10tilføjet af

Ejerlejlighed/Andelsbolig

Er der nogen der kan forklare mig fordele og ulemper ved køb af ejerlejlighed og andelsbolig. Hvilket køb kan bedst betale sig rent økonomisk?🙂
tilføjet af

Det er fuldstændigt dumt

at jeg svarer dig... for jeg kan ikke begrunde det :)
Men jeg mener det er ejerlejlighed.
Må vente spændt hvad svar du får :)
tilføjet af

Det kommer an på

Hvor mange penge du har.
1/ en ejerlejlighed koster som reel meget mere end andels lejlighed, men du kan slippe med en udbetaling på 50.000 kr- 100.000 kr og husleje er som reel i københavn ca 6-10.000 kr pr mdr.
2/ en andel til 3-500.000 kr skal du slippe hele beløbet på en gang, men huslejen vil så ligge på ca: 3-5000 kr pr mdr.
Værdien på andel stiger hurtiger end ejerlejlighed for tiden og de er også lidt nemmer at komme af med, hvis man vil sælge.
3/ med hensyn til lån, er andel ligestillet med ejerlejlighed DVS: du kan på lige fod med ejer låne i din bolig.
tilføjet af

En vurdering.

Der må skælnes på nybyggede andelslejligheder og de billige ældre foreninger du ved 150m2 til 2500 pr måned med en andelspris på 75.000 kr, De ældre foreninger er under afvikling pga stigninger i den offentlige vurderingen.
Man kan sige at andelstanken er synpatsik, men den er ved at forsvinde fordi prissætningen for mange foreninger er sat fri.
Hvis valget står meller nye andelslejligheder og ejerlejligheder generalt er ejerlejligheden ofte lidt billigere alt i alt.
Man kan få et lån i ejer lidt lavere end andel (ca 1%)
En andel består af andelsprisen og en husleje som altid vil skulle betales. Når lånet i en ejer er betalt ud betaler man kun grundskyld, ejendomværdiskat samt fællesudgifter.
En fordel ved ejer er at obl lånet kan konverteres så en del at restgælden forsvinger ved at skifte lånet ud med at andet, ved rente stigninger/fald. En fordel for aldel er at man ikke betaler ejendomsværdiskat.
Konk. Kan man finde en god og forholdsvis billig andel er det et godt valg, men det kan vise sig svært. Står valget mellem nybyggede aldel, som er dyre, og ejer vil ejer være at foretrække. Der er flere fordele og er lidt billigere.
tilføjet af

Ikke helt rigtigt.

Rente er lavere i et ejerbolig lån typisk 5% mod 6% for andelslån.
tilføjet af

Ikke entydigt svar....jeg ville dog selv vælge ejerlighed!

Se evt. på følgende eks (http://www.home.dk/get/1569250.html)
"For det første betales der ikke ejendomsværdiskat i en andelsbolig, mens der betales 1% af den offentlige vurdering om året i en ejerlejlighed. For det andet er det for en andelsbolig foreningen (og ikke andelshaveren), som optager realkreditlån. Da foreningen typisk ikke er skattepligtig, er der ikke fradrag for renteudgifterne på foreningens lån. For de lån, den enkelte andelshaver optager til eksempelvis finansiering af andelsindskuddet, kan renterne trækkes fra for andelshaveren ligesom renter på alle andre lån.
Du skal dog også være opmærksom på andre "ting", udover de rent økonomiske forhold er der også andre forhold, der kan indgå i overvejelserne. I en ejerlejlighed er det alene ejeren, som afgør hvilke lån lejligheden skal finansieres med, mens det i andelsboligen er foreningen i form af generalforsamlingen, som afgør foreningens valg af realkreditlån, herunder også hvornår der eventuelt skal omlægges til et andet lån. Ved andelsboliger føler mange sig tillige tiltrukket af det større fællesskab, der ofte er i en andelsboligforening, lyder vurderingen fra home."
På langtsigt ved jeg ikke om der vil være den store forskel, men på kort sigt og
grunden til at jeg ville vælge Ejerlighed, er at andelsboligmarket - for mig virker- mere uigennemsigtigt fremover...mange af andelsboligerne har jo fået et gevaldig hop opad...og som meget andet i livet vil et hurtigt hop op, ofte efterfølges af en form for hop ned...hvis du forstår....men igen "det eneste der er sikkert i livet, er al ting er usikkert".
tilføjet af

Husleje??

Det du kalder husleje i en andel er jo det samme som fællesudgifter i en ejer.
Så det er jo det samme man skal betale.
Men til trådstarteren.
Andele er steget helt enormt de sidste par på - især hvis foreningerne har brugt de offentlige vurderinger, så jeg ville nok købe en ejer hvis jeg skulle købe idag, medmindre du kan finde en andel der stadigvæk er relativ billig.
Ideen med andelslejligheder er helt forsvundet. Og det er rigtigt du skal betale en fællesudgift i en andel som ejer, men medmindre andelen er ny er fællesudgiften ofte mindre i en andel end en ejer. Det er vist på nuværende tidspunkt det eneste positive ved andel.
tilføjet af

Vedr. andelsboliger

Du skal være særligt opmærksom, hvis du køber en andelsbolig, på de lån der eksisterer i foreningen, samt hvilke udgifter der ligger i relativ nær fremtid. I andelsboligforeningen sidder de øvrige beboere tilbage med aben hvis en beboer ikke længere kan betale huslejen/lån.
Det kan på overfladen virke velholdt og godt drevet, men de økonomiske vilkår som foreningen har gældsat sig i mm. kan hurtigt ændres, og det er beboerne som skal betale regningen.
Du skal være ekstremt påpasselig med at kaste dig ud i de dyre andelsboligforeninger. Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse (som i øvrigt også kan blive rigtig kort).
tilføjet af

Det da vist noget vrøvl.

Sådan kan man vist ikke stille det op. Huslejen i en ejerbolig er renter og evt. renter på lånet - normalt begge dele, med mindre lånet er afdragsfrit.
Huslejen i en andel er boligafgifter samt evt. lån for købet. Huslejen i en andel er fast dvs sige fortsætter så længe du bor der. I en ejerbolig er lånet normalt betalt ud efter 30 år. i de 30 år er huslejen det samme, i starten betaler man flest renter/lidt afdrag og i slutningen af lånet er det omvendt.
Fællesudgifter er jo typisk 1500-2000 pr månde i en ejerlighed, men hvis du mener at 6000- 10000 for husleje i en andel er fællesudgifter er det vist ikke det samme man betaler!
Dit andet afsnit er jeg helt enig i.
tilføjet af

Enig men husk at

Kommende udgifter også gælder for ejerbolig. Særligt nyt tag kan koste hver lejlighed 50.000-100.000 kr.
tilføjet af

HOLD DIG VÆK FRA ANDELSBOLIGER

Jeg kender ikke nærmere til de økonomiske fordele eller ulemper, men andelsboliger er efterhånden temmelig dyre, og så kan man jo ligeså godt eje.
Desuden er der i nogle andelsboligforeninger selvadministrerende bestyrelser. De bliver små konger, der kan gøre livet rigtig surt for beboerne.
Hold dig til enhver tid især væk fra andelsboligforeningen Ved Amagerport 14 - 20. I den forening findes en meget diktatorisk bestyrelse. Og det er sikkert ikke den eneste forening der har det sådan.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.