158tilføjet af

Nul lektier efter skole......er det OK?

Hej Solfolk [s]
Der har denne uge været en del skriverier i Nyhedsavisen om skolelektier. En del eksperter og lærere mener ikke at skolelektier gavner børnenes indlæring.
Hvad mener i?
Det er børnefamilierne der har situationen indenfor rækkevidde, så vi må vel vide hvad der er bedst for vores børn.
Eller gør vi?
Rigtig god dag til alle 🙂
Løvemor
tilføjet af

Os contra "eksperter"

Min svigermor mener ikke det er nødvendigt at skifte en karklud hver dag, selvom eksperter mener der er for mange bakterier i. Det har hun nemlig aldrig gjort og ingen er blevet syg endnu!
Jeg tror på eksperterne, der er som regel en god grund til at de netop er eksperter(forskning, erfaring).
(Ingen regler uden undtagelse.)
tilføjet af

Enig med eksperterne

Jeg er faktisk enig med eksperterne. Lignende studier har været7bliver foertaget på de gymnasiale og videregående uddannelser. Her viser det sig også, at jo mere studieaktivitet der lægges udenfor skolerne, jo dårligere bliver resultaterne.
Mht. børnene så mener jeg også at det stresser dem mere end det gavner dem. Mængden af lektier kan i perioder være ganske stor og hvis barnet eksempelvis har indlæringsvanskeligheder kan det være ødelæggende for dem, at de også skal slås med det i fritiden. Især i de tilfælde hvor forældrende ikke kan hjælpe dem (jeg er f.eks. hjernedød til matematik og vil ikke kunne hjælpe min datter senere hen, fordi jeg ikke forstår det) er det en kæmpe belastning både for barnet og familien i øvrigt.
Derudover mener jeg også at man skal tænke over hvor barnet er rent psykologisk. Et barn i 7-8 års alderen har altså brug for at lave andre ting, brænde energi af, lege og være barn i mange timer hver dag, uden at der stilles krav til deres "arbejdsindsats".
Jeg synes det er forkert at man er så forhippet på at pace børnene frem til en tidlig uddannelse og tidlig karriere at man allerede på folkeskoleniveau optager deres fritid.
At læse lektier kan også være ganske fustrerende hvis man ikke kan forstå/lave opgaverne. I så tilfælde er der jo sjældent nogen at spørge medmindre forældrende kan hjælpe, og det kan jo også være forklaringen på at mange børn slet ikke får lavet alt hvad de får for.
tilføjet af

Lektier...

Jeg tror ikke, at lektier nødvendigvis er af det gode og har en reel berettigelse...
Jeg har selv arbejdet som lærer og har kæmpet flere kampe med kolleger om holdningen til lektier...
For nogle er det en automatik, at der skal være lektier for - uden nogen dybere argumentation - "de har godt af at øve sig hjemme", "så kan forældrene følge med i, hvad de laver"..
Hvis lektier skal have en berettigelse, så skal der være et pædagogisk argument og ikke bare "at sådan gør man"...
Noget hjemmearbejde er jeg sikker på er sundt, fordi børnene er væk fra skolelarmen og har mulighed for hjemme at skabe sit eget univers.
Det kan også være sundt, at nyt stof lige har ligget og ulmet lidt og så kan komme frem igen derhjemme. Rutine. Ligesom skriftlige opgaver må ses som et must som hjemmearbejde...
MEN mange børn "hænger ud" i SFO, idræt mv til langt ud på eftermiddagen, så energien til lektierne kan ligge på en lillefingernegl.
Jeg er ikke enig i, at det nødvendigvis er børnefamilierne, som må vide, hvad der er bedst for barnet..
Der er vel en grund til at man uddanner sig som lærer 4 år på seminarierne eller hva'??
tilføjet af

Karklude......

Nu hader jeg daggamle karklude, hvorfor de bliver skiftet dagligt.
Jeg tror faktisk eksperterne har ret. Jeg kan slet ikke se hvad det gavner, at ungerne skal sidde og rive sig i håret over nogle + og - stykker, som de ligesågodt kunne lave i skoletiden.
Løvemor
tilføjet af

Nu tager du det......

meget bogstavligt 🙂
Selvfølgelig ved lærere og eksperter også hvad der er godt for vores børn. Men i det daglige kan man jo se hvad det gør ved ens børn, når de har nogle lektier, som kan være svære at lave, fordi mor eller far ikke har indlært det på samme måde som man gør idag!
Jeg synes til gengæld som du, at projektarbejde er en fin øvelse, da det jo er hvad de kommer til at opleve i fremtiden.
Løvemor
tilføjet af

Arbejdet med hjem

Når voksne går hjem efter at have været på arbejdet, så er det de fleste der tager arbejdet med hjem. Ergo synes jeg heller ikke at børnene skal tage arbejdet med hjem. Jeg synes at de skal have tid til at være børn og lege med deres kammerater
tilføjet af

Øvelse gør mester.

Hvis man vil lære noget, så skal man øve sig hver dag. Det gælder både læsning/skrivning, matematik, violinspil og andet. Man kan faktisk komme ret langt ved at øve sig godt i bare 10 minutter hver dag. Denne øven sig kan lige så godt finde sted i skolen som i hjemmet, så hvis det er nødvendigt at give lektier for, så må det være fordi børnene ikke får øvet sig godt mens de er i skole. Jeg er selv noget forundret over, så meget tid der bliver brugt (på min søns skole) på indlæringsrammerne, altså på at de skal sidde stille, række hånden op, vente, osv. i forhold til hvor lidt de får lært. Min søn kan godt lide at gå i skole, men han siger, at han ikke lærer noget dér. Måske er det derfor, lærerne finder det nødvendigt at give lektier for.
tilføjet af

ja enig !

Kunne ikke være mere enig.
Børn skal have tid til at være børn, og lege, der bliver hurtigt nok sat utrolig store krav til dem, når de når op i teenage alderen.
Da vi lige er flyttet på landet, har min datter lige flyttet skole. Hun går i 2 klasse - og jeg er faktisk chokeret, så meget så jeg har haft ringet til hendes matematik lærer for at høre om det kunne være rigtigt hvad min datter fortalte, og kæmpede med hver dag.
De har TRE sider matematik for, HVER dag. Og ofte er der rubrikker med 12 + stykker, 12 - stykker, 12 * stykker, og 12 dividere stykker PR RUBRIK - der kan være en del rubrikker, på en a4 side. Det er store tal, de er igang med, og hun bruger daglig ca 2,5 - 3 timer på lektier.

De har desuden 1 dansk stil pr uge, på 4 sider + alm dansk lektier, som staveord, læsning m.m
Jeg synes det er alt alt for meget, min datter kæmper som en gal, de regner på en helt anden måde end på hendes gamle skole, så ud over de mange lektier, har hun haft 10 hjælpe timer med ekstra lektier for at lærer deres nye systemer, som hendes regne lærer selv betegner som meget svært.
Hun går til spejder 1 gang om ugen - vil så gerne gå til håndbold også, hvilket jeg synes er en rigtig god ide´ ( nye kammerater, og god motion ) med da de træner 2 gange om ugen, synes jeg det bliver for meget, når hun har alt det skole arbejde - jeg er simpelthen bange for hun bliver hamrende stresset.
Ayla
tilføjet af

Det er da alt.....

for mange lektier. Du må virkelig få talt med den lære. Det kan ikke være menigen at hun skal sidde og tærske lektier i SÅ lang tid.
Hun risikerer at knække på den slags - altså din datter.
Løvemor
tilføjet af

Måske......

er din søn på et forkert klassetrin?
Hvis han ikke lærer nok, kunne det skyldes at han er forud for sin klasse. Det ses faktisk ret ofte, at børn springer et trin eller to over.
Løvemor
tilføjet af

ja Løvemor

det er jeg nemlig også bange for hun gør - og jeg synes bare ikke det kan være rigtigt.
Tre timer er mere end jeg brugte i gymnasiet - og ja jeg lavede mine lektier :)
Jeg har snakket med de forældrer vi kender fra klasse kammeraterene, og de synes også der gives meget hjemme arbejde for, men lærern er dygtig og sød, og klassen og skolen er helt fantastisk.
Og det er jo dejligt - det er en lille skole, hvor alle kender alle og passer på hinanden, min datter STOR trives :)
Bare der ikke var alle de lektier - henter hende fra skolen idag, og tager en snak med læren.
Kan i have en dejlig weekend, dig og din smukke datter :)
Ayla
tilføjet af

Øvelse i selvstændighed og disponering hjemme

Hej løvemor
Jeg vil gå de såkaldte "eksperter" imod. Jeg arbejder (studerer) selv dagligt blandt eksperter, lektorer, ph.d'ere og professorer og har derfor ikke blind autoritetstro overfor disse, da jeg har rigtig mange eksempler på, at de ikke står med den endegyldige og eneste sandhed.
Selv mener jeg, at det, at ungerne får et betroet arbejde at tage med hjem vil hjælpe dem umådeligt meget i fremtiden, når de selv skal læse videre. Jeg vil påstå, at en stor hovedpart af videregående uddannelser kræver, at man har udviklet evnen til at arbejde selvstændigt og disponere tiden derhjemme.
Jo før, man har udviklet selvstændighed, jo bedre, vil jeg mene.
Hvis lærerne gennem elevens tid i folkeskolen hele tiden er der til at disponere elevens tid, så frygter jeg, at pågældende elever får nogle rigtig hårde slag senere i livet.
Men jeg har fornemmelsen, at initiativet primært er taget, fordi man bøjer sig for svage børnefamilier, hvor alt er kaos, derhjemme. Og der kan jeg godt se, at det er en styrke for pågældende svage elever, at jo mere de er i skolen, jo mere lærer de. Det er bare uheldigt, at det skal have indflydelse på hele skoleklassen.
hilsen
stud.fyr
tilføjet af

Jeg kan jo kun tage..

udgangspkt i det, du skriver ;-)
I gamle dage, da du og jeg var børn, da var der ikke nær så meget "uden-oms-larm" at forholde sig til (skal ikke forståes derhen, at jeg synes al "uden-oms-larm" er af det dårlige)..
Jeg kom hjem fra skole ca. kl 14 HVER dag og havde resten af dagen til rådighed til hjemlige pligter, leg og lektier. Jeg gik til sport én gang om ugen og kamp én-to gange om ugen..
Der var ganske enkelt mere ro og tid end i de fleste hjem i dag, og der var plads, tid og energi til lektier...
I dag kommer mange børn hjem på lige fod med deres forældre altså klokken 16-17, skal måske til sport og har brugt meget energi i fritidstilbud. Altsammen meget godt - MEN hvor er energien til lektier??
Derfor skal man som lærer/skole overveje kraftigt, hvor stor effekten er af at give lektier for, da de tit bliver en pest i familien..
Desværre er der en tendens til at vi skal være så kloge så hurtigt som muligt, så der skal "fyldes" noget på. Og som en tidligere kollega sagde: "DET KAN vi altså ikke nå i skoletiden!"
Spørgsmålet er bare om effekten af lektierne er så stor, når energien omkring dem ofte er negativ...
Jeg kunne holde et laaaaangt foredrag om emnet og folkeskolen generelt - det fritager jeg jer for ;-)
Men der er en grund til, at jeg har forladt dette system....Det ødelægger ganske enkelt mange af børnenes potentialer.... :-((
tilføjet af

Ved ikke lige...

hvor jeg skrev noget om projektarbejde..
MEN ---- MERE af det - det er her det rykker - både for børn og voksne...
tilføjet af

Tusind tak......

Så håber jeg ikke at i får for mange lektier med hjem idag, når nu vejret bliver til strandtur hele weekenden.
Så...i lige måde
Løvemor[s]
tilføjet af

Man skal ikke...

lave hjemmearbejde 2-3 timer i 2. klasse :-(
Desværre er der nogle der tror, at vi skal nå en hel masse og dermed glemmer børnenes behov for at være BØRN.
Lærerne ligger desværre under for de krav der stilles af nye tests mv.. Det giver en unødig nervøsitet for, at man ikke når det man skal. Skolen er desværre på vej tilbage til alt for meget boglighed og hoved. Perioden med fokus på kropslighed, tror jeg, desværre bliver en parantes...
tilføjet af

Kan kun give..

dig evig ret....
tilføjet af

en studerendes mening

Jeg er godt nok ikke enig med de eksperter! Jeg er selv studerende (3. år på handelsgym.) og jeg har lært meget ved at lave mine lektier. Hvis ikke vi skulle lave lektier, ville konsekvensen så være at gå dobbelt så meget i skole? eller hvordan skulle man kunne nå at komme hele pensum igennem?? Lektier består jo ofte af øvelser og opgaver som så bliver gennemgået i klassen. Det er da helt klart godt at man bliver trænet i at arbejde selvstændigt samtidig med at man derhjemme kan arbejde under de forhold der er bedst for en selv. Jeg mener at der til tider kan komme for mange lektier, så man mister arbejdsglæden fordi man ikke kan finde ud af det og ikke kan overskue så meget, men lektier giver dig jo mulighed for at prøve selv og derefter kan man jo altid få det gennemgået i skolen for at få bedre forståelse?
jeg forstår bare ikke at i kan sige at børn ikke lærer noget af lektier..
tilføjet af

Måske ...

hele opfattelsen af "læring" trænger til at blive set efter i sømmene.
Der er en tendens til, at bare man bruger mere tid, så bliver man klogere. Så enkelt er det desværre ikke.
Vi skal have flere timer, så bliver børnene bedre til matematik f.eks. NEJ, hvis det er de samme gamle værktøjer, der bliver brugt, så kan resultatet måske blive stik modsat...
KREATIVITET ind i skolen i ALLE fag... Ikke at vi skal sidde og klippe klistre, MEN fagene skal gøres interessante og nærværende for børnene, så skal de nok være der, og så er de ikke til at jage hjem (taler af erfaring).
Problemet er, at tendensen i folkeskolen er, at man går tilbage til det man i gamle dage kaldte "tankpasserpædagogik" - der skal hældes noget på. Hvis vi vil have dygtige selvstændige og kreative børn (sidenhen studerende) så skal der arbejdes meget mere med projektarbejde og "gartnerpædagogik" (jorden graves, gødes og vandes, så vokser planterne (børnene) til store smukke eksemplarer)
Folkeskolen er godt igang med at degenerere.
Det kan kun være et spørgsmål om tid før der kommer et nyt studenter/elevoprør....
tilføjet af

men det har vi jo..

projekterne til!
altså en af grundene til man har projekter allerede i folkskolen er jo netop for at børnene kan lære at udføre en opgave selv. og selv finde ud af hvor meget tid det er nødvendigt at bruge på den. og det er da også typisk man arbejder hårdere når man er i gang med en opgave fremfor når man har almindelig lærestyret undervisning.
Så der er taget højde for selvstændige arbejdsopgaver i Folkeskolen, der netop er rettet mod at eleverne skal få en fornemmelse af hvad der venter dem på en videregående uddannelse.
tilføjet af

Det er ikke mit......

indtryk. At tanken er at børn slet ikke skal have lektier for. Jeg tror det er al den terperi. - Og jeg må da indrømme, at jeg synes det er lidt spild af tid, når Løveungen har 10 gangestykker for osv.
Øvelse gør mester ja. Men er der nogen idé i at opfinde den dybe tallerken hele ti gange, når det måske var bedre at få lavet den boganmeldelse, som også skal fremlægges imorgen?
Jeg tror måske at der skulle være et bedre samarbejde mellem lærerne i de enkelte fag, så man ikke lige giver større opgaver for på samme tid!
Løvemor
tilføjet af

Kommende lærer her...

Nu sidder jeg så her.. som lærerstuderende...
Grunden til at lektier er en god ting, er at det lærer børn at tage ansvar. - Det er jo ikke bare for at være ond, at man giver lektier for, selv om nogen måske tror det... der er rent faktisk en grund.
At et barn har lektier for har betydning for barnet. Det er en del af den dannelse barnet skal igennem. Vi opdrages til at tage ansvar, og lektier kan betragtes som mange ting, bl.a. også tid hvor forældrene skal tage sig af deres barn, som i at de skal være der til at hjælpe. Nogle opfatter måske den tid som spild, og måske med for meget bøvl... Men jeg tror virkeligt at det er sundt, for et barn har godt af at for et ansvar der udvikler sig stille, i stedet for et kæmpe ansvar lige pludselig.
Forresten.. Hvordan vil i ellers øve jeres barn i at læse? I Dagens Danmark er det simpelthen umuligt at gå ned til den enkelte uden at det går ud over andre.
Problemstilling: Skal børnenes behov nedprioriteres for at de kan få mere fritid?
Der er ingen tvivl om at børn skal have lov til at være børn, og de skal have fritid til at lege i. Men det er igen også forældrenes ansvar. Jeg har været meget heldig i min opvækst, og haft forældre der sørgede for at være hjemme... Når jeg fik fri var jeg max 2 timer i sfo.. og det var altså i 2.kl... I sidste ende er det vel hvordan forældrene prioriterer...
Skal børn have lektier for? JA! - men så det passer til deres alder!!
tilføjet af

I gymnasiet..

Hej Løvemor!
jeg må nok indrømme jeg er en smule skuffet over de eksperter ikke kom frem med deres kloge teori da jeg selv gik i folkeskolen! 😉
Jeg har selv tænkt på hvor utrolig meget nemmere og behageligere det ville være at gå i skole hvis man ikke hver dag skulle sidde 2-3 timer og forberede sig. (ikke at det er alle der gør det..). men min erfaring fra gymnasiet er netop at hvis vi ikke får lektier for kan vi ikke nå at gennemgå pensum, især ikke hvis man skal have en ordentlig forståelse af lektierne. De fleste ting hænger bare bedre fast hvis amn først har læst på det derhjemme og efterfølgende får dem gennemgået i skolen.
Et andet eksempel er min historielære der tit bad os om at læse 10-15 sider til hver lektion hvorefter hun istedet for at gennnemgå dem slavisk med os gav os en uddybende viden som vi ikke ville have sagt os noget hvis vi ikke havde fået en baggrundsviden derhjemme.
jeg vil dog alligevel mene at det var en ret stor mundfuld lektier, og tit har jeg da siddet og spekuleret over hvor vidt det var umagen værd at læse. Men jeg er ret overbevist om at lektier i gymnasiet og på videregående uddannelser er nødvendige, mens det nok netop i folkeskolen bør begrænses.
et spændende indlæg! 🙂
tilføjet af

Både og

Jeg må indrømme at jeg godt kan se hvad du mener..
Men kære Letitgrow... PENGE!! Hvis jeg havde penge når jeg underviser... hvor kunne jeg lave mange ting, men det har jeg ikke!! - og der er sikkert nogle af jer der tænker "En god lærer behøver ikke andet end et kridt og en tavle..." - ja okay så... så er vi jo tilbage til det gamle! Jeg vil da meget gerne gøre mit bedste, men ligenu er resurcerne bare ikke rigtig til det, så ja vi er kreative men der er grænser for hvor meget man kan, uden materialer til det.
tilføjet af

Samarbejde

mellem lærerne! så de kordinerer den mængde lektier de hver især giver for! det er hvad min klasse har bedt om i 3 år nu! XD
tilføjet af

Pas på...

Løvemor...
At du ikke ryger i den fælde, der hedder: Jeg havde det selv svært med matematik eller syntes, det var kedeligt - det gør mit barn sikkert også...
Grunden til at man skal rene ti og ikke to, er jo at det giver rutine. Ligesom at lære at cykle og alt mulig andet...
Så Løveungen har godt af at træne grundlæggende færdigheder - med måde....
Du har MEGET ret i, at lærerne kunne blive bedre til at kommunikere med hinanden om lektier...
tilføjet af

Kære Løvemor

Det er jo faktisk meningen, at der skal ske en koordination mellem diverse lærere.
- og undskyld.. men hvis den boganmeldelse skulle være lavet i morgen... så har løveungen jo nok haft den for i meget længe?
Der er som regel en begrundelse for hvorfor de har de lektier for de har.. - og ja det kan da virke som om man skal genopfinde den dybe tallerken.. men hvad hvis det hjælper dit barn så det bliver lettere for det? eller det kan også ske Løveungen bare er rigtig matematikker og derfor egentlig ikke har behov for det, men så tænk på at der måske sidder andre fra klassen og har brug for de stykker... Alle har jo deres stærke og svage sider...
Ellers kan du jo gøre som min far... Han skrev i min kontaktbog "... har ikke lavet lektier, da der kun er 24 timer i et døgn." Ja.. måske er det bare kun min far der kan slippe af med det 😉
tilføjet af

Ansvar...

kan man lære på mange måder f.eks. ansvar for at tage opvasken, gøre rent etc.. Det behøver skolen ikke nødvendigvis at blande sig i.
Men jeg giver dig ret i, at den lille daglige dosis læsning, regning, sprog øger indlæringen
tilføjet af

Jeg er HELT....

enig...
Hvorfor tror du, at jeg forlod dette cirkus...?
Det er skam ikke dig jeg klandrer - har selv stået der. Det er den generelle holdning til, hvad undervisning er.
Alt det gode udviklingsarbejde, der blev gjort i 80'erne og 90'erne glemmer man alt om. Der skete et voldsomt skifte, da OECD fandt ud af, at det stod dårligt til med læsningen. Så var det som om, at alle gik i panik, og os som tænkte kreativt og plads til kropslighed osv. blev mast....
Man skyder sig selv i foden....
tilføjet af

Nemlig!

Jeg er også altid kommet tidlig hjem.. og tror bare det er sundere..
I dag ser man oftere hvor 1 kl. elever er i skole fra kl 8-14 for så at gå i sfo... det er da ikke helt i orden?? Jeg har tit ondt af dem, for jeg kan da godt se, hvorfor det er svært at lave lektier når man ikke har været hjemme før kl 17 og at forældrene så også er streset når de kommer hjem... nej tak da!
- og oven i ligger presset så fra folketinget og eksperterne, der mener at børnene skal lærer mere og mere... Nogle gange tænker man bare.. "Er der ingen af dem der tænker på barnet??"
tilføjet af

nej skolen behøver ikke

men vi er faktisk snart nødt til det, fordi flere og flere forældre ikke tage det ansvar til sig, det kan godt ske nogen bliver sure nu, men helt ærligt... Som lærer bruger du.. det meste af skoledagen (8-14 = 6 timer) sammen med barnet.. hvor meget bruger forældrene?
- en forældre der tager ansvar.. men kun har det ansvar reelt fra kl 17-20 eller hvornår barnet skal i seng... tja... plus at der skal laves aftensmad, rengøring bagefter... nej nej nej... tingene har ændret sig, og i en dejlig virkelighed ligger ansvaret/opdragelsen hos forældrene... men lige nu? Ikke altid at forældrene tager det ansvar på sig.
tilføjet af

Prøver

Nu er jeg jo "kun" ved at læse til lærer...
Men helt ærlig... Når jeg er i praktik, så prøver jeg alt hvad jeg kan for at bruge kreativiteten, - og det lykkes da, men det er bare slet ikke så let... - hvilket jeg tror folk glemmer...
Uden penge når man bare ikke så langt...
tilføjet af

Visse vasse

børn kan lige så godt lære at tage et ansvar ved at gå til idræt, og samtidig lærer de at begå sig socialt. Lektier er et levn fra den sorte skole
tilføjet af

Hvor er du plat

at høre på. Har DU barnet i alle timerne hver dag, sidendu kan tillade dig at generalisere som du gør. Du har ingen anelse om hvor meget jeg eller andre ersammen med vores børn, men det du lige har skrevet er meget brugt at sige blandt lærere, så får de hermed en mulighed for at pudse deres glorie. De skulle hellere se at lære ungerne noget i stedet for at gå så meget op i hvor meget forældrene er sammen med deres børn.
tilføjet af

Jeg giver dig

fuldstændig ret. Ifølge mange børn er det dødkedeligt at gå i skole, og det behøver det ikke at være.
tilføjet af

Jeg var i fælden.....

Men så gik det op for mig at Løveungen faktisk er god til matematik!
På med vanten sagde jeg så, men det er jo stadig lidt kedeligt 😕
Løvemor
tilføjet af

"Terperi" er IKKE spild af tid!!

Hej Løvemor
Det er en fatal misforståelse, at gentagne øvelser med variationer er spild af tid! Jo flere gange eleverne møder den samme form for opgaver, jo bedre kommer de til at sidde. Akkurat som et godt håndværk.
Man skal selvfølgelig IKKE droppe legen fremfor "terperiet", men jeg vil vove at påstå at "terperi" er sundt og OVERHOVEDET ikke kun af "det onde". Desværre er dette efterhånden blevet gjort til tabu og "terperi" nævnes i flæng med den sorte skole, hvilket er ikke bare en stor skam, men også en fatal brøler, hvis man ikke er opmærksom på dette.
Man kan jo ikke løse det hele ved at lave ALT om til kreative opgaver, for så mister hvert fagområde helt ugrangiveligt deres kvalitet, idet børnene ikke bliver specialtrænede i de enkelte fag.
Jeg kan ivørigt heller ikke se, hvorfor der idag skal gøres MERE for at fange elevernes interesse end for 20 år siden? Den gang gik det godt, FORDI man ikke havde andet valg. Nu bliver mange elever blot fagligt dårligere ved at lave tværfagligt samarbejde FØR de har en base i fagene.
Nå, nu svarer jeg ligesåmeget "letitgrow" og "baiz", men jeg må sige, at jeg som universitetsstuderende og med mange af mine (yngre) medstuderende (jeg startede selv i en sen alder på universitetet) som mangler helt basal faglig viden. Det har vidtrækkende konsekvenser for fremtiden, hvis ikke engang de højestuddannede har den nødvendige faglige basisviden. Men dette skyldes efter min mening i vid grad "panikløsninger" og overdreven angst for "terperi" i folkeskolen.
Ellers, for at vende tilbage til dit indlæg, vil jeg give dig MEGET ret mht. det med samarbejde mellem lærerene - jeg husker da selv da jeg i en fjern fortid midt i 90erne sad i lort til halsen i 3.g med store afleveringer i både kemi, matematik, fysik, dansk og historie på én gang. Jeg kunne bande over, at jeg var nødt til at prioritere og ikke kunne nå det hele.
Mvh
Stud.fyr
tilføjet af

Heldigvis har vi en god økonomi

så jeg lige pt har valgt at gå hjemme, derfor går min datter ikke i sfo. Vi bor 2 min. gang fra skolen og hun har fri kl 12.25 4 gange om ugen og 13.10 om fredagen. Vi sætter os med lektierene når hun kommer hjem fra skole med det samme. Hun laver ofte lektier til klokken er ca havl fire om eftermiddagen, og det er dælme længe at sidde og koncenterer sig når man er 9 år gammel.
Det handler ikke altid om forælderansvar, samfundet stiller bare større og større krav til os som mennesker - vi skal være dygtigere og dygtigere.
Da jeg gik ud af gymniasiet havde jeg et gennemsnit på 9.4 - jeg var dygtig og flittig, og pavestolt, verden lå åben for mine fødder med det gennemsnit synes jeg at kunne huske.
Idag skal du have meget høje karakter for feks at søge ind som dyrelæge, får man ingen uddannelse, af den ene eller anden grund - ja så er du så godt som fortabt i vores samfund.
En skam synes jeg - livet handler så meget om hvad man kan, og hvad man laver til daglig i sit job, jobbet tillægger os så meget identitet.
Hvorfor ikke fokuserer mere på det menneskelige, hvem vi er, dem vi elsker - det er jo det der i bund og i grund er det vigtige.
Nå det er jo en anden snak :)
Min datter kommer i seng kl 20.30, er i skole fra kl 8, til halv et, og er ellers hos sin meget ansvarlige mor og far, der tager ansvar - men stadigvæk synes hun har alt for mange lektier[:|]
Ayla
tilføjet af

Nu var det....

bare et eksempel blandt mange og ja. Man skal være over dem hele tiden for at de har lavet deres ting til tiden.
Jeg har som din far, lavet nogenlunde det samme med en tidligere lære Løveungen havde på den gamle skole.
Jeg tog simpelthen ansvaret og sagde at Løveungen af gode grunde ikke havde nået hele bogen færdig. Hvorfor hun ville afleverer opgavebogen senere, så hun havde tid til at løse opgaverne ordentligt.
Løvemor
tilføjet af

Synes godt nok

også at det var lige lovlig generaliserende den udtalelse der kom før. Jeg går også hjemme,(førtidspensionist, ikke dovenskab), og er sammen med mine børn, når de ikke er til sport. Men det er ligesom om at læreren mener at man skal sidde lårene af sine børn, og være sammen hele tiden. Det er jeg samdelig uening i, for hvordan skal vi få selvstændige individer ud af dem, hvis de aldrig er på egen hånd.
tilføjet af

Det er jo netop det.....

Giv eleverne mere tid og luft til den enkelte opgave. Hvis man sidder med 5 ting der skal løses lige godt og afleveres på samme tid. Så bliver det alt sammen da noget juks.
Og jeg giver dig ret i at terperi tjener formålet at få rutine i opgaveløsning.
Løvemor
tilføjet af

Sådan er livet...

OP og NED.... ;-)
tilføjet af

Det er meget betryggende

at vide, at fremtidens lærere tænker så fornuftigt! Fortsæt blot med den tankegang 🙂
Og til mocafe: du er vist kørt fast i 70ernes frygt for "den sorte skole", det er både trist og ærgerligt, at denne tankegang sandsynligvis medfører mange af de panikløsninger fordi man er berøringsangst for alt andet end at sidde i rundkreds og sige "hvad synes du selv?" til eleverne!
Men med Baiz står nu endelig en ny genneration, som heldigvis ikke tabubelægger det faktum at "Übung macht dem Meister". Dejligt, for det er det, der skal til langt henad vejen. Og der er ingen, der siger, at det ikke kan være sjovt! For det bliver som regel helt automatisk sjovt, når man selv dykker dybere ind i det pågældende fagområde.
Mvh
Stud.fyr
tilføjet af

Typisk kommentar...

at lærerne "bare" skal se at lære børnene noget......
Hvis du vidste, hvor meget uden-oms-arbejde der er i forbindelse med lærerjobbet....!
Og så er der en tendens til, at det er tilladt at skyde fra hoften, så snart der stilles krav til hjem og forældre...
Forkæletheden vil ingen ende tage....
tilføjet af

:-)

Det kommer selvfølgelig an på forældrene.. Men hvis det ikke sker for tit, synes jeg faktisk det er i orden.
tilføjet af

Hvad er det for

en forkælethed du taler om? Hvor har jeg givet udtryk for forkælethed? Typisk kommentar. ret mig hvis jeg tager fejl, men de går vel i skole for at lære noget, og alt andet lige er det vel lærerne der skal lære dem det de skal lære. Hvad er det så der er så typisk ved den kommentar? Hvad er det for nogle krav de mener at forældrene ikke honorerer? Jeg er udmærket klar over hvor meget udenoms arbejde der er ved at være skolelærer, og det er jo derfor der (ved ikke om det stadig eksisterer) er indlagt "tid til andet arbejde" Det er der man skal lave alt udenomsarbejdet, så vidt jeg er underettet
tilføjet af

Kære stud...

Det ene udelukker ikke det andet...
Terperi eller øvelse skal der til for, som du siger, at færdigheder bliver automatiseret. Og jeg giver dig ret - det har været forbundet med "fy"...
MEN det udelukker IKKE, at der godt må være større kreativitet i folkeskolen; ikke klippe-klistre men at fagene får relevans for børnene. Ligesom tværfagligheden ikke må dø, fordi man panikker i fm fagligheden.
Det er som med musik, hvis man skal lave en god improviseret solo, så skal man kunne sine skalaer og have nogle værktøjer liggende klar i hukommeren ;-)
tilføjet af

Præcis

Forældre til folkeskolebørn af idag idag er i det hele taget langt mere forkælede og utaknemmelige. Jeg husker da selv da jeg arbejdede som vikar på en folkeskole og var med til et par forældremøder, jeg må sige at jeg krummede tæer og ikke kunne sætte mig ind i disse forældres manglende empati og meget selviske krav. Der er sandelig ikke noget at sige til, at mange lærere føler sig yderst presset....dengang i 80erne var forældre trods alt mere taknemmelige...idag er det bare "mig, mig, mig" og så har skolen bare at "levere" med en uanet mængde af krav uden reel konstruktiv kritik.
tilføjet af

PS...

Så er det jo vigtigt at pointere, at folkeskolen er grundskole. Dvs. at der dannes til alle retninger af tilværelsen. Der er en tendens til, at fokusere på, at alle skal videre med en boglig uddannelse. Vi skal altså lige huske på, at vi stadig har brug for håndværkere og andre praktisk/manuelle funktioner....
tilføjet af

Meget voksent...

Ved du hvad...
Et eller andet sted undre det mig hvorfor du tager min mail så seriøs, når du nu selv synes du er en god forældre.. For hvis du synes du er det, så er det jo bare fin, og jeg kender ikke din familie så jeg dømmer dig absolut ikke.
Realiteten er nu bare en gang, at tingene har ændret sig. Børn i dag befinder sig mere og mere i instutionerne... Det er trist at det skal være sådan... men det er nu det man ser. Jeg siger ikke at alle forældre er dårlige forældre slet ikke!! For det tror jeg ikke, men nogle er nu engang.
et andet faktum er, at forældre i dag bliver mere og mere voldige.. ja jeg siger ikke mere...
tilføjet af

"udenomsarbejde" ?

Med et ord som "udenomsarbejde" er det da tydeligt, at du blot anser folkeskolen for en "blackbox" hvor man putter krav ind i den ene ende og hvor der kommer glade, sunde og kloge folkeskoleelever ud i den anden ende af "samlebåndet". Suk ja, men sådan ser mange forældre jo desværre på folkeskolen idag...
tilføjet af

Taknemmelige

Hvad er det du mener at vi skal være talnemmelige over? Over at du er lærer for vores børn? Sig mig engang får du ike din løn, og har du ikke selv valgt din uddannelse. Skal du så også være taknemmelig over at få lov til at handle i supermarkedet, eller taknemmelig over at få lov at hæve penge i banken? Skal vi samtidig med at vi betaler for at vores børn kan gå i folkeskolen, så tilmed vise taknemmelighed.....Nu må du stoppe. Som forældre kan vi godt tillade os at stille visse krav til nutidens lærere, ligesom i mener i har ret til at stille krav til forældrene. Problemet i dag, er at lærerne ikke regner forældrene for noget, og det lyset ud af dit indlæg. Det er dårlig stil fra en lærer at udtale sig sådan.
tilføjet af

Hold da op

Hvor jeg dog synes dit barn er heldig med så gode forældre! Blev virkelig glad for det du skrev!
Det jeg snakker om, er at flere og flere skoler har heldagsskoler.. og det betyder undervisning fra 8-14.. hvilket jeg synes er meget lang tid..
At din datter sidder så længe med lektier.. det synes jeg godt nok er lidt meget...
Men det kommer igen også an på hvem der er lærer.. Det har stor betydning for lektierne...
Men et kæmpe smil her fra!!
tilføjet af

Er du dum

eller gider du ikke at læse indlægget jeg svarer på. Det er en lærer der kalder det for udenomsarbejde, og det kommenterer jeg på. Jeg er sgu bekymret over at du skal ud og undervise. Hold da op kvaliteten er dalet.
tilføjet af

Misforståelse

Jeg tror du har misforstået mig..
Ja jeg synes det er vigtigt at børn er sammen med deres forældre, men jeg tror også det er sundt at børn kan være alene og at de kan finde ud af at kede sig (så er det jo ikke rent faktisk at kede sig - jeg er vokset op med den der :Kun dumme børn keder sig)
Jeg angriber virkelig ikke dig, og jeg vil da sige, hvis du synes de lærere giver for meget for, så sig det dog! Sig til de lærere at du synes der er for mange lektier.
Jeg har så set lige det modsatte, hvor vi synes at læreren gav meget lektier for, men hvor forældrene ikke synes der var nok lektier...
tilføjet af

Let

Det meget let-. vi kan bare ikke blive enige...
Ud over det.. mange børn har det altså med at skifte meget rundt.. med deres aktiviteter udenfor skolen..
tilføjet af

Respekt...

er kerneordet...
Grundlæggende er respekten for lærerne faldet markant...
Ikke at jeg vil tilbage til en tid, hvor lærerens ord nærmest var lov. Men i kølvandet på den omsiggribende individuelle livsstil, så er der rigtig mange, som kun har øje for deres egen lille Benjamin.
Nu er det altså sådan, at der ofte er ca. 25 "Benjaminer" i en klasse. Der for er der visse ting, som bliver nødt til at være fælles. Og det er lige præcis her, at lærere til tider bruger oceaner af tid på at forklare sig i form af breve, møder, tlf. mm.
Det er helt fint at stille krav, når man véd, hvad man snakker om. Min erfaring er, at nogle forældre ikke ved, hvad de snakker om, men bare kræver (børnene fra blå stue er blevet voksne)...
Præcis krævementaliteten er medvirkende årsag til, at mange lærere bliver presset. Der kræves af forældre, der kræves fra ministeriet, der kræves fra OECD, kommunalbestyrelser osv...
Samtidig forventes det, at læreres telefoner nærmest er døgnåbne, og at man nærmest kan ringe om alt.
F.eks. er jeg en gang blevet ringet op midt på aftenen af en mor som lige skulle høre om ikke, det var i morgen børnene skulle have idræt -- HALLO
Ved ikke hvad din beskæftigelse er; men det er tydeligt, at du ingen indsigt har i lærerjobbet.....
tilføjet af

Mange tak

Mange tak skal du have!
Jeg tror nu engang på, at der skal være den rette mængde af Learning by doing.. og skole skal også være sjovt, men man skal lære at alt ikke bare er sjovt, at der også er seriøse ting i verden.
Ud over det, så tror jeg, at når man lærer noget, så bliver det sjovere, hvis man lærer det rigtigt. Det er fedt at se den glæde et barn viser, når der går et lys op...
tilføjet af

Ting skal prøves

mine børn går til sport og jeg har den regel at man ikke skifter rundt efter forgodtbefindende. man går mindst en sæson færdig, for man får ikke lov at skifte til noget andet midt i en sæson. jeg mener at sport er en god måde til at lære ansvarlighed. Der står et hold og venter på dig, så du kan ikke bare blive væk.
tilføjet af

Jeg er enig

i at respekt skal der til, men den skal altså gå begge veje. Der er milevid forskel på respekt og teknemmelighed. Jeg har aldrig arbejdet som lærer, men har været i henholdsvis vuggestue og børnehave i mere end 10 år, men det jo nogle år siden. Du skal huske på at respekt ikke er noget man kan forlange, men noget man skal gøre sig fortjent til, både lærere og forældre, og ikke mindst børnene.
tilføjet af

Jeg kaldte...

Det arbejde som ligger uden for undervisningen for udenomsarbejde, fordi det ofte er sådan, at mange forbinder lærerjobbet med, at vi "bare" underviser...
DER ER altså meget andet at forholde sig til. Det kaldte jeg så for udenomsarbejde, og det skulle ikke forståes som en nedgørelse af, at arbejdet er der og skal gøres....Snarere en præcisering af, at lærerjobbet har mange facetter....
tilføjet af

tja...

Du har helt ret.. Respekten er ligesom forsvundet..
Jeg sidder lidt overrasket over at et voksent menneske kan svare som indlægget før dig...
Forældre... Der er mange ting at sige. Faktum er at de bliver værre og værre over for læreren... Men faktum er også, at der findes fantastiske forældre ude i Danmark. Jeg har mødt nogle virkelig fantastiske, men jeg har bare også mødt det modsatte.
det er trist du er så vred.
Der skal være et samarbejde... Mellem lærer og forældre. Den bedste måde for barnet er, hvis forældrene bakker op om læreren, ved bl.a. at se nødvendigheden i at der er nogle lektier til barnet.
tilføjet af

Hak i tuden

det er da ikke nedgørende at du kalder udenomsarbejde, men det var helt i orden at du brugte ordet, men da jeg efterfølgende brugte det, så var det lige pludselig ikke i orden. Et meget godt eksempel på at forældrene ikke skal tro at de er noget, og at de ved noget.....Nu var det jo ikke dig der kommenterede det, så du skal ikke have et hak i tuden af mig, for dybest set er vi meget eninge i dette spørgsmål, indtil videre.
tilføjet af

Mener du dermed

at man skal være taknemelig over for lærerne??
tilføjet af

godt

Jeg synes det er godt du har den regel.. Andet er der ikke rigtigt at sige... Af en eller grund føler du vist at jeg angriber dig... - og selvfølgelig hvis du synes det rammer lige dig så.. men hvis du selv synes du er en god forældre.. hvorfor bliver du så vred?
Det er fint du lærer dem ansvarlighed gennem sport.. men jeg tror igen bare at det er sundt at der også kommer lektier fra skolen.
tilføjet af

Ikke enig...

Jeg mener godt, at man kan forlange en grundlæggende respekt.
Som barn havde jeg en grundlæggende respekt for de voksne.
At man skal gøre sig fortjent til respekten kan jeg godt følge på sin vis. Men udgangspunktet mener jeg skal være, at vi respekterer hinanden som individer og respekterer, at vi hver især har noget at byde på..
Nogle mennesker har det udgangspunkt, at de har ret til det modsatte er bevist. Det kan jeg ikke arbejde med...
tilføjet af

åhhh

Taknemmelige over for læreren? Ja ligesom jeg som lærer er taknemmelig over at forældrene (dem der gør det) er gode forældre.
Det handler (som tidligere nævnt) om en gensidig respekt.
tilføjet af

Enig..

Nemlig
tilføjet af

Ville du

både som forælder og barn kunne respektere en lærer på ca. 60 år som siger: Jeg er kræftæde mig så træt af dig din møgunge. Du humper fandeme rundt som en skide invalid.....Sagt til min 12 årige datter fordi hun havde ondt i hoften og ikke kunne være med til gymnastik. Ville du acceptere at samme lærer tager fat i dit barns arme og skubber hende ind i et jern hegn med ryggen, flere gange. samme barn får ALTID til skole hjem samtaler de bedste ord med på vejne. God kammerat, meget dygtig, meget sød. Hvordan kan det sammenholdes med det der sker i hverdagen....Sådan en lærer kan jeg som forælder ike acceptere og slet ikke respektere....Og sproget jeg har gengivet, er det rigtige ord for ord, for flere forældre har kontaktet mig og sagt at deres børn var dybt rystede..
tilføjet af

Hvad mener du..

"Det er trist du er så vred"
Jeg er ikke vred.... Jeg er ovenud lykkelig over, at jeg har taget konsekvensen og stoppet i folkeskolen. Der er simpelthen for lavt til loftet....
Topstyringen er simpelthen for meget....
Det er ikke at være vred - det er at være afklaret...;-)))

Nu vil jeg bruge resten af mit liv på at give fra mig ude i "virkeligheden"....
tilføjet af

okay

Nu er du vist lige..
prøv lige at høre her.. Det er simpelthen ikke i orden at behandle et andet menneske sådan, men prøv da lige??? Tror du virkelig selv at alle lærere er sådan??
tilføjet af

Jeg følger ikke....

Hvori består det relevante for debatten med det du kommenterer?
Løvemor
tilføjet af

Undskyld..

Den var ikke lige rettet mod dig :-) sorry
tilføjet af

Brådne kar

nej jeg tror da ikke at alle lærere er sådan, heldigvis da, men dem der er ødelægger det for jer andre. Sådan er det alle steder i livet, et dårligt æble i kassen, fordærver hele kassen. Vi har skam også gode og dygtige lærere på den skole de går på, det er helt sikkert. Lærere der følger med tiden.
tilføjet af

NEJ.....

det kan jeg ikke respektere!!!!
Håber da at du har taget til genmæle overfor vedkommende og evt. skolelederen....
Sådan taler/handler man ikke...
Men desværre kender jeg godt typen...
tilføjet af

Jeg er enig.....

Børn lærer at tage ansvar hele tiden. Da ikke kun ved lektiernes hjælp.
Ved at være en del af etteam i deres fritid, er de med til at lære omsorg for hinanden og tager ansvar for hinanden.
Så den holder ikke.
Løvemor
tilføjet af

Jeg mener

lærer løveungen og min datter ikke om ansvarlighed ved at fodre og pleje hesten? Det er da pænt ansvarligt. Min datter er frivillig dyreven på internatet, og det er sgu da ansvarlighed der vil noget.....Tror at vi er enige
tilføjet af

øhm..

Synes det ligesom kommer ud fra debatten.. Lektier er med til at give barnet følelsen af ansvar.
Lærer og forældre skal sammen (forhåbentlig primært forældrene) hjælpe barnet til den dannelse, hvori ansvar er en naturlig del af.
Desværre har mange forældre meget travlt, og bruger ikke så meget tid som de måske gerne ville med deres børn.. - det betyder at opdragelsen desværre mere og mere hviler på læreren, da de bruger meget tid sammen med barnet.
Så udvikling af debatten.
tilføjet af

Ledelsen svarer blot:

sådan taler den pågældende lærer ikke, og han kunne ikke finde på at tage fat i et barn. Så mener de at den er ude af verden. Har kontaktet kommunen, som siger at hvis det sker igen, skal jeg skriftlig kontakte dem, da de så skal tage kontakt til skolen og bede om en forklaring. Forklaringen vil igen være: Sådan taler den ældre herre ikke.
tilføjet af

Hej mocafe, jeg beklager

Hej mocafe
Jeg indrømmer, det er en læsefejl fra min side, jeg undskylder! Selvom jeg ikke selv skal ud at undervise, for det skal jeg ikke (jeg har været vikar i folkeskolen engang, men studerer nu til civilingeniør), så ligger udviklingen i folkeskolen og ungdomsuddannelserne mig RIGTIG meget på sinde og har stort set altid gjort det. Og slet ikke mindre nu, hvor jeg synes sammenhængskraften mellem folkeskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser og i sidste ende de faglige krav på arbejdsmarkedet falder mere og mere fra hinanden. Sådan oplever jeg det ihvertfald som snart færdig ingeniørstuderende hvor jeg har både mange kontakter til erhvervslivet på den ene side og lavere semestre på den anden side i min rolle som frivillig vejleder i enkeltfag.
Min store gruelige oplevelse er, at der mangler nogle MEGET stærkere bindeled mellem
folkeskolen <-> ungdomsuddannelserne
ungdomsuddannelserne <-> de videregående uddannelser
de videregående uddannelser <-> de faglige krav på arbejdsmarkedet.
Min helt klare opfattelse er, at langt flere folkeskoleelever får et chok, når de skal f.eks. i gymnasiet og endnu flere får et stort chok, når de skal på f.eks. civilingeniørstudiet, som jeg selv går på. Og jeg kommer måske selv til at opleve et chock når jeg skal ud på arbejdsmarkedet som ingeniør - men i det mindste er jeg forberedt på et evt. chok.
Disse chok opstær primært pga. manglende basal kunnen indenfor hver fagdisciplin, og jeg har en grum mistanke om, at det skyldes alt for meget tværfaglighed i de små klasser, hvor de efter min mening først skal have en "base" før de har noget at arbejde tværfagligt ud fra. Den anden måde er sikkert sjovest for eleverne, men jeg må sige at jeg på ingen måde har tillid til, at folkeskoleelever bliver lige så dygtige indenfor hver fagdiciplin. Hvilket er et kæmpe problem, da arbejdsmarkedet i den anden ende spørger efter endnu større ekspertise. Jeg må sige, at jeg er temmelig begymret for fremtiden angående dette.
Måske reagerer jeg også bare så kraftigt fordi jeg selv er kommende ingeniør og det her er alfa og omega at have fagdiciplinerne iorden. Der er jo mange "bløde" fagområder, hvor der er andre ting der tæller. Hvis folkeskolen har til sinde at nedprioritere at eleverne bliver hårde i hver enkel fagdiciplin, ja så tror jeg desværre at man må til at indføre gymnasier på 4 eller sågår 5 år og ingeniørstudier på 6 eller måske 7 år, bare for at være på linie med de faglige krav som de var for 5 år siden og ikke idag (hvor de er højere)...men det gør ihvertfald ikke ingeniørmangelen mindre....hvis jeg skulle se lidt subjektivt på det indenfor mit eget fagområde...
Nå, sidespring...jeg undskylder nok engang mocafe!
hilsen
Stud.fyr
tilføjet af

Mocafe

Lige præcis.. Men sådan er det jo også med forældrene..
tilføjet af

Sådan er det med alt

men der er da ingen der kan overbevise mig om at forældrene ikke bliver diskuteret livligt blandt lærerne....Har du gjort et dårligt indtryk på en lærer, så hænger du nok på den resten af skoletiden hos de fleste lærere......Lærere er nok hverken værre eller bedre end andre grupper af mennesker, de taler sammen, og står sammen.
tilføjet af

åhh..

jeg prøver igen..
Lærer og forældre skulle gerne have et fælles mål, nemlig barnets bedste, hvilket inkludere ansvar.
Barnet skal lære ansvar fra mange steder... - men en af dem er altså fra skolen.. ikke KUN fra skolen.. men bl.a. fra skolen...
tilføjet af

Vi er enige

børn skal "uddannes" i alle livets aspekter, og impulserne kommer fra alle retninger....også skolen.
tilføjet af

ja..

Vi taler sammen..selvfølgelig gør vi det.. men jeg tror bare også man tænker på hvem der har sagt det..
tilføjet af

Godt så

Det glæder mig at vi er enige!
tilføjet af

Omvendt forberedelse her :-) (lidt off-topic)

Hej April
Jeg husker stadig svagt, da jeg selv gik i gymnasiet, hvor jeg også læste uanede mængder af materiale inden undervisningen. Senere hen, hvor jeg er kommet på universitetet, har jeg fundet ud af, at det er langt nemmere, hvis man FØRST suger nyt stof til sig via forelæseren og SÅ går hjem og læser på det derefter. For må sige, at jeg selv kan have det med at læse det samme afsnit igen og igen, hvis jeg ikke forstår det. Og så er det jo rart at man har fået det store forkromede overblik ved forelæsningen FØR man selv gik igang med læsningen af samme stof 🙂
Men ok, jeg ved, at gymnasiets lærere ikke helt disponerer sådan, og at hovedreglen er, at man skal læse nyt stof FØR det bliver gennemgået. Den anden metode vil jeg dog kraftigt anbefale for hurtigere indlæring 🙂
(håber så bare, der er nogle gymnasielærerere, der læser lidt med her, hehe 😉 )
Mvh
Stud.fyr
tilføjet af

I bund og grund

er det jo vores børn det handler om, og de allerfleste vil dem det godt.
tilføjet af

Nemlig

Du har helt ret
tilføjet af

Mange tak....

Ja jeg ser forældre, folkeskolelærere og elever er fremme i skoene, så det er åbenbart et hot emne.
Jeg er heller ikke tilhænger af at man afskaffer lektierne helt. Nogle ting har man bedre af at indøve i fred derhjemme.
Jeg tror blot at det er mængden af lektier i forhold til fagene der bør ændres på.
Løvemor
tilføjet af

Hej Løvemor

Hej Løvemor
Har du indtrykket af, at mængden af lektier er steget ift. da du selv gik i skole?
Naturligvis skal mængden af lektier være tilpasset elevens alder. F.eks. synes jeg ikke det gør noget, at man har nogle små, nemme opgaver for i 1. klasse, som kan give eleven en form for succes. Opgaverne behøver jo ikke tage længere end ½ time alt ialt.
Er eleven derimod ved at være moden og går i f.eks. 7-8 klasse, så mener jeg godt man kan forlange noget mere af eleven og begynde at stille krav til eleven. Ikke store krav i starten, men selvfølgelig lidt efter lidt.
Nu ved jeg ikke, hvor gammel løveungen er, men for nysgerrighedens skyld vil jeg da gerne spørge om hviket klassetrin og mængde af lektier, der er tale om?
mvh
Stud.fyr
tilføjet af

Tanker

Kære alle
Jeg er selv lærer og underviser en dejlig 6.klasse. Jeg har været lærer i 3 år, og jeg synes selv, jeg har oplevet en del i mit lærerjob. Jeg har med stor interesse læst alle indlæg omkring lektier, respekt, taknemmelighed, gode/dårlige forældre m.m. Jeg er meget glad for mine elever, og jeg oplever, at det er en meget stor drivkraft for dem, at de ved, de har en lærer, der kan lide dem. Hvis de har lavet noget lort, så kan de altid komme at sige det til mig, og så finder vi en løsning. Mine elever får også lektier for, der er dog ikke til hverken 3 eller 4 timers arbejde. Jeg mener, det er godt for eleverne at tage ansvar for deres hjemmearbejde. Det er måske nok at stille krav til dem, men sådan er vores samfund altså bygget op. En eller anden dag, skal de stå ansigt til ansigt med den barske virkelighed. Det skal være sådan, at man selvfølgelig starter i det små mht. lektier. Jeg tror ikke, det er smart først at starte op med lektier, når eleverne starter i gymnasiet eller på andre uddannelser, hvor der er hjemmearbejde. Vi har i en periode i min klasse lavet skuespil, hvor vi har haft mindre fokus på lektier. I den forbindelse har jeg oplevet utilfredse forældre, der mener, vi skal bruge mere tid på læsning og stavning, mens andre synes skuespillet har været alletiders. Det er bare meget svært at gøre alle tilfredse.
Jeg respekterer i høj grad mine elevers forældre. De er lige så meget med til at gøre, at deres børn er glade for at gå i skole. Jeg har dog også et par enkelte forældre, som mener, det er ok at skælde mig ud, hvis et undervisningsforløb ikke lige er tilpasset deres barn. Det kan jeg kun trække på smilebåndet af, men det er der mange lærere, der ikke kan. Der er ingen af forældrene, der går efter mig personligt, det er min profession. Når jeg er på arbejde, er jeg lærer. Og ja, jeg har også oplevet, at forældre regner med, at jeg har døgnåbent på min fastnet, men det må man så fortælle dem, at man ikke har.
Jeg synes, man skal være taknemmelig, hvis man synes, ens barn har en god lærer. Det kan godt være, man betaler for barnets skolegang, men kan man ikke være taknemmlig, selvom man har betalt for en ydelse? Jeg er eksempelvis glad for min frisør, og roser hende for hendes arbejde, og jeg får altså ikke rabat af den grund. Jeg er også glad for min bankdame, selvom jeg betaler hende for at tage sig af min økonomi.
Jeg skal have en 9. klasse op i kristendom om 14 dage. Vi har talt en del om næstekærlighed, som burde være en grundlæggende værdi for de fleste danskere. Og næstekærlighed er ikke nødvendigvis noget, vi kan betale os fra, som så mange af os fejlagtigt tror.
Jeg roser gode forældre, og siger tak for et godt samarbejde. Mine elever og forældre har min fulde respekt. Jeg ved godt, hverdagen kan være presset i mange hjem. Alle forældre gør det bedste, de kan, jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der så er bedst.
Det er en spændende debat, lidt for meget "mudderkast" på et tidspunkt efter min smag.
Hilsen Smølf
tilføjet af

Jo ser du.....

Nu taler vi 11 år og 5 klasse. Det er jo ikke kun Løveungen det drejer sig om. Og jeg synes selv, at mængden af lektier er moderat og aftaget betydeligt siden hun skiftede skole i 4 klasse.
Nu er lektierne på et niveau så hun kan følge med, og kan hun ikke det, er det fordi nogen er syltet.
Men tidligere, var det helt vildt hvad de havde for.
Et grelt eksempel er en enkgelsklærer der bad dem kreerer en kryds og tværs på engelsk. Og det var ikke bare enstavelsesord!
Hun blev smækfornærmet da så samtlige fra klassen ikke havde løst opgaven, alle fik en anmærkning med hjem. Her iblandt løveungen, hvor jeg dog havde hjulpet ungen til at løse det meste af den, men måtte give op efter 4 timer!
Det er den slags ting, som jeg synes vi er lykkeligt fri for idag. Men som sagt Løveungen er ikke det eneste barn, blot det eksempel jeg har ved hånden.[l]
Løvemor
tilføjet af

Nu skal du huske på..

at folkeskolen skal dække bredt...! Som du også selv er inde på.
Det er tydeligt at høre, at du bevæger dig i teknikermiljø.... (har selv en teknikerudd. inden lærerudd.)
Børn i de små klasser skal altså ikke terpe fagdiscipliner mhp forberedelse til erhvervslivets krav...
Vi er inde i en kernedebat her:
Er folkeskolen et uddannelsessted som forberedelse til erhvervslivet eller er det et dannelsessted som forberedelse til livet?
Jeg foretrækker det sidste, hvor arbejdslivet naturligvis er indbefattet...
Udviklingen i erhvervslivet sker alligevel så hurtigt, så vi ved ikke, hvad lille Benjamin i 1. kl. bliver udsat for, når han skal til at vælge.
Problemet er, at der er så mange, der hiver og slider i børn og forældre for at fortælle dem, hvad der er rigtigt og forkert. Her tænker jeg ikke mindst på den siddende regering, som i DEN grad skynder på, at børn og unge nærmest skal kunne fransk, før de forlader børnehaven ... ;-)
Det er grundlæggende vigtigt at holde fast i, at vores folkeskole er til for folket i AL almindelighed og IKKE til for erhvervslivet..
Derfor skal der arbejdes på - igen - at få mere kreativitet og kropslighed ind i skolens dagligdag..
Den udvikling, der i disse år er i gang, vil jeg tillade mig at kalde afvikling...
En anden problematik jeg kunne rejse i fm dit indlæg er, om man tænker i helheder eller i enkeltheder ("delheder")?
Men det hører vist en anden tråd til ....
tilføjet af

I det beskrevne tilfælde..

ville jeg anmode skoleforvaltningen om, at DE indkalder til en tjenstlig samtale med vedkommende lærer.
Jeg har desværre selv arbejdet sammen med kolleger, der gjorde brug af tilsvarende sprog i hverdagen - det hører ingen steder hjemme...
tilføjet af

Helheden :-)

Hej letitgrow
Nu skrev jeg jo med vilje heller ikke et link
folkeskolen <-> arbejdsmarkedet
For der skal naturligvis være en helhed. Men jeg mener målet er for beskedent, hvis man bruger 9 år af folkeskulen udelukkende på at forberede folkeskoleelever på "livet". Ved udgangen af en 9. klasse vil jeg mene, at man som samfundsborger kan FORVENTE at den afgående folkeskoleelev har nogle helt elementære færdigheder, så som at kunne læse, skrive og regne på et vist niveau.
Når det er sagt, så går jeg helt ind for på samme linie som dig, at der skal være plads til langt mere kreativitet i folkeskolen. Og det siger jeg ikke kun som kommende ingeniør (hvor man primært bliver betalt for opfindsomhed og kreativitet, ikke som en ekstrabonus, men en del af arbejdet), i det hele taget synes jeg Danmark her har en rigtig god tradition som jeg synes vil være sundt blot at udbygge. Men der burde være rigelig plads til kreativitet, hvis eleverne er rigtig gode til netop at læse, skrive og regne. Jeg vil sige, at sidstnævnte er en basis som gør, at børnene kan tænke mere abstrakt og på et højere niveau.
Mvh
Stud.fyr
tilføjet af

Det er da det dummeste

Min datter har også oplevet nul-lektier igennem de første mange år af sin skolegang. Ikke fordi de ikke fik lektier for, men fordi hun fik dem løst i skolen inden de fik fri. Og sad og hang det meste af timerne væk, fordi opgaverne var for lette. Det resulterede i en yderst skoletræt pige, som har pjækket det meste af 9. klasse væk. Men indtil videre set der da ud til, at hun alligevel ende med et rimeligt gennemsnit i eksamenskarakter.... på trods af at hun praktisk taget ikke har været til stede i undervisningen.
Lektier er vigtige for at få børnene til at forholde sig til, at skolen er noget der også sker hjemme. Og så skal folkeskolen snart til at forstå, at de ifølge loven skal undervise det enkelte barn på det niveau barnet befinder sig på. Som det er nu, er det laveste fællesnævner der lægger niveauet, og alt for mange børn keder sig direkte ind i skoletrætheden.
Men hurra for den socialdemokratiske tankegang: Eftersom vi ikke kan løfte de svageste op på de stærkes niveau, så kan i hvert fald tvinge de stærke ned på de svages niveau - så har vi en folkeskole der ens for alle!
Jeg havde desværre ikke råd til privatskole da min datter skulle starte i skolen. Da jeg så havde råd, var der desværre ikke plads i de omkringliggende skoler. OG en ting er helt sikker: Mine børnebørn kommer aldrig i folkeskole - jeg skal nok betale for deres privatskole, så de kan få en anstændig undervisning.
tilføjet af

Altså...

hvad handler det her om?
"jeg mener målet er for beskedent, hvis man bruger 9 år af folkeskulen udelukkende på at forberede folkeskoleelever på "livet"."
Nu må jeg altså lige "gø" en gang..;-)
Hvad ER mere vigtigt end at forberede sig på livet - ja undskyld - hvis det er FOR beskedent at stille det mål, så hører alting op!
Selvfølgelig skal de kunne læse, skrive og regne - det siger sig selv. Pas nu på du ikke ryger med i ulveflokken, som hyler over, at børnene ikke kan de grundlæggende færdigheder.
"Men der burde være rigelig plads til kreativitet, hvis eleverne er rigtig gode til netop at læse, skrive og regne. Jeg vil sige, at sidstnævnte er en basis som gør, at børnene kan tænke mere abstrakt og på et højere niveau."
Det er jeg ganske uenig i. Det er altså ikke nødvendigvis sådan tingene hænger sammen. Kreativitet er altså andet og mere end at kunne indfri erhvervslivets og regeringens drømme om at være Verdens bedste...
Nogle af de mest kreative mennesker, jeg har mødt har været ordblinde eller på anden måde haft svært ved bogligheden, men har haft en fantasi og "fanden i voldskhed" ud over det sædvanlige, har kunnet se ting fra "den skæve side".
Nu må du altså lige se ud over kanten på kassetænkeriet fra ingeniørstudiet - har selv været i teknikermiljøet, så jeg udtaler mig ikke bare ud i den blå luft.
tilføjet af

FOLK BØR LÆRE AT FORSTÅ ORDET ANSVAR

Lektier for lektiers skyld er jeg ikke tilhænger af. Men eleverne i folkeskolen skal nå en vis viden op gennem årene. De skal lære ca det samme og nå samme niveau. det er i hvertfald det vi som lærere stiler efter. og her er fællesnævneren helst de dygtige elever. Men ok. der er forskel på elevers evner.
Men vi har som lærere den tid der er.Så må vi undervisningsdiffrenciere. Men betyder det at vi kun skal hjælpe de svage elever, for de stærke kan jo?
Nej uheldigvis er det som med fodbold. de der har talent behøver ikke så meget træning som dem uden. De skal selvfølgelig vide hvordan de for eks laver straffespark. men når de ved det, er det kun deres egen træning som gør dem bedre. Træneren kan jo ikke ved at sparke for dem gøre eleven bedre.
Det korte af det lange. Lektier bør blive en indøvelse af rutine. og det er sværere for nogen børn end andre. De svage elever må derfor arbejde hårdere for at nå samme niveau.
Uretfærdigt synes nogen forældre, men sådan fungerer livet efter skolen, og ved ikke at gøre elever det klart mener jeg vi pisser på eleverne som individer og mennesker.
Det sociale er vigtigt. men des mere vi propper ind i skolen des mindre tid bliver der til det sociale i skoletiden. Men at læse en bog og regne matematik er noget man kan gøre alene. Men man kan ikke snakke alene. Forældre glemmer at elever har et stort socialt netværk på skolen og at den sport de går til måske giver dem et andet netværk. Men hvem betyder mest. Ens "arbejds kolleger" fra 1-9kl eller dem man ser 2-4 timer om ugen til en fritidsinteresse.
En lærer kan også bedre vurdere hvor en elev har problemer, når arbejdet der afleveres kun er udført af eleven selv og ikke klasse kammeraterne. Forældrehjælpkan nogle gange være en skidt ting.....
Og lærere bør selvfølgelig snakke sammen. men se ikke kun på afleveringsdatoen men se på hvornår lektierne er givet for. Kan godt se det er træls at have en stor matematik aflevering og en dansk stil for til samme dag. selvom begge opgaver blev givet til eleverne en måned før.....For aftenen før har man jo travlt så.
hilsen en lærer hvor forældre brokker sig over lektiemængden, men eleverne aflever næsten hver gang og er tilfredse med lektiemængden, da den jo er givet over tid.
Med opsamling på det hele en gang om måneden.(det er der forældre brokker sig over hvor meget eleven skal lave til store opsamlingsdag)
ps. ja der findes også dårlige lærere i dag, men mange af de lærere I forældre husker fra jeres tid er altså holdt. Støt læreren. og er I i tvivl. spørg læreren hvorfor der gives lektier for. Det bør læreren kunne svare på.
tilføjet af

Næstekærlighed.....

var et af de ord/begreber om du vil, som jeg fangede i dit fantastisk dybe og gode indlæg.
Jeg havde desværre ikke tid til at læse det helt igår. Derfor svarer jeg dig først nu.
Du er en af dem der gør en forskel. En af de mange tusinde skolelærere, som gør deres arbejde fantastisk godt. Det må være et vanskeligt men også berigende job at arbejde med andre folks børn. Så du har min fulde forståelse.
Du kunne være lære på min datters nuværende skole, der veksler de også mellem intensivt arbejde og projektuger på tværs af klasser og fag. Det synes jeg er godt og er med til at forberede dem på hvad der sker når man skal til at forsørge sig selv.
Som jeg tidligere har nævnt. Tror jeg at lektier i en vis udstrækning kan være af det gode.
Jeg oplever forskellen fra jeg var skoleelev som en utrolig afvekslende og mere fri skoledag. Forstået sådan; der var ikke noget der hed projektuger, med fordybelse i forskellige emner da jeg var barn. Det finder jeg er den helt store gevinst. Så får man ikke et chock når man skal til at læse og selv tilrettelægge sit studie, når man som det første får en større opgave der skal løses.
Så hatten af for skolelærere med næstekærlighed. Jeg kender en dal af dem [l]
Løvemor
tilføjet af

Hårde ord.....

Fra en som fralægger sig ethvert ansvar for datterens skoletræthed!
Skulle du ikke have grebet ind noget tidligere? Der er faktisk mange ting der kan lade sig gøre, hvis man tager en samtale med klasselæreren.
Din har formentlig været på et forkert klassetrin og skulle have sprunget en klasse eller to over.
Det er fejt. Og det mener jeg, at give folkeskolen, socialdemokraterne og lærerne skylden for noget du selv burde have taget hånd om fra hun gik i 0 klasse.
Meeeen hvis vi har penge så kan vi jo altid sætte vores børn i privatskole. For det løser helt sikkert ALT.
Løvemor
tilføjet af

Nu faldt....

jeg over det du sagde med fodbold!
Der tager du da grusomt fejl. Ja undskyld mig. Men hvis du har talent og flair for bolden, så er træning den eneste vej frem. Hvorfor tror du ellers elitesportsfolk, ganske unge mennesker tager sabatår fra deres uddannelse for at træne til Olympiaden eller et Europa eller verdensmesterskab?
Løvemor
tilføjet af

Giv du bare et hak i tuden...

... gør det, du er bedst til...!
tilføjet af

Sikke en gang sludder

Talent skal plejes! Og jo større talent, jo mere pleje behøver det, for at blive endnu bedre. Eller tror du, at Michael Laudrup ville være kommet dertil hvor han er, uden træning? Og selvfølgelig skal træneren se på, når sparkene øves. Hvordan kan han ellers rette det der er forkert?
Læreren skal ikke se på, når eleven løser en opgave, men læreren skal hjælpe eleven, hvis der er tvivl. Læreren skal ikke bare sige "øjeblik" og så koncenterere al sin tid om de dårligste elever.
Man kan ikke læse matematik, hvis man ikke har fået at vide hvordan regnestykket skal løses. Hvis man kunne læse sig til det hele, var undervisning jo begrænset til at lære at læse, og dermed slut!
Det ville være herligt, om folkeskolens fællesnævner er de stærkeste elever. Men det er jo desværre det modsatte der er tilfældet.
Til din orientering har jeg MANGE gange spurgt læreren hvorfor der IKKE var givet lektier for. Svaret var, er det var lektier for, men min datter havde løst dem i skoletiden. Så er det jo ikke lektier! Lektier er noget man laver uden for skoletiden.
Når jeg så har spurgt læreren hvorfor undervisningen af min datter ikke er foregået efter folkeskolelovens regler, så har de bare beklaget, at de er jo nødt til at koncentrere sig om at løfet alle elever.... men åbenbart ikke dem der er hurtige til at løse opgaven, dem behøver man ikke løfte. Det er et spørgsmål jeg aldrig har fået svar på, heller ikke fra inspektøren.
Resultatet for min datter er nu, at hun er luddoven. Hun har aldrig behøvet at arbejde for tingene, og hvorfor så gøre det. 9. klasse har så vist sig at være noget mere krævende, hvilket nu afspejles på hendes karakterer. Og gymnasiet bliver nok ikke lettere.
Min respekt for folkeskolen kan ligge på et meget lille sted. Og det gælder også lærerne. At I ikke protesterer over de vilkår der gives, er ufatteligt. I himler op om, at I skal bruge tid på dette og hint, istedet for udnervisnig, men hører man nogen sinde, at I ikke kan leve op til lovens krav, fordi der gives for få ekstratimer til de svageste elever. I ignoerer simpelthen de stærke, og med den begundelse du har givet for det... så går du en hård tid i møde. Forældrene vil simpelthen ikke acceptere at I negligerer de dygtige elever for "de kan jo selv". INGEN kan selv, hvis de ikke først får det lært.
tilføjet af

Hvad ved du om hvad jeg har gjort?

OG bare fordi min datter er hurtig til at forstå det hun får forklaret, er det ikke ensbetydende med at hun er en lille Einstein der kan springe klasser over.
Jeg HAR faktisk været i dialog med skolen om dette, allerede fra 1. klasse. Til en start blev det løst med at hun fik ekstrahæfter, som hun så skulle løse i skolen, og lave lektierne hjemme. Men eftersom skolen ikke afsatte den nødvendige tid til at gennemgå hæfterne, røg de hurtigt i glemmebogen, og hun fortsatte så med at lave lektierne i skolen.
Ved mine henvendelser til skolen om dette, blev det forklaret med sygdom, kurser, møder osv. hos lærerene, og at man ikke kunne pålægge vikarene at kontrollere ekstrastoffet. Ved min forespørgsle på om der kunne bevilkges ekstra lærerressourcer til hende (og 3 andre børn i klassen som var i samme situation) var svaret nej, men der kunne bevilges til de svageste. Resultatet af dette vil så være, at den faste lærer kunne bruge energien på alle den andre elever. Ja ja - som om det ville gavne de stærke, som jo bare kom til at vente på at læreren var færdig med de middelmådige.
Vi forældre besluttede at give det en chance, og se om denne løsning ville bære frugt. Desværre fik vi aldrig syn for sagen, for den ekstra lærer kom aldrig!
I begyndelsen af 6. klasse var 'dialogen' med især matematiklæreren kørt så meget af sporet, at jeg - på trods af at jeg ikke havde råd - gav mig til at lede efter en privatskole til hende. Jeg forespurgte på samtlige privatskoler inden for 1 times transport, og der var ikke plads nogen steder. Jeg valgte så at flytte hende til en anden skole, og for en tid gik det bedre. Men det viste sig at være fordi, lærerne jo bare lige skulle se hvad hun kunne, og så snart de vidste det, så ophørte deres undervisning af hende.
Summa sumarum - hun er så dødhamrende træt af skolen nu, at hun nærmest ikke har været til stede i 9. klasse. og på trods af det, vil hun formentlig alligevel komme ud med et gennemsnit på omkring 9 - efter den nye skala. Det vil jeg påstå er et flot gennemsnit, af en elev der nærmest ingen undervisning har modtaget igennem det sidste år.
Men selvom hun er kvik, så er hun ikke klædt på til gymnasiet. Det er jo sådan set det der skal ske i det sidste år i skolen. Og nej! Jeg har ikke fralagt mig ansvaret. Jeg har talt og talt, råbt og skrevet, tigget og bedt, forklaret og beskrevet, vi har lavet aftaler om det ene og det andet - lige lidt har det hjulpet.
Hvis du tror man kan tvinge en teenage til at makke ret - så tager du fejl. Der er mulgivis nogen man kan true til det, men jeg kunne ikke drømme om at true mit barn til makke ret. Dialog på være vejen frem. Hun har skam også erkendt, at det er lidt noget skidt, og hun tager så 10. klasse på en efterskole, så hun kan blive klar til en ungdomsuddannelse, og evt. også en videregående uddannelse.
Men jeg ved med sikkerhed, at hvis skolen havde været bare en smule mer om sig i de første klasser, havde hun været på et helt andet stadie i dag. Og nej! Det er ikke forældrenes ansvar at børnene lærer noget i skolen. Havde det været det, havde vi ikke brug for folkeskolen. Desuden: Hvad skal de forældre gøre, som ikke har de nøvendige ressourcer til at hjemmeundevise deres børn?
Folkeskolen er til for alle. Men meget tyder på, at alting foregå efter laveste fællesnævner, og dermed tabes ikke de svageste elever, men de stærke. Af de 4 meget stærke elever der var i min datters 1-6 klasse, er kun af 2 dem klar til gymnasiet.
Tænk engang hvad man kunne opnå, hvilke intelektuelle ressourcer vi ville have i Danmark, hvis det offentlige skolesystem satsede lidt mere på de kvikke, istedet for kun at satse på de svage.
tilføjet af

Enig....

Det er sket den ene gang!
Løvemor
tilføjet af

set fra en elevs side

jeg har prøvet i 6. klasse at vi skulle sidde med lektier 2-3 timer om dagen. jeg var træt hele tiden og man kunne ikke være sammen med sine venner. det er altså lidt kedeligt.
jeg klarede mig dårligt og lærerne sendte mig udenfor døren hele tiden fordi jeg råbte op og ikke kunne koncentrere mig. nu er jeg snart færdig med syvende og der var/er mindre lektier og jeg klarer mig bedre. jeg blev også tit sur. nu er jeg den glade i klassen.
tilføjet af

Havde du gået i min datters klasse

havde du fået hjælp. Det fik alle de elever der havde det svært. Men de elever der har det forholdsvis let, fik ingen hjælp og opmærksomhed. Jeg vil tro at det er det samme i den skole du går på.
Og det er lige præcis det der er problemet med folkeskolen. "Hvis ikke vi kan gøre alle børnene lige kloge, må vi gøre dem lige dumme" syntes politkken at være. De tager laveste fællesnævner, og gør det til standard.
Hvis du havde det svært i 6., så har du det givetvis også i 7. Forskelen er bare, at nu er hjemmearbejdet lagt på dit niveau, og resten af klassen må følge med ned, også dem der har det let. Og dem der har det let, får opfattelsen af, at det på ingen måde er vigtigt at gå i skole, og passe lektierne. Jeg tror faktisk at mange der har det lidt svært i skolen, klarer sig langt bedre end dem der har det let. For de lærer at arbejde for ny viden, mens de der har det let, lærer at det ikke er nødvendigt. Men det er altså nødvendigt, at selv de kvikkeste elever lærer noget. Ingen kan tilegne sig ny viden, ved bare at købe bogen - den skal også læses og ikke mindst forståes!
Min datter var også tit sur over, at hun bare havde siddet og gloet det meste af en matematiktime væk, fordi læreren ikke havde tid til hende. Det var altid de samme elever der igen og igen skulle have hele hans opmærksomhed, fordi de havde det svært.
Det er da heldigt for dig, at du er blevet gladere, og syntes niveauet for lektier i 7. er OK. Men se dig omkring i klassen - er alle på samme niveau? Får alle den undervisnign netop de har behov for? Eller får alle bare den samme mængde lektier for, uanset hvor dygtige de er?
tilføjet af

Sådan som jeg har opfatter det

så skal eleverne igennem samme pensum. Nogle når det inden for skoletid, andre gør ikke.
Så nogle har lektier for, andre har ikke. Det er vel meget fair, at børnene får samme indlæringsmulighed i det tempo, de nu en gang har. Også selvom det betyder, at nogle skal arbejde hjemme og andre ikke skal.
Børn nu en gang forskellige, men de skal vel have samme muligheder, også selv om de ikke fagligt er på samme niveau.
Som børnefamilie... hvad er bedst. Er det bedst at de ikke laver lektier, eller er det bedre at forsøge at få "hængepartiet" op på de andres niveau. Jeg er ikke i tvivl, er du?
tilføjet af

Ja, han er forud for sin klasse

Men de venskaber, han har i klassen er også vigtige. Ligesom det også tæller, at han er ret lille. Uanset hvor klog og moden man er, så er det som dreng svært at blive godt integreret i en klasse, hvis man går de andre drenge til brystet! Han skal i 1. klasse efter sommerferien, og han er lige nu i færd med at knække læsekoden. For et par dage siden læste han, helt uopfordret, på en karton at der stod "piskefløde". Jeg håber stadig, at lærerne kan finde ud af at lave differentieret undervisning. Ellers gør det ikke så meget i de små klasser, hvor jeg sagtens selv kan lære ham dét, han gerne vil lære. Her er det vigtigst, at han trives. Det begynder først at blive et problem omkring 2./3. klasse. Den tid, den sorg. Men man gør sig da sine overvejelser.
tilføjet af

Det hjalp på mig

Jeg kunne også godt lide lektierne.
Jeg synes lektierne var gode øvelser til rigtig at forstå det lærerne havde forklaret. Sådan så det ikke bare var noget man glemte igen med det samme
tilføjet af

Gud hvor er du anstrengende at høre på

Hun sagde da ikke noget personligt om dig.
Jeg er sev barn af lærere og jeg kan da godt se, at lærerne bruger enormt meget tid sammen med de børn og selvfølgelig må hun og andre lærere da kommentere hvor meget du og andre er sammen med jeres børn, når i har så travlt med at kommentere om lærerne lærer børnene noget eller ej. Goes both ways....
Nogen gange er du altså liiige hurtig nok til at dømme OG være nedladende uden at have sat dig ordenligt ind i tingene først!!!
Selvfølgelig er der da forskel på hvor gode lærere er, men ligefrem at komme med så barnligt og gammeldaws brok som "se du hellere at lære børnene noget...mimre mimre, det kan vi ikke bruge til en skid. Se du hellere at se dig ind i Folkeskolen 2008 inden du kommer for godt igang med dine nedladende bemærkninger
tilføjet af

Forældre er virkelig strenge i dag

Og man har frataget lærerne meget af deres autoritet, så de ikke har ret meget selvbestemmelse selv. Hvis du vidste hvor mange uvidende og forkælede forældre der findes i dag, så ville du ikke holde en time i den danske folkeskole. De vil bestemme DET HELE helst, men de ander jo ikke hvordan tingene hænger sammen og mange gange kommer de med urealistiske krav til hvordan lærerne skal undervise ig tage hensyn til lige netop deres barn, som jo ALDRIG gør noget forkert. Bortset fra at forstyrre undervisningen for andre. Forestil dig en klasse hvor der med lethed er en 6-8 stykker af dens slags børn. De har det fra deres forældre, da deres forældre bakker børnene op og ikke lærerne. Dermed skabes der stor ubalance mellem lærere og forædlre der ender med at modarbejde hinanden i stedet for at arbejde sammen. Vi er alle steder i damfundet nædt til at samarbejde og så vidt muligt sætte os ind i de sager vi blander os i, for at undgå den stærke ubalance, som feks hærger i Folkeskolen i dag.
Du er så god til bare at hakke på andre folk, men du er ikke ret god til at se andre sider af en sag end din egen. Det kunne være din lektie hjemme at øve dig på at se flere sider af en sag. Hvad enten det hedder Folkeskole eller noget helt andet.
tilføjet af

Så læs dog hvad hun......

skriver!
Hun havde det dårligt med tre timers lektier hver dag. Nu har hun det bedre med færre lektier og jeg kan forstå på den unge dame og hendes formulering, at hun bestemt ikke er "dummere" end du gerne vil gøre dem til.
Du generaliserer meget i mine øjne. Det ærgrer mig, da vi ellers har en fin debat kørende. Jeg er ikke enig i at alle gøres lige dumme. Jeg mener bestemt ikke at systemet er tænkt sådan.
Du fremstiller skolelærerne som værende imod eleverne. Det´er bestemt ikke min opfattelse!
Når du ikke helt forstår hvad en 7 klasses pige skriver, skulle du måske forlange dine skolepenge tilbage? 😉
Løvemor
tilføjet af

Den bedste idé længe!

Jeg er bestemt for at droppe hjemmearbejde! Igennem min skoletid oplevede jeg at få opgaverne med hjem og sidde og tude over dem hver aften. Da jeg ikke var en boglig begavelse følte jeg mig dum og gik og var ked af det. Jeg har i en periode oplevet både fysisk og psykisk mobning, og den følelse af frygt, opgivendehed og det at være udenfor var den samme følelse som jeg fik af at sidde ved køkkenbordet og tude over disse uforståelige papirer hver aften!
Så spørgsmålet er om folk vil udsætte deres "u"intelligente børn for en boglig mobning hver eneste dag efter skole? Jeg skal ihvertfald ikke tørre tårer af mine børns kinder fordi de skal "styrkes" til at undgå hårde slag senere i livet!

**Stepperen
tilføjet af

Der er noget om snakken....

Jeg mener, at det godt kan give børnene lysten til mindre indlæring, fordi man nu om dage for mange flere lektier for end man gjorde i gamle dage. Børn skal lærer mere i dag fordi vi i dag ved så meget mere om verden end man gjorde den gang, derfor er der en del mere at lærer og det kan godt blive lidt mere arbejde, men fordelen er så, at børnene faktisk bliver faktisk klogere end deres forældre, fordi at de lærer noget mere end de gjorde, men derfor synes jeg godt man kunne skære lidt ned. Jeg er selv ottende klasses elev og synes jeg for frygtelig mange lektier for, men jeg lærer og så meget hver dag, men jeg synes det er lidt overbelastende og nogen gange bliver jeg faktisk så træt af at sidde og regne og lave grammatik, at jeg faktisk helt opgiver at lave mere, fordi jeg er så træt, men nogen gange synes jeg faktisk også det er godt at have lektier for, for hvis jeg nu ikke har en pind at give mig til, så laver jeg lektier og nogen gange er lektierne jo også meget lette at lave, men derfor ville jeg ikke blive gal over, hvis man skar bare lidt ned.
Skrevet af Emilie Duus 15 år.
tilføjet af

Den rummelige skole

det er folkeskolen, og det skal den være, ellers er det ikke en folkeskole. Hvad kunne du forestille dig at man skulle gøre med de svageste elever, hvis vi udelukker ekstra lærertimer....
tilføjet af

Vil du da lige...

Citat: "At I ikke protesterer over de vilkår der gives, er ufatteligt. I himler op om, at I skal bruge tid på dette og hint, istedet for udnervisnig,men hører man nogen sinde, at I ikke kan leve op til lovens krav, fordi der gives for få ekstratimer til de svageste elever"
Det er mig komplet ubegribeligt, at du kan påstå, vi ikke protesterer over vilkårene. Et af de allerhedeste emner inden for skoleverdenen er lige netop de massive problemer, den såkaldte "inkluderende skole" medfører for både elever og lærere. Faktisk kan jeg ikke komme i tanker om emner, der har afstedkommet så mange protester, nødråb, vagt-i-gevær-råb og eder og forbandelser fra lærernes side som netop dette.
Det faktum, at man først gør undervisningsdifferentiering lovpligtigt - hvilket er et godt og absolut rimeligt krav at stille, når altså rammerne er i orden - for derefter at udbrede sig om rummelighedens lyksaligheder og DERNÆST skære ressourcerne til specialundervisning ned til næsten ingenting - for SAMTIDIG at lade folkeskolerne optage adskillige elever, som hidtil ville have været optaget på specialskoler - har vi i samlet flok og hver for sig råbt højt op om igen og igen.
At man så TILMED bebrejder os, at vi taber eliten på gulvet, har ligeledes afstedkommet heftige protester. Intet ville være mere velkomment - og tilfredsstillende og anstændigt - end ressourcer og rammer til at nå omkring BÅDE de meget dygtige, den brede midtergruppe og de fagligt svageste. Men de ressourcer findes ikke.
At du - med det engagement og overblik, du giver udtryk for at have omkring emnet - ikke har opsnuset, at den debat kører på allerhøjeste tryk, har jeg mere end vanskeligt ved at forstå. Vi kæmper med næb og kløer for at råbe politikerne op - og som reaktion har eksempelvis den kommune, jeg arbejder i, netop bebudet besparelser, der vil koste os ALLE to-lærertimer. Specialundervisningen er for længst skåret ned til det rene ingenting.
Når jeg læser indlæg med anklager som dine, sidder jeg med følelsen af, at først pisser man på os - derefter bebrejder man os, at vi lugter.
tilføjet af

I nogle tilfælde.....

Det er rigtigt at de ofte får tid til at lave opgaverne i skolen. Men det der er til debat, er jo netop de opgaver, som man bevidst giver børnene for når timerne er ovre. Det gælder alle børn i hele klassen.
Det tror jeg ikke har så meget med stærk og svag at gøre, snarere overskud i familien og hos den enkelte elev.
Løvemor
tilføjet af

Kunne man forestille sig......

at man afsatte en time hver dag i skolen til fordybelse i opgaver?
Jeg tror ikke på "u"inteligente børn. Jeg tror på resourcesvage/stærke børn.
Kunne man vende den om og sige. "Hvis alle børn havde lige meget tid hjemme til at udfolde sig fysisk, ville vi så ikke få stærkere børn i skolen?"
Bare lidt lommefilosofi, som udsprang af dit ærlige indlæg 🙂
Løvemor
tilføjet af

Lektierne forsvinder.....

aldrig helt.
Det er rigtigt at der er meget mere at lære, men man stopper jo ikke indlæringsprocessen bare fordi man går hjem fra skole og ikke har fået lektier for vel?
Du ser formentlig fjernsyn, spiller computer og leger/er sammen med kammerater efter skole.
Det er jo med til at lære en hel masse, bare ved at se TV avis og høre andres meninger.
Eksempelvis er Løveungen vældig god til engelsk, ikke fordi vi taler engelsk, men fordi vi ofte ser film sammen. Hun spørger ind imellem så meget til teksten at jeg ikke får en disse ud af filmen 😖
Kunne du forestille dig at man droppede nogle af lektierne og i stedet fik mulighed for at udvikle de evner, som lige netop DU har?
Løvemor
tilføjet af

Lektielæsning...giver meget lidt!!! Lad dem slappe af istedet

Der er også amerikanske undersøgelser der viser det samme resultat, at lektielæsning efter skole har minimal eller ingen effekt.
Årsag: Når børnene kommer hjem fra skole, svarer det til at du kommer hjem fra arbejde - der skal kobles af, stresses af osv.
Alle os voksne ved vor stressende det er bare at TÆNKE på at der skal arbejdes når ungerne er lagt.
Lad dem stresse af - og har dit barn problemer med at få lavet lektierne, så tal med SFO - de fleste har lektie stuer osv, og så forklar dit barn at når lektierne er lavet så kan man lege det man vil.
Det er et gammelt levn det med lektielæsning.
tilføjet af

Lektier

Som lærer taler jeg af erfaring når jeg skriver, det er noget vrøvl at eleverne intet lærer ved at have lektier for.
Som eksempel kan jeg fortælle, at man lærer at læse ved at læse - og man skal læse rigtig mange sider for at lære at læse.
Først efter at have læst omkring 10.000 sider kan man sættes i kategorien læser. Hvis alt den læsning skulle foregå i skoletiden (mange børn læser altså ikke frivilligt i dag) så vil de først ha nået den kategori omk. 9.-10. klasse, men hvis læsningen i skolen kombineres med daglig læsning på bare 10 min vil eleverne have opnået denne status allerede i omkring 4. klasse - hvor samtilige fag bliver meget mere læseorienterede.
Folkeskolens 9. klasse afsluttes i dag med en læseprøve (ud over diktat, skriftlig fremstilling samt mundtlig fremstilling hvor der også skal indgå oplæsning) - der er rimelig svær skal jeg hilse at sige. Hvis ingen elever læser hjemme tvivler jeg på den eksamensform vil kunne lade sig gøre for mere end et fåtal af eleverne.
Forestil jer alle de ting der pludselig skal nås i skoletiden - tabellerne må kun øves i skoletiden (suk, det tager ugevis af undervisningen hvert skoleår, men jeg nu kan bruge 10 min hver dag i 14 dage et par gange om året så er de genopfrisket) og hvordan i alverden skal jeg ud over pensum nå at træne eleverne i både færdighedsregning og problemregning?
Hvis lektierne skal afskaffes og niveauet til div. eksamener bibeholdes, så skal eleverne enten gå i skole på heldagsskoler for at kunne fastholde det nuværende niveau, ellers også skal niveauet til slut i folkeskolen (og dermed også på de øvrige efterfølgende studier) sættes betragteligt ned.
Jeg har undervist elever fra 1. til 9. klasse nu på 11. år, og lektier er ikke nødvendigvis en dagligdags gentagende og ikke gennemtænkt handling - men mine elever i 2. klasse efterspørger faktisk selv lektier og er skuffede når de ikke får nogen for - og fordelen med lektier i de større klasser er, at det giver mulighed for yderligere differentiering af undervisningen ud over muligheden for at trænen mine elever til de afsluttende prøver så godt som muligt - og selvfølgelig altid med en fornuftig tidshorisont og med en gennemtænkt faglig begrundelse for de givne lektier.
At jeg så mener det er forkasteligt at skoleresourcerne efterhånden er så små, at det ikke længere er en selvfølgelighed med lektiecafeer på skolerne til hjælp til de elever der har behov herfor, det er en helt anden og mere politisk sag. For alle elever bør have muligheden for hjælp enten hjemme eller i skolen - og sådan er det desværre ikke længere - de elever med fagligt svage forældre får i dag sjældent den faglige støtte der kan være med til at højne deres faglighed yderligere - desværre!
tilføjet af

Så er der mange

der er forud for deres klasse.
I to 0. klasser har vi 4-5, der forlængst har knækket læsekoden, og der er endnu flere på vej. De knækker den inden sommerferien.
De er sociale og dygtige, men som forældre kunne vi ikke drømmme om, at lade dem hoppe et år over.😉
tilføjet af

Til danner

Det jeg skrev for et øjeblik siden var rettet til dig.
tilføjet af

Lige præcis.

Der er som regel 2-3 elever i en klasse, som er dét stykke forud for deres kammerater, så det kan jo ikke komme bag på lærerne. Det bør ikke være nødvendigt at lade disse elever hoppe et år over. Lærerne bør være i stand til at give dem de udfordringer, de har brug for, indenfor deres klasse. Det var dog desværre ikke tilfældet, da jeg selv gik i skole. Dengang blev de dygtige elever "syltet", for de skulle jo nok klare sig!
tilføjet af

Pige fra 7kl.

Min mening er, at det er fint at have lektier for...der skal bare ikke være for mange.
Hvis der er for mange lektier, (Har jeg prøvet mange gange) og man sidder med dem i flere timer, lærer man næsten ikke noget, fordi ens hjerne ikke kan klare så mange informationer på en dag...man går simpelthen på standby. Det er i forvejen svært nok, at skulle holde fast, på det man lige har lært i skolen. Det gode ved at lave skolearbejde hjemme er, at der er fred og ro, så man kan koncentrere sig. Her i vores 7klasse, har vi næsten aldrig for mange lektier mere. Men det er stadig meget irriterende at få lektier for om fredagen til mandagen efter weekenden. For det er vel meningen, at man skal slappe af i weekenden og i ferierne?
mvh. en 7klasses elev...🙂[f]
tilføjet af

Svar på Kreativitet. Kassetænkeri?

Hej letitgrow
Jeg tror du misforstår mig lidt. Når jeg siger målet er beskedent, så mener jeg at det er for beskedent UDELUKKENDE at forberede en folkeskoleelev "på livet". Selvfølgelig skal en elev forberedes på livet og have evnen til at være et selvstændigt, reflekterende menneske som kan forstå at indgå i samfundet og vinde indpas hos sine medmennesker. Så jeg tror slet ikke vi er uenige med hinanden på det punkt :-)
Naturligvis er kreativitet mange ting, selv slår jeg på stortromme for at flere børnehaver får langt mere kreativitet ind, så som at lege teater, lære musikinstrumenter at kende, øve sig i sløjd, male, etc. Det er nemlig langt fra alle børnehaver hvor der er tid og overskud til at stimulere børns kreativitet, har jeg erfaret, desværre. Når jeg imidlertid skriver om kreativitet i folkeskolen, så mener jeg et meget væsentligt element er at kunne bruge sin basisviden i kreativiteten. Så her er vi dybt uenige mht. kreativitet.
Jeg mener bestemt ikke det, at man indlæres basale faglig viden hindrer kreativitet. Det ene udelukker ikke det andet, jeg mener bare også at der udover basisevnerne og "terperifagene" også skal være mere plads til kreativitet. Men samtidig mener jeg, at børnene skal stimuleres på deres kreativitet langt tidligere, helst gerne allerede i børnehaven, hvor de IKKE blot skal overlades til sig selv og grave deres egen sandkasse (som godtnok også kan være kreativt ;-)
Jeg ved ikke hvordan du forbinder ingeniørfaget med "kassetænkeri", det vil jeg meget gerne have uddybet fra dig. Selv har jeg ikke oplevet medstuderende, som tænker på at score kassen (for egen vinding, virksomheds vinding, etc), tværtimod er det det faglige, der driver nysgerrigheden...og så bestemt kreativiteten, det er meget væsentlig element at kunne tænke kreativt, "skævt" og fra andre vinkler når man er civilingeniør og skal angribe et teknisk problem, der på forhånd ser uløseligt ud, men viser sig ikke at være det.
Jeg er temmelig forundret over, at civilingeniører skulle forbindes med kassetænkning, jeg kunne forstå hvis du rettede skytset mod de merkantile fag, så som marketingsfolk, sælgere, handelsfag, etc. For det er dem, der koncenterer sig om at skrabe penge ind for virksomheden. Os ingenører håber blot på, at der bliver afsat midler til vores projekter ;-)
Mvh
Stud.fyr
tilføjet af

Enig

Jeg er enig med de eksperter. Jeg mener, at det kun er de børn hvis forældre kann hjælpe dem som har mulighed for at lave lektierne ordentligt. Og desværre er det mange børn hvis forældre af en og anden årsag ikke får hjulpet børnene.
tilføjet af

Misforstå endelig ikke.......

Jeg ved hvor ufattelig vigtigt det er at børnene også læser og fordyber sig i et stof hjemme. Her er der jo forhåbentlig både ro og lidt hjælp og støtte, hvis behovet melder sig!
Men læsningen skulle jo gerne være en daglig glæde og give nysgerigheden nye udfordringer. det bliver den ikke hvis du drukner den i 2 sider matematik, en side i gramatikbogen og så lige nogle forskellige opgaver i engelsk.
Jeg mener godt at man kan nå pensum igennem uden at overlæsse dem med hjemmeopgaver. Det kan jeg jo se. Den skole min datter nu er flyttet til, er lektierne ikke så mange, som på den skole hun flyttede fra.
Hendes læseglæde og indøvnigen af matematiske problematiker er i den grad øget, så er der blot spidsbelastningen tilbage, hvor lærerne ikke lige får koordineret de opgaver de giver ungerne for.
Jeg mener dog at forlkeskolen er forbedret kendeligt siden jeg gik i folkeskolen! Hvilken fryd havde det ikke været at få lov at skrive en boganmeldelse i stedet for at skrive det samme ord på en hel A5 klade?
Jeg ligefrem misunder min løveunge, når hun kommer hjem med den ene interessante opgave efter den anden.🙂
Løvemor
tilføjet af

Hvad med om hun startede med at læse det hun svarede på?

Hun svarer i øst på hvad jeg har skrevet i vest - derfor svarer jeg ud fra MIT indlæg - ikke hendes!
Og NEJ!!!! Jeg fremstiller folkeskolen og den socialdemokratiske tanke der ligger bag denne, som værende imod eleverne. Og lærerne er bare skolens redskab, for det eneste de interesserer sig for, er at de efterhånden nu er nødt til at arbejde de timer de får løn for.
Jeg kunne få den tanke, at din datter (ja jeg omtaler hende som det hun er, og ikke et ildelugtende rovdyr) hører til i den tunge ende, og derfor får du en hel masse ud af folkeskolen. Det har så ikke været tilfældet i min stituation.
OG jo! Jeg forstår udmærket hvad en 7. klasses elev skriver. HVad jeg ikke forstår er, hvorfor hun begynder at ævle om at hun er glad for de færre lektier på et indlæg, hvor jeg netop problematiserer, at NOGEN elever, rent faktisk sagtens kan nå at løse lektierne i skolen. Havde hun - og DU! - læst mit indlæg, så havde I måske også forstået hvad det handler om. Så inden du begynder at overveje om andre skal have skolepengene tilbage, skal du måske se lidt indad. Det kan være det er dig selv der har problemer med verdensopfattelsen!
tilføjet af

Kalder du det rummelighed?

At de ekstre lærertimer kun går til de svageste?
Desuden: Læs mit indlæg!!!!!!!!! Jeg har INTET sted skrevet, at ekstra undervisning skulle tages fra de svage og gives til de stærke. Jeg har skrevet, at der OGSÅ skal tages hånd om de stærke, og det bliver der ikke gjort nu! Nu er det kun de svage der fokuseres på, altså laveste fællesnævner.
Jeg skrev også, at i vores situation rent faktisk blev bevilget ekstra lærer til de svageste, og det skulle så frigiver den faste lærer til de øvrige børn. Jeg skrev også, at vi forældre der stod med problemet "stærke børn" valgte at afvente og se om det kunne hjælpe. Den ekstra lærer kom bare aldrig! Igen blev der ikke gjort noget som helst for de stærke, for lærerene blev ved med at fokusere på de svage, og lod de stærke klare sig selv.
Og hvori består rummeligheden, hvis hele undervisningen bliver lagt an på de svageste?
Kender du folkeskoleloven? I den står der rent faktisk, at al undervisning skal ske på det enkelste barns niveau. Syntes du så det er rummelighed og i øvrigt efter loven, at kun de svage tilgodeses?
Hvorfor tror du at der oprettes klogeskoler i flere og flere byer? Det gør der, fordi folkeskolen ikke kan leve op til sin egen målsætning.
Syntes du, at det er rimeligt, at kun 50% af de børn der har evnerne til at læse videre, rent faktisk også gør det, fordi den anden halvdel er blevet hamrende skoletrætte pga. den manglende opmærksomhed under hele grundskolegangen?
Ja det syntes du sikkert. Typisk dansk jantelov - "ingen må være bedre end mig, og jeg skal nok sørge for at holde alle nede". Laveste fællesnævner - hver gang!
tilføjet af

Ja dét vil jeg!

Det eneste man hører fra lærerne er, at I ikke har tid til undervisning, fordi I skal skrive lærerplaner.
Der har i hvert fald i de sidste 10 år blevet skrevet lærerplaner på min datter skole. Men da det blev lovpligtigt, så var det pludselig et problem?
Det glæder mig at du mener at undervisningsdifferenceringen også skal tilgodese eliten. Jeg håber så også, at den kommer til at tilgode se dem der ligger langt over middel, men ikke nødvendigvis af den grund er små genier. For dem er der nok flere af, end der er genier.
Hvad der så undrer mig er, at hvis I mener I har lige så stort fokus på de stærke, som I har på de svage - hvor i hede hule helvede er det så så skide hamrende svært at få jer til at undervise de stærke børn på det niveau de nu engang befinder sig på? Hvorfor er det altid de svageste der får alle ekstra ressorcerne?
Men du har ret - jeg følger ikke ret meget med i hvad der rør sig i folkeskolen mere. Jeg syntes lærerne er nogle pivede snotforkælede pattebørn, og I har i den grad ødelagt det for jer selv. I (ligesom f.eks. sygeplejerskerne) vræler op om hvor hårdt et arbejde I har, hvor dårlig en løn I får, og hvor elendige vilkår I skal arbejde under. Der er dælen dylme ikke noget at sige til at der ikke er nogen der giver være lærer mere!!! I har jo givet jeres eget fag et forfærdeligt rygte.
Beklager mit sprogbrug - min erfaring siger mig bare, at hvis ikke understreger sine ord, så forstår lærerne ingenting. Men det hænger nok i virkeligheden sammen med, at I har sværet ved at se ud over egen næstetip!
tilføjet af

Nu forstår jeg!

Du har ikke gjort dig den umage at læse mit indlæg. Det forklarer jo nok, at du heller ikke har fanget den massive kritik fra lærere af den rummelige skole og de manglende ressourcer.
"hvis I mener I har lige så stort fokus på de stærke, som I har på de svage - hvor i hede hule helvede er det så så skide hamrende svært at få jer til at undervise de stærke børn på det niveau de nu engang befinder sig på? Hvorfor er det altid de svageste der får alle ekstra ressorcerne? "
Jeg har IKKE skrevet, vi har lige så stort fokus på de stærke som de svage - tværtimod skriver jeg meget klart, at vi IKKE når omkring de stærke.
Og jeg har TYDELIGT skrevet, at de ekstra ressourcer er skrumpet ind til ingenting.
Og nej, jeg tager mig ikke spor af din sprogbrug. Den stemmer fint overens med indholdet i dine indlæg - du vil ikke lytte eller læse, men har afgjort, hvordan tingene fungerer, om der så er substans i din kritik eller ej. Jeg synes, din måde at omtale lærerne på, giver en RIGTIG god forklaring på, hvorfor mange fravælger lærerjobbet - hvem vil finde sig i at blive omtalt og tiltalt så primitivt og nedgørende?
- Heldigvis er der masser af forældre derude, som bakker op og sætter sig ind i tingene og evner at indgå i dialog, så jeg vil holde mig tilbage fra at beskrive forældre i dag så unuanceret, groft og indskrænket, som du omtaler en hel faggruppe.
(I øvrigt mener du nok elevplaner - og det giver altså ikke mig mindre ulønnet arbejde med disse, at lærerne på dine børns skole har skrevet disse i årevis.)
tilføjet af

I øvrigt

- synes jeg, at følgende uddrag af dit indlæg forklarer alt: "Det eneste man hører fra lærerne er, at I ikke har tid til undervisning, fordi I skal skrive lærerplaner." - versus: "Men du har ret - jeg følger ikke ret meget med i hvad der rør sig i folkeskolen mere."
Hvis man ikke følger ret meget med, kan man ikke bebrejde nogen for det ENESTE, man hører...
tilføjet af

Kære Løvemor lektier eller ej

jeg mener, at børn bør have lidt skolearbejde med hjem. Der er måske ikke altid ro nok til den koncentration det kræver nede på skolen. Da læreren ikke kan holde øje med 25 eller 28 elever er der måske nogle, der ikke får lavet det fordi de ikke kan finde ud af det inden for 30 minutter, hvis læreren har brugt den første halve time til at forklare det. Så er det godt at eleverne kan gå hjem og arbejde lidt videre.
Hvad med de elever der skal op til skriftlig eksamen hvis man slet ikke har været vandt noget skriftligt hjemme? Så er der heller ikke lavet stile og skriftlige øvelser af nært det tilsnit en skriftlig opgave kræver det.
Hvad med læsning af engelsk og tysk hvis, der ikke er lektier hjemme. der skal være tid til at den enkelte elve kan sidde og slå de ord og vendinger op han ikke forstår, når der læses sprogfag. Oplæsningen kan ikke begrænses til 45 eller 50 minutter for nogle læser hurtigere end andre.[s]
tilføjet af

undrer mig

over lektiernes omfang. 2-3 timer lyder altså ikke galt. Det var det samme tidsforbrug da jeg gik i skole i 1990'erne. Hvis det er plus, minus, gange og dividere stykker burde de være hurtige at lave.
Det er heller ikke meningen at fritid og arbejde skal lægge så meget pres på børnene at skolearbejdet kommer i sidste række. Da jeg var dreng hed det sig først det sure så fornøjelse. Det er det samme med børn og mad. "Kan du ikke spise de kartofler op du selv har øst op på tallerkenen kan du vist heller ikke spise is"
Jeg kender et eksempel på en skoleklasse hvor en skolepige i 8 klasse havde et fritdsliv der så sådan ud:
mandag-torsdag: 14.00-16.30 arbejde
tirsdag: 18.00-20.00 Vollyeball
torsdag: 18.00-20.00 Volleyball
man+onsdag: 17.00-18.00 Gymnastil
Jeg synes det var for meget. Man skal som forældrer også støtte sine børn med skolen for ellers kan det gå dårligt og fremtiden kan blive besværliggjort. Jeg synes ikke at du skal lade fritidsaktiivteterne helt overtage 🙂- Det er jo hendes fremtid det drejer sig om[s]. Pigen må nøjes med den ene ting hun er glad for. Som spejder laver man jo også en hel masse spændende ting.
tilføjet af

Heldagsskolen

Det er spild af ressourcer at læreren går hjem for at foreberede sig og eleverne holder fri for at lave lektier. Lad dog lærerne blive på skolen og lave forberedelsen/opgaverettelser. Så kan eleverne nyde lidt godt af at lærerne er der, så de kan få optimal hjælp til deres opgaver på skolen. Der skal ikke vælges mellem nødvendige træningsopgaver i fagene, og leg og samvær med vennerne. På et eller tidspunkt er det selvfølgelig nødvendigt at de kloge hoveder forsker ud over 9-16, det skal vi ligeledes sikre at de lærer på den mest konstruktive metode. Lysten er altid den bedste drivkraft.
tilføjet af

Mere velfærd

Endelig kom forslaget, som også vil give børnene velfærd og fritid. Væk med lektierne, det er spild af tid. Det har den nyeste forskning vist. Det er også dokumenteret, at mange børn ikke lærer ret meget af at gå i skole, så det dropper vi også.
Da det heller ikke giver noget at arbejde, vil nogle forskere snart bevise, at vi skal have mere fritid og kun arbejde 4 timer om dagen - med fuld lønkompensation naturligvis.
Jeg støtter forslagene - endelig velfærd for alle.
tilføjet af

Til kæphesten

I forbindelse med heldagsskolen, kunne det måske, som det er på nogle skoler, sættes den sidste eller næstsidste time af til lektier. Der er læreren der stadigvæk, og børnene kan få hjælp.
Når vi har heldagsskole, bør børnene have fri, når de forlader skolen. De er dog stadig små børn. Leg er også vigtigt i den alder.
Når de kommer højere op i systemet, mener jeg helt afgjort, at de skal have både stil, engelsk m.m. som lektier derhjemme.
tilføjet af

Øh Stauning

Kære Stauning sikke en gang vås du der får serveret. Man er nødt til at lære og blive dygtig så man kan videreføre et samfund. Hvis der ikke var nogen der læste og forskede gik vi i stå. -- og jo jeg kan godt se at du er et produkt af den socialdemokratiske skole, der i 1977 ødelagde det danske skolevæsen. den sidste plebejer er her endnu..
tilføjet af

lektier efter skole

Jeg er selv en pige på 22 så jeg har ikke selv børn i skole alderen, men jeg bor sammen med min kæreste og hans søn som går i 4 klasse, han gider ikke lave lektier eller noget som helst andet for den sags skyld.
Men jeg synes det er fint de får lektier, de er nød til at lære fra starten at der skal tages ansvar, og at man nogen gange bliver nød til at gøre noget man ikke har lyst til, sådan bliver det jo ved med at være hele livet.
Mange børn sætter sig alligevel foran computeren eller fjernsynet når de kommer hjem, det brænder de ikke særligt meget energi af ved.
tilføjet af

Jeg har ikke afgjort noget

Jeg har OPLEVET at lærerne og skoleledelsen kun har haft fokus på de svage elever.
Bliv du bare i din drøm. Du er jo stadig studerende, (jf. dit nick) du bliver nok klogere når du kommer ud i virkeligheden.
tilføjet af

Kan du læse?

" jeg følger ikke ret meget med i hvad der rør sig i folkeskolen mere"
MERE!!!!
Det er det sidste års tid, jeg har nøjes med det der lige kom i TV nyehederne. Indtil da var jeg forældrerepræsentant, og DYBT involveret i alt hvad der foregik på skolen.
Hvis du vitterligt er så afstandtagen til hvad forældrene har af oplevelser, så syntes jeg ærlig talt du skulle finde dig et andet job. For forældrene er rent faktisk dem der skal vuredere om du er istand til at udføre dit arbejde. Og med den arrogance du lægger for dagen i den forbindelse, får du det meget svært.
Du behøver ikke tro mig nu - men om 5-7 år når du "går ned med stress" (som er en populær sygdom hos lærere) så vil du huske mine ord. Ansvaret er dit, og dit alene. Men allerede som studerende fralægger du dig det.
Find dog et andet job. Hvis der er noget den elendige folkeskole ikke har brug for, så er det elendige lærere.
tilføjet af

Det kan du da bare gøre

Det hedder hjemmeundervisning.
Der er ikke skolepligt, der er undervisningspligt. Du kan jo bare overtage hvis du mener at din måde er bedre.
Du skal bare lige være opmærksom på, at uden lektier, så er sansynligheden for at dit yngel kan klare en videregående uddannelse uendeligt lille. Lektier er IKKE kun for at de skal lære noget [mere] i folkeskolen. Det er også for at lære børnene, at de også skal bruge tid uden for skolen på at tilegne sig viden inden for pensum.
tilføjet af

Hvad svarer du....

egentlig på?
Jeg har da ikke udtrykt at jeg er utilfreds med den undervisning hun får!
Jeg ønsker at debatere hvor vidt lektielæsning er godt eller skidt eller måske midt imellem. Jeg påpeger nogle muligheder og prøver at vende alle argumenter.
Lad nu være med evig og altid at blive personlig. Det er ikke det en dabat drejer sig om, men at få så mange argumnter på bordet og få dem vendt og drejet omhyggeligt.
Måske kan man lære noget af det....🙂
Løvemor
tilføjet af

Som medstuderende

Som studerende er jeg stadig ikke enig med dig. Jeg studerer på en videregående uddannelse hvor antallet af undervisningstimer efterhånden er skåret stærkt ned til fordel for en masse hjemmearbejde.
Jeg har bestemt ikke noget imod at arbejde selvstændigt, men det er dybt problematisk at man i mange tilfælde ikke engang får basisundervisning i et emne, fordi der ikke er timer til det. For at kunne optage og forstå avanceret fagligt materiale er det også vigtigt at man har haft en introduktion og et tidspunkt at stille spørgsmål, så man ikke bagefter sidder derhjemme og ikke kan forstå det man skal læse og forstå. På min uddannelse er det drønvigtigt at man forstår både teori og praksis fordi det handler om liv og helbred så det er dybt godnat at der hele tiden skæres i undervisningen. Det er nærmest et halvt selvstudie og det mener jeg ikke er hensigtsmæssigt.
Jeg mener stadig at det er vigtigere at have en aktiv undervisning med interaktion mellem underviser og elev(er) hvor man kan få gode diskussioner og prøve teorier af, fremfor at sidde hjemme og svede over bøgerne uden at kunne huske halvdelen når det er nødvendigt og evt. havne i tvivlssituationer fordi man ikke har nogen at spørge til råds.
tilføjet af

Drøm og virkelighed ...

1: Jeg har nu været lærer i 12 år - mit nick har intet med ordet "studerende" at gøre, men er en forkortelse af mit mellemnavn - så folkeskolens virkelighed er ret nærværende, skulle jeg mene.
2: Du blander tingene sammen - når du kritiserer os for ikke at protestere mod forholdene omkring specialundervisning, tid og rammer til at tage hånd om ALLE elever, også de "stærke", i stedet for at protestere over elevplaner, så går jeg da stærkt ud fra, du tænker på, hvordan vi ytrer os i den offentlige debat og ikke på, om vi i praksis - i vores arbejde - har fokus på den ene gruppe frem for den anden.
Faktisk har jeg givet dig FULDSTÆNDIGT ret i, at vi ikke tager ordentligt hånd om de stærkeste elever, fordi vi har alt for mange svage elever med alt for få specialundervisningstimer til at nå andre end de svage og den brede, "almindelige" midtergruppe. Dette er vi jo helt enige om - og min indvending går på, at du klandrer os for ikke at markere vores protester mod den prioritering og de rammer, der umuliggør, at eliten og næsten-eliten modtager tilfredsstillende og tilstrækkeligt udfordrende undervisning. Det er et område, vi somm faggruppe har råbt højt op om i årevis, og det har du tilsyneladende fuldstændigt overhørt - fair nok, men at du ikke har hørt efter, berettiger ikke, at du angriber os for ikke at protestere. Det har vi gjort og det gør vi fortsat. Et medlem af hovedstyrelsen i DLF har netop sendt en klage til Ombudsmanden over den massive nedskæring på specialundervisningsområdet - og når vi fokuserer på de urimelige forhold, som de svageste elever udsættes for, så er det jo ikke kun et problem for de pågældende elever, men så sandelig også for alle de andre, som netop bliver henvist til at tage "ansvar for egen læring" i helt urimelig grad - og for læreren, som, tro mig, har kronisk dårlig samvittighed over ikke at nå de stærke elever.
Hvis du i praksis har oplevet skoleledelsen og dit barns lærere afvise dig og dine ønsker/krav om, at også dit barn bliver tilgodeset, så er du vel næppe blevet mødt med en klagesang over, at vi skal skrive elevplaner?? - det var dét, din anke gik på, at vi brugte krudt på at brokke os over, og det har jo intet med dine praktiske erfaringer face-to-face med dit barns lærere at gøre.
tilføjet af

Beklager meget

- men som nævnt i mit andet indlæg, så har jeg nu 12 år på bagen som lærer. Skal jeg lægge endnu 5-7 år til din stress-prognose, eller ligger det lige om hjørnet? Selv ved jeg det ikke, selv om jeg trives fint - jeg ser jo ildsjæl på ildsjæl gå ned med flaget og synes, emnet er så bedrøveligt, at det ikke er til at spøge med.
Min arrogance, som du kalder det, er udelukkende en reaktion på en HELT urimelig kritik af, at vi som faggruppe hyler op over elevplaner, men ikke - altså i følge dig - kæmper for bedre forhold for alle skolens elever, det være sig de svage, som tager alt for megen af vores tid, og de stærkeste, som bliver overset. Det er slet og ret usandt, at vi ikke har råbt - og råbt højt - op om disse forhold, og det er altså ikke noget, vi først er begyndt på det seneste års tid.
Det er, for nu at skære det ud i pap, ikke dine oplevelser som forælder, jeg protesterer over - og havde du læst mine indlæg grundigt ville du endda have bemærket, at jeg giver dig ret i din fremstilling af skolens virkelighed - det er din helt urimelige og usandfærdige klage over, at vi ikke som faggruppe har protesteret over forholdene, men kun beklaget os over elevplaner.
Min reaktion på en helt urimelig og beviselig usandfærdig kritik af vores ageren som faggruppe i den offentlige debat har da absolut intet med mit forhold til mine elevers forældre at gøre og min lydhørhed over for deres oplevelser - hvad forventer du egentlig? At du i debatregi kan lukke usandfærdigheder ud i et direkte angreb på lærerstandens offentlige ageren og som svar blive strøget med hårene af enhver lærer, alene fordi, du er forælder? Skil tingene ad - vi er ikke til skole-hjem-samtale her.
tilføjet af

Hvis du er så fandes god til dit job

Hvorfor er det så lige, at så mange børn aldrig når videre til en ungdomsuddannelse?
Undrer mig meget over, at dit nick antyder at du er studerende, hvis du i virkeligheden er færdiguddannet. Hvorfor mon?
I som faggrupppe har hylet hele vejen til tv-skærmen i primetime over, at I skal dokumentere det I mener I er så fandes gode til!
Din reaktion er typisk for en lærer der føler sig ramt. "Vi er så gode, og vi ved hvad vi gør, og forældrende ved intet". Jeg lukker ikke usandheder ud, jeg beskriver virkeligheden som den er. Og det har lærerne meget svært ved at tåle! Du er et levende bevis på det!
Kunne ud evt. starte med at vende tilbage til seminariet og lærer at skrive en tekst der er til at læse? Har du hørt om afsnit?
tilføjet af

Ja din fantasi fejler intet

Jeg gider ikke læse dine indlæg, når du ikke engang kan gøre dig den umage at gøre dem let læselige.
Det er så den danske lærerstand der skal lærer vores børn at udtrykke sig let og forståeligt - I kan ikke engang selv skrive en tekst der let læselig.
Det jeg i praksis har oplevet har jeg beskrevet her. Og det indeholder også en klagesang fra lærerne om, at de jo også skulle bruge tid på elevplaner, så nu havde de endnu mindre tid til undervisning af den enkelte elev.
Tilsyneladende er du fantastisk og fejlfri - de børn der har dig som lærer må prise sig lykkelig, og alle som en går de direkte fra 9. klasse videre på en ungdomsuddannelse. For du er jo så perfekt, og gør dit job så fantastisk... Jeg kan bare undre mig over, at ud føler dig SÅ ramt af det jeg skriver. Det vedrører jo tilsyneladende ikke dig!
tilføjet af

Kan kun give....

dig ret. Man skal da kunne forstå stoffet førend man kan sætte sig ned og løse opgaver i det.
Og den nærmeste til at forklare det er jo ens lære, så det ville være vejen frem med flere timer, hvor læreren kunne guide en igennem.
Løvemor
tilføjet af

Spar dit krudt, Studt

Anonym magter ikke at læse dine indlæg, som ellers er sjældent velformulerede og grundigt gennemarbejdede. Det giver vist en god forklaring på, hvorfor inklusions/rummeligheds-debatten er gået helt hen over hovedet på hende.
Og til anonym: Det kan da aldrig blive Studts skyld, at du ikke kan læse forskel på Studt og stud. Jeg har læst masser af hendes indlæg gennem tiden og aldrig forbundet hendes nick med ordet studerende. Det er ikke flovt at have svært ved at læse og forstå, men det er flovt at skælde andre ud for det.
Jeg forstår godt, hvis dit barns skole har svært ved at gennemføre et tilfredsstillende samarbejde med dig. Du kagler op som en anden hystade, men det er ikke viden eller kløgt, der gennemsyrer dine indlæg. Og så skal Studt i øvrigt lige gøres ansvarlig for hele restgruppeproblematikken - må vi så også gøre dig ansvarlig for samtlige utilpassede unge her i landet? Du magter jo ikke engang at få dit eget barn i skole.
tilføjet af

Fat det dog!

Studt giver dig ret over hele linjen, bortset fra din klage over, at de ikke protesterer over forholdene. Hvor fanden får du fra, at hun er perfekt og gør sit job så fantastisk, når hun selv skriver, at hun har dårlig samvittighed over ikke at kunne gøre sit arbejde godt nok???? Selvfølgelig føler hun sig ramt, når du påstår, at lærerne ikke klager over de forhold, du kritiserer, for det passer jo ikke. Det svarer til at påstå, at sygeplejerskerne ikke fortæller os, at de gerne vil have mere i løn. Følg dog med!
Og prøv at læse nogle bøger eller artikler med et lix-tal over Anders And-niveau. Hvis du ikke kan læse Studts indlæg, må du jo også stå af over for aviser ud over EkstraBladet og BT, og det bliver man altså ikke klogere af. Ellers kan jeg foreslå dig at gå på Arto og debattere der i stedet for her i et voksent debatforum.
tilføjet af

Sidste bemærkning herfra

Hvor har jeg skrevet, at jeg er så fandens god til mit job? Hvor har jeg skrevet, at vi ved, hvad vi gør, og forældrene ved intet? Du skriver selv, at du ikke gider læse mine indlæg, og så digter du ellers løs om, hvad der står i dem.
Jeg protesterer udelukkende over følgende citat: "I himler op om, at I skal bruge tid på dette og hint, istedet for udnervisnig, men hører man nogen sinde, at I ikke kan leve op til lovens krav, fordi der gives for få ekstratimer til de svageste elever"
Ja - det hører man, hvis man lytter og læser. Prøv det.
tilføjet af

Jane, fx

Tak for det. Underligt at få skudt holdninger i skoene, som man på ingen måde har givet udtryk for, jeg har jo tværtimod nikket genkendende til det billede, hun tegner, på nær altså dét, at vi ikke protesterer over forholdene.
Og ja, jeg sparer mit krudt nu - en alternativ debaterfaring rigere.
tilføjet af

Undskyld men....

Var det en idé når du anklager folk for ikke at skrive ordentligt, selv at finde frem til stavekontrollen?
🙂 Løvemor
tilføjet af

selvfølgelig lektier.

Selvfølgelig skal børn have lektier for, der er da helt klart en af forudsætningerne for at lære noget... De kan sgu ikke lære alt på de få timer med hvert fag i ugen, henne på skolen.
Måske man så skulle tænke på en anden indlæringsmåde.
Fulgte selv med spænding programmet 'Skolen' på tv-2. Jeg skal ikke gøre mig klog på om det lige er denne metode der skal anvendes, men efter udsendelserne var det da et soleklart bevis på det havde hjulpet...
mvh
tyren69
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.