6tilføjet af

Fedtstoffer i maden

Der er så tit at man høre om gode og dårlige fedtstoffer, men der er ikke mange der ved hvad man skal kikke efter, så derfor har jeg fundet denne, som giver et lille indblik på hvad det er, hvilken betydning det kan have for helbredet at vælge de forkerte fedtstoffer.
Din guide til godt og dårligt fedt
Når vi ser på en dansk gennemsnitskost, er der stor forskel på fedtstoffernes påvirkning af vores helbred. Men husk, at fx olier med gode egenskaber ikke skal tages som tilskud til kosten. De skal erstatte de dårlige fedtstoffer. For de feder stadig og kan føre til overvægt, som i sig selv er en risikofaktor for sygdom.
Læs her om de typiske træk for de forskellige typer af fedt.

FLERUMÆTTET FEDT( gode fedtstoffer)
Kendetegn: Fedtstof med højt indhold af flerumættede fedtsyrer er flydende i køleskabet.

Gode egenskaber:
I forhold til mættet fedt sænker omega-6 totalkolesterol-tallet mest af alle og giver det mest gunstige forhold mellem det gode og det dårlige kolesterol. Omega-3 sænker blodets indhold af triglycerider (en anden slags fedt), og det kan øge det gode kolesterol lidt. Det stabiliserer desuden hjerterytmen og modvirker for tidlig fødsel. Flerumættet fedt feder tilsyneladende lidt mindre end andet fedt.
Dårlige egenskaber:
Er de mest ustabile fedtsyrer og reagerer lettest med ilt (oxiderer), så de kan harskne, og de kan danne kræftfremkaldende frie radikaler ved hård opvarmning. For mange af fedtstofferne gælder disse dårlige egenskaber dog formentlig ikke i praksis, fordi de typisk også er gode kilder til netop antioxidanter, som modvirker oxidationen. Specielt E-vitamin er en god beskytter.
Bemærkninger:
De flerumættede fedtsyrers to hovedfamilier, omega-6 og omega-3, er dybest set de eneste fedtsyrer, vi behøver at indtage. Alle andre end disse kan kroppen selv fremstille. De kaldes også de essentielle fedtsyrer, og de bruges bl.a. til opbygning af celler, til udvikling af hjerne og nervesystem og til at danne nogle meget vigtige signalstoffer, der regulerer et hav af processer i kroppen.
Her finder du det især:
Omega-3: Fisk, især de fede som makrel, sild og laks (eller fiskeolie-kosttilskud), rapsolie og sojaolie (og margarine, hvor de indgår), valnødder (og olien heraf), kornprodukter (fx havregryn), grønsager, hørfrø, sojabønner, æg.
Omega-6: Fx i olier af solsikke, majs, tidsel, vindruekerne og soja (og i margarine, hvor de indgår).Kornprodukter (brød) og kød.

ENKELTUMÆTTET FEDT
Kendetegn:
Fedtstof med højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer er tyktflydende i køleskabet.
Gode egenskaber:
I forhold til mættet fedt sænker enkeltumættet fedt totalkolesteroltallet, og det forbedrer forholdet mellem det gode og det dårlige kolesterol.
Dårlige egenskaber:
Er ikke så stabilt som mættet fedt og oxiderer derfor lettere, men dog mindre hurtigt end flerumættet fedt.
Her finder du det især:
Olivenolie og rapsolie (og margariner, hvor de indgår), avocado, oliven, de fleste nødder, jordnøddesmør.

MÆTTET FEDT( det skal man holde sig fra så vidt muligt)
Kendetegn: Fedtstof med højt indhold af mættede fedtsyrer er hårdt i køleskabet.
Gode egenskaber:
Det mest stabile fedtstof med ringe risiko for at oxidere og ændre karakter.
Dårlige egenskaber:
Hæver det dårlige kolesterol. For meget af det kan også give nedsat insulinfølsomhed, der kan føre til type 2-diabetes. Både det høje kolesterol og diabetes er stærke risikofaktorer for hjertesygdom.
Her finder du det især:
Fede mælkeprodukter som fx smør (herunder Kærgården og lignende), ost, creme- fraiche, fløde og sødmælk. I hård margarine, kokosfedt (palmin), flødeis, fedt kød og kødpålæg.
tilføjet af

Fedt fed og frejdig

Hej, Cstine - du tager jo lidt forskud på noget jeg har under forberedelse, men godt begyndt.
Du må ikke glemme, at vi faktisk SKAL have fedt i vores krop, for at overleve! - men:
Alt fedt fra jordgående dyr - eller fedt der bliver stift i køleskabet, er skadeligt:
Smør, margarine, mælkeprodukter, osteprodukter - ja faktisk alle majeriprodukter, er skadeligt for dit helbred
Fiskeolie (fra fede fisk) er praktisk talt umulige at få hjerte/kar sygdomme af. Dog frarådes gravide kvinder for meget fed fisk, af hensyn til forhøjet tungmetal/kviksølvindhold. - Man kan så spørge, når det nu ikke er godt nok for gravide kvinder - om det så overhovedet er godt for nogen.
Men tilbage er så fedtstofferne fra planteriget.
Her er det igen umuligt at få hjerte/kar-problemer.
Men stadig: et gram fedt er et gram fedt, med tilhørende kalorier - dertil har CSTINE ret!.
Dog er der det forbehold, at koldpresset olie er bedre end andet olie.
Og så er det forøvrigt også sådan, at de forskellige planteolier har et forskelligt brændepunkt.
Når det først begynder at ryge, bliver det direkte kræftfremkaldende.
Olivenolie er således absolut det foretrukne til opvarmning.
Alle øvrige planteolier kan med fordel øses ud over brød og salater
Bon appetit
tilføjet af

LOL

Hvordan er det muligt at skrive et SÅ langt indlæg der er SÅ gabende uinteressant?
Det må siges at være lidt af en præstation i sig selv.
Ja det er ikke min mening at fornærme nogle her, men seriøst... Det morer mig sgu lidt det indlæg her
tilføjet af

sorry

Det viste jeg ikke, håber at du bære over med mig*s*
En anden ting er at man faktisk ikke behøver at tilføre sin mad ekstra fedtstof, med mindre at man spiser en kost der indeholder mindre end 20% fedt, bare man spiser sundt og varieret så behøver man ikke ekstra, men det smager jo godt*G* ( lærte jeg fra min diætist da jeg søgte råd og vejledning til at tabe mig).
tilføjet af

Herligt

Så har jeg da opnået noget med indlægget*G*
ok indrømmet det kunne godt ha været skrevet kortere, men synes nu ikke at det er intetsigende, men hver sin mening*s*
tilføjet af

Når du får din første blodprop får du tid

Måske kedelig læsning, men når du nu engang får en blodprop, og bliver indlagt, får du rigelig tid til at læse både Cstine- og Profetens budskaber.
Vi skriver ikke for sjov, men interesserer os tilfeldigvis begge for sundhed og kost, og har en fælles mission om at motivere den enkelte borger til medansvar for eget ve og vel og sundhed.
Men fedt, blodpropper og hjerneblødninger, BVADR, det rammer jo kun naboen - eller gør det ??
tilføjet af

ikke helt umuligt

det er hverken helt eller halvt umuligt at få hjerte/karsygdomme af enkelt og flerumættede fedtstoffer.
Klart de er bedre for kroppen end de mættede ingen tvivl om det.
Faren ved f.eks.flerumættede fedtstoffer er ved ved opvarmninger, der brydes deres dobbeltbindinger let og der er risiko for dannelse at transfedtsyre, der er lige så om mere skadelige end mættede fedtsyre. De findes blandt andet i vindruekerneolie og fritureolie, salat olie.
Bruger man olie til opvarmning anbefales rapsolie.
Desuden er Forhøjet kolesterol er ikke den eneste risikofaktor for hjertekarsygdomme. I tilfælde af forhøjet triglycerid i blodet (triglycerid = fedt) vil der også med tiden forårsage hjerte/karproblemer.
Og hertil har både mættet, umættet og flerumættet en stigende virkning. Sammen med i øvrigt alkohol og sukker.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.