det 100%, så kan man vel købe nogle frø vil jeg tro. Kan man jo til så mange andre krydderurter..
tilføjet af

Det med frø...

...er for sent i år, og det er for sårbart og for langsomt.
Gør istedet som jeg: Køb to-tre potter en dag de er på tilbud, og så sammenplant dem i en større potte. Det gjorde jeg for fem-seks måneder siden. Næsten dagligt plukker jeg af de største blade, og planten står stadig stor og fin med konstante nye skud.
Og du har ret: Basilikum er nr. 1 blandt krydderurter.
tilføjet af

Man kan sagtens

selv så, men planten er et-årig, så jeg ville nok gøre som JensenDk foreslå og købe et par potter af gangen og så dem sammen, det tror jeg du får mere ud af når den alligevel ikke kan overleve længere tid af gangen.
tilføjet af

Grønne fingre

Hej Kajsa.
Basilikum er faktisk en rimelig taknemmelig krydderurt... Er også træt af at købe supermarkedets planter, de er dyre og man ved ikke om de evt er sprøjtet. Har selv plantet basilikum af frø fra en veninde her for en lille måned siden. De har spiret i ca. 3 uger, men er dog ikke så store endnu, så du må væbne dig med tålmodighed hvis du vil starte gartneri hjemme i stuen. Frøene, som jeg tror du kan købe i supermarkeder, Silvan eller på planteskoler, skal såes i alm. pottemuld i ca. 1 cm. dybde. Derefter sætter du potten lyst og varmt, jeg har mine i et sydvendt vindue. Sæt et stykke køkkenfilm over når du har gennemvædet jorden, så virker det som et lille drivhus. Derefter gør du ingenting før de spirer. Når de første kim-blade viser sig, fjerner du filmen og vander en lille smule hver dag, de må ikke tørre ud. Dette gælder også store planter, de går til selv efter få dage uden vand. Men som sagt, det tager tid. mine planter er vel omkring 2 cm. høje nu og de har været undervejs i små 4 uger. Jeg håber de bliver ventetiden værd!!! God kamp med krydderne, håber du kan bruge mine råd. Vildkatten.
tilføjet af

Det kan jeg...

...i hvert fald! :o) Mange tak for dit svar. Jensen sagde godt nok at det var for sent at plante frø, man det kan vel aldrig skade at prøve. :o) Det vil jeg gøre.
Hilsen Kajsa.
tilføjet af

Vild med basilikum

Elsker at tage lidt på rugbrødsmaden og putte det i gryden med kød og grøntsager, der simre på komfuret, så jeg har købt 2 potter i butikken, dem har jeg sat i en underskål som jeg fylder med vand 2-3 gange dagligt, for basilikum drikker masser af vand -
Så har du faktisk de potter i nogle uger, de vokser videre og du plukker lystigt -
Jeg har fundet ud af, at det virker bedst med at få dem till at gro, når det er lerpotter de er i -
Det med at så selv, har jeg prøvet utallige gange, men desværre uden held, så istedet for at ærge mig og vente i umindelige tider, så gør jeg det på denne måde -
Så nu er der glæde og altid Basilikum -
Storsmiler
guller
tilføjet af

Tak Jensen. :o)

Skal der være et bestemt mellemrum mellem planterne? og hvor stor skal potten være, for at få det ultimative resultat? Tror at jeg prøver både din metode, og frø. Man kan aldrig få for meget basilikum. :o)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Prøv at se her

Kom til at tænke på, at der fra gammel tid er blevet tillagt planter forskellige egenskaber, og dette link her giver lidt om basilikum, samt dyrknings metode -
God fornøjelse
guller med de halvgrønne fingre :-0

http://www.urtegartneriet.dk/Portraetter/Basilikum.htm
tilføjet af

Købt basilikum.

De potter man køber i forretningen, er jo omgærdet at plastic. Skal man tage plasticen væk, og lade planten stå for sig selv? Når jeg har gjort det, falder de bare sammen, så er der en god måde at få dem til at stå ret lidt længere? :o)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Basilikumplanter.

Hej.
Jeg elsker også frisk basilikum.
Hvert år i forsommeren køber jeg en potte frisk basilikum i supermarkedet. Jeg tager så planten op af potten og sætter den i blød i vand. Derefter skiller jeg forsigtigt de små planter fra hinanden og planter dem over i friskt pottemuld med en afstand på ca. 5 cm. mellem planterne.
Du kan sætte dem i mange små potter, eller som jeg plante dem i en stor flamingokasse, som jeg sætter i drivhuset. Jeg har frisk basilikum hele sommeren.
-- De potter med frisk basilikum man køber er jo små kimplanter, der står altfor tæt, og derfor ikke har plads til at udvikle sig videre.
Hilsen B.
tilføjet af

Der er såmænd ikke...

...mange dikkedarer i den planteproces. Tag en potte, der er dyb nok til at tilføje ny, god pottemuld, og stor nok i omkreds til at klemme tre Basilikum-rodklumper ned ved siden af hinanden og så lidt pottemuld på toppen.
Min står i et nordvendt køkkenvindue, får ikke voldsomt meget sol, og stortrives alligevel. Men den skal vandes - hver dag...;o)
tilføjet af

Et spørgsmål Jensen..

Er der nogen regler for hvilke planter den ikke må stå sammen med, eller er det ligemeget?
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Ok Jensen. :o)

Tak for svaret. :o) Det lyder som noget t.o.m jeg kan klare. :o)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Derfor.

Det er altså derfor de går til så hurtigt. Dem man køber i supermarkedet altså.... :o)
Tak for rådet! :o)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

jamen de er da

uden potter ikke, dem kender jeg godt og det er ikke dem jeg mener -
Men ja ingen reklame, men en ganske alm dansk stor butik, der er i faktisk alle byer store som små, har dem i lerpotter og det er dem, der virker for mig -
Så bare ned i B...... Kajsa :-0
guller
tilføjet af

Det aner jeg...

...ikke,Kajsa...;o) Men hvis du har planer om at lave et større køkkengartneri med flere urter, så ville jeg da holde dem i hver sin potte. Basilikum er meget vandkrævende, og det er de andre næppe i samme grad.
Du spør et andet sted, om du skal fjerne plastic-potten. Ja, gør endelig det. Men selve rodklumpen behøver du ikke gøre noget ved. Bare den kommer ned i god muld, så skal den nok tage fat.
Min stortrives som sagt på 5.-6. måned og bliver ved med at forsyne mig med frisk basilikum.
De fleste andre urter trives jo fint udendørs. Timian og rosmarin kan plukkes stort set året rundt. Så hvis du har en altan eller have, så sæt et par potter der.
tilføjet af

Ok G. :o)

Koden er gået igennem nåleøjet. :o) Tys tys....;o)
Smil fra Kajsa
tilføjet af

;o))

Det jeg mente var, om de kunne trives ordentlig, hvis de står ved siden af andre planter. Ikke sammen med dem. :o) Har hørt engang, at pelargonier ikke skulle være særlig godt for krydderurter, men om det er en gammel skrøne, skal jeg ikke kunne sige. :o)
Hilsen Kajsa
tilføjet af

En hilsen. :o)

Jeg kan forresten hilse og fortælle dig, at de begyndende sprogvanskligheder mellem den sjællandske eg, og den jydske syrén er til ende, og et spirende venskab er begyndt at tage form. ;o))
Smil fra Kajsa
tilføjet af

Der kan man bare se

Selvom man er vokset op i muld af forskellig karakter, så kan man godt bygge bro og lære at forstå hinandens sprog -
Tror syrenen og egen har fundet ud af, at der er grobund for et samarbejde omkring at pynte og bo på din altan :-0
Ja så er integrationen lykkes, og når det så ikke kan kaldes et multietnisk samfund, du har derude, kan vi så kalde det er multi floratisk samfund af jordbunden karakter, ik :-0
Glæder mig at egen lærer at tale jydsk, taler syrenen så en smule sjællandsk også )
:-) guller
tilføjet af

Tja...... ;o)

De snakker ikke så meget lige nu. De ser mest sure ud på grund af regnen. :o)
Og så er de ved at gøre sig vinterklare, kan jeg se. De tager de brune frakker på. ;o) Jeg har saksen bag ved ryggen, men vil ikke skræmme dem, så jeg venter lidt. ;o))
Schhh....
Smil fra Kajsa
tilføjet af

Du skal bare

Synge en lille godnat sang for dem med din smukke stemme, så bliver de ikke bange for saksen, men lov mig du gør det med hurtige, rene og korte klip :-0
Tralala guller
tilføjet af

Det skal jeg nok.

Jeg lover dig...de kommer ikke til at mærke noget som helst.. ;o))
Kram Kajsa
tilføjet af

Jeg har ikke...

...hverken pelargonier eller andre blomster i mit køkkenvindue, så jeg bliver dig svar skyldig. Jeg har til gengæld, next to min basilikum, et lille tv - som trods størrelsen sender uanede mængder af møg, død og ulykke ud i rummet, og det synes ikke at anfægte min favorit-krydderurt. Den gror bare...;o)
Vi kan ikke snakke os ud af det længere, Kajsa. Du må simpelthen bare igang med det basilikum-projekt. Det er på høje tid...;o)
hilsen
JensenDK
tilføjet af

Ja du Jensen

Hvis den delikate lille krydderurt kan klare alt det møg, der bliver sendt i fjernsyn, kan den vel klare mine pelargonier. :o) Jeg må ud og have jord under neglene. :o) Snakkes Jensen.
Hilsen Kajsa
tilføjet af

Prøv at

søge på google under "allelopati". Måske kan du finde noget om pelargonier, for der er lidt om det. Jeg ved ikke med basilikum, men der er nogle planter, som ikke så godt tåler pelargonier.
tilføjet af

Æhhhhhh..

MED plastic hæmmes formeringen ;-)) Det er da barndomslære.
tilføjet af

Kode????????

Temmeligt uforståligt, fra bassilikum til eg og syrener, fra flere landsdele. Godt man ikke har grønne fingre! ;-))
tilføjet af

Jamen...

Det var jo altså derfor den skulle fjernes. ;o))
Kajsa
tilføjet af

Du er godt nok hurtig....

;-)) Jeg troede jeg kunne luske en lille kommentar ind uden nogen bemærkede det ;-))
tilføjet af

Sludder..

Jeg er som et lyn du.. ;o) På pletten konstant. :o)
Kajsa
tilføjet af

Ja, så.. Godt! ;-))

Egentlig troede jeg det kuns var mænd der var så hurtige ;-))
Men hvad med den kode om eg og syrener.... den er squ svær søde!!! ;-))
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.