5tilføjet af

Mangel på arbejdskraft - passer det?

Der er flere ting i debatten, som jeg ikke forstår. Der tales ofte om at de store årgange, der nu går på pension bliver afløst af nogle mindre årgange. Dette betyder så, at der skulle blive stor mangel på arbejdskraft om få år – og langt ud i fremtiden. Her hopper kæden så af for mig. Vi hører også ofte at virksomhederne skal spare, fyre, rationalisere, indskrænke, outsource (flytte udenlands) og afvikle. Herudover har vi nu haft flere år i træk med rekord i antallet af konkurser. For hver ledig stilling kan der være hundredvis af ansøgere – for de store virksomheder tusindvis. En virksomhed som Vestas får ca. 80.000 jobansøgninger om året (har jeg fra en medarbejder). Herudover vil – i hvert fald de store virksomheder – hellere ansætte udenlandsk arbejdskraft til (videns)jobs i Danmark - de jobs der skulle være mest fremtid i. Jeg har været til et foredrag med en direktør fra Grundfos, hvor han sagde, at danskerne ikke var dygtige nok, – derfor ville de hellere have udenlandsk arbejdskraft. Til Vestas’ trainee-program var der – ud af de ca. 30, der blev optaget – kun én dansker. Derfor de fine ord fra topcheferne om, at vi skal have mere indvandring. Hvis de kan håndplukke det bedste af det bedste fra udlandet, hvorfor så ansætte en dansker til et job i DK? Når man således tager virksomhedernes ageren - og muligheden for import af arbejdskraft - i betragtning, er det så ikke fejlagtigt at sige, at vi kommer til at mangle arbejdskraft i fremtiden? Den danske stat kommer højst sandsynligt til at mangle penge/indtægter (der skal finansiere det større antal ældre), men det er jo ikke det samme som at der kommer til at mangle arbejdskraft. Eller hvad?
tilføjet af

Der har altid været mangel på arbejdskraft

Hvis firmaerne ikke evner at tiltrække kompetent
arbejdskraft, så får de slet ikke noget. Det afhænger
alene af lederes og personaleafdelingens kompetencer
på området. Det er sjældent de skarpeste hjerner, der
sidder i de områder.
tilføjet af

Nu skal jeg forklare dig problematikken

Der sidder en del afdelingsledere i firmaer, som
har mistet følelsen med afdelingen. De sender
kravene til en ny medarbejder til personale-
afdelingen, selvom de er ganske ubrugelige.
Personaleafdelingen udfærdigere en
stillingsannonce på baggrund af de ubrugelige krav.
Hvilken type medarbejder søger jobbet?
Hvis jeg gætter rigtig, så får du en masse
underkvalificerede medarbejdere fra østen.
Samt danske kandidater, der ikke har de
nødvendige kompetancer.
Kan du finde det svageste led?
Hvis du er leder og ikke følger med tiden, så
skal topledelsen give dig sparket. Hvilket
er problemet i mange danske virksomheder.
tilføjet af

Der.

Er brancher hvor der en gang imellem er mangel på arbejdskraft, byggeindustrien f. eks, i 2007 var der et 1/2 års vendtid, på at få en murer til at se på sit hus, i dag kan man få 10 Polakker til at se på huset, fra dag til dag, groft underbetalt, og uden rettigheder, tit deler 5 til 6 Polakker en lille 2 værelse lejlighed, man ser dem tit ved asbest renoveringer, uden sikkerheds udstyr af nogen art, det er altid svært, at finde den helt rigtige model, for udbud og efterspørgsel, men i de store linjer, er det da klart, at når de store årgange, trækker sig ud af arbejdsmarkedet, vil der en årgang, inden for nogle brancher, blive mangel på arbejdskraft, men som man også så i byggebranchen, går det stærkt i vore dage, at finde arbejdskraften, uden for DK, så lad os ikke gå i panik, der er snart 7 Mia mennesker på planeten, og vi er kun 5,3 mill, så vi skal nok finde folk, hvis der skal mandes op.
tilføjet af

fagforeningerne og DI har fejlet

Gamle pampere og sure gamle mænd indenfor DI mv. har fejlet.
Fagforeningerne har i mange år råbt uddannelse, uddannelse, uddannelse og har stået i spidsen med en række initiativer, problemet var/er bare at de ikke kan tænke længere end AMU, altså arbejdsmarkedsuddannelser, hvilket for så vidt er godt nok men så mange maskinarbejdere og truck førere er der ikke brug for.
For fagbevægelsen er det vigtigt at deres medlemmer ikke får for høj en uddannelse, deres medlemmer skulle jo nødig blive klogere end den selv og derved blive en trussel.
Indenfor den kommunale administration sidder alle de der var unge dengang kommunerne i 1972 blev lagt sammen, dvs. der har ikke været ret stor udskiftning indenfor den gruppe, mange har altså været ansat ca. 38 år, så de må nærme sig de 60 og derved pensionsalderen.
opblomstningen i 1972 gav ligeledes en mængde nye skoler og behov for nye lærere, men de er ligeledes ved at falde for aldersgrænsen.
tilføjet af

Perfekt og flot! Rigtig godt skrevet.

Rigtigt 🙂 det er noget sludder, når der tales om at vi kommer til at mangle arbejdskraft. Vi skal jo ikke alle være sygehjælpere. Vi har gravet vores egen grav med EU og frihandlen. Der i fremtiden ikke noget arbejde til os, og de fleste af virksomhederne har allerede forladt landet. Det er lykkedes at indplante en ide om, at hvis blot vi alle bliver raket-videnskabsfolk, så er alt godt. Du finder det stadig blandt flere forældre, og meget ofte hos økonomer. Vi er solgt til stanglakrids, og vi har ingen partier i folketinget, der ønsker at gøre noget ved det. Det er ufatteligt at man hører folk sige, at vi alle skal uddanne os til nicher, når EU har hundrede millioner ledige, og mange af dem er dygtigere og billigere. Hvad er det så for et marked vi skal producere til. Der er ikke noget, og vi har ikke rigtig produceret noget i de sidste mange årtier, men bare været forbrugere for lånte penge. De rejser her op, og tager arbejdet, og bagefter pengene med tilbage. Vi er vitterlig til grin i hele verden. Nu kan vi de næste 100 år æde vores made in China fladskærme og computere. Men der er lidt håb på venstrefløjen, med undtagelse af de radiGale, men om de vågner ved man ikke. Højrefløjen kan dårligt sælge os hurtigt nok.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.