5tilføjet af

Forført af holdninger

Kan det virkelig passe, at vi ikke har selvstændige holdninger, men bliver forført til de ”politisk korrekte holdninger og meninger” af mediemaskineriet?
De fleste SOL´debattører vil sikkert hårdnakket påstå, at de skam selv står for egne holdninger.
Lad mig komme med en række eksempler, hvor bl.a. rygning vil indgå – blandt mange andre emner om holdningsforførelse.
Hvordan var det lige med rygning for 20 år siden? – tja, man var vel nærmest en asocial idiot, hvis man ikke røg. Sådan lyder tonerne jo ikke i år 2004. Men er det ikke nogle ”holdninger” vi har påtaget os fra tendenser i USA, som er blevet slugt af politikere og meningsdannere?. Hvis svaret dertil er ”ja”, har vi "opsnappet" budskaberne, uden egentlig selv at have tænkt dybere over det.
Faktisk er holdningen til fx rygning gået helt over i regulært selvsving. Således bad STK-Pension mig udfylde et helbreds skema, som min læge skulle attestere. Der stod bl.a. om jeg røg.
Hvis jeg svarede ja til dette, kunne jeg se på næste linie i STK-pensionsformularet, at jeg i så fald skulle tage stilling til, hvor stort mit tobaksmisbrug var. (Ja tro mig, der stod sku ”misbrug”). Nuvel, jeg skrev ærligt, at jeg røg en enkelt cigar nytårsaften – for at antænde raketter. Rygerne er nægtet adgang i offentlige rum og offentlige transportmidler. Stemplet som noget nær misbrugere, narkomaner og det, der er værner. Holdningen til rygning har accelereret til regulær hetz, med forhenværende rygere i spidsen!
Sjovt nok er der aldrig nogen der spørger til min holdning, når jeg bliver placeret ved en borddame, der har overhældt sig selv med parfume, der kan slå enhver astmatiker og vin-elsker ihjel.
Måske kommer der en holdning – med eller uden mediemagt, om parfume ved vinsmagning.
Parfume kan nemlig ødelægge lige så meget som røg og fodsved!.
Men! – nu handler dette oplæg jo ikke om rygning alene, men om den måde, en spirende, indkodet ”fremmed holdning” sniger sig ind på livet af os som enkeltpersoner, og får os til at tro, at vi har en selvstændig holdning.
Nu fik jeg luftet min personlige holdning til parfume ved et middagsselskab, eller ved vinsmagning.
Der er endnu ikke nogen ”officiel masse-skabt holdning” til dette problem.
Men jeg kunne også nævne brugen af mobiltelefoner i offentlige transportmidler, eller på restauranter. Dette er der heller ikke nogen ”officiel holdning til” (Men i England får man bøde, hvis man snakker i mobil på pub eller restaurant) – kommer denne ”udefra-holdning” mon snart til Danmark, og bliver modtaget med storm af folket?
Og hvordan med vores holdning til fedme – i relation til skattetrykket? (Den er der nemlig heller ikke nogen ”officiel-udefra-kommende-holdning-til”).
Ikke desto mindre ved alle – tygge som tynde - at fedme giver sukkersyge, ryg-problemer, dårlige og slidte hofter og led, hjerte/kar sygdomme. Alt sammen noget vi alle skal betale kollektivt til over skatten. Heldigvis er det – endnu ikke – blevet en officiel udefrakommende holdning, at man ikke må have lov til at være fed i fred, men skal jagtes som, ja i hører rigtigt alle jer, der tror i har styr på egne holdninger: ikke-rygerne, mobiltelefonisterne, parfumemisbrugerne, passive motionister, overdrevne soldyrkere osv osv.
Det er således kun et spørgsmål om tid, før alle ovenstående eksempler - og mange flere, bliver til officielle holdninger, som den enkelte fåføres til at tro, er hans personlige holdning
Morale: skab dine egne holdninger, og overhold den så.
tilføjet af

Hold da helt

op for en smørre.
Jeg vil kun kommentere en enkelt ting her og nu, og det er din parfumeordængede borddame.
Jeg vil hellere dufte til en god parfume end en svedig eller sur kropslugt. Blomsterdekorationer kan virke mere forstyrrende rent duftmæssig end en borddames parfume.
Ja det var bare min mening.
tilføjet af

Indrømmelser...

får du aldrig, for der er ikke nogen som mener at de bliver manipuleret til at have deres egen holdning. Selvom det oftest er tilfældet, om det så er fra medierne eller venner og bekendte.
For at man kan have sin egen holdning skal man jo undersøge alt til bunds på egen hånd og stille sig kritisk til alt hvad man læser om emnet og det er nok det sværeste, da statistikker kan vise lige hvad de vil.
Så det gælder nok mere om at prøve at se tingene fra flere sider på en gang, f.eks den med bordamen og parfumen, nogle synes måske det er en herlig duft andre synes den er overvældende og kvælende.
Med hensyn til hvad man foretager sig med sin krop, det er vel egentligt op til en selv, men kan diskuteres når det man laver også går ud over andre, f.eks. rygning i små lukkede rum, selvom man så kan gå videre og så indføre med krav at man ikke må køre i egen bil i de større byer, for folk der går på gaden tager vel ligeså meget skade af store mængder udstødsgasser.
Men det var et lille sidespring, for hvem har ikke mødt en som glødende talte for sin egen holdning og når man så går til bunds i det, finder man tit ud af at personen ikke ved ret meget om hvad han snakker om, men alligevel har dannet sig en holdning på grundlag af andres meninger.
Det er vel tidens strømninger der sætter holdninger og så kan man enten være for eller imod.
tilføjet af

Sund fornuft

Jeg er delvis enig i dit overordnede synspunkt om meningstyrani - man påtager tit bestemte holdninger, hvis medier og meningsdannere gennemtrumfer hvad der er rigtigt at mene.
Men, dit eksempel med rygning mener jeg er skudt forbi. Jeg er selv ryger og fuldt bevidst om, at det er en helt igennem dum "hobby". Jeg ser samfundets holdning til rygning som en helt naturlig udvikling.
Tænk hvis tobaksrygning først var blevet opfundet i vor tid. Sandsynligvis ville dette ekstremt skadelige produkt ikke blive tilladt nogen steder i verden. Og hvis det gjorde, ville ingen finde det rimeligt at oprette bestemte ryge-afdelinger og -kupeer.
At rygning er et gammelt fænomen, gør det ikke mere legitimt. At ikkerygere måtte finde sig i røg for 50 år siden, betyder da ikke at de osse skal nu. Og den tendens har ikke nødvendigvis noget med USA og gøre, det er da sund fornuft der gælder alle steder i verden.
tilføjet af

Til Profeten

.

Du har ret hele vejen! Jeg er ikke ryger, men det hele er gået op i røg-hysteri. Der er ingen der snakker noget om hvor farligt biler fly disel og bensin udstødningen er for os mennesker!
Nej for et par dage siden skrev de i aviserne at tobaksrøg var langt farligere end man havde regnet med. Men i forhold til hvad??

.
tilføjet af

Mht sammenligning mellem rygning og bil-os

Lad mig slå det fast med syvtommesøm! Passiv rygning er meget mere farligt end bil-os. Det er et yndet argument hos rygere, men det holder ikke. En Uafhængig undersøgelse viste at en tilrøget restauration var 50 (50!!!) gange så skadelig at opholde sig i som at stå ved en stærkt traffikeret vej.
Hvis det ikke er nok, hvad så med at et pludseligt forbud mod biler ville skabe kaos og sylte den fungerende infrastruktur (til rygerme: "Den måde vejene og transportsystemet hænger sammen på") - kan man sige det samme om hvis rygerne var nødt til at ryge hjemme? Neeeej vel?
Jeg holder vejret og venter på forbud mod rygning - i det offentlige rum og i det hele taget!
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.