17tilføjet af

gravide rygere egoistiske

Er det ikke lidt egoistisk når gravide ryger - for de tager jo ikke hensyn til barnet? Til fødselsforberedelse bliver der helt udførligt fortalt om, hvordan man bedst sørger for, at barnet kommer til verden sundt og raskt - og det indebærer at gravide ikke bør indtage megen alkohol og slet ikke må ryge fordi det er til skade for fostret.
Ja, jeg ved godt, at det er svært at holde op med at ryge, men her skulle man tro at hensynet til barnets ve og vel var motivation nok til at indstille rygningen - ihvertfald indtil barnet var født. Det bedste ville være, at man helt holdt op med at ryge med børn i huset, så de ikke blev udsat for passiv rygning, men det er jo nok desværre for meget forlangt...

venligst

Kim Sejr
tilføjet af

Nej NU

må det altså snart stoppe.
Det er ligesom der foregår en HETZ mod kvinder i dette debat forum, og hvorfor er det lige det sker?
Har I DRENGE ikke andet på hjertet end kvinder, og hvordan/hvad de gør?
Alle hankøn skulle til og prøve og leve som en kvinde, og derefter så kom med alle jeres /ikke/ gode råd!
Så ville i finde ud af, at kvinder er de stærke, de holder til meget mere end jer af hankøn!
Men desværre er det ikke muligt for et hankøn at leve som en kvinde, og hvorfor mon!
tilføjet af

Fri os for umyndiggørelsen...

Om gravide rygere er egoistiske eller ej er deres eget problem.
Omverdenens misforståede omsorg for gravide nærmer sig til tider umyndiggørelse.
Tænk over det engang! Hvad serverer du af drikkevarer til en gravid, når du har gæster? Alle forudsætter, at ingen gravid vil skåle med et halvt glas vin.
Ingen gravid ved sine fulde fem kan derfor finde på at bede om et halvt glas rødvin, for man ved jo godt hvilke blikke man får. Men gravide er ansvarlige mennesker, der skal stå til ansvar for egne handlinger på lige fod med alle andre mennesker i dette samfund. Derfor må det vel også være op til den gravide at tage beslutningen om hvad man vil drikke eller ikke drikke til et middagsselskab.
Nøjagtigt det samme gælder for rygning!
Men hvorfor er der denne fokus på rygning frem for så meget andet?
Ingen taler om, om ikke gravide bør tabe sig inden de bliver gravide, selv om det er alment kendt, at overvægt kan give komplikationer ved graviditet?
Hvorfor kigger man ikke skævt til en gravid, der hver dag cykler gennem storbyens udstødningsgasser i myldretiden?
Kære Kim: livet er farligt. Det betyder ikke, at man bare skal være ligeglad med alle farer. Men det betyder, at vi alle for os selv må træffe en række valg om hvordan vi lever vores liv og hvilke farer vi bevidst vil udsætte os selv og andre for. For fakta er, at uanset hvilke valg vi gør, så kan vi ikke leve et fare-frit liv. Dette gælder for gravide som for alle andre.
Når jeg bliver gravid, så vil jeg give alle, der har kommentarer eller gode råd til min levevis et kæmpe møgfald (og selvfølgelig give hormonerne skylden...). For hvorfor skal gravide umyndiggøres på den måde.
Rikke Madsen
tilføjet af

Gider du

hejsa trætte
Gider du lige klappe hesten, du læser sgu da denne debat ligesom fanden læser biblen, altså ser kun det du vil se.
Prøv lige at snuppe et par briller med bredere læsefelt,
så vil du måske erfare, at det så absolut ikke skorter på nedsabling af manden og hans talenter eller mangel på samme, tværtimod vil jeg endda sige, skulle vi lave en facitliste over hvilke de respektive køn, her i debatten bliver udsat for, så tror jeg nok, at det er mændende, der dykker mest i syrebadende ordskvalderi.
Dette er et opråb fra vejohas meneder, magasinet: snorksov bare vidnere.
Er det da komplet forbigået din opmærksom hed, denne hetz som du kalder det, der har været rettet mod mændende og deres væren.
Men desværre er det ikke muligt for et hankøn at leve som en kvinde, og hvorfor mon!
SVAR i har ikke nogen tissemand, måske andet end regelmæssige lejligheder *SSSSS* *hyggeligt*
Nicklees
tilføjet af

Åh kys til dig Rikke Madsen..

Tak, ååhh tak...du sagde lige det, jeg ikke turde...Jeg har lige opdaget, at jeg er gravid...det er lykkeligt og ganske uventet, men nu skal jeg så til at holde op med at ryge, og det giver mig alverdens kvaler..Jeg mener absolut, at jeg er en egoistisk ko, at jeg ikke øjeblikkeligt kaster dem fra mig, men det er bare ikke så let. Og jeg ville blive endnu mere frustreret hvis omverdnen også skulle fortælle mig det, som jeg godt ved, og som jeg kæmper med lige nu...
Nå, men imorgen skal jeg til læge, og have det endeligt bekræftet (at jeg er gravid altså) og så vil jeg bede ham male det største skræmmebillede og give mig alt den hæslige litteratur, der kan samles om, hvor forfærdeligt, det er at ryge, når man er gravid. Så kan jeg måske lære det....men tak...fordi du støtter os i, at det vel for fanden er ens egen sag i sidste ende....
tilføjet af

Kvinder ER stærke

Uenig i, at der foregår hetz mod kvinder - men i en debat er det naturligt at forholde sig kritisk og spørgende til en masse ting, og det er altså ikke hestz. Naturligvis har drenge/fyre/mænd en stor del af deres hjerte/hjerne optaget af kvinder - det manglede da lige bare..
Enig i, at mange kvinder er meget stærke og helt undervurderede - hverdagens helte er i vidt omfang f.eks. kvinder i daginstituioner, der trofast udholder den store byrde det ofte er at holde styr på en flok uner en hel dag - og derefter skal mange af dem hjem og hodle styr på deregne unger og hus.

venligst

Kim
tilføjet af

egoisme er vor alles problem

Egoisme er vor alles problem - i en verden hvor alle kun tog hensyn til deres egne behov og lyster ville vi ende i kaos..
Naturligvis er det i sidste ende op til den gravide selv at bestemme hvor meget vedkommende vil ryge og drikke, jeg siger bare, at isåfald risikerer man at skade sit foster. Og det bør ikke være sådan, at vi først begynder at interessere os for barnets rettigheder og sundhed mv. når det ER født, men også INDEN det er født. For bliver et barn født svækket er det i sidste ende samfundet og vor alle andre der skal betale for at rette op på skaderne - og det måtte gravide godt tænke over.
Ja, livet er farligt, men der er ingen grund til selv at gøre livet farligere for andre...

venligst

Kim
tilføjet af

Ikke egen sag

Tillykke med graviditeten, det er dejligt at blive forældre, den største oplevelse nogensinde..
Naturligvis er det dig selv, der i sidste ende bestemmer hvor meget du vil ryge og drikke, det kan der ikke laves om på - men jeg er uenig når du siger, at det er ens egen sag - det er det absolut ikke. Vi har et ansvar overfor at alle børn får en så god start på livet som muligt - alkohol og tobak kan skade fostret, hvilket i givet fald kan gå ud over barnets livskvalitet, ligesom samfundet måske får en regning for at rette op på skaderne. Den personlige frihed for een person til at gøre hvad vedkommende har lyst til er altså ikke ligetil - for denne frihed kan gå ud over en anden. Derfor bør vi efterlevet princippet om frihed under ansvar - nemlig at vi nyder vor frihed under ansvar for, at det ikke krænker andres frihed...Tja, det lyder måske lidt frelst, men jeg mener hvert ord....

venligst

Kim
tilføjet af

Ansvar for eget barn og ikke andres

Kære Kim,
Jeg hylder så sandelig også princippet om frihed under ansvar. Meget endda!
Men børn er altså forældrenes ansvar. Mit ufødte barn er altså mit ansvar og ikke dit. Lige så vel som det er mit ansvar om jeg vil tage mit barn ud af skole en uge for at tage på en billig ferie.
Din holdning er ikke andet end en umyndiggørelse af gravide. Gravide er fornuftige, ansvarlige mennesker som alle andre. Og der er ganske givet grunde til at de vælger noget frem for noget andet. Alt tro andet er formynderisk.
Men det betyder jo ikke, at vi skal stoppe oplysning om farerne ved f.eks. rygning.
Hertil nytter det ikke at sige, at samfundet jo skal bekoste efterfølgende sygdomme, for det samme vil jo gælde for min overvægt, min skiferie der kan ende galt og meget, meget andet.
Om måske lyder jeg ikke frelst, men jeg mener også hvert et ord.
PS: og så håber jeg i øvrigt ikke, at du er den Kim Sejr, der bor i Allerød, og er politisk aktiv... For jeg har lidt svært ved at genfinde den liberale del af dig :-)
Med venlig hilsen
Rikke Madsen
tilføjet af

Tillykke

Kære Maia,
Tillykke med graviditeten og tak for dine kys!
Og selvfølgelig held og lykke med at kvitte smøgerne :-) Det skal nok lykkes for dig!
Mange hilsner
Rikke Madsen
tilføjet af

Valg ctr. egoisme

Kære Kim,
Debatten her er ved at køre i cirkel. Jeg prøver at nuancere debatten lidt, men du kører lidt i det samme spor.
Frihed under ansvar er et godt princip. Med at gøre alle ufødte børn til samfundets "sag" er en umyndiggørelse af greavide. (det er vist nok 3. gang jeg er kommet til at skrive det.)
Du har selvfølgelig ret i, at hvis en gravids rygning resulterer i et barn med astma eller andet, så skal samfundet afholde udgifter. Men din fremstilling er forsimplet, hvor hvorfor er nogle valg mere legale for den enkelte at træffe end andre?
Hvorfor er det legalt, at nogen kommer til skade på en skiferie med efterføgende udgifter for det offentlige? Hvorfor er det legalt, at nogen er overvægtig, når vi ved, at det kan medføre en lang række sundhedsudgifter for det offentlige?
Dette er en række valg, som jeg som voksent ansvarligt menneske åbenbart har lov til at træffe i din verden. Men valget om at ryge, med efterfølgende samfundsudgifter for mit barn er ikke et legalt valg at træffe i din verden. Jeg kan ikke se forskellen, da mit barn er mit ansvar lige som mit eget liv er mit ansvar.
Jeg taler ikke for, at gravide bare skal ryge løs uden tanke på deres barn. Netop derfor skal vi aldrig holde igen med oplysning. Jeg bryder mig bare ikke om den formynderiske holdning du har lagt for dagen i dit indledende indlæg, for du forholder dig ikke til alle de andre ting, der kan være farlige for det ufødte barn.

Samtidit er jeg lidt bange for konsekvensen af dit indlæg. For hvad skal vi gøre, hvis vi alle nu bliver enige om, at gravide rygere er egoistiske? Skal vi "nøjes" med at håne dem i fuld offentlighed som du gør, eller skal vi spære dem inde af hensyn til samfundets ve og vel? Og hvor går grænsen så for hvornår samfundet må blande sig i en gravids valg? Hvad bliver det næste? Skal alle overvægtige have abort? Og hvad med gravide med arvelige sygdomme?

Siden mit sidste indlæg har jeg fundet ud af, at vi rent faktisk er partifæller. Det er noget jeg har lidt svært ved at se i dit indlæg.
For mig drejer det her sig nemlig ikke om rygning. Det drejer som om retten til frie valg under ansvar. Og samtidigt drejer det sig om et opgør med folks holdning generelt til gravide, som jeg til tider finder meget nedværdigende og formynderisk.
Rikke Madsen
tilføjet af

ansvar er omsorg

Lad os blot sige, at det ufødte barn er moderens ansvar. Så er det vel også moderens ansvar, at barnet får de bedste livsbetingelser som muligt - og de bedste livsbetingelser er ikke tilstede, såfremt den gravide drikker og ryger.
Men jeg er faktisk ikke enig i, at det ufødte barn kun er moderens ansvar. Det er også faderens ansvar og så er det også samfundets ansvar i den forstand, at vi skal sørge for de bedste forhold for gravide, så børnene kommer sunde og raske til verden - og dermed får de bedste forudsætninger for et liv med høj kvalitet.
Når du siger, at gravide er fornuftige og ansvarlige mennesker som alle andre, må jeg som udgangspunkt give dig ret - til gengæld mener jeg ikke det er fornuftigt og ansvarligt at ryge og drikke hvis man er gravid.

Jo, jeg er faktisk Kim Sejr fra Allerød - og den liberale del af mig siger, at man til enhver tid skal nyde så megen personlighed som muligt, blot det ikke sker på bekostning af andre. En gravids personlige frihed ret til at ryge og drikke sker netop på bekostning af en anden person - nemlig barnet...

venligst
Kim Sejr
tilføjet af

frie valg under ansvar

Enig i at man foretager frie valg - under ansvar.
Jeg er faktisk også tilhænger af, skader som følge af skiferie skal være behæftet med en brugerbetaling eller øget selvforsikring - men nu er jo altså gravide og rygning vi diskuterer, selvom jeg vil forhold mig kritisk og aktiv til enhver adfærd, der forringer et barns livsvilkår.
Jeg mener ikke det er formynderisk, at indtage den holdning jeg gør - det er almindelig sund fornuft for den enkelte. Jeg kan blot konstatere, at nogle gravide kvinder både drikker og ryger fordi de har lyst til til - fint nok, men det tillader jeg mig blot at kalde egoistisk, fordi denne nydelse sker på bekostning af deres barn. Gravide, der drikker og rygere skal naturligvis ikke hånes, de skal vejledes og støttes, af venner og familie - og det offentlige skal stå parat med oplysning og støttetilbud.
Jeg er helt uenig i, at folk generelt har en nedværdigende og formynderisk holdning til gravide - men det er klart at gravide har et større ansvar ved at bære rundt på et ufødt barn. Men omgivelserne har også et større ansvar - mand, børn og øvrig familie har et større ansvar, fordi de bør aflaste og støtte den gravide og samfundet har et ansvar for at sikre så gode forhold for fødsler som muligt.
Efterfølgende har samfundet et ansvar for at sikre gode forhold for barnet og børnefamilierne og især at have evnen og viljen til at gribe ind overfor mishandling og vanrøgt af børn - men det er en anden debat.
venligst

Kim Sejr
tilføjet af

Afsluttende betragtning

Kære Kim,
Man kan ikke nøjes med kun at diskutere rygnings indflydelse på et ufødt barn. For uanset konklusionen, så vil det have indflydelse på så mange andre ting.
Du er selvfølgelig berettiget til at have en holdning om, at gravide rygere er egoister. Men når alt kommer til alt, så er de vel ikke mere egoistiske end overvægtige gravide, gravide med arvelige sygdomme m.v. Det er bare ikke noget, der er legalt at tale om og det er ikke legalt at stemple sådanne gravide som egoister. (Jeg medgiver, at der kan være gradsforskelle på farerne).
Og hvorfor er det tilladt at bruge et ord som "egoist", når det drejer sig om rygning, men bare ikke når det drejer sig om andre af de ting jeg har nævnt.
Når jeg mener, at folk generelt har et formynderisk og umyndiggørende syn på gravide, så hænger det som tidligere nævnt sammen med, at jeg ikke bryder mig om, at gravide til f.eks. et middagsselskab ikke får lov til selv at fravælge vinen/kaffen, men at det bliver fravalgt for hende. Hvis vi skal støtte den gravide, så skal vi gøre det ved at give hende valgmuligheder og give hende oplysning. Det sidste gør man bare ikke ved at kalde hende egoistisk.
I mine øjne er ordet "egoist" brugt i relation til gravide altså en hån; og ikke en støtte.
Næste gang du er sammen med en gravid, så synes jeg du skal prøve at lægge mærke til hvordan der bliver talt til hende. Hvordan ordene nogen gange bliver lagt i munden på hende om hendes livsstil. Ting, der let kan siges på en anden måde uden at det virker formynderisk, bliver pludseligt sagt formynderisk - bare fordi hun er gravid.

Venligst
Rikke Madsen
tilføjet af

Nuancer

ja, naturligvis har du ret - der er mange andre ting der har indflydelse på et ufødt barn, men nu nævnte jeg så bare lige rygning, fordi det provokerer mig lidt at se storrygende kvinder, der er gravide. det er jo ret synlig og let at reagere på.
Du har også ret i, at det kan være firkantet generalisering at kalde gravide rygere egoistiske som sådan - for kan jo på mange andre områder opføre sig mere eksemplariske i forhold til ikke-rygere når det gælder det ufødte barn. Ikke desto mindre er det efter min mening en ret så egoistisk handling, såfremt en kvinde ikke ændrer rygevaner(eller andre for fostret skadelige vanner) når hun bliver gravid. Omgivelserne bør også ændre vaner, så den gravide kvinde får aflastning og dysisk og moralsk støtte - for mange mænd har slet ingen forståelse for den belastning graviditet udgør for kvinden.
Formynderisk tale til gravide: man skal måske have været gravid for at kunne forholde sig til dette - men jeg da i hvert fald lagt mærke til, at kommunikationen til den gravide OM graviditet som regel foretages af kvindelige venner, bekendte, familie mv. - altså kvinder der i vid udstrækning HAR prøvet at være gravide. De vil gerne give masser af gode råd og holdninger til den helt rigtige måde at være gravid på osv - det kan muligvis være nok så træls at høre på, men det er jo blot udtryk for stor, positiv interesse for den gravide og hendes tilstand.
Andres fravalg: her er der vel en nuance - ja til, at det kan være formynderisk, såfremt vinglasset på forhånd er fjernet fra hendes plads. jeg kan ikke have ondt af, at en gravid nyder et halvt glas vin til en middag.
Omvendt: er den gravide igang med at tømme den halve vinflaske, så mener jeg det er iorde at kommentere dette - det ville jeg ihvertfald gøre, hvis jeg var den gravides far, mor, bedste ven, ægtefælles mv. Det er ikke formynderi, det er efter min mening at føle ansvar for hinanden...

venligst

Kim
tilføjet af

hmm

jeg vil lige høre dig om noget.
du siger at gravide er egoistiske når de ryger og drikker. men hvad så med os der stoppede helt med at ryge under graviditeten. som stod op i bussen, fordi der ikke var nogle der ville rejse sig op, selvom man stod der med ben som tykke stolper, eller når man står i busskuret en våd mandag eftermiddag og venter på bussen også er der op til flere der ryger lige ved siden af en, uden at vise hensyn. hvad vil du kalde dem? jeg ville sige at det er dem der er de største egoister!
tilføjet af

Ja, det er vi.

Jeg er - desværre - en gravid ryger. Jeg ryger 3 smøger om dagen, og det er en evig kamp for mig at holde mig til det antal. Jeg ved godt, at jeg med min rygning udsætter mit barn for diverse risici, det er derfor, jeg har skåret mit forbrug ned til et minimum. Jeg har bestemt ikke ren samvittighed over det, men jeg har accepteret, at det må være sådan.
Når man er gravid, er man det bare heeele tiden. Når folk møder een, er det det første, der bliver spurgt til. Andre mennesker tager sig friheder overfor den gravide, som de aldrig ellers ville tillade sig selv. Det er pludselig blevet enhver mands ret at gramse på min mave? Det er tilladt at stille spørgsmål om graviditeten i forhold til bolig, økonomi, kostvaner... Og folk forventer et pænt og relativt uddybende svar samtidig. Ens identitet som kvinde og menneske forsvinder i takt med, at maven bliver større.
Derfor gør dit oplæg til debat mig ganske vred. Lad os lave en debat om gravide rygeres egoisme, jah! Der er ingen, der forventer, at den gravide rygers mand kvitter smøgerne i sympati. Heller ikke selvom det ville øge chancen for et rygestop for kvinden. Men KVINDEN bør være motiveret! Ja, ok! Det spirrende liv i maven er en meget god motivation. Men humørsvingningerne, de evige bekymringer og søvnløse nætter, rygsmerter og frustrationer over omverdenens opfattelse af den gravide, det er altså en stor modvægt, når man skal stoppe med at ryge.
Gravide er altså også mennesker! Vi har de samme behov som alle andre. Vi har ikke mere viljestyrke end alle andre. Når det nu er så svært for "almindelige" mennesker at kvitte smøgerne, folk som virkelig ikke gider ryge mere, hvorfor skulle det så være nemmere for gravide, bare fordi de er gravide?
Og når folk så en sjælden gang imellem ser mig ryge en smøg, så forklarer jeg naturligvis, at jeg kun ryger de her 3 smøger om dagen nu. Jeg bliver nød til at forsvare mig overfor næsten fremmede mennesker, som om det var deres sag. Og svaret, jeg får tilbage, er næsten det bedste:
"hvorfor holder du ikke bare helt op, så?"
Det, jeg har lyst til at sige, men som jeg pænt bider i mig, fordi jeg trods alt er en pæn pige, er:
"Hvad rager det egentlig DIG?"
tilføjet af

Ret..

Hvor har du bare SÅ meget ret.. Kan til fulde følge dig... -Godt skrevet af dig.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.