5tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Hvad sker der egentlig, når vi graver Jordens råstoffer op og tit i store mængder flytter dem til andre verdensdele?
Hvis vi forestiller os Jorden som en kugle hængt op mellem 2 magneter, vil den så ikke komme i ubalance, hvis vi flytter enorme mængder af råstof fra den ene side af kloden til den anden? F.eks. flytter man uhyre mængder af jern fra Nordsverige rundt i resten af verden, både i form af Last og person-biler og som "prima" svensk stål. Man graver masser af Granit i bl.a. Norge, som sendes verden rundt, selv Danmark bidrager med Mursten i massevis og betonelementer som flyttes langt væk, for slet ikke at tale om olien som både Danmark, Norge, England og nu også Grønland tager op og sender ud:
Vægten af disse ting, plus alt det andet der ikke er omtalt, er jo givet ganske enorm. Hvor meget mere af den slags kan kloden tåle inden det for alvor går galt med balancen? hvor længe kan magnetismen klare den? og kunne man forstille sig, at det hele af den grund på et tidspunkt slår en kolbøtte?
Det lyder måske for nogen lidt langt ude, men 2 kendsgerninger kan jeg da stille op som forsvar for mit spørgsmål:
1) Det er jo almindelig kendt, at Jorden jo ikke hænger som en perle på en snor, spændt ud mellem 2 andre planeter, der er kun magnetisme og centrifugalkraft til at styre den.
2) Netop det med magnetismen, der ved enhver der har leget med magneter jo, at hvis man trækker 2 magneter væk fra hinanden, holder deres magnetisme kun til et vist punkt, så giver de slip.
Hvad sker når jordens/ solsystemets magneter giver slip?
Et andet spørgsmål der melder sig samtidig. Hvad sker der egentlig, når man pumper olie og gas op af undergrunden, i nogen tilfælde uden at erstatte det med noget andet og man ligeledes graver enorme huller/ kratere i jorden for, at fjerne råstofferne? Kan det være en faktor der er med til at gøre jordskorpen ustabil og dermed være med til at fremkalde jordskælv f.eks.?
tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Ja noget er ikke helt rigtigt!
Når man henter vand op af jorden, typisk fra grundvandet. Sker det hvis man henter for store mængder i for lille et område, at man ser overfladevandet, som normalt er flere år om at nå ned til grundvandet, pludselig når derned på relativ kort tid, og derved ikke når at aflejre sin forurening i de forskellige jordlag på vejen derned.
tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Ganske vist er det store mængder jern, sten, grus what ever der flyttes og transporteres rundt, men alligevel er mængden så forsvindende lille at det ikke vil give nogen mærkbar forskel Jordens vægtfordeling eller magnetiske felt.
Faktisk er følgevirkningerne af store dæmninger mere målelige end alt det andet materiale der flyttes rundt.
Solsystemet hænger ikke sammen ved hjælp af magneter sådan som du beskriver men efter min mening så holder de planeter vi kender "sammen" ved hjælp af tyngdekraften og det endda kun til en vis udstrækning, da ingen aner om vores solsystem eller rettere de planeter vi kender holder sammen for evigt.
Når man pumper olie og gas op fra undergrunden erstattes det af boreslam eller vand og derfor efterlader disse boringer ikke bare et tomt hul men et hul hvor olien og gassen er erstattet af andre materialer.
tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Hvad dit belæg end må være, synes jeg der er noget der ikke stemmer helt i dit svar!
Du skriver bl.a. at de mængder der flyttes er så forsvindende små, at de ikke vil give nogen mærkbar forskel i jordens vægtfordeling, - længere nede kriver du, at følgevirkningerne af de store dæmninger er større, hvorfor mon?
Fordi man også her flytter materiale, - nemlig vand.
Jeg nævnte nogle eksempler, men udelukkede intet. Om det er vand eller sand eller noget helt andet er i og for sig ligegyldigt, blot udgør alle disse mængder sammenlagt en stor byrde. En byrde som du jo på en måde jo også anerkender.
Når der flyttes rundt på jordens masse, om den er flydende eller ej, vil der tilsyneladende ske et eller andet, her fandt jeg nedenstående: http://natgeo.dk/folk-og-kultur/braendpunkter/jordskaelvet-i-japan-gor-dognet-kortere
"Jordskælvet, der ramte Japan i fredags med en styrke på 9,0, var voldsomt nok til at afkorte jorddøgnet med 1,8 mikrosekunder og øge klodens rokkebevægelse med 17 cm, siger forskere." Det siger jo en del om der ikke skal flyttes alt for meget rundt på tingene.
Jeg har heller ikke påstået det var magneter, der holder solsystemet sammne, men magnetisme. Det eneste der var om magneter er en sammenligning, så hvor du har fået idéen om at Vorherre og Jesus står på hver sin side af Jorden med en magnet i hånden og leger med Jorden, aner jeg ikke.
Den der med olie og gas er nu heller ikke helt rigtig. Godtnok pumper man ude på havet, boreslam eller vand ned i hullet, bl.a. for at trykke den resterende olie/ gas op, men man kommer ikke altid op på det samme tryk som var før. Hvad man gør inde på land skal jeg lade være usagt, men hvis man fylder i hullet igen, er det ikke noget man altid har gjort.
Noget andet vi henter op af jorden er grundvand, endog i endnu større mængder, godtnok siver det derned igen, men langtfra med samme fart som vi henter det og en del ryger direkte i havet. OOg jo jeg ved godt det med fordampningen osv. men det varer rigtig længe inden det er tilbage hvorfra det kom.
Alt dette har jeg mistanke om er en medvirkende årsag til de hyppigere og større jordskælv vi oplever. Hvis nogen vil give de globale klimaforandringer skylden, er de godtnok langt hjemmefra. Alt det klima-gøgl de har gang i er for en stor det fup og fiduser, for der er ingen af de der har noget at sige der gider at røre det emne uden det er steder hvor der er STORE penge i det, de er ligeglade med miljøet, men ikke med pengene.
tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Hvis olierige planter kan gro og dyrkes er det vel ikke noget problem at få olie, og dets biprodukter kan bruges til biogas og kompost, hvilket nok kan være mere økologisk end udvinding af den qamle olie under jordskorpen. ellers kan man vel også fyre med husdyrgødning, og grankogler måske som før i tiden ?
tilføjet af

Udvinding af råstoffer, -Måske et problem?

Hvis olierige planter kan gro og dyrkes er det vel ikke noget problem at få olie, og dets biprodukter kan bruges til biogas og kompost, hvilket nok kan være mere økologisk end udvinding af den qamle olie under jordskorpen. ellers kan man vel også fyre med husdyrgødning, og grankogler måske som før i tiden ?

Ja hvorfor ikke? Jeg tror der er mange alternativer at finde, kun incitamentet mangler, for jeg er ret sikker på, at hvis du begynder at fyre med "tørrede kolorte", som man vist i øvrigt stadig bruger f.eks. i Afrika, så vil der enten komme en lov der forbyder det, da man nok skal finde et eller andet der er farligt ved det, eller det vil blive pålagt en afgift så stor, at der er ingen der har råd til at holde køer.
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.