2tilføjet af

Dystre økonomiske udsigter

Udsigten for både europæisk og amerikansk økonomi er forværret på betydelig vis på ganske kort tid, og det får nu Den Internationale Valutafond (IMF), med franske Christine Lagarde (billedet) i spidsen, til at sænke sine skøn for væksten i både øst, vest, nord og syd. For kun få uger siden gik den vestlige verdens økonomiske samarbejdsorganisation, OECD, samme vej, og det øger sandsynligheden for, at USAs centralbank i dag sætter en række nye økonomiske stimulanser i søen med en såkaldt twistpolitik, som presser de lange boligrenter ned.
»Men hvis den nedadgående tendens fortsætter, så bør Den Europæiske Centralbank (ECB) også sænke sine renter,« siger seniorøkonom hos IMF, Jorg Decresson. Det kan føre til nye rentefald også herhjemme.
ECB har hævet sin rente to gange i år til 1,5 procent, fordi der var fremgang i sigte først på året. Men siden har gældskrisen i Europa og problemerne med at øge gældsloftet i USA, gjort så stor skade på international økonomi, at vinden er slået om fra medvind til stiv modvind.
Præsidenten for Verdensbanken, Robert Zoellick, vurderer også, at USA er betydeligt tættere på det frygtede double-dip, hvor en ny recession bider sig fast, og Olivier Blanchard, som er cheføkonom hos IMF, siger, at der er behov for »en slagkraftig økonomisk politik, som forbedrer udsigterne og reducerer risikoen for en ny nedtur.«
Medlem af ECBs styrelsesråd og centralbankchef i Østrig, Ewald Nowotny, kalder dog pessimismen for »overdreven,« og afviser, at der er fare for recession i Europa. Herhjemme advarer direktør Nils Bernstein også mod for meget sortsyn og mod at bruge penge på dyre vækstpakker, som øger de offentlige underskud. Vi bør vente med at skyde det sidste økonomiske krudt af, fremhæver han. Samtidig fik Italien mandag sænket sin kreditværdighed, og det samme frygtes nu at ske for Frankrig og Belgien. IMF tror kun, at USA får en vækst på 1,5 procent i år, efter de for kun få måneder siden var oppe på hele 2,6 procent. I Europa ser væksten ud til at lande på beskedne 1,6 procent i år, mens den globale udsigt nu er nede på fire procent i år og til næste år, vurderer IMF.
tilføjet af

Copy/paste

Flot skrevet, man skulle tro det var direkte fra en avis. Hvad er debatoplægget?
tilføjet af

Dystre økonomiske udsigter

Jeg ser ikke samme dyste udsigter for Danmark.
Opgaverne er der, og de skal løses. Det skaber vækst.
Vælger man, politisk, at fortsætte stagnationen, så kommer jeg og hyler med dig.
Men lige pt. så må du hyle solo.
Jeg læser også OECD Observer. Der er en tendens til, at de er lidt negative. Det skal de også være, for det er bl.a. OECD's opgave, at få øje på negative tendenser, der kan belaste medlemmerne i negativ retning.
Der er meget fokus på EU's samlede økonomi. Men vi skal huske, at det kun er en del af billedet. Dansk økonomi, ser rigtigt godt ud, og foretager den nye regering de rigtige valg, så er der fuld fart på Dansk økonomi, om meget kort tid.
Der er simpelthen så mange opgaver, der af forskellige VKO grunde, ikke er blevet løst. Opgaver som vil berører Danmark internt, men som ikke vil have negativ indflydelse på bl.a. eksporten, og kun marginal indflydelse på omkostningen i forhold til udlandet.
Der er altså ikke udsigt til voldsom gældsstiftelse, som man med dyster mine påstår i visse kredse. ( Især er der enkelte personer på CBS, som trænger til lykkepiller eller anden medicinsk behandling 😃 )
Vi har positiv balance og skylder mindre væk, end vi har i gæld, det kan vi vedblive med at have.
Eksporten, er fortsat positiv, og vil vedblive med at være det, så betalingsbalancen er fortsat i en konstruktiv udvikling.
Jeg ser ingen trusler, der i nærmere fremtid kan belaste Danmark og Dansk økonomi.
Der er en enkelt hage, omkring landbrugets enorme gældsstiftelse, men det kan løses uden at det belaster resten af økonomien voldsomt.
Syng en glad sang, for en gangs skyld, der er grund til det 🙂
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.