24tilføjet af

Er sproget latin = dannelse

Latin = dannelse.
Dansk Folkeparti og Søren Krarup gør sig nogle voldsomme bekymringer over den manglende latin undervisning i gymnasierne, D F har sågar stillet det geniale forslag, at det gamle udødende rommer sprog latin skal være en valg fag fra 7 klasse i folkeskolen.
Søren Krarup stod i går Onsdag d. 2 maj fra folkestolen og var vitterlig bekymret over den manglende latin undervisning på landes gymnasier, på grund af skoler elvernes almene dannelse som undervisning i latin skulle medføre efter præsten Søren Krarup mening.
Men nu tilhøre Søren Krarup troens folk, og de kan til tider være lidt vanskeligt at få til bekende sig til deres sunde fornuft. At latin skulle medføre en større dannelse er kun udtryk for Søren Krarups snobberi, og hvert tænkende menneske ved sine fulde fem ved at et sproget ikke medføre en dannelse. Derudover er kan jeg dog ikke se der skulle være nogen sund fornuft i bruge penge på at undervise i sprog som næsten ingen mennesker skriver eller taler længere, der dog sprog som er lidt mere vigtige at lære for den danske befolkning som engelsk, spansk, fransk, kinesisk, arabisk, Swahilis, Slavisk, portugisisk, så jeg kan da kun håbe politikerne fra de andre partier ikke lader sig rive med af Dansk Folkepartis galskab.
tilføjet af

ROMANES EUNT DOMUS

Jeg kommer til at tænke på denne her scene fra Life of Brian:
http://www.youtube.com/watch?v=IIAdHEwiAy8
Jeg ved ikke lige, om det er dannelse, men sjovt er det.
tilføjet af

hvis

latin er lig med dannelse, så er der meget jeg bedre forstår, for der er næppe ret mange af Dansk Folkesvineris medlemmer, der kan latin.
tilføjet af

Næh

Engelsk er nutidens lingua franca og fransk var det tidligere. Før det var det latin.
En anden grund til at man har anset latin for vigtigt er at mange sprog har udviklet sig fra latin. Det er fransk, italiensk, spansk, rumænsk samt flere mindre sprog som f.eks. catalonsk.
Kan man latin kan man også relativt hurtigt lære de andre.
Det er ihvertfald det argument jeg har hørt.
tilføjet af

Slavisk er ikke noget sprog i sig selv

det er en gruppe sprog (alle forskellige)der tales i Øst Europa - dvs. sprog som Russisk, Polsk, Tjekkisk, Slovakisk, Bulgarsk, m.fl. Dog undtaget Ungarsk.
Dannelse er mange ting og som andre har anført er Latin en god hjælper når andre sprog skal læres - udover det sproglige giver Latin et godt indblik i en del af Europæisk historie, daværende skikke, m.m.
Dog har jeg det sådan, at sålænge folk ikke kan stave, ikke kender endelser i nutid og datid, sålænge deres Geografi kundskaber kan ligge et meget lille sted, bør undervisningskræfterne koncentreres om disse basale kundskaber.
Det sprog som mange nutidens unge anvender, sprog der for hvert 3. ord indeholder engelske bandeord som fuck, osv. giver jo heller ikke ligefrem indtryk af noget, der kommer i nærheden af dannelse.
Næh, start med grunden - lær de unge en ordentlig udtale, giv dem et godt og sobert ordforråd og så har du lagt en god grobund for videre dannelse.
tilføjet af

Du vender det lige præcis på hovedet

Her ville terpelatin være den gode hjælp til sprogbearbejdning.
og ti oplysning for de af Krarups vælgere, der deltager her. Latin tales ingen steder.
tilføjet af

Sum es est

Læren er et bæst, summu est i sunt - det hele drejer rundt
Selvfølgelig er latin dannelse. Det er fundamentet for sprogstammen og dermed sprogenes C-vitamin. Metoden er terperi og det eneste område hvor dette fænomen findes.
Ingen der ikke har haft latin kan jo forstå den sammenhæng.
tilføjet af

Længe siden, hvad :-)

Sum, es, est - vor lærer er et bæst
Sumus, estis, sunt - han siger så meget dumt
Latin giver et godt grundlag for at forstå ordenes oprindelse på mange sprog, og som andre siger bliver det lettere at lære sprog med den ballast.
Men terperiet - er det ikke en forældet metode ?
Bare fordi den har givet "lidt" reaultater, er der ikke nogen grund til at tro, at moderne pædagogik ikke ville have givet bedre resultater :-)
tilføjet af

Enig i din holdning

Jeg er selv tilhænger af latin, men hvis man netop ikke har de basale sprogkundskaber på dansk, så skal man ikke bruge sin tid på at lære latin. Så må almen dannelse inkludere tegnsætning, korrekte endelser m.v. I øvrigt vil jeg ikke bebrejde de unge - den er mindst lige så gal med den voksne befolkning.
Må jeg lige have lov til at komme med en kommentar (eller nærmere et dybt suk) i samme boldgade, men helt uden for denne sammenhæng: Nej, nej og atter nej! Man kan ikke sige: "Det ligner, at ..." Det er grammatisk forkert!
tilføjet af

100%

Det fik du fuldstændig korrekt fat i! Men du misforstod min holdning til terperi. Jeg mener det er en mulighed for at lære den form. Den er ikke andre steder, så derfor.
tilføjet af

*GG*

Hehe Monthy Python er simpelthen genial humor *GG*
Men jeg synes da det kunne være sjovt at se alle de dumme dymnasieelever i hovederne når der pludselig stod latin på skemaet - bare for at se deres undrende udtryk i øjnene *s*
tilføjet af

Rigtigt.

Du har ret slavisk er betegnelse for dem sprog gruppe i de lande du nævner og helt ungansk regner for til høre den oprindelige europæiske befolkning som tales i Finland og Estland og i vise områder i Rusland.
Men du har da ganske ret i rap sproget og gade sproget i film virker ikke særligt udviklende, som er et hjerne dødt sprog som unge bliver oplært i at tale igennem musik og film, og som på ingen måde fremmer en bedre forståelse mennesker imellem.
Man burde kunne indføre vise dogme regler inde for amerkansk musik og film industri, men så længe kapitalismen og de frie markedes mekanismer hersker tror jeg det lidt vanskeligt at ændre.
Mvh
tilføjet af

Cuiusvis hominis est erarre,

nullius nisi insipientis in errore perseverare.
tilføjet af

Den holder ikke.

Det muligt Latin giver et afsæt så man bedre lære andre sprog, dog mener jeg ikke man skal gøre den sproglige forvirring større end den er i dag. Mit ordforråd er mangel fuld dog er står det være til ved mange andre, og mener det er lidt mere vigtig at der gøres en aktiv indsats for gøre dansker bedre til dansk samt et andet sprog man bliver dygtig til, som bruges ude i den store verden om det så er spansk fransk engelsk kinesisk russisk portugisisk er ikke så vigtigt, men man er godt stillet i forhold til at kunne klare sig i den store verden.
Nogle sprog må man bare erkende bliver overflødige, og jeg har en kusine der lektor i etnografi som forsker i betydning af sproget hos det oprindelige folk, men sproget er udviklet ud fra deres opfattelse og anskuelse af verden og ville ikke kunne bruges i dag.
Det samme med latin efter som det tales og forstås af så lille en del af verdens befolkning er det mangel fuld og er i den grad påvirket af den religiøse verdens opfattelse og gør brug af retorik der tager udgangspunkt i den religiøse verdensopfattelse.
De der hævder der skulle være positive egenskaber ved indlæring af latin er netop styret af en religiøs forestillings verden som intet videnskabelig belæg har. Det vil være spild af danske skatte kroner i vores uddannelse system, at bruge penge på uddannelse af lære for at undervise en lille promille af dansker i latin.
Der er det mere hensigtsmæssigt eventuelt at give folkeskole og gymnasieelever mulighed for noget mere idræt hvor det tros alt lidt mere vigtigt, at de forlader folkeskolen og andre uddannelse institutioner med en alt for ringe kondition og ringe kropsmotorik og eller ødelagt ryg eller som overvægt derudover forbedre en bedre kondition elevers indlæring. Samt en lang række af andre positive egen skaber idræt motion og kamp sport har.
Mvh
tilføjet af

Lær dog ét sprog først

Nogle siger vi har 2-sprogede elever i Danmark. I virkeligheden er de 0-sprogede, da de ikke kan hverken deres såkaldte modersmål eller dansk til bunds - eller, skåret ind til benet, de kan begge sprog lige utilstrækkeligt.
Jeg er komplet ligeglad med om elever skal lære dansk, engelsk, tysk, fransk, latin eller sågar serbokoatisk. Bare de så MESTRER det sprog. Derved vil eleverne nemmere fange alle nuancerne og facetterne i sproget og have langt nemmere ved at lære andre sprog også.
tilføjet af

jeg synes nu

at dit sidste afsnit tyder på, at netop du er styeret af næsten en næsten religiøs overbevisning og kropsudfoldelsens velsignelser.
Og ligesom en svale ikke gør sommer, gør én etnolog/-graf ....
tilføjet af

Arabisk

kunne være vildt fedt at lære. Tror i ikke?
tilføjet af

Valgfag

Jeg er af arabisk oprindelse, jeg kan både læse og skrive arabisk. Jeg er meget god til dansk, der hverken har accent eller noget. Desuden lærer jeg engelsk og tysk i folkeskolen.
Så har vi fået tilbudt fransk som valgfag, og det sagde jeg ja til.
Mine lærer var i tvivl om at jeg kunne lære det, for nu skulle jeg til at holde styr på det også, når arabisk er noget jeg også skal holde styr på.
Men jeg fandt ud af at jeg sagtens kunne klare det, alt sammen. Så for mig ville det ikke være svært at få endnu et sprog med f.x latin, som jeg godt kunne tænke mig at lære.
Jeg ved af egen erfaring at man bliver nød til at være god til sit eget sprog (her arabisk) før man kan lærer et andet sprog som dansk. For hvis man ikke er god til sit modersprog så bliver man heller ikke god til det andet sprog.
tilføjet af

helt sikkert

men det er nok sværere end du regner med, Du kan da godt få nogle lektioner hos mig
tilføjet af

Flot indlæg Claes

Manden Krarup, er ulækker, klam, væmmeligt og alt muligt andet.
Jeg vil adrig stole på manden med så meget som et øre.
Jeg håber han forblive hele sit liv i DF, hvor alle kan se ham.
Men jeg er ellers enig med manden, Latin har et stort betydning indenfor sprog, forskning, læge faget, retssprog, og dermed er Latin et vigtigt fag.
Men jeg kan godt forstå ugerne, her må Engelsk eller Fransk være meget mere tiltalende.
Bare min mening.
vh
Tom
tilføjet af

Ikke nogen

... ringe betragtning. For du har ret - man kan ikke lære andre sprog hvis ikke man kan sit eget. Ikke noget nyt i det - det er det, diverse sprogfreaks har sagt omkring modersmålsundervisning. Derudover er det ret så let at se - især på små børn der bliver udsat for 1, 2 eler flere sprog.
1-2-3
tilføjet af

...eller en

islamforsker for den sags skyld
tilføjet af

ihh jo da

Lige det sprog jeg altid har drømt om at lære...D
Jeg kunne nemt komme i tanke om de første hundrede sprog jeg langt hellere ville lære.
Arabisk...ha ha ha...om jeg da nogensinde gad...
tilføjet af

Yep den er god nok

(og så hedder det i øvrigt katalAnsk ;-) Oh, at hovere er en pragtfuld ting ;-D
Nå! Jeg kan forstå store dele af italiensk/fransk og portugisisk, da jeg kan tale spansk og lidt katalansk. Det er en kæmpe hjælp at kunne bare ét sprog af latinsk stamme.
Dog er det nu også en hjælp at vi er blevet mere internationale, da mange engelske og spanske ord også ligner hinanden.
tilføjet af

Hej Claes

Jeg havde latin i et år, så gad jeg ikke det mere. Men tilgengælg havde jeg stor glæde af den spanske grammatik jeg kunne/kan. På den måde havde jeg større forståelse for andre latinske sprog.
Og jeg var en haj til tysk grammatik😉 og det hjalp mig faktisk også ret meget.

Sprogene fra de forskellige sprogstammer bliver efterhånden mikset mere og mere sammen, jo mere international og globaliseret verden bliver, så jeg tror ikke latin bliver så vigtig i fremtiden.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.