2tilføjet af

Aktivering koster 10 milliarder

Efter lang tids søgning fandt jeg endelig nogle tal:
http://www.hkblade.dk/hkwww/blade/hkblade.nsf/0/049e8218666b7e97c1256886004c2dd2?OpenDocument
Citat:
Aktivering: Ingen succes for langtidsledige
Det er kun et spørgsmål om tid, før de langvarigt ledige ikke længere vil være i dagpengesystemet. Stadige små stramninger af dagpengeretten tjener til at adskille dem, som kan bruges på arbejdsmarkedet, og dem, som af forskellige grunde ikke kan klare sig der på almindelige vilkår. Det mener Henning Hansen, forskningslektor på Handelshøjskolen i København.
Pointen er, at de bedst kvalificerede ledige hurtigt skummes af arbejdsmarkedet. En stor del står tilbage uden mange chancer for at få rigtigt arbejde – aktivering eller ej.
- Det foregår, som da vi som drenge skulle vælge fodboldhold. Når de bedste er valgt til de to hold, må førstevælgeren gerne få de sidste, siger Henning Hansen.
- De folk kommer til at udgøre et tredje arbejdsmarked. De kommer i puljejob, jobtræning, servicejob eller forskellig uddannelse – alt sammen støttet af det offentlige. De er stort set uden almindelige lønmodtagerrettigheder, de ryger uden for fagforeningernes regi, og deres løn er fastsat på forhånd.
For dem betyder aktivering ifølge Henning Hansen, at de glider længere væk fra kernearbejdskraften.
Ikke imponeret
- Aktivering af ledige er vores civiliserede metode til at løse et problem, der for eksempel i Brasilien løses med tallerkenvask på restauranter, bilrudepudsning på gaderne og så videre. At nogle mennesker ikke passer ind på det normale arbejdsmarked, kendes fra alle lande med markedsøkonomi. Jeg foretrækker da klart den danske facon, siger Henning Hansen.
Han mener, at vi lige så godt kan indse, at det ikke er muligt at få de allertungeste ledige i reelt arbejde. En del af dem er simpelt hen ikke kvalificerede – heller ikke, selv om man gør en masse i form af jobtræning, uddannelse og så videre.
Henning Hansen er i det hele taget ikke imponeret af effekterne af aktiveringen – en ordning, der sidste år løb op i mere end 10 milliarder kroner og omfattede mere end 150.000 aktiveringstilbud.
Systemet roser sig selv
Inden for systemet roser man ellers ordningen:
- Arbejdsformidlingens (AF) aktivering af de ledige virker. En stigende del af de ledige i ret- og pligt-aktivering får arbejde. Cirka halvdelen af de aktiverede mener selv, at AF's aktivering forbedrer deres beskæftigelsesmuligheder, mens næsten alle mener, at aktiveringen på en eller anden måde "flytter dem", meldte Arbejdsmarkedsstyrelsen ud i december.
Går man tallene efter i sømmene, viser det sig, at dem, som kun er arbejdsløse i kort tid, hurtigt finder arbejde efter aktiveringen. De langtidsledige har derimod langt sværere ved at finde arbejde igen.
Henning Hansen: - Set i relation til en periode, hvor beskæftigelsesmulighederne generelt har været gunstige, burde resultaterne af aktiveringspolitikken være væsentligt bedre.
To forskellige grupper
- Der er jo tale om to grupper af aktiverede. Den første er de kortvarigt ledige, som hurtigt vil have job igen og selv sørger for at blive aktiveret. Det lykkes i det store og hele. Formentlig ville de have fundet sig arbejde aktivering eller ej. Den anden gruppe, som har været ledige i lang tid, har ikke meget succes med aktiveringen. Den hjælper ikke specielt denne gruppe til at få reelt arbejde bagefter. På det personlige plan derimod tror jeg, at aktiveringen er positiv for dem. Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke gerne vil aktiveres. Folk vil gennemgående godt gøre noget for deres penge. Men hvis målet med aktivering af de langvarigt ledige på dagpenge er at få dem i ordinært arbejde, kan ordningen ikke betegnes som en succes, siger Henning Hansen.
Læs mere om aktivering i HK-magasinet Delta, der udkommer 1. marts.

Aktivering hjælper de kortvarigt ledige
Arbejdsmarkedssituationen for korttidsledige og langtidsledige et halvt år efter aktiveringen (1997-tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen)
Ledige i mindre end 2 år Ledige i mere end 2 år
I job 51 % 19 %
Under uddannelse 8 % 7 %
I aktivering 11 % 54 %
Arbejdsløse 27 % 17 %
Uden for arbejdsstyrken 3 % 3 %
tilføjet af

Aktivering koster enormt mange penge.

Det er jo klart , da arbejdsgiverne skal have bistandshjælp ( tilskud) , det er godtnok mange penge. Når vi andre skal have bistandshjælp , er man et stort økonomisk problem for en kommune , jeg forstår det ikke helt.
tilføjet af

Tænk lidt mere på a-kasse systemet.

Mange mennesker kunne godt melde sig i en a-kasse , det må så give færre kontanthjælps modtagere. Hvorfor gør man mon ikke det , JEG bliver skam ikke arbejdsløs - jo du gør måske.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.