10tilføjet af

Studerende - budget?

Jeg er snart på vej til at flytte hjemmefra, men har egentlig ikke nogen anelse om hvad tingene koster derude i verden.. Sådan gennemsnitlig i hvert fald :)
Hvad koster el og vand for en person per måned?
Hvad betaler man ca. for mad om måneden?
Eller i det hele taget - hvor meget skal man bruge for at overleve?
Tak ;)
Mvh Rikke
tilføjet af

Bankrådgiver

Ring til din bankrådgiver og få et måde. Han eller hun vil kunne hjælpe dig med at sætte et fornuftigt budget op. De ved også hvad sådan noget som varme og el koster.
Held og lykke
tilføjet af

mine erfaringer

Det kommer jo meget an på hvor i landet du bor, hvad dine vaner og behov er.
Jeg boede i 36 kvm kollegielejlighed med eget køkken og bad til ca 1800 mdr + 550 kr pr kvartal for el. Derudover tlf og internet til ca 700 om mdr og sygesikring til 276 i kvartalet.
Det giver ca 2775 om mdr.
Resten af udgifterne holdte jeg ikke så meget styr på - ca 1500-2000 til mad og resten til byture og fornøjelse...
(havde su på ca 4000 og studiejob der gav 2-3000 udbetalt!) Manglede ikke noget!
;o)
A - hvis det kunne bruges til noget
tilføjet af

don't do it - stay at home ;)

Det er dyrt at være udeboende. Et værelse i København koster 2500-3500 kr, hvis du bor hos en privat udlejer og i øvrigt kan finde et værelse. Hvis du kan affinde dig med at luksus ikke er et krav, når man studerer, så er der billigere kollegier, men så skal man jo dele køkken med en del andre. Medmindre du vil studere i vestjylland så søg bolig så hurtigt du overhovedet kan.
Mad kan købes (for) billigt, hvis du er ret sparsommelig kan du vel spise for 1000 kr. om måneden. Du skal altså også have lidt kød og frugt og ikke kun spaghetti med tun. Aldi er det mest kiksede sted at handle, men altså også det billigste. Mest fordi de ikke har nogen mærkevarer, men næsten kun får lavet deres egne varer på fabrikker (i rumænien m.m.🙂
El, varme og vand er normalt med i huslejen, hvis du bor på værelse, men ellers så regn med 700 kr for el, vand og varme/måned, hvis du bor i egen lejlighed, så er du nogenlunde sikker. Du kan spare en del penge på strøm ved dels at slukke tingene, men også ved at købe A-mærkede hvidevarer og sparepærer.
Spis hjemme og gå på cafe ude😉Der er ikke mange penge til cafe og sjov og ballade, mens man studerer på SU. Forresten så er det bedst betalte ufaglærte studiejob som oftest at være lærervikar. Det giver ca. 177 kr. pr. 45 minutters lektion, men jeg lover dig for det heller ikke altid er vildt sjovt og pengene kan være rigtig hårdt tjent. Men det er lærerigt og et godt job indtil man kan finde noget som er bedre på CV'et.
May the force be with u


Nå, men glæd dig over du er en pige der skal leve af SU. Det er dyrere at være mand, bl.a. fordi der spises mere. Det regnede forbrugerrådet eller forbrugerstyrlsen en gang ud. Men der er ikke ligestillingstillæg på SU'en.
tilføjet af

det kommer jeg an på beliggenheden

min kæreste og jeg bor på Falster ind i byen, i centrum, på 55 kvadratmeter, og vi gir 3300 om måneden, for en 2,5 værelses incl. varme og vand, og så gir jeg mellem 200-250 kr i strøm pr mdr.
jeg har forbrugsliste der hedder mad og drikke: 800-1400
tilføjet af

stort chock

Hej Rikke.
Da jeg flyttede hjemmefra, var det i en lejlighed nær kbh (2´er). husleje ca 5500kr incl vand. varme ca 300kr og el ca 250-300kr. mad ca 1500 (hvis du ryger, skal du bruge flere penge i madbudgetet). derudover er der tlf/mobil, buskort/togkort, penge til tøj/gaver/byture, indbosforsikring, skolebøger (hvis du skal læse), tv-licens, internet, og mange andre småting. sørg for at lægge penge til side, til uforudsete udgifter. såsom, hvis el-regningen bliver større end forventet eller din frakke går i stykker og du skal have en ny. første gang du skal handle ind, beregn en måneds mad budget. for du mangler alt, lige fra mel og pasta, til rengøringsmidler og toiletpapir.
Jeg fik su+ su-lån, og have et deltidjob imens, for at få det hele til at løbe rundt. jeg havde udgifter for ca 10.00 om måneden.
jeg håber ikke, at du er blevet skræmt.
Der er rigtig mange fede ting, ved at flytte hjemmefra - ingen fortæller dig, hvornår du skal i seng :)
pøj pøj fra 121
tilføjet af

Nej, det aner de ikke

noget om... spørg i stedet andre studerende! -F.eks. mig.
Mad: ca. 1500 kr/md.
Varme variere meget efter hvor stor lejlighed osv., men på mit kollegie betaler vi fast 180 kr/md for de små lejligheder (29 kvm) og 300 kr/md. for de store lejligheder (50 kvm). Det bliver gjort op en gang om året og så får man lidt tilbage eller betaler lidt ekstra, alt efter sit varmeforbrug.
El variere også efter hvad man bruger... f.eks om man har en pc tændt 24-7-365, hvilket mange har efterhånden. Men noget omkring 150 kr/md.
Vand aner jeg ikke noget om, da det indgår i huslejen og ikke bliver fordelt på de enkelte... sådan tror jeg det er mange steder, men ellers er vand vost ikke den store udgift.

Jeg betaler 2300 i husleje incl. varme, el, vand, antenne/internet osv. for et kollegieværelse på 29 kvm.
Jeg sætter fast 2800 kr/md. over på en budgetkonto og det er nok til alle de faste udgifter incl. forsikringer og alt det der!
Jeg får 4500 kr/md. før skal i su og 300 kr/md. i boligsikring (eller hvad det kaldes)... betaler ca. 400 kr/md. i skat, hvilket vil sige at jeg har ca. 4400 kr/md. at leve for.
4400 - 2800 (faste udgifter) = 1600 kr/md.
Dvs. når faste udgifter er trukket er der 1600 kr/md. tilbage til mad og hvad man ellers kan finde på at bruge penge til. -Det er hverken til at leve eller dø af, men det kan gå!
Jeg plejer så at arbejde i sommerferien og tjener ca. 15.000 ekstra dér... det giver så en tusse+ mere om måneden fordelt på året og så kan det sagtens gå an.

Det lyder nok af virkeligt lidt, men det er sgu ikke noget problem når man venner sig til det! Jeg har levet på su i 2,5 år nu og lider ingen nød... men glæder mig da til at blive færdig til sommer!
tilføjet af

El og vand 500kr. pr. md. Mad 1.000 kr. pr. md.

for en person afhængig af forbrug.
tilføjet af

De små ting

Hej Rikke
Nu er jeg snart færdig med min uddannelse, så jeg har efterhånden fire et halvt års erfaring med SU-systemet.
Den erfaring siger, at det i meget høj grad er de små ting, du skal tænke på. Det kan være noget så enkelt som at genbruge indkøbsposen, i stedet for at bruge den som affaldspose. Du kan selv lave regnestykket: En indkøbspose koster 2,75, mens en pakke med 2x30 affaldsposer i Netto vist koster 8 kr.
Når du køber ind, så køb så stort ind som muligt - og brug altid tilbudsaviserne. Igen et lille eksempel: For to-tre uger siden havde SuperBrugsen kaffe på tilbud til 10 kr. for 400 gram, så jeg købte 12 poser. Normalprisen er vist 17 kr., så igen kan du selv regne besparelsen ud.
Tag altid madpakke og kaffe/the/juice ... whatever med. Kantinerne på vores uddannelsesinstitutioner er faktisk ikke specielt billige.
Når du får pensumlisten, så gennemgå den temmelig nøje. Mange gange skal du kun bruge måske et par kapitler fra en given bog, og så er det langt billigere at bestille den hjem via bibliotek.dk og så kopiere de pågældende sider.
Så det bedste råd overhovedet er altså omtanke, omtanke og omtanke, så er der også engang imellem råd til at tage en bytur med vennerne ..... men igen med omtanke. Beslut dig for forhånd for, hvad byturen må koste - hæv pengene, og lad dankortet blive hjemme, så du ikke bliver fristet i en sen nattetime til lige at bruge 300 kr. ekstra.
Mvh
Heldigvis Snart Færdig, for det er altså en konstant kamp at være på SU
tilføjet af

Min gjorde

Min bankrådgiver ved pænt meget om sådan noget, og min erfaring er at det er meget forskelligt hvad man bruger i på mad og sjov. og hvor meget det koster for varme og el. Det kommer an på hvor man bor, og hvor kuldeskær man er.
tilføjet af

brev

hejsa jeg har købt en mobil telefon inde hos aircom.
som jeg ikke kan få byttet foe de er gået konkurs hva gør jeg så nu?
SuperDebat.dk er det tidligere debatforum på SOL.dk, som nu er skilt ud separat.