26tilføjet af

Studerende lever på 1. Klasse

DR.dk skrev i går at de studerende lever et liv i luksus, og får masser af penge fra deres forældre og fritidsjob.
Jeg syntes overhovedet ikke at det passer. Jeg er selv studerende for øjeblikket, og har en lærerplads.
Jeg får ca. 5500 kr. efter skat om måneden. Jeg arbejder 37 timer om ugen, så der er ikke tid til ekstra arbejde.
Jeg er flyttet hjemmefra, da mit arbejder ligger 35 km fra hvor mine forældre bor.
Jeg betaler 2000 kr. i husleje, og dette skal jeg naturligvis selv betale.
hertil kommer der telefonregning, vaskeregning, Internet-regning. osv. Det løber op i 1200 kr.
Mad og drikke koster ca. 1000 kr. om måneden.
Herefter kommer der ca. 700 kr. til benzin da jeg har bil. (dette er næsten et krav fra firmaets side af).
herefter har jeg ca. 600 kr. til fornøjelse og tøj.
Jeg får ikke nogle penge fra mine forældre, og må klarer mig selv.
Jeg undre mig meget over, at jeg faktisk ville få flere penge på understøttelse. (ca. 7500 kr. har jeg fået fortalt).
Hvordan kan det være at det faktisk giver flere penge at droppe uddannelsen og arbejdet, og i stedet for bare sidde hjemme og vente på et jobtilbud?
Er jeg bare den eneste som ikke kan se ide'en i systemet længere?
tilføjet af

du må være i lære

Understøttelsen skal ses i forhold til en normal løn som er 14.000-17.000, du kan ikke sammenligne din løn med andet end SU.
tilføjet af

Enig!

Jeg er fuldkommen enig med dig. Som studerende får jeg knap 4000 udbetalt om måneden, og det rækker ikke spor langt, især da der er betydelige udgifter forbundet med mit studie. Men jeg synes det er i orden, jeg får en uddannelse, og selvom jeg bruger 8-10 timer dagligt på studiet ER det stadig muligt at arbejde lidt ved siden af.
Til gengæld fatter jeg ikke at man får flere penge ved at være på understøttelse. Det burde simpelthen ikke kunne betale sig!!!
tilføjet af

BLIVER TIL 3. KLASSE

hvis du vælger at droppe studierne/lærepladsen.
Jeg kan godt se at det kan virke tillokkende at få flere penge til rådighed ved at gå på kontanthjælp/understøttelse.
Men efter min mening hjælper det ligeså meget/lidt som det gør at tisse i bukserne hvis man fryser. Lige i starten bliver det godt - senere dobbelt så skidt.
De år du skal studere/være i lære for en mindre løn/uddannelsesstøtte er få, i forhold til dit forhåbentlige lange arbejdsliv.
Tidsrummet hvori du kan få undstøttelse er begrænset - det er det ikke hvis du får dig en uddannelse. Så alt i alt kan det godt betale sig at "undvære" lidt i en periode
Det der med at sidde hjemme og vente på et jobtilbud kan du forhåbentlig godt selv se, at der ingen fremtid er i.
Held og lykke med lærepladsen.
tilføjet af

det bliver bare blæst op...

DR nyhederne siger jo også selv at det drejer sig om 4 ud af 10 universitetsstuderende. Jeg får heller ikke penge fra mine forældre, og det har jeg det ganske godt med. Man får jo ikke lommepenge når man er 30, alligevel...:)
Du har fuldstændig ret mht. til bistandshjælp. Borgere der kan give samfundet noget igen, bør belønnes ift. de langtidsledige. Man bør dog passe på; der er jo folk der er arbejdsløse uden at ønske det. Det gælder jo egentlig nok de fleste.
Jeg tvivler da også på at Folketinget er ligeså simple i hovedet som medierne. Det er jo forældrenes eget problem om de vil give deres børn penge, og det skal staten jo ikke blande sig i.
tilføjet af

yup

Det er så det alle studerende undrer sig over... man poster penge i at holde folk passive og dovne men for folk som faktisk gerne vil steder i livet og gerne vil have en (lang) uddannelse er det både begrænset hvor meget man får men også meget mindre end en på kontanthjælp. Desuden skal man jo også passe på at man ikke tjener mere ved sit fritidsjob end ca 5400 før skat for så snupper de jo su'en igen. Det er de forkerte steder man støtter folk. Hvor er gulerødderne ved et job?
Hilsen
Fuldtidsstuderende med delidsjob som ellers er godt tilfreds med at leve af havregrød og billigt toastbrød...
tilføjet af

øøøøøøh nej....

Det er da aldeles ikke ubegrænset tid/længde man kan få su... på en videregående uddannelser har man til 70 måneder. Det er knapt 6 år. Hvis man så dumper eller skal tage et ekstra semester er man lidt på skideren...
tilføjet af

så vidt jeg ved...

er det imod reglerne at modtage penge af sine forældre når man er på su. Ligesom man ikke må bo hjemme hvis man får udeboende satser men der er jo dem der gør det alligevel. Det sætter jo også bare de studerende som faktisk er 100% "selvforsynende" i et dårligt lys.
tilføjet af

Selvfølgelig

har du ret i det.Jeg formulerede mig ikke helt godt nok.
Jeg skulle nok have skrevet at der er ingen tidsbegrænsning på den tid du kan få løn - NÅR du er færdig med din læreplads/uddannelse.
Jeg beklager fejlen.
tilføjet af

Men men..

Hvorfor får man så en løn på 7500 kr. efter skat når man et lærling? Man arbejder jo lige så meget som en som er uddannet.
Jeg forstår ikke at Bistandshjælp giver mere end det.. Man arbejder jo på fuldtid...
tilføjet af

su´en

okay jeg syndes også det er dåglig, selv om jeg ikke er på su i nu. Regeringen har lavet nogn dumme fejl, syndes jeg selv. Næmmelig med at man skal bo 18km fra sin forældre, før man kan få den stor su. Men nå man er 18 er man ikke under sin forældres vinger mere. og derfor ikke forældrenes problem hvor ders søn/datter bor henne. Der er nogen forældre, der ikke gider at snakke med ders børn, men stadigvæk giver det problemer til suen. du kan være 30 og bo 5km fra din forældre og få den lille su. Det er der jo ingen mening i, lige som det heller ikke er nogen meningen i at dem der gå med aviser/reklamer skal betale til dem der henter pengne ned på komunen.
tilføjet af

Forskel på rige og fattige børn

Der vil altid være forskel på børn af rige og mindre rige forældre.
Hvem siger forøvrigt at man bliver mere lykkelig af at være født af rige forældre?
Jeg går ud fra at mange har set filmen Ung leg. Den er fra tredserne. Dengang var en meget stor del af de studerende fra velhavende familier. Så kom SU og så kunne almindelige folks børn få lov til at studere.
Der er stadig klassforskelle i Danmark. Og det er på sin vis iorden. Problemet er snarere at mange velhavende mennesker ikke er deres ansvar bevidst og forkæler deres unge. Men det er også svært at være rig. Jeg er glad for at jeg aldrig har haft mange penge. Tænk sig alle de ulykker man kunne lave.
the old baker
tilføjet af

"Opsparing"

Du er jo under uddannelse, ven! Det kan godt være, du arbejder lige så meget som en uddannet, men de har for det første også stået i lære, for det andet har de arbejdet inden for det pågældende fag i flere år og har derigennem også optjent noget erfaring. Hvis ikke lærlingelønnen var relativt lav, ville ingen mestre tage elever ind overhovedt :-/
Sammenlignet med bistandshjælp er der også noget mere fremtid i din uddannelse :-) Når du er færdig får du en god løn og muligheder for at læse videre. Du hæver så at sige din markedsværdi...
Den pågældende undersøgelse var baseret på - tror jeg - universitetsstuderende, der ofte har en hel del studiearbejde ved siden af. Desuden er der en hel del, der tager studielån. Får de så yderligere tilskud fra forældrene, har de en levefod, der ikke står tilbage for det, vi andre må klare os med.
Der hvor fælden så kan risikere at smække er, hvis de - grundet studiejob og fritidsinteresser - må forlænge studietiden. Og helt galt går det jo så, hvis de bliver uddannet til arbejdsløshed og så har oparbejdet en mega studiegæld!
Kære Redhack! Sug på lappen og bid din økonomiske irritation i dig i din læretid :-) Det giver en pokkers masse øvelse i at strække pengene, som kan komme dig til gode mange gange fremover :-)Men jeg kan sagtens forstå din frustration over, at man kan være på bistand, gå derhjemme og have flere penge mellem hænderne end du har. Men det er nok en helt anden diskussion!
Held og lykke med din uddannelse. Og husk, at jo bedre du kommer ud af den (karaktermæssigt) jo mere hæver du markedsværdien - ikke mindst, hvis du vil læse videre! Så klø frisk på :-)
tilføjet af

Dagens Danmark

Jeg har stået i lige præcis den samme situation som dig. Har også været i lærer med omkring de der 5500 efter skat, og har heller aldrig fået noget hjælp af familie eller andet. Og heller ikke tid og overskud til mere arbejde, for det var faktisk arbejde på lige fod med dem i firmaet.
Men jeg synes det er en forkert tankegang du tænker om understøttelse at de får flere penge.
Jeg er selv i den kedelig situation at stå uden arbejde efter lang uddannelse, og er nu på dagpenge. Det er så heldigvis den højeste, men det kunne ligeså godt have været den laveste, hvis jeg var blevet fyret lige efter endt elevtid. Der er rigtig rigtig mange der går ledige i min branche, så jeg håber for dig at det ikke er den branche du er havnet i, for så vil jeg andbefale dig at skifte branche, hvis du vil være sikker på ikke at ende som ledig.
Folk havner ikke på understøttelse for sjovt, og 7500 kr er ikke mange penge. Du skal også tænke på at dem som måske havner der ofte også nok har andre udgifter end lige dem man har som ung under uddannelse. Man kan have fået sig en gæld i banken som altså skal afdrages, man kan måske ha fået børn osv. Hvis dette er tilfældet ja så havner de faktisk på mindre end hva du har til dig selv om måneden,, og så er der ikke plads til caféliv og gå i byen m.m, som du muligvis finder penge til under alle omstændigheder.
Det er totalt luksus at have bil!!!!! der er sgu mange der drømmer om en bil, så det skal du da lige vide.
Og ja jeg har da oplevet de studerende der får fra far og mor. Og har også oplevet at en både havde ny bil og bolig på 60 km2 på en SU, og alligevel beklagede sig. (en af dem der måske lige er forkælet nok) sådan noget kan sætte ens pis i kog!!! Men eller synes jeg da det er kanon at de får hjælp og støtte hjemmefra. Det er sgu heldigt at de har sådan en gevinst, og de havner nok også gældsfri ud af deres uddannelse m.m. Får en nemmere start på voksenlivet. Vi andre må så tage den lidt hårdere vej. Om det gør os stærkere, nej det tror jeg sgu ikke. Vi havner bare før i gæld og pengeproblemer end de gør. Dette kan man da ikke lade være at misunde, og ønske selv at man en dag kan hjælpe sine egne børn til at det hele ikke skal være for surt, og være en del af den ungdom som der nu engang er i dagens danmark.
En hilsen fra Sine
tilføjet af

Tudefjæs?

En del af problemet er vel, at du sammenligner dig selv og din situation med andre og deres situationer, ikke?
Hvis du kun tager udgangspunkt i dig selv, om du er glad for, hvad du end foretager dig, kan klare dig, og kan se dig selv i øjnene, så er den kage vel i ovnen.
Her i landet må ingen have det bedre end andre, virker det sommetider som om. Hvis en eller anden er blevet rig ved f.eks. at skabe gode forretninger har han/hun været "heldig". Ikke dygtig, men "heldig".
Nu skal det siges, at jeg har røven fuld af penge, så jeg kan jo sagtens sludre. Men penge er jo ikke alt. Hvilket så igen er en sandhed med modifikationer. :)
Men du? Hvis du arbejder godt, får du det godt. Hvis du gider tjene penge, masser af penge, så ER de der.
Men tør du? For hvis du gør, så er du ikke dygtig. Men "heldig". Tør du være "heldig"?
tilføjet af

Lige til

Man går ikke ud fra at en elev/lærling har så mange udgifter som en udlært, det vil du også finde ud når du bliver lidt ældre.
Hvorvidt du er lige så god til dit arbejde som en udlært det kan jeg ikke vurdere, men det er meget sjældent at elev er bedre en læren.
tilføjet af

re: redhack

Jeg er bestemt ikke enig med avisoverskriften. Hvordan præcis de har regnet sig frem til konklusionen at studerende i Danmark lever rigt ved jeg ikke.
Isoleret set ift. Danmark, er SU jo ikke noget man kan leve i luksus med. Jeg får hjemmeboenede SU på knap 2200 kr, og det rækker ikke langt. Der er bøger på min studie der enkeltvis koster mere end kr 2200!
Globalt set, tror jeg danske studerende har det bedre ift lande hvor man selv betaler for sine studier (det er ikke unormalt at medicinstuderende i USA betaler kr 80.000 per halve år!).
Jeg brokker mig ikke over at få for lidt penge af staten, men så godt at grænsen for hvor meget man må arbejde ved siden af SU steg noget mere.
tilføjet af

Jeg har hentet kiks til os..

En af mine bedste venner har lige droppet hans uddannelse som it-supporter, og vil nu gå ½år og vente på at han kan komme i militæret.
Han fik ca. 5500 kr efter skat da han gik i skole, men nu får han 7500 kr.
Han mener at han har brug for at holde en pause med uddannelsen i et stykke tid..
Efter han er stoppet med uddannelsen, så er han nu flyttet til en større lejlighed, og har købt en scooter.
Jeg syntes det er snyd at han lige pludselig kan holde en pause med uddannelsen, og så flytte til en større lejlighed og købe scooter?
Jeg sammenligner ikke mig selv med andres situation.
Jeg sammenligner folk som er ved at tage uddannelse, og dem som ikke arbejder og er på bistand.
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
tilføjet af

Arbejde ved siden af..

Det er ikke muligt for alle at få tid til at arbejde ved siden af deres uddannelse..
Jeg får min læreløn på ca 5500 kr efter skat..
jeg arbejder 37 timer om ugen, så der er ikke tid til arbejde ved siden af..
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
tilføjet af

37 timer om ugen = dovenskab ??

Jeg er en første års lærling og får omkring 6000 udbetalt om måneden + 2000 i kørselsgodtgørelse, da jeg kører fra københavn til kalundborg hver dag i egen bil. Derudover arbejder jeg HVER fredag (efter arbejde) og lørdag. Det bliver til omkring 55 timer om ugen, og det brokker jeg mig sgu da ikke over. Idag er jeg kørt hjemmefra kl. 5.15 og regner først med at være hjemme kl. 21. Jeg har ikke mange penge, MEN jeg mangler heller ikke noget. Så hvis man vil ha det til at løbe rundt mens man er under uddannelse kan det sagtens lade sig gøre, HVIS MAN BARE GIDER LETTE RØVEN !!!
tilføjet af

Nej hvor er det synd for dig

DU må virkelig være ssej, hvis vi bare alle sammen kunne det wow.
Luk da røven din store skovl. Find dig dog noget andet at lave så.
Og lad være med at lukke sådan en gang blå lort ud en anden gang
tilføjet af

hmmm

Jeg kan sagtens følge dig i diskutionen omkring su/bistand. Det er lettere for mange at lade være med at tage en uddannelse fordi de kan risikere at stå i den situation at de ikke har råd til huslejen.
Meeen... med hensyn til de heldige studerende der får støtte fra forældrende så kan jeg nu kun sige "tillykke", og gid det var mig, for mit budget er til tider meget stramt!!!
tilføjet af

Dovenskab... Nej

Jeg skal på hver et tidspunkt af døgnet være klar til at tage på arbejde hvis noget går galt.. Om det så er kl. 3 om natten så spilder det ingen role...
Der er her også tale om skiftende arbejdstider. Jeg har ofte arbejdet til kl 22, og til tider over midnat.
Så jeg ser ikke nogen mulighed for at få en ordenligt arbejde ved siden af..
Og he he... Damm du har ikke megen fritid hva...
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
tilføjet af

Ja, det er helt galt...

Jeg kan dog kun grine af dit indlæg...
Jeg har i det mindste lært at opføre mig pænt..
Så hyg dig med dit sølle/kedelige liv. Med den holdning du har, så bliver du aldrig til noget...
Forsat god dag du.
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
tilføjet af

nu er "problemet" bare....

... at du ikke er studerende. SU er jo ikke noget man kan leve og forbruge af, med mindre det meget spartansk, - et godt tilskud ja vist, det er det da. Men hvis du er 15 - 16 stykker og går i gymnasiet, bor hjemme, har lidt svært ved lektierne og de tager meget tid, så er ikke megen tid til job, så man har til nogle af de forbrugsting man ønsker. Ja siger hermed ikke at det ikek kan lade sig gøre, det sker jo hverdag, - men alligevel.
At det så er et problem, at nogle bare låner 100.000 på ti minutter ,og bare bruger af dem, - får tiltusket sig et "afgiftsfrit" lån uden at have nogen mulighed for at vide om man kan betale det tilbage, er et problem helt sikkert.
Du har "trodsalt" en indtjening (stor som lille) ved den opgave, du skal udyfylde/udføre. Og det er jo kun godt, du kan holde dig ved penge (og lyder det til, ved økonomisk "overskud" unde at låne til forbrug)...
Hvis jeg må være nysgerrig, hvad beskæfter du dig med, hvad er sådan specielt job du må have siden du transportere dig derud? Nu jeg selv kommer fra egnen vil mit gæt være eller andet specielt job på statiol eller måske kobbersmed?
tilføjet af

btw

så skal man passe på ikke at gøre det til et problem, at nogle unge studerende har den økonomiske baggrund, (forældre, opsparing, hvad det nu ellers kunne være), til at udnytte at kunne have en højere levestandard. De skal jo ikke vige tilbage, bare fordi nogle syntes det er unfair.
Er mit synspunkt.
tilføjet af

Problemet...

Du kan først få SU når du er fyldt 18 år... :)
Mange låner penge ja, og det er bestemt ikke altid lige fornuftigt..
Jeg har ikke overskud lige nu... Skylder ca. 60.000 kr.
Hvilket jeg ikke har råd til at betale tilbage før jeg er færdig med uddannelsen.
Jeg er ved at uddanne mig til It-supporter, og vi er nød til at sørge for at vores servere altid kører ude på arbejdet.
Jeg vil gætte på at det koster ca. ½ million kr. om dagen i tabte arbejdstimer hvis vores maskiner ikke kører.
Vi har et lønsystem som bliver brugt at mange store virksomhedder rundt om i Danmark. Jeg kan desværre ikke udtale mig nærmere om det.
Da vi har forskellige afdelinger rundt om i landet, så er jeg også ned til at have en fornuftig bil så jeg kan køre rundt til de forskellige steder.
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.