14tilføjet af

Hvordan deler man huset?

Hej. Jeg søger her lige et par gode råd.
Min kæreste og jeg har besluttet at stoppe vores forhold. Vi har 2 børn og hun har valgt at flytte til en lejlighed med børnene. Så langt så godt. Vi står begge som ejere af huset og er ikke gift. Huset er belånt for 1.3 mill og vi har fået en vurdering på 1.5 mill. Så vi har en friværdi i huset på ca. 110000 kr. Sagen er den at hun mener at det er salgs prisen hun skal have det halve af, hvor jeg mener at det er vurderings prisen hun har krav på, altså de 55000 kr af friværdien, da jeg ønsker at blive sidende i huset efter at hun er rejst. Jeg har prøvet at forklare hende at hvis huset skal sælges, vil hun få mindre ud af det rent kontant mæssigt, da mægler jo også skal have en pose penge. Er der mon nogen der kan komme med et godt bud på hvordan man gør det bedst, så begge parter får mest ud af det?
tilføjet af

I skal dele

salgsværdien.Det vil sige,at hvis du bliver i huset,er det jo ikke muligt,al den stund at det ikke skal sælges.
Selvfølgelig skal din kone have halvdelen ved salg.
Men få en ejendomsmægler ind over,han vil kunne fortælle dig hvad han mener huset kan sælges for...der kan være tale om herlighedsværdi o.s.v.
Godmorgen til dig.
Drude
tilføjet af

Nej da

Hun skal da ikke have det halve af penge, der ikke reelt er der.
når de har belånt huset har hun været med til at stifte gælden, så skal hun have det mindre, nemlig den del (det halve af 1,3 mill)
Hvad tænker du på ???
At man bare kan være med til at låne for 1,3 mill og så smutte, mens man samtidig vil have det halve af penge der er i minus!!
nok er nok du
hun skal have det halve af friværdien efter vurdering og ja få en ikke kun mægler, men så sandelig også en advokat med i sagen.
tilføjet af

Du køber huset af hende

altså hendes halvdel til den vuderings pris som mælger sætter huset til og hvis han har sat den til 1.5 mill ja så er det vel 1.3 mill + det løse + friværdien for den skal vel ikke glemmes.
Men husk endlig avokaten... glem ikke ham/hende også selvom det koster penge...
tilføjet af

Billigt hus

hvor får man fat i et sådan billigt hus?? Er det uden for lands lov og ret??
tilføjet af

deler huset??

Nu spørger du godt nok..."hvordan deler man huset"? Du kunne jo tage en motorsav og starte på midten......
tilføjet af

Nemt nok du...

...hun skal have halvdelen af friværdien, mæglersalæret er ikke aktuelt hvis du bliver boende, men tøv lige en kende, for den værdi huset sættes til i dag er næppe den sandsynlige værdi om et år eller 2, så tænk dig godt om.
Har du kun 55.000 kr. tilbage til dig selv, så undgå for guds skyld en advokat så længe I selv kan forhandle. De enkle principper ved skilsmisse kan fås på Statsamtets hjemmeside, det er langt at foretrække.
En skam at du ikke blev skilt for 4 år siden - jeg overtog også huset ca. et halvt år inden stigningerne satte ind - og i dag har jeg pludslig fået 1,2 mill. foræret - kvit og frit. Så kom ikke og sig at skilsmisse er en dårlig forretning!!!
tilføjet af

I kan gøre det på flere måder

Som du selv foreslår, halvdelen af friværdien, ifølge en tvivlsom vurdering da huspriserne er på vej ned, i kan sælge huset og dele overskud/underskud.
Mit råd er, at hun får betinget pant i huset, således at hun vil få udbetalt evt. overskud ved salg indenfor en bestemt tid samt at hun vil komme til at hæfte for evt. underskud ved salg indenfor samme tidsramme.
Eller også kan du tilbyde hende f.eks. 25000 en gang for alle og derefter overtager du alle forpligtelser på huset.
Hvis hun vælger at få pant i huset, skal hun jo blive stående som meddebitor og dermed er hun ansvarlig for betaling af terminer, så mon ikke et tilbud på 25000 vil lokke hende til at acceptere, det lyder måske som om jeg vil have dig til at snyde hende, men husk på, at det at huset i dag er vurderet til 1.5 mill. er ikke ensbetydende med at det kan koste så meget når lånene er betalt ud, eller ved salg nu og så står du med gælden hvilket ikke er fair.
Så bare skru op for "sælgeren" og pres hende til at indse at hun risikerer at stå med en milliongæld hvis ikke hun accepterer en mindre del af den "friværdie" som reelt ikke er der.
tilføjet af

i mindelighed

sålænge I kan tale sammen og løse det i mindelighed, får I mest ud af det.
Så jeg er enig i dukkedrengens forslag som en mulighed, bortset fra at du skal "skrue op for sælgeren og presse hende"... Lige den del lyder tåbeligt, for det er sådant der fører til at f.eks. bodelinger kan blive principsager for nogle, og så står I pludselig med udsigt til advokater ind over og alle pengene er gået til dem inden I har sagt bøh til hinanden.
Så gør det i mindelighed. Gå f.eks. i advokatvagten (som er gratis) sammen, og hør hvordan man kan dele. Gå sammen, så I begge har hørt advokatens ord, så I bagefter har en fælles forståelse af hvad I står foran - også økonomiskt.
Et andet perskeptiv er, at den der flytter fra, kommer til at stå med etableringsomkostninger. Så alt efter hvor gode venner I er nu, og hvor meget det betyder for den der bliver boende at sikre både exen og børnene en god proces, kan I taget højde for også øknomiskt i delingen at hjælpe den fraflyttende i gang (både flytning og istandsættelse til rimeligt alm. niveau i ny bolig koster jo).
Men: i mindelighed og god tone - så kommer I længst billigst, - og får også det bedste grundlag for at samarbejde (hvad I jo skal pga. børnene) fremover.
Så husk hjertet. Ikke kun fornuften.
tilføjet af

Til kvinde40

Nej du forstod ikke mit indlæg helt, jeg har selv læst det igen og ja, jeg formulerede det lidt klodset, det kan misforståes så jeg råder manden til at sætte ex'en kniven på struben, men det var nu ikke tilsigtet.
Din bemærkning om at det skal foregå i fordragelighed er jeg helt enig i, at køre hinanden ned, psykisk eller økonomisk, kommer der ikke andet end gråd og fortvivlelse ud af.
Men jeg mener stadig at en fjerdedel af en fiktiv friværdi her og nu er rimelig, som ejendomsmarkedet er nu, er der stor sandsynlighed for at den der beholder huset taber et stort beløb, vi har ikke set hvordan huspriserne udvikler sig, men et er helt sikkert, de stiger ikke mere, og hvis kvinden kan slippe for sine forpligtelser som meddebitor ved at acceptere 25000 som engangsbeløb sikrer hun sig mor økonomisk ruin i fremtiden, hvis hun er medunderskriver på lånedokumenterne er 25000 kr. et latterligt lille beløb for at ud af en gæld på 1.3 million kr.
Manden vil ikke kunne tjene så meget som en krone på huset, højest sandsynligt taber han nok et sted mellem 500000 og 800000 kr på det hus hvis han beholder det i blot 10 år, og hvis hun vedbliver at være meddebitor og manden mister sin førlighed eller på anden måde mister en stor del af sin indtægt, er der måske kun tvangsauktion tilbage med mindre hun vil betale hans hus, og kommer huset på tvang, rives hun med i faldet.
Derfor mit forslag om 25000 kr. her og nu, at vedblive at være meddebitor og håbe på fortjeneste er naivt, for ikke at sige utroligt dumt, jeg så jo hvad det kom til at koste da jeg blev skilt, min ex ville ikke slippe huset og det kunne ikke sælges til den vurdering ejendomsmægleren gav, det blev solgt 300000 under vurderingen så det gav tab til os begge da vi delte underskuddet.
Ham med dukkerne
tilføjet af

måske sådan

Der er godt nok, mange forslag, men bare I to kan finde ud af det går det nok. Desværre er det ikke altid det ender godt selv om viljen er der fra begge sider.
Det fremgår ikke om vurderingen på 1,5 mill er den offentlige vurdering eller en mænglers vurdering.
En mængler skal vurdere salgsværdien, som ofte er over den offentlige værdi.
Det vil måske sige, at huset bliver vurderet til 1,6 mill, og der derfor er mere friværdi at dele.
(Det kan være, det er det din kone mener med salgsprisen). Teknisk skal du købe hende ud.
Det der 00000 indlæg, går jeg ud fra du også griner af, for vedkommende kan da ikke helt læse.
Der kan selvfølgelig være forskelle i landet om hvor godt den offentlige vurdering rammer, men I skal under alle anstændigheder have en mængler, hvis I ikke kan blive enige om, hvilken pris I skal dele ud fra.
Nu ved jeg ikke hvilke aftaler I har med hensyn til børnene, men den der har dem mest, kunne vel godt blive lidt forfordelt, hvis I ellers snakker godt sammen.
Er din utilfredshed i 50000 kr. klassen, så synes jeg en avokat er spild af tid og penge. Men det må du selv afgøre.
tilføjet af

ps.

mange Boligkæder vurdere huse gratis.
tilføjet af

Det er vurderet..

Af en mægler her i sommers til 1.5 mill.
Jeg tror at du har ganske ret i at det bedste selvfølgelig vil være at vi selv kunne finde ud af det, men jeg frygter bare at penge kan frembringe ubehageligheder i mennesker.
Jeg vil for alt i verdenen håbe at hun får det godt i lejligheden med vores børn og jeg vil også hjælpe hende og mine børn alt det jeg magter, men jeg synes bare at hun har skruet bissen på, mht huset. Så på fredag har hun bestilt endnu 2 mæglere som kommer og vurdere på ny.
Jeg vil lige sige igen til dem der har skrevet på mit indlæg, at vi er IKKE gift :-)
tilføjet af

Om i er gift eller ej er ligegyldigt i denne sammehæng

Jeg går ud fra i ejer huset 50/50.
I skal have en uvildig syn og skønsmand ud og vurdere ejendommen.
Han sætter en realistisk pris, det gør ejendomsmæglere ikke altid.
De går efter højeste pris, men det er ingen garanti for det rent faktisk ville indbringe det ved salg
Hun skal afholde halvdelen af et mæglersalær,ejrskifteforsikring og tilstandsrapport(er) dvs det fratrækkes friværdien.Det skal regnes ud som om i sælger huset til en anden
Har hun tænkt sig at fortsat afdrage på hendes andel af gælden?
For ellers kan hun ikke kræve halvdelen af husets salgsværdi.
Den er der jo først når lånet er betalt ned.
Og få det i orden hurtigst muligt, at hun bliver købt ud af huset.
Så det er dit,ellers skal du bekoste forbedringer og vedligeholdelse.
Og så kan hun skumme fløden af din indsats.
Alt efter område så stiger priserne stadig.Det er i storbyerne de falder.
Vi har lige haft en vurderingsmand fra kreditforeningen ude i dag og vores hytte er steget 100.000 fra sidste sommer,hvor huspriserne toppede.og vi har kun ofret 25,000 på gulvarme i stuen.
Gå evt ind og tjek prisstigninger i dit område.
tilføjet af

Med æren i behold.

I skal naturligvis dele hvad der svarer til hvad I måtte stå med i hånden efter et salg.
Dvs. ejendomsmæglerens salgsvurdering minus dennes salær. I skal altså også lave en totalopgørelse pr. aftalt dato, hvor ejendomsskat, forbrugsafgift etc. opgøres og fratrækkes/tillægges afhængigt af jeres måde at styre jeres budget på. Altså ligelig fordeling.
Om huset stiger eller falder i pris efter tænkt salgsdato, det er alene dit problem da det er dig der vælger at blive i huset.
Egentlig kan man sige at din kones fremtidige økonomi også påvirker dine børns trivsel, så der er vel ingen grund til at være alt for nærig efter opgørelsen. Har du råd, og hun mangler et rimeligt beløb for at få det hele til at hænge sammen, så stik hende dog et extrabidrag (bare hun ved at det er noget extra, som kan betragtes som en sidste gave).
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.