18tilføjet af

I Danmark taler man arabisk...?

Når jeg hører unge 2./3. generations indvandere på gaden, der højlydt taler arabisk, kan jeg ikke lade være med at undre mig:
Jeg forstår at man taler sit modersmål når man kan. Når man kommunikerer med andre der også taler dette sprog bedst.
Jeg forstår at man finder sin identitet i et sprog, når ens tilværelse ellers er rodløs.
Jeg forstår ikke, at når man er ude blandt danskere, er født og opvokset i Danmark, så taler man arabisk. Er det ikke hæmmende for integrationen, når man foretrækker et "fremmed" sprog fremfor sproget i det land man er født og opvokset i (og i nogle tilfælde ens forældre er født og opvokset i)?!?
Er det ikke en måde at sige: "Danmark rager mig, jeg taler arabisk, og det kan danskerne bare lære..."
Jeg synes det er dybt uhøfligt ikke at tale dansk når man er blandt danskere. Også selvom man ikke taler til danskere. Meget uhøfligt.
Andre har sagt det før mig, men jeg tror man gør indvandrere og efterkommere en bjørnetjeneste ved at beholde modersmålsundervisningen. Flere taler bedre arabisk (eller andre sprog) end dansk, på trods af de er født og opvokset i Danmark!
Bevar modersmålsundervisningen for dem der vil tilbage, men lad være med at gøre dem der vil blive en bjørnetjeneste. Det giver dem blot en ekstra klods om benet på vejen til at blive en del af det danske samfund...
tilføjet af

Skal det da være forbudt ...

... at tale sit modersmålssprog, blot fordi man bor i et andet land ?
Så er der mange som ikke må tale engelsk, spansk, tysk, svensk, norsk, flamsk, græsk, italiensk o.s.v os.v ...... her i landet ??
tilføjet af

Tal som os...

eller lad vær. jeg er ligeglad.
De skal da have lov til at tale det sprog de har lyst til...
At det ikke er særlig godt for Integration kan vi godt blive enige om, men det er der desværre ikke så meget at gøre ved. :)
Med venlig hilsen
Anders Nielsen
tilføjet af

Min ven fra joguslavien

I folkeskolen kom der en gang en ung dreng ind i vores klasse han kom på grund af krig...
Fordi han var så ung og skulle i skole måtte han lære vores sprog...
Det tog ham lang tid, men vi lærte ham det ved hjælp af hænderne.....
Men der hjemme var forældrene voksne og havde ikke det der kaldes et sprogøre. faderen har lært det men moderen kan ikke et ord, for hun har ikke forståelsen for at tydeordene, det for svært.... De søskende min ven har fået siden har lært at tale det danske men måtte lære det andet ved siden af for at kunne tale med sin mor....
tilføjet af

Ikke for gode selv?

Hej "Sweetdreams"
Kan sagtens følge dig i din bekymring for at det kan hæmme danskundervisningen og integrationen, men nu er kultur og modersmål ikke bare noget man lige smider af sig på et øjeblik eller på et par generationer, selv om man så har besluttet sig for at blive i landet for altid.
Det er heller ikke kun de rodløse, der finder identitet i sproget og den historiske værdi, der uvægerligt følger med. Vi danskere er jo også stolte af vores sprog og kultur/historie og holder det sandelig også i hævd, både som gæster og indvandrere i andre lande. Bare se alle de danske områder og kolonier, der er skabt rundt om i verden; de består jo ikke kun af 1. generations danske indvandrere, men af adskillige efterfølgende generationer, der lærer både det nye og det "gamle" modersmål?
Hvis man kun måtte tale dansk i Danmark, engelsk i England osv., ville det både blive svært at fungere og også være ret kedeligt, som jeg ser det. Ethvert sprog og enhver kultur har noget at berige med, hvis man gør sig den ulejlighed at være åben overfor det, og ingen kultur, heller ikke den danske, er udelukkende god eller dårlig, for det kommer an på fortolkerne, ikke "skriften".
Jeg har da hørt lige så mange indvandrere tale perfekt dansk sammen, så det er, når det kommer til stykket, vel ikke så "sort/hvidt", selv om mange nok vil være uenige deri? *S*
Knus D.
tilføjet af

Kan godt forstå dig, men..

Jeg kan godt forstå SweetDreams, men det er ikke alle udlændinge der opfører sig sådan.
Jeg har før talt med en studiekammerat om det her emne, og jeg kan da give ret i nogle af de ting som Sweetdreams skriver.
Jeg har ikke noget imod at man taler sit modersmål (om det så er arabisk, engelsk, tysk etc.) med hinanden på gaden, men jeg synes at man godt kan tage lidt hensyn til de andre. Jeg har lagt mærke til, at der er nogle udlændinge der taler så højt at alle i f.eks. bussen kan høre det. Det er jo ikke nødvendigt!
Nu er jeg selv udlænding. Jeg kommer fra Tamil Eelam og er tamiler. Alle de unge tamilere jeg kender, taler dansk med hinanden. Selv dem der ikke er født og opvokset her. Men de fleste kan også vores modersmål, men vi bruger det ikke så meget, når vi er ude blandt danskere. Det er ikke fordi vi skammer os over at tale vores eget sprog, men hvis vi er 2 der taler tamilsk med hinanden blandt nogle danskere, kan det jo godt være, at danskerne tror, at vi bagtaler dem eller noget i den retning. Derfor undgår vi disse misforståelser...
Men hvis det måske er nogle personlige ting, så taler vi tamilsk med hinanden...
Vi lever trods alt i Danmark, og bør tale dansk når vi er blandt danskere... det er min holdning! Men hvis man så ikke kan dansk, så er det jo et andet problem... :-)
Hilsen
Suriyan
tilføjet af

Asimilation et andet femmed ord.

Integration kommer fra latin. Betyder det så, at du er Latiner skandinavier. At integrere sig er ikke det sammen som det du forstå. Sprog i sig selv er ikke farlig eller nødvendig i en integration process. Det som mange mennensker forstå ved integration er asimilation dvs. Udlændninge skal ligne dansker og opfører sig som dansker og taler dansk. Se! du har boet i danmark helle dit liv, du er dansker og kan ikke skællne mellem de to "fremmed" ord og deres respektive betydning. Kan nogen tillader sig at kræve at dig og spørge dig :
Hvornår forlader du landbrugsmfund og bliver integreret i den post-moderne samfund? Hvornår vil du søger for at udvide din perception så du kan deltager i integration debatten? uden at vrøle??. Nej!!!! det lyder diktatorisk og arrogant ikke. Du behøver ikke blive akademiker for at live og være dansker. Men det er det Provins-Politikkerne i Dk belær deres boger med, måske for at opnår stemmer til næste valg. Mens mange bliver manipuleret til at sætte fokus på udlændninge, forandrær den danske velfærssamfund sig til hvad Jesper-fårkylling kalder minimalstat. Alle de rettigheder som almenlig mennensker kæmpede hårdt for forsvinder stille og rolig alt i mens H.C Andersens børn bæskeftiger sig med hvad Ali nu foretager sig. Udlændninge er Udlændninge og det er ikke deres skyld at du mister dinner retigheder eller at du ingen job har om et par år og i værste fald igen folke- pension findes. Det problem tilhør provins-politikkerne, men de magter ikke at løse den problematik og det er meget passende nemt at beskæftiger sig med udlændninge. Udlændninge vil vælge at integrere sig i et ny samfund når vedkommende oplever at det samfund har nogle værdier der er gode.
Det er ikke godt at opdrager sinne børn til at kun taler dansk hvis man ønsker at forlade danmark på et senere tidspunk. Så integration er at vælge. Provins-politikkerne vil gerne har at udlændning bliver så afhægig af danmark så de ikke forlader landet. De har nemlig tænkt at det er dem som skal passe på fru olsen når hun bliver gammel og ikke kan klare sig selv, hennes eget børn gider det nemlig ikke og de er meget billiger i drift. Tænk på om du ville integrere dig i den danske samfund hvis du havde valget. Og fundere over hvorfor mange dansker bor i Costa del sol.
tilføjet af

Du overdriver....

Hvis du forstår at man finder sin identitet i et sprog, når tilværelse er rodløs..hvad er så dit spørgmål????
Hvorfor kan du ikke forstå at hvis man har arabisk som modermål, taler man det???????? men dem som man kender der taler det..(??) muligvis deres venner...(?). Det har intet at gøre "hvor er man født"!!!! selvom du vil gerne have at de skulle tale dansk, det sker ikke i din generation, beglager, vær tålmodig, vent 90 år..meget optimisk..måske 50??
OG DET MED" Er det ikke en måde at sige: "Danmark rager mig, jeg taler arabisk, og det kan danskerne bare lære..." nEJ, JEG TROR AT DU TAGER FEJL, DET ER NOGET DU MISFORTÅR OG FORESTILLER DIG AT DET ER SÅDAN. Tag en anden indstilling til det, fordi det passer ikke. Det er ret irriterende for alle mennesker at en gruppe menesker kommer gående forbi og de taler noget der man kan ikke forstår, lige som kinerserne eller tailander i toget. Når man møder en gruppe danskere i Spanien fx., og de råber og skriger på dansk til hinanden med deres smøg i hænderne og griner, osv., selvom det er meget irriterende og stødende, de ikke kan gør for det, det er deres sprog hvor de føler sig tilpas med og ....det er deres sprog...kan man sige mere end det. Man taler sit sprog. Jo, jeg synes at det er ektremt uhøfligt at folk taler et sprog, når man er den eneste til stede som kan ikke forstår det, lige som dengang, når medlemer af famlien vidste godt at jeg ikke kunne dansk, de talte løs uden hensyn til mig..selvom de kunne engelsk (efter det, jeg lærte at når jeg taler mit sprog, jeg oversatter ikke til danske folk til stedet, de skal så lære det). Men sådan er det når man bliver minoritet. Det er den følelse du har, blive minoritet i dit eget land. Rolig..en dag de skal hold op at tale arabisk, det kan ikke vare for evighed. Ja,bevar modersmålsundervisningen for dem der vil tilbage, men lad være med at gøre dem der vil blive en bjørnetjeneste. Jeg håber at du finder ikke dig i udlandet en dag, fordi ...det skal du få tilbage. Det kan du selv se, ana maries børn, margretes søsters børn, taler ikke et ord på dansk. Åbenbart modermålet var ikke så vigtigt.
tilføjet af

det kommer an

det kommer an på hvem man er. Personligt synes jeg selv at det er provokerende derfor vælger jeg at tale dansk når der er dansker til stede (en form for respekt). men blandt andre paki blander jeg dansk og urdu sammen. De 2/3 generations indvandre der snakker modersmål foran andre dansker gør det ikke altid pga provokation, de kan f.eks. have svært ved at udtrykke forskellige begreber og ord på dansk. det er jo ikke så nemt at være indvandre i danmark.
tilføjet af

De vil jo ikke integreres.

Jeg har hørt den der , hov nu er de vist ved at blive for danske. Nogen er blevet truet. Man må i skolen ikke spise en spegepølsemad for dem , latterligt. To piger går hen ad vejen . En bil med unge mennesker , stopper dem . Hej , vil I med ud at køre . Nej , så er I nogle ludere. Den beretning har jeg lige fået . At danskerne ikke snart kan se hvordan det hele er , er for mig meget uforståeligt. Hvis man ikke snart opfører sig på en lidt anden måde , bliver det til stor skade for dem. Det må jo være en meget uforståelig opdragelse de har fået.
tilføjet af

fremmedsprog

til sweetdreams
Jeg plejer næsten altid kun at snakke dansk, når der er andre tilstede, som ikke forstår mit modersmål. Det er simpelthen også af hensyn til respekt for den anden.
Jeg var forleden inviteret til en irakisk pige-aften, hvor jeg var den eneste ikke-iraker. Alle pigerne kunne flydende dansk, men alligevel snakkede de irakisk sammen også selvom de godt vidste jeg ikke kunne forstå det. De tog simpelthen ikke hensyn til, at jeg også var der. Det var virkelig irriterende, og jeg måtte hele tiden få en af veninder til at oversætte for mig.
Jeg tror ikke, det handler om at fjerne modersmålundervisningen, det gælder om at lære at vise hensyn og respekt. For hvis man kan det, så er det da bare en fordel at kunne flere fremmedsprog.
tilføjet af

Fremtiden

Hej Syrian.
Nej, jeg ved godt rigtig mange taler dansk indbyrdes...
Det er ikke fordi jeg personligt har et problem med det, det er som du siger fx meget uhøfligt at sidde og snakke højlydt i en bus eller et andet fyldt sted på et fremmed sprog. Det er heller ikke 1. generation jeg tænker på, eller turister o.lign, selvfølgelig skal man have lov at tale sit eget sprog hvis man ikke kan sproget i det land man bor i.
Problemet er bare at man lærer et sprog ved at tale det, og selv de der er født i landet kan i nogle tilfælde (selvfølgelig ikke størstedelen) tale deres modersmål bedre end dansk...
Ikke nok med det giver dem en distance fra danskerne, det vil også senere være en hindring når de skal søge job. Det er i forvejen sværere for en udlænding end en dansker at få job, men kan man ikke sproget ordentligt sætter man sine egne chancer yderligere betydeligt ned!
tilføjet af

Modersmål

Hej Godnat
Flere af de danskfødte indvandrere jeg har gået i skole med gennem tiden har snakket elendigt dansk. Simpelthen fordi deres forældre mente det var vigtigere at lære deres eget modersmål, og lære om deres egen kultur. Hvilket gik udover den normale danske skolegang. Ud af de ca. 15-20 indvandere på min årgang snakkede måske 5 flydende dansk da de forlod folkeskolen... De var næsten alle enten født i danmark eller kommet til Danmark i en meget tidlig alder.
Jeg har intet imod at man kan flere sprog, ej heller at man taler det indbyrdes sammen. Dog er det hamrende uhøfligt at tale det højlydt og blandt danskere... I øvrigt er flere sprog helt sikkert en fordel hvis man senere vælger en karriere indenfor handel o.lign.
Jeg tror også det handler om respekt, men de indvandere jeg gik i klasse med dengang taler stadig, nu i starten i 20'erne stadig ikke flydende dansk... Jeg ved godt hvem jeg ville ansætte, hvis jeg var arbejdsgiver, hvis valget stod mellem to lige kvalificerede personer og den ene ikke kunne kende forskel på 'en' og 'et'.
Men jeg tror også det handler om respekt som du siger. Og jeg har intet imod der dukker et ord op hist og her fra ens eget modersmål. Jeg opfatter det som meget positivt når jeg hører indvadere der taler dansk, selvom de af og til må blande lidt andre sprog ind i det.
Jeg tror stadig modersmålsundervisningen virker hæmmende for integrationen. Måske ikke i sig selv, men dén sammen med et højt pres fra visse forældre.
tilføjet af

sproget

De ville ikke kun blive bedre integreret, de ville få mere respekt mellem danskerne.
Kender nogle indvandrere, og det er da fedt at snakke med dem på dansk,og man får da langt mere respekt. End hvis de sidder på arabisk...
Og alle kender sikkert nok følelsen at komme ind på et pizzaria, hvor de kigger på en, begynder at snakke arabisk og griner imens, okay de kan måske more sig, meen man få jo sin tvivl.
Og har da hørt fra et par piger eller 2 at, de har oplevet det samme, og det er jo ikke særligt betryggende.
tilføjet af

Det her er jo tåbeligt

I alle lande taler de etniske minoriteter deres eget sprog indbyrdes uanset hvor de kommer fra.
Hvis i flyttede til Amerika og mødte en anden dansker ville i så ikke tale dansk med dem?
Hykleriet her Latterligt.
tilføjet af

Internt, ja....

JA, det gør man. Internt. Forskellen er, om man taler fuldkommen internt, eller om man også taler sit eget sprog ude blandt andre. Jeg nævner ikke 1. generation, men dem der er født og opvokset i Danmark!!!
Og så er der milivid forskel på om man er i et land som turist eller fastboenede, man lærer kun sproget ved at tale det, og der er desværre både 2. og 3. generationsindvandere, der taler deres modersmål betydeligt bedre end de taler dansk...
Synes i øvrigt det er tankevækkende at de der er mest enige med mig er dem der selv har en fremmedkulturel baggrund...
tilføjet af

Hvad med undervisning i god opførelse

Det kan da godt være, at børn der lærer to sprog har nemmere ved at lære andre sprog.Og det er da rigtigt, at det kan være godt at kende ens egen kultur, MEN jeg tror bestemt ikke, at det gør integrationen nemmere - tværtimod!
Jeg synes f.eks. ikke, at det har hjulpet integrationen det mindste i Århus, at 2. generationsinvandrerne lærer/har lært deres eget sprog. Jeg bor selv i et såkaldt ghettokvarter (ikke Gjellerup), og det der er brug for her, for at vi alle kan være her og have det rart, er at børnene lærer, hvordan man omgås andre mennesker på en høflig og respekterende måde. De har simpelthen brug for at lære ganske almindelig pli!
Hvis de lærte dette, ville det være så meget nemmere for dem at blive accepteret af utroligt mange danskere, som i dag har fået nok af dem.
Jeg tænker også på de mange penge, som ville kunne bruges på mange andre gode ting, hvis vi holdt op med at betale for modersmålsundervisning. Lad dog forældre, som synes at deres børn skal lære arabisk, tyrkisk etc., betale for det selv.
tilføjet af

Hvad skal man kunne forvente

Jeg giver dig fuldstændig ret i, at mange danskere som rejser til udlandet heller ikke bliver integreret i det spanske samfund, og at de måske aldrig lærer at tale spansk flydende.
Jeg forventer ikke, at udlændinge her i landet bliver så danske som os andre, MEN jeg forventer
- at de vil overholde loven
- at de vil lære deres børn ordenlig opførsel
- at hvis de vil blive i landet gør noget for at lære
det danske sprog til husbehov
Jeg bor selv i et såkaldt ghettokvarter, hvor jeg kan se hvordan 2. generationerne opfører sig. Og jeg er ved at være grundigt træt af udlændinge.
Når min dreng går på legepladsen og gerne vil lege med Abdullah, Mohammed og Ali, så bliver han tit udsat for at blive drillet.
"Jamen det gør børn jo"
"Ja, men ikke alle børn svarer igen,når man som voksen påtaler det, og siger at de alle skal være her"
Gang på gang har jeg været ude for, at børn på 7 år og opefter svarer igen og er utroligt flabede, når man siger til dem, at de ikke må drille, smide med sand, etc. Når man så påtaler det overfor forældrerne, så oplever man bare en resignation og ligegyldighed. Dette kan man naturligvis også opleve med danske børn, men overvægten ligger altså på 2. generationerne.
Alle vil vel deres børn det bedste, og man oplever nu engang at komme længst her i livet, hvis man lærer ordenlig opførsel.
Hvis jeg oplevede at min dreng var flabet overfor en voksen, så ville jeg skælde ham ud og fortælle ham, at det er ikke en måde at opføre sig på. Men min dreng gør netop ikke dette, for han har lært, at sådan opfører man sig ikke.
Jeg kunne godt tænke mig at få 1.generationsinvandre-forældre på banen og få dem til at interesse sig for deres børns opvækst, også selvom det foregår i et land, som kan virke fremmed på dem.
tilføjet af

Lige præcis!

Jeg kunne ikke selv have udtrykt det mere klart! Selv er jeg opvokset i et ghetto-område, og kan udemærket kende det skriver.
Og én ting er sikkert, jeg bosætter mig ALDRIG i nærheden af et ghetto-område igen...
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.