20tilføjet af

Finanskrisen (langt indlæg )

Så er vi der igen.
Jeg er ikke en årsunge og kan derfor huske hvad der skete i årene fra omkring midten af 1970'erne og til slutningen af 1980'erne.
I slutningen af 50'erne og op gennem 60'erne havde Danmark et fantastisk opsving der betød næsten fuld beskæftgivelse og overflod af penge i samfundet.
Det resulterede i, at ganske almindelige mennesker fik mulighed for at anskaffe ting de ikke før kunne anskaffe og selvfølgelig var det godt, man talte om, at samfundet blev rigere af at folk kunne anskaffe det de ønskede.
Boliger blev udstyret med alt i hårde hvidevarer, gulvtæpper og andet luksus som standartudstyr i boliger der blev solgt og belånt over 30 år.
Javel, et gulvtæppe der havde en levetid på vel omkring 2-5 år belånt over 30 år, hårde hvidevarer med en levetid på max 5 år, belånt over 30 år.
Alt dette blev standard for en bolig, hvad det stadig er, men det er sygt at belåne inventar med så kort levetid i 30 år, tænk på man skal forrente disse goder i 25 år efter de er kasseret.
I disse år startede forbrugsfesten og tilvænningen til, at alle skal have alt.
Folk blev godt hjulpet på vej af inflationen, dyrtidsreguleringen betød, at når man købte f.eks. hus, ville man i løbet af få år sidde billigt i huset fordi inflationen gjorde pengene mindre værd og lønnen steg, hvad lånene på bolig ikke gjorde, de var jo med fast ydelse så efter ganske få år sad man billigt i sit hus.
Selvfølgelig skulle folk have bil, en ny dille som var et gode alle måtte have og let var det, efter ganske få år var der jo en stor friværdi i ejerboligen som kunne belånes til bilkøb, igen en bil med en normallevetid på under 10 år, og en faldende værdi for hver dag den blev ældre, belånt over 30 år.
Sådan blev forbrugsspiralen ved, med en selvforstærkende virkning, og en skønne dag skete det vi ser i dag, boblen brast og en sand bølge af tvangsauktioner over fast ejendom begyndte at rulle.
En af årsagerne til at boblen brast var, at den automatiske dyrtidsregulering blev suspenderet og dermed bremsede man inflationen og pludselig kunne man ikke købe på beregning af inflationen, men der gik flere år før folk havde indset det, senere kom der loft over rentefradrag på privat gæld, hvilket betød et yderligere skub imod afgrunden.
Det kedelige ved sådan en bølge er, at den nærmest har sneboldeffekt, den bliver større og større jo længere den ruller og den river mere og mere med sig på sin vej ned mod afgrunden.
Hvad vil jeg med dette indlæg ?
Jo jeg vil fortælle mine meddebattører at det vil ske igen, meget snart, dengang lånte pengeinstitutter ud til alle, uanset dårlig eller god økonomi, ganske som nu, kreditforeningerne lånte husejere til snart sagt alt, uden at interessere sig for om lånerne kunne betale tilbage.
Kan du genkende det ??
Nå tvangsauktionsbølgen lagde sig i løbet af 80'erne og der faldt ro på finanskrisen, men den bølge efterlod store ødelæggelser, mange menneskers privatøkonomi lå i ruiner, arbejdsløsheden steg og mange konkurser blev følgen af dette forbrugsvanvid OG mange mennesker fik deres livs nedtur rent økonomisk, mange kunne slet ikke klare at de ikke mere kunne eje noget af værdi, for det er nemlig resultatet af tvangsauktion og konkurs.
Selv var jeg så heldig at finde et godt hus som var på tvangsauktion, pris: 415.000 kr, vuderingspris: godt 900.000 kr. kreditforeningsgæld : godt 800.000
Hvem mon betalte det tab? det var den tidligere ejer, som pludselig stod med en gæld på omkring 600.000 kr. da alt var opgjort, men da den tidligere ejer ikke kunne betale, blev det långiverne der måtte tage tabet (dig og mig der jo var medlem af kreditforeningerne).
Alt dette uinteressante skrevet af en gammel mand vil ske igen og der er ikke længe til det sker, blot er det denne gang startet med en alvorlig krise i den finansielle sektor, og det vil gøre nedturen endnu voldsommere, hastigheden hvormed nedturen "kører" vil foregå med exprestogsfart når først den er kommet igang.
Forbrugsfesten er slut, nu er der kun nederlag og fallit i udsigt, og vid, det er ikke kun den "lille" mand der bliver ramt, alle de dukkedrenge med streskuffert, smart tøj, smarte biler og al den form for luksus vil blive hårdt ramt, for næsten alt er købt på kreditter og lån.
Den lille mand vil ikke blive så hårdt ramt som middelklassen, fordi den lille mand ikke har haft de samme muligheder for at overbevise pengeinstitutterne om at store lån til vanvittige planer er det eneste rigtige.
I og med at den krise vi står overfor vil trække rigtig mange private firmaer med i faldet, vil den lille mand også blive ramt, af arbejdsløshed og faldende indtægt, men den lille mand får det dog lettere da han ikke er vant til at eje luksusbiler og samtalekøkkener til flere hundrede tusinde kr.
En nedtur der betyder personlig konkurs og tab af alle sine værdier er meget hårdt for de ramte, at se ens "livsværk" smuldre og gå tabt kan knække de fleste mentalt, da alt for mange har opbygget et image netop baseret på alt det dyre unødvendige luksus de kunne købe og at indrømme over for "venner" og familie at de ikke havde styr på deres økonomiske tilværelse kan knække de fleste, det er ingen spøg at have haft titlen Direktør og så blive set i fogedretten som fallent der pludselig er insolvent.
Nej jeg er ikke pessimist, men det vi nu står overfor er en gentagelse af tidligere tiders letsind, ingen har lært af det der foregik for blot 30 år siden, end ikke pengeinstitutterne har lært noget, de har i årevis markedført sig aggresivt for at låne ud, alt blot for at få bundlinien til at vise sorte tal.
I de næste år vil mange pengeinstitutter se røde tal på bundlinien, for de kan ikke kun afskrive indtægter ved långivning, de vil komme til at se voldsomme tab på tvivlsomme forretninger, et eksempel er Roskilde Bank og her til morgen læste jeg om endnu en bank der må have kunstigt åndedræt af Nationalbanken for at undgå kollaps.

Det her vil komme til at gøre ondt, mange vil miste det de har anskaffet og endnu flere vil være forgældet i mange år frem, måske for livstid, for en gældssanering er ikke en mulighed hvis man ikke har et arbejde der giver en rimelig indtægt og da hele krisen vil føre til arbejdsløshed, vil rigtig mange stå uden den mulighed for at komme ud af gælden, renten vil stige til uhyrlige højder og dermed vil huspriserne styrtdykke så folk pludselig ejer et hus der måske er det halve værd af hvad der har købt det for, dertil kommer, at det vanvid med afdragsfrie lån i huse, vil koste folk så mange penge at en del må opgive at få deres huse solgt på normal vis og her skal der lige tages i betragtning, at når først der kommer arbejdsløshed vil tvangsauktionsbølgen blive yderligere forstærket af at folk mister indtægt, ingen af de husejere der har købt inden for de seneste 10 år, har på nogen måde indset, at de ikke kan betale terminerne hvis de mister deres arbejde.
Er du rustet til nedturen ?
Med hilsen
Ernst
tilføjet af

Desværre.....

er jeg meget enig i det, du skriver...
Og ja - jeg er rustet, glad og næsten gældfri ;-))
Desværre tror jeg, at vi står over for en omfattende krise i den vestlige verden med USA i spidsen. Den redningsaktion i sidste uge af den amerikanske regering hjælper en stakket frist, så vil de stå der igen, men med et ekstra nul på bundlinjen - vel at mærke røde tal.
En snebold med dimensioner aldrig set før er på vej, og jeg har brugt de seneste år på at forberede mig. Vel, jeg er den "lille" mand i økonomisk sammenhæng, og det er jeg i bund og grund glad for. Fordi vi står over for et sceneskifte, hvor det er helt andre værdier, der skal på banen.
Heldigvis er jeg opvokset med en far, der levede efter parolen: "Man kan godt spise god mad af gamle tallerkener!"
Historien gentager sig - desværre. Mange vil blive ramt, fordi de ikke har været i stand til at tage egne beslutninger, men har lyttet til rådgivere med dollartegn i øjnene.
Læste en leder i Jyllandsposten forleden, der bekræftede mig i nogle tanker og anelser, jeg har haft et stykke tid..
Vi står over for en depression på højde/lavde med 30'erne.
Ja, jeg føler mig rustet og klar til at gribe de nye muligheder, der må komme....
God dag til dig...;-)
tilføjet af

Godt jeg ikke er den eneste

der har set advarslerne.
Jeg tror så ikke der bliver tale om en egentlig depression i stil med den i 30'erne, nærmere en Tvunget omlægning at livsværdier, som du jo selv skriver, men ok, det her kommer til at berøre mange og det bliver hårdt, men så har vi endnu en generation der får lært lektien, blot synd at de næste 2 generationer ikke vil lære af deres forældres fejltagelser.
Hav en god dag
Ernst
tilføjet af

Det må være en historisk dag i dag ;o)

Tænk at jeg kan give dig 99% ret! 😉
Den eneste lille "bug" er, at man i 60'erne og 70'erne ikke opererede med 30 årige lån - kun 15 og 20 årige! 😃 Men hvis vi glemmer denne lille spidsfindighed, så må jeg bakke dine tanker helt og aldeles op!

Det pudsige i sagen og forbrugsfesten er, at selv min egen solide bank gennem hele festivitassen har kontaktet mig i tide og (specilt) utide med tilbud om lån, lån og atter lån. Når jeg blank har afvist, har jeg fået stukket tåbeligheder ned i halsen omkring "spild af friværdi", "sovende formuer", m.m.
Når jeg har kunnet hævde ikke at have behov for flere penge til forbrug, har man så anbefalet at optage afdragsfrie lån og placere pengene i bankernes egne investeringspuljer! Goddag mand økseskaft! 🙂
Hvis jeg havde fulgt disse "råd" havde jeg først gældsat mit hus og fjernet min økonomiske murstensbuffer, dernæst havde jeg grundet stærkt faldende priser stået med et overbelånt hus (muligvis været teknisk insolvent) og så havde jeg kunne se på mine investeringsbeviser at de faldt 40-50 procent under indkøbsprisen det sidste halve år!
Altså ren økonomisk ruin ved at følge bank"rådgivernes" professionelle råd!

Så jeg "...beholder mine 20 tønder land..."

M47
tilføjet af

Rigtigt M47

En lille detalje jeg overså i farten, men ret hurtigt i løbet af 80'erne kom de 30 årige lån.
At du blev tilbudt lån med henvisning til sovende formuer viser jo med al tydelighed at bankerne ikke har lært en brik af fortiden, men du har åbenbart forstået hvad det vil ende med, så når du en dag ønsker at sælge dit hus kan du sikkert komme fra det med lidt penge på lommen, dejligt at ikke alle hoppede på den limpind.
Selv solgte jeg mit hus i tide, tjente ikke noget på det, men blev ikke forgældet af salget, nu har jeg kun almindelige udgifter at slås med, så der sker ikke mig ret meget, andet end at jeg nok må fortsætte med at leve uden luksus.
Hav en god dag
Ernst
tilføjet af

Jævndøgn!

Dag og nat er lige lange.
Men - indlægget er langt!
tilføjet af

Var det virkelig alt

symbiosen kunne bidrage med ??
tilføjet af

Jepper..

Gider ikke at læse en lang " novelle "
.....................!
tilføjet af

Synd for dig symbiosen

det vidner om din manglende interesse og indsigt i den verden du er en del af
tilføjet af

En kommentar (kort)

Jeg er meget enig at de afdragsfrielån har været en rigtig dårlig ide at indføre, men de lave renter i perioden 2002-2006 gav et extra skub til store prisstigninger på mursten.
Om det kommer til at gå så galt som du skriver om fortidens kriser er tvivlsomt, men en alvorlig krise ja det bliver det.
tilføjet af

Slap af mand ernst kolding !

Nu mangler vi bare en masse plager ! græshopper, kuglelyn, jordskælv og hvad med et lille vulkanudbrud❓😉
-
tilføjet af

Vær du ganske rolig Kloge Åge

det kan let gå meget værre end det jeg har beskrevet, det er ingen spøg at opføre sig så ansvarsløst.
tilføjet af

Var det bare det Mcpears

så kunne vi håndtere det, men det der venter er meget værre end græshopper og kuglelyn.
Ved godt at mange tror Ernst blot er en gammel pessimist, men de vil komme til at sande, at Ernst har ret, det kommer til at gøre meget ondt
tilføjet af

Krisetid ! (mellemlangt)

Jeg kan for så vidt godt give dig ret i dine antagelser, jeg mener bare at du maler fanden på væggen !
-
Først en mindre korrektion til dine iøvrigt udmærkede udredninger. Det var ikke mange der brugte kreditforeningslån til "forbrugsfest" i 60`erne og 70`erne, det blev hovedsageligt brugt til finansiering af boligen, af to årsager. For det første var renten på kreditforeningslån og pantebreve fantastisk høje, de fleste et stykke over 20 % man kunne derfor feks. få et billån på almindelige vilkår lige så billigt eller billigere, især hvis man havde relativt kort løbetid på lånet og havde man en pæn udbetaling, evt. i form af en brugt bil så var det ikke så slemt.
der er også andre små ukorrektheder i din udlægning, men det er jo selvfølgelig forskelle i opfattelser og egentligt ligegyldigt.
-

Til den nuværende krise : Den alvorlige krise i den financielle sektor skyldes i høj grad situationen i USA, det er vi enige om. Krisen i USA er meget alvorlig.
-
De gode nyheder er at vi i Danmark står meget stærkere økonomisk end vi nogensinde før har gjort. Vi har en stærk eksport og et solidt overskud, samtidig med at vi stort set ingen udlandsgæld har. Det er en væsentlig forskel fra de andre kriser. Samtidig er renten stadig historisk lav.
En anden væsentlig forskel er at vi ikke i samme grad er "bundet op" på USA, i dag er de asiatiske økonomier de største og de stærkeste, Kina`s opkøb af dollars holder rumpetten oppe på USA, s vaklende økonomi. De asiatiske og også den russiske har stadig et kæmpe potentiale og vil vokse i de kommende år.
Økonomien i EU er heller ikke i umiddelbar krise, det skranter lidt men ikke alvorligt endnu, i Tyskland er der stadig fremgang.
En sidste ting er at vi i Danmark stadig har svært ved at få arbejdskraft, det er jo godt at alle (næsten) er i beskæftigelse omvendt er det et problem at vi ikke kan følge med ordrerne, det går også ud over eksporten.
-
Der er altså meget store forskelle fra tidligere kriser, ikke at det ikke kan blive alvorligt, men jeg ser ikke så dystert på det.
Det ser ud til at "boligkrisen" vil vende inden for ca. 2 år (iflg. bla. Nordea`s finansielle rådgiver) det var jo heller ikke holdbart med de fuldstændigt vanvittige prisstigninger i storbyerne.
-
Omkring de afdragsfrie lån kan jeg heller ikke give sortseerne ret, men det kommer jo an på hvordan man forvalter det. Vi har afdragsfrit lån, til gengæld har vi ingen pantebreve, vores banklån (til modernisering) er indfriet inden for samme frist, det synes jeg egentligt er sundt ! I Andre lande har man boliglån der løber på op til 100 årige obligationer, der er jo et stykke endnu, samtidig er boligpriserne i Danmark stadig forholdsvis lave i forhold til andre lande i EU !
-
Jeg vil IKKE anfægte at der er en alvorlig financiel krise, jeg vil blot ikke dele sortseernes synspunkter selvom jeg også har oplevet 70`ernes energikrise og 80`ernes nedtur !
-
Go`og positiv dag til alle ! [s]
tilføjet af

Ja og folk

der nævner sig selv i tredje person er som regel enten senile eller lider af storhedsvanvid (lige som Cæsar). [f]
tilføjet af

Hmm Mcpears

Jeg maler ikke fanden på væggen, jeg er nøgtern.
Ja dansk økonomi står stærkt, men vi er stadig bundet hårdt op på andre nationers økonomier, en meget stor del af vores export er betinget af andre landes evne til at købe, og nu har jeg insiderviden i en brance jeg har arbejdet i, i mange år, og den er allerede hårdt ramt fordi USA ikke har den købekraft de før havde og vores vigtigste marked Tyskland, er ikke i stand til at aftage de mængder de gjorde før.
Ja der er mangel på arbejdskraft, men om kort tid er der overskud af arbejdskraft, når finanskrisen for alvor koster de mindre og mellemstore firmaer livet.
Tro mig, det hele vil gentage sig og huspriserne vil styrtdykke og tvangsauktioner vil blive hverdagsunderholdning sammen med konkurser
tilføjet af

Naturligvis

vil der blive konkurser og tvangsauktioner ! det er der ingen tvivl om, det er naturligt når priserne har været "poppet" op til urealistiske høder, det har aldrig været meningen at man skulle kunne sælge hus/lejlighed efter 1 - 1½ år med fortjeneste.
det vil i særlig grad gå ud over byggebranchen. Til gengæld kan vi glæde os over at der bliver bygget på livet løs i udlandet og at der skal ret store investringer til i Danmark på offentlige institutioner (skoler mv.).
-
De vigtisgt eksportmarkeder i fremtiden er klart i østen, Indien er verdens tredje største økonomi, med tal der får EU til at blegne, der er stadig megavækst i Kina og til dels i Rusland. Det vil fortsætte længe endnu !
-
Huspriserne vil kun dykke i visse del af landet, mest i og omkring de store byer, jeg har "is i maven", men jeg bor jo også på landet.
-
Du glemmer iøvrigt et erhverv hvor det går strygende, turisterhvervet, det er på vej til at blive Danmarks tredjestørste og her i vores område (og dit) sker der store investeringer i disse år .
-
Jeg er stadig optimist ! [s]🙂
tilføjet af

Tak

For et godt indlæg der giver stof til eftertanke. Det er desværre ikke hver dag man oplever det her på solen
http://debat.sol.dk/show.fcgi?category=6&conference=206&posting=1436555
tilføjet af

Hvad er luksus?

For mig er det pt luksus at kunne være helt tryg ved ikke at skylde nogen penge væk (pånær resterne af et studielån ca. 10000)
Jeg føler mig dejligt let og uden større økonomiske bekymringer - selv da jeg måtte gå drastisk ned i lønindtægt pga et ufrivilligt brancheskifte.
For mig er det luksus at tage udfordringen op og finde billige madvarer og lave god mad af. Det er luksus at finde ud af, hvad der er vigtigt, og hvad der ikke er vigtigt. At komme ind og mærke kærneværdier frem for påklistret "købeluksus".
For mig at se nærmer vi os en tid, hvor vi, dem der vil være med, får mulighed for at opdage helt nye livsværdier.
Men for nogle bliver det en brat opvågning fra et drømmeland, de troede var virkeligheden. Og de vil komme til at "hyle"..
Om det bliver en depression som i 30'erne kan diskuteres. Men jeg ser en KLAR tendens til et udskilningsløb i A og B, som vi bliver nødt til at forholde os til.
Selv er jeg optimistisk, fordi jeg er sikker på, at andre værdier vil vinde. Dog efter en udrensning af de HELT store. Her tænker jeg også på udviklingen i miljøet omkring os.
Får lyst til at citere et indiansk ordsprog:
Only after the last tree has been cut down
only after the last river has been poisoned
Only after the last fish has been cought
ONLY then will you find that money cannot be eaten
(Cree indian prophecy)
tilføjet af

Dommedag er nær - eller er den

Jeg synes det er et godt indlæg og sommetider er det fint nok, at kigge tilbage og lære af historien - selv i en virkelighed, hvor vi alle skal være proaktive, fremadrettede og hvad der ellers er af smarte ord, som skal forsøge at regulere vores adfærd.
Når man gør det, taler man også ofte om 7 fede år og 7 magre år og der findes mange andre "billeder" af hvordan samfundsmæssig cyklus er. Vi skal jo helst ned at dykke engang imellem for ikke at blive sindsyge. Så - derfor vil nogen sige, at en nedtur - stor eller ligge - er godt for noget. Det kan være med til at åbne op for andre verdener end den der er fyldt med ensrettede købekulturelle værdier.
Spørgsmålet er jo om det går helt så galt som beskrevet i Ernst' artikel for efterhånden et stykke tid siden. Ja - religiøse grupper som Jehoves Vidner m.fl., mener jo at dommedag er nær. Globale finanskriser, globale miljøproblemer, globale krige etc. etc.
Det kan også være vi bare er blevet for mange mennesker på jorden. Måske er der helt andre kræfter igang, som vi slet ikke kan styre?
tilføjet af

Andre kræfter på spil?

Ja, hjemme hos os er vi rustet til finanskrisen. Nåede heldigvis ikke at købe nyt, dyrt stort hus så vi er lykkelige lejere, vi har ingen nye, dyre biler til at stå i garagen og vi er praktisk talt gældfrie. Takker mine forfædre for den jyske snusfornuftige tilgang til penge, jeg bestemt har arvet fra dem. En krise er sund, det får skilt de ufornuftige fra resten, det lærer bestemt os alle noget om økonomisk ansvarlighed - som direkte er blevet et mode-ord, med masser af varm luft og meget lidt fylde.
Men måske tanken om at der er nogen helt andre kræfter på spil er bestemt tiltalende, jeg har personligt mange år ment at vi er for mange på planeten, de rige kan ikke længere forsørge de fattige og rovdrift på natur og mennesker er almindelig hverdag for mange områder. Meget kan man sige om Kina's et barns politik, men de styrer strømmen af nye munde der kommer til, måske det var en vej ud? For så længe det er de fattige der får flest børn, så vil sult fortsætte.
Måske det her er vores straf, måske jeg har ret i min antagning at alt du giver får du 3 gange igen. At du skal leve som et ordentligt ansvarsfuldt menneske for at få lykke ud af livet. Det ville da være vidunderligt simpelt?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.